[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Invazie de alge...  XML
Forum Index » Alge
Author Message
Voda
Junior member
[Avatar]
Joined: 22/12/2012 11:26:10
Messages: 21
Location: Sibiu
IP:
Offline

Buna,

Incepator fiind, am tot citit pe forum ba in stanga in dreapta, si am adunat informatii cu ajutorul carora am pornit primul meu acvariu. Toate bune si frumoase, l-am lasat la ciclat, toate lucrurile pareau ca merg bine, dupa 2 saptamani l-am populat cu 2 botia, dupa inca o saptamana l-am populat cu 1 trio de molly si 1 trio de xipho. Lucrurile pareau ca merg spre bine, plantele incepeau sa se dezvolte. Am lipsit o saptamana, saptaman in care le-am lasat acvariul in grija alor mei, hranire si dozare de co2. Cand m-am intors acvariul era o crescatorie de alge.
Detalii acvariu:

Acvariu de 54l net
iluminare: 2x24W un neon osram 830 si un neon osram 865.
Filtru intern: Hailea RP200
Incalzitor Sicce Scuba 50
Co2 Optimat de la Tetra Plant
Substrat: JBL aquabasis plus si JBL navado
Plante: Lilaeopsis brasiliensis
Echinodorus uruguaensis
Sagittaria Subulata
Iluminare 10 ore pe zi cu pauza de amiaza
Fertilizare cu Ferropol si Ferropol 24

Schimburi de apa circa 30% saptamanal

Din ce am cautat pe forum am identificat la mine in acvariu urmatoarele alge:
1. urme mici de stoghorn pe 2,3 frunze
2. alge pufoase (thread algae)
3. alge maro (diatomi)
4. fuzz algae

Curat zilnic acvariul de alge, am eliminat si frunzele cu stoghorn am curatat frunzele de alge pufoase.
Nu stiu ce sa ma mai fac, ma tot gandesc la un restart...

Asa ca va rog mult, un pic de ajutor, spuneti-mi ce sa fac.

Atasez poze:

[Thumb - WP_000765.jpg]

[Thumb - WP_000771.jpg]

[Thumb - WP_000769.jpg]

Voda
Junior member
[Avatar]
Joined: 22/12/2012 11:26:10
Messages: 21
Location: Sibiu
IP:
Offline

inca 2 poze
[Thumb - WP_000773.jpg]

[Thumb - WP_000777 (1).jpg]

Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Daca tot spui ca ai citit mult despre ciclarea acvariului, arata-mi si mie unde ai citit o metoda de ciclare in care apar cuvatele CO2 si ferilizare.
Pai eu zic ca mai inati sa incepi prin a recunoaste greselile facute pana acum si a le corecta. Nimic mai simplu... si mai greu in acelasi timp pentru un inceput Dar pana nu vei face asta vei face experimente cum spunea un alt coleg de forum zilele astea si "poate" ca iti vei rezolva problemele, insa va fi intamplare nu stiinta.


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Voda
Junior member
[Avatar]
Joined: 22/12/2012 11:26:10
Messages: 21
Location: Sibiu
IP:
Offline

Nu-i problema de recunoscut greseli, le recunosc chiar fericit si as vrea sa invat mult din greseli, incat dupa prima experienta cu primul acvariu sa inteleg ce am facut prost si sa nu mai repet. Fertilizarea am inceput-o dupa 3 saptamani de la pornire a acvariului. Cert e ca nu am citit nicaieri de ciclare si fertilizare in acelasi loc. Co2-ul, insa l-am introdus de la prima zi in care am pornit acvariul.
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Aoleu

[Vezi ca sunt nervos ca doar ce am gasit o pompa cu axul crapat cand am ajuns acasa asa ca o sa fiu mai critic un pic]

In primul rand ai prea multa lumina si prea putine plante ca sa incepi asa repede cu fertilizat la maxim.
Lumina ta este pentru un acvariu plin de plante, dar ce vad eu din putinele unghiuri puse (ar fi fost util si o poza de ansamblu) este ca de fapt sunt foarte putine plante. Nu prea recomand schimbari radicale cand vine vorba de lupta cu algele, ci treptate, dar in cazul tau as lasa ori doar 1 neon pentru 10 ore, ori amandoua doar vreo 4-5 ore. Schimuri saptamanale de 50%. Si de asemenea as opri orice fertilizare in afara de CO2.

Diatoamele dispar de la sine dupa o vreme (apar din cauza substratului care contine silicati) - in timp or sa dispara pe masura ce silicatii sunt consumati.
Restul, trebuie aruncate frunzele atacate, si facut un schimb de apa de 50% oricum. Nu stiu cat CO2 pui, dar indicatorul permanent ar trebui sa fie pe verde. Daca nu ai, exista niste tabele cu pH si kH asa ca sa-ti faci o impresie daca esti in zona buna sau nu ..

Dupa cam o luna, te poti apuca de fertilizat dar cu 25% din doza recomandata si sa monitorizezi acvariul iar vreo 2 saptamani ..

Apoi ... filtrarea ta e foarte foarte ineficienta. Filtrul acela este foarte mic si fiind la inceput, si mai si lasand acvariul sa fie intrijit de altcineva, sunt 95% convins ca s-a dat mancare la greu - asa ca nici o sansa filtrul ala sa faca fata la ce ai tu in acvariu.

Un restart nu recomand - e pacat de munca depusa deja dar. Daca nu intentionezi sa dai minimum minimorum mancare la pesti, iti trebuie un filtru serios. Ceea ce ai tu e o jucarie, am avut in acvariul de 25L si dupa o saptamana (si dadeam mancare nu mult, dar nici la limita) filtrul era deja imbaxit. Cred ca as tine un filtru din asta doar la un acvariu de creveti unde nu dai mancare asa des si nici mizerie multa nu se formeaza - si daca o sa te uiti la acvarii gata facute cu tot cu filtru - o sa vezi ca asa ceva se da doar la acvarii de pana in 20L .. chiar daca ei recomanda 50-100L.

Asa ca pe scurt:
a) filtrare insuficienta + presupun mancare foarte multa si multi pesti pentru cat de mic e filtrul.
b) plante putine si bombardate cu lumina multa.
c) CO2 insuficient pentru cata lumina este - cred ca mai castigat esti cu o bomba de CO2 si un flipper.

Prin urmare, mie mi se pare normal sa apara acele alge ...

Pentru inceput: as reduce lumina la 5 ore, oprit orice fertilizare, continuat cu CO2 ... e prea putin CO2-ul acela (Adica oamenii se chinuie cu butelii presurizate ca sa tina concentratia de 30ppm si sa poata avea un acvariu frumos, verde, vara alge, ceva CO2 intr-un tub prin care nici nu circula apa nu mi se pare ca are o rata de difuzie asa mare ca si cum bula de CO2 s-ar plimba printrun flipper (scarita din aceea).


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Voda
Junior member
[Avatar]
Joined: 22/12/2012 11:26:10
Messages: 21
Location: Sibiu
IP:
Offline

Pentru inceput, imi pare rau pentru axul pompei si iti foarte multumesc pentru sugestii.
Asa ca incep cu curatarea de frunze atacate, fac un schimb de 50% de apa, iau un tester permanent de CO2 ca sa vad unde ma aflu cu CO2-ul, opresc fertilizarea, reduc progamu de iluminare la 5 ore, ca nu am cum sa pornesc numai un neon ca am balast pentru 2x24w si neonele sunt legate in serie si ma orientez catre un filtru exterior si o aditie mai serioasa de CO2.
Nu e chiar asa de slab plantat acvariul sau? (pun o poza de ansamblu).
Asa ma gandeam si eu ca au fost prea hraniti pesti in acea saptamana.
Mersi de ajutor!
Seara faina!
[Thumb - WP_000778.jpg]

viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Multumesc pentru parerea de rau

De curiozitate, ce inaltime are acvariul tau ? Pare cam ... nu foarte inalt. Ma asteptam sa aibe dimensiunile de 60x30x30 dar cumva ori poza deformeaza, ori mi se pare ca e mai lung si mai putin inalt. Asta are importanta, caci lumina sta aproape de plante.

Apoi, ca sa vezi de filtrare - uite de exemplu acvariul acesta de pe Tropica: http://www.tropica.com/en/layouts/layout-71-%2860l%29/description.aspx - are 60L, peste tot vezi verde, si are filtru extern de pana la 500L. Pe mine m-a enervat urat la inceput treaba asta - ca acvariile se vand cu minimul necesar, lumina doar 0.5W/L, filtru minuscul si foarte repede afli ca stai! in afara de termometru, totul trebuie schimbat
Asa ca recomand macar un filtru extern la al tau, doar ca sa mai poti lasa din cand in cand pe altcineva sa se ocupe de acvariu. Ecco Pro 130 ar fi ideal. Pestii trebuie hraniti foarte putin, dai putina mancare, putin de tot, astepti sa consume fara ca nimic sa nu ajuga pe substrat. Apoi mai dai un pic ... Asta pana rezolvi cu filtrarea..

Diatoamele cred ca vin de la acele pietre puse acolo. Or sa dispara in timp cum ziceam.

Ai putea incerca sa faci rost si de Cabomba - o planta frumusica, se descurca bine in a absorbi surplusuri, creste repede, e ideala pentru inceput un setup si ulterior poti renunta la ea dupa ce lucrurile se stabilizeaza.

Cu CO2-ul nu stiu ce sa te sfatuiesc deocamdata, depinde de buget. Insa inaintea CO2-ului, mai important pentru toate vietatile este sa nu ai NH4 pe acolo, sau No2. Dupa ce se cicleaza acvariul si tot ce trebuie, vin si restul ...

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pune mult mai multe plante, ceea ce ai acum e foarte putin. Si asta este motivul pentru alge, nu
are cine sa pape nutrientii din apa. Adica in cuvintele tale acvariul este foarte slab plantat.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Voda
Junior member
[Avatar]
Joined: 22/12/2012 11:26:10
Messages: 21
Location: Sibiu
IP:
Offline

viulian wrote:Multumesc pentru parerea de rau

De curiozitate, ce inaltime are acvariul tau ? Pare cam ... nu foarte inalt. Ma asteptam sa aibe dimensiunile de 60x30x30 dar cumva ori poza deformeaza, ori mi se pare ca e mai lung si mai putin inalt. Asta are importanta, caci lumina sta aproape de plante.

Apoi, ca sa vezi de filtrare - uite de exemplu acvariul acesta de pe Tropica: http://www.tropica.com/en/layouts/layout-71-%2860l%29/description.aspx - are 60L, peste tot vezi verde, si are filtru extern de pana la 500L. Pe mine m-a enervat urat la inceput treaba asta - ca acvariile se vand cu minimul necesar, lumina doar 0.5W/L, filtru minuscul si foarte repede afli ca stai! in afara de termometru, totul trebuie schimbat
Asa ca recomand macar un filtru extern la al tau, doar ca sa mai poti lasa din cand in cand pe altcineva sa se ocupe de acvariu. Ecco Pro 130 ar fi ideal. Pestii trebuie hraniti foarte putin, dai putina mancare, putin de tot, astepti sa consume fara ca nimic sa nu ajuga pe substrat. Apoi mai dai un pic ... Asta pana rezolvi cu filtrarea..

Diatoamele cred ca vin de la acele pietre puse acolo. Or sa dispara in timp cum ziceam.

Ai putea incerca sa faci rost si de Cabomba - o planta frumusica, se descurca bine in a absorbi surplusuri, creste repede, e ideala pentru inceput un setup si ulterior poti renunta la ea dupa ce lucrurile se stabilizeaza.

Cu CO2-ul nu stiu ce sa te sfatuiesc deocamdata, depinde de buget. Insa inaintea CO2-ului, mai important pentru toate vietatile este sa nu ai NH4 pe acolo, sau No2. Dupa ce se cicleaza acvariul si tot ce trebuie, vin si restul ...




Acvariul are 75x27x27, dar de la neon pana la fundul acvariul sunt circa 35 centimetri. Nu am gandit faza cu filtrul tre sa recunosc si m-a amagit si producatorul care recomanda pana la un volum de 100l.
Nah mersi mult, inca odata! Am sa iau toate masurile recomandate si am sa revin cu info. Un filtru extern sper sa pot sa-l achizitionez in max 2 sapt. Si sa iau si un test de NH4 si de NO2?
Voda
Junior member
[Avatar]
Joined: 22/12/2012 11:26:10
Messages: 21
Location: Sibiu
IP:
Offline

Am schimbat 50% de apa, am curatat filtru cu apa ce am scos-o din acvariu, era plin de murdarie si nu mai functiona in parametrii normali, am redus programu de luminare la 5 ore, nu am mai folosit fertilizanti, am mai plantat 10 plantute. Sper sa se indrepte lucrurile. Sa merg cu schimburi de apa de 50% saptamanal?
narcis
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2529
Location: pitesti
IP:
Offline

Schimburile de apa maricele le faci pentru a aduce parametrii apei la un nivel la care sa poti continua cu fertilizarea fara sa ai acumulari, altfel poti face si schimburi mai mici, de 20-30% saptamanal. Depinde si de ce populatie de pesti ai in acvariu, de stabilitatea lui, de filtrare. Tu trebuie sa ai in perioada asta plante cu crestere rapida, sa te ajute. Despre pesti nu-ti mai zic nimic altceva decat ca ai foarte multi in acea cantitate de apa, vei incepe sa ai probleme cu ei, iar cu algele ai deja. In toate trebue sa fie un echilibru, iar la tine nu este. Xifo se fac maricei, moly la fel. Gandeste-te bine ce vrei cu adevarat, altfel vei da din lac in put. Algele acelea nu le-ai facut intr-o saptamana, plus ca nu inteleg cum se jucau ai tai la co2.

In concluzie, nu mai da bani pe teste daca nu ai, de banii aceia cumpara test permanent de co2; baga plante cu crestere rapida; stabilizeaza valoarea co2, nu te mai juca la el; nu micsora asa mult timpul de iluminat, eu as merge pe vreo 6-7 ore cu 24w deocamdata dar cu pauza.

Cat despre fertilizare, daca mai bagi plante si tii testul co2 pe galben, galben-verzui, poti continua, dar cauta sa nu dozezi mai mult. Mergi in continuare pe feropol si feropol 24, eu asa as proceda.
[ICQ]
Voda
Junior member
[Avatar]
Joined: 22/12/2012 11:26:10
Messages: 21
Location: Sibiu
IP:
Offline

narcis wrote:Schimburile de apa maricele le faci pentru a aduce parametrii apei la un nivel la care sa poti continua cu fertilizarea fara sa ai acumulari, altfel poti face si schimburi mai mici, de 20-30% saptamanal. Depinde si de ce populatie de pesti ai in acvariu, de stabilitatea lui, de filtrare. Tu trebuie sa ai in perioada asta plante cu crestere rapida, sa te ajute. Despre pesti nu-ti mai zic nimic altceva decat ca ai foarte multi in acea cantitate de apa, vei incepe sa ai probleme cu ei, iar cu algele ai deja. In toate trebue sa fie un echilibru, iar la tine nu este. Xifo se fac maricei, moly la fel. Gandeste-te bine ce vrei cu adevarat, altfel vei da din lac in put. Algele acelea nu le-ai facut intr-o saptamana, plus ca nu inteleg cum se jucau ai tai la co2.

In concluzie, nu mai da bani pe teste daca nu ai, de banii aceia cumpara test permanent de co2; baga plante cu crestere rapida; stabilizeaza valoarea co2, nu te mai juca la el; nu micsora asa mult timpul de iluminat, eu as merge pe vreo 6-7 ore cu 24w deocamdata dar cu pauza.

Cat despre fertilizare, daca mai bagi plante si tii testul co2 pe galben, galben-verzui, poti continua, dar cauta sa nu dozezi mai mult. Mergi in continuare pe feropol si feropol 24, eu asa as proceda.


Pai stiu exact ce vreau: un acvariu echilibrat, stabil adica un ecosistem. Si sunt dispus sa fac orice pentru a obtine unul. Acuma nici nu ma asteptam ca primul acvariu sa iasa perfect. Vreau sa invat pe el din greselile mele si cu ajutorul vostru. Mersi mult inca odata pentru sfaturi. Totusi nu m-am gandit niciodata ca am prea multi pesti. Algele le-am facut intr-adevar intr-o saptamana dupa ce am bagat molly si xipho. Alor mei le-am spus sa le dea de mancare 1data pe zi putina mancare si sa dozeze tot odata pe zi dimineata CO2, in sensul sa umple difuzorul. Acuma ce-au facut ei nu pot stii cu siguranta )
Si atunci sa renunt la o specie de pesti? Sa raman doar cu 1 trio de molly sau cu 1 trio de xipho?

De plantat m-am gandit sa iau cabomba caroliniana, dupa recomandarea lui viulan, si mai caut niste plante cu crestere rapida.
Totusi renunt o perioda la fertilizare pana se stabilizeaza sistemul si pana reusesc sa cumpar un filtru extern si un sistem de CO2 nu vrajeli gen CO2 Optimat!
Seara buna tuturor!
Black
Member
[Avatar]

Joined: 06/04/2012 19:21:45
Messages: 276
Location: Salaj,Romania
IP:
Offline

Dupa ce am avut si eu ceva vreme vivipari am ajuns la concluzia ca fac prea multa mizerie (oricum scrie asta peste tot pe net) si ca intr-un volum de apa mic este dificil sa mentii curatenia mai ales daca vrei plantat.Sunt cateva variante ca toate sa mearga bine:
1 Sa ai filtre puternice sa curete mecanic si bio apa + aspirare saptamanala serioasa.
2 Sa ai acvariul steril sau prea putin plantat astfel incat sa poti aspira des substratul si sa reusesti sa elimini mizeria produsa.
3 Sa ai un volum de apa mare in raport cu pestii astfel incat acestia sa nu reuseasca sa "contamineze" apa des,deci sa reusesti sa mentii apa in parametrii stabili.

Deci m-as gandi la pesti ca si problema deoarece pentru ei intra hrana in acvariu si tot ei produc mizerie.

http://www.youtube.com/watch?v=3pfTFevnEMU
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24485.page
[WWW]
 
Forum Index » Alge
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com