[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Proiect acvariu tropical de 20l  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Iulian-Sorin
Junior member
[Avatar]

IP:

In primul rand tin sa salut pe toti cei de aici si tot respectul pt forum si activitatea pe care o prestati. Sunt novice, stiu prea putine, de aceea am nevoie de ajutorul, sprijinul si asistenta domniilor voastre. Am inceput un proiect de saptamana trecut prin achizitionarea tuturor celor necesare pt startup-ul unui acvariu de 20L pe pesti tropicali (acvariul l-am avut de ceva timp cu toate dotarile: filtru intern, capac cu neon, incalzitor compatibil, termometru, s.a). Am inceput plantarea acvariului acum 2 zile, am nisip cu granulatie mai mare (achizitionat de la pet-shop de aici din Anglia unde si locuiesc dealtfel), plante naturale, o piatra si cam atat. Tin sa mentionez ca sunt adeptul acvariului cat mai natural si sfaturile pe care le-am primit de la domniile voastre m-au convins si mai mult sa adopt aceasta conceptie. Asadar am inceput ciclarea. Promit sa postez poze cu instalarea acvariului ca poate cineva se poate folosi. Acum imi trec prin minte o serie de intrebari. Daca dumneavoastra domnilor puteti fi binevoitori de a ma lamuri si ajuta cu minunatia asta de acvariu ca tare frumos este sa ingrijesti de vietuitoare.
1. cat dureaza o ciclare completa / cum imi dau seama ca aceasta ciclare e terminata? (Tin se mentionez ca nu ma grabesc deloc cu achizitia pestiolor. Doresc sa fac totul ca la carte)
2. se schimba apa in timul ciclarii? cu alte cuvinte inainte de a adauga pestii in acvariu se schimba apa?
3. cat de mult am spalat nisipul ala (cca vreo 45 min) apa din acvariu a devenit tulbure, acum s-a limpezit dupa 2 zile dar inca mai poti distinge ca e un pic dar foarte putin tulbure. Se va aranja, se va limpezi sau am facut vreo prostie?

Va multumesc din suflet pt ajutor!!! Astept raspunsuri!

PS: orice sfat de inceput, orice parere este bine primita. o sa incerc sa devin foarte activ pe forum, sa citesc cat de mult posibil, sa ma documentez, dar si sa fiu activ in discutiile cu domniile voastre si speram sa avem o colaborare cat mai frumoasa

This message was edited 1 time. Last update was at 16/02/2013 23:10:14

Regards,
JR
[Email] [Yahoo!]
Iulian-Sorin
Junior member
[Avatar]

IP:

Iata si pozele promise... Dupa cum vedeti bazinul (20l) si primi pasi pe care i-am urmat: asezarea nisipului, instalarea filtrului si al incalzitorului, termometru s.a
Nota: folosesc un programator cu priza pt a putea ilumina acvariul numai cat este necesar (2-3 ore pe zi la inceput, dupa crescand)

[url=http://postimage.org/image/rkcnsbb27/]image
image

image

image

image

image
image

image

image

image

image

Ce parere aveti?

This message was edited 4 times. Last update was at 17/02/2013 02:42:20

Regards,
JR
[Email] [Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

1. Poate sa dureze si 2-4 saptamani. Ciclarea se termina cand nivelul de amoniac si de nitriti
din apa sint foarte scazuti si nivelul de nitrati este foarte mare. Ar trebui sa iti iei niste teste.
2. Daca nu ai pesti in acvariu nu se schimba apa in timpul ciclarii, dar se schimba la sfarsitul ciclarii
pentru a reduce concentratia de nitrati, inainte de a introduce pestii.
3. Nu imi dau seama, in mod normal nisipul se spala pina cand nu mai iese nimic din el. Ce granulatie
are nisipul?

Ca si sfat, ca sa inceapa ciclarea trebuie sa adaugi putina mancare de pesti, sa zicem odata la 2-3 zile.
Si ar fi bine sa iti iei teste, pentru inceput macar pentru amoniac, nitriti si nitrati.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Cosmin
Senior member
[Avatar]

IP:

Si umple acvariul pana sus,returul filtrului trebuie sa stea si el in apa .

Daca mananci un ban,iti creste valoarea.

42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
ioanis
Member
[Avatar]

IP:

ma bucur ca esti dornic sa inveti.mult succes .planta din stinga nu prea cred ca e acvatica ci mai degraba ceva
din specia dracaena.

http://www.flickr.com/photos/60563080@N04/8091362882/in/photostream/
Iulian-Sorin
Junior member
[Avatar]

IP:

Va multumesc pt comentarii. Cosmine cand am citit manualul de instalare al filtrului imi zicea sa nu il introduc cu totul in apa, de asta l-am instalat in acest fel. Dar eu pot sa merg pe sfatul tau, dar nu inteleg un lucru: trebuie si tubul pe care iese apa filtrata (adica bulele) in apa? in acest caz nu mai face bule, sau numai filtru trebuie tinut in apa? Am citit undeva pe forum k trebuie lasat un 5cm fara apa in acvariu. Dar merg dupa sfatul tau daca tu asa sustii...
Planta din stanga este achizitionata de la un petshop ''Pets at home'' din UK. Am luat-o din apa si vanzatorul respectiv mi-a recomandat-o pt pesti tropicali. Acuma ce sa fac? O pot scoate afara si ma pot descotorizi de ea. Va rog sa spuneti ce sa fac...
Dar nu a mentionat nimeni nimic de amenajare/ instalare, daca este corecta, daca am facut vreo greseala. Va rog sa ma indrumati pt k sunt la inceput si doresc sa invat cat mai multe.
Va rog sa comentati ce nu e bine ca sa pot indrepta.
Sa inteleg ca dupa ciclarea apei cca. 2-3 saptamani trebuie sa schimb un 15% din apa inaintea introducerii pestilor in apa?
Va multumesc si astept parerile voastre!

Regards,
JR
[Email] [Yahoo!]
MishuM
Member
[Avatar]

IP:

O s-o iau un pic inainte....in legatura cu pestii, parerea mea ca nu ai prea multe alternative in 20litri brut (sa zicem 18 net). Cred ca cel mai bine ar fi sa te gandesti la niste creveti, eventual ceva Boraras si cam atat. Sau poate un mascul Betta......

C aplante, mergi pe ceva easy, gen Vallisneria in spate si niste moss pe ceva lemn

Non scholae, sed vitae discimus
Cosmin
Senior member
[Avatar]

IP:

Baga-l cu totul in apa si opreste bulele de aer,caci bagand oxigen iti scoate CO2-ul din apa,iar acesta este necesar plantelor.Daca iti valureste apa putin la suprafata e ok pentru aerare.

Nu are ce sa se intample cu el daca il bagi cu totul in apa,gandeste-te ca oricum apa intra in el chiar daca il tii 80% scufundat.Plus ca e inestetic sa se vada coloana de apa odata ce ai capac.

Da si 3-4 gauri in capac ca sa aiba vaporii de apa pe unde sa iasa si sa nu-ti "atace" instalatia de iluminare.

Mie imi place ca te-ai deocumentat,e un inceput bun dupa parerea mea.

Ca si populatie eu as pune in el niste creveti sau un trio de Guppy,insa doar masculi caci acestia sunt vivipari (nasc pui vii) si o sa suprapopulezi acvariul.In cazul in care te poti ocupa de pui gen: ia femela,pune-o in maternitate (mini-acvariul unde va fata),gaseste pe cineva caruia sa ii donezi puii,ai grija sa nu manance puii,prinde puii care sunt prin acvariu poti tine si femele,dar te vei satura in scurt timp .Iti spun asta ca sa stii ce te asteapta .

Multa bafta si sa ne tii la curent!

42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
Iulian-Sorin
Junior member
[Avatar]

IP:

De bagat in apa o sa il bag... Iti urmez sfatul, dar pe deasupra face si galagie si apoi o sa fie si mai bine. Tin sa mentionez k am gauri in capac deja (l-a avut din fabrica). Daca ma documentam de la bun inceput cu cantitatea de apa imi achizitionam Un acvariu mai mare. Dar din lipsa de experienta si nestiind am ales bazinul pe care l-ati si vazut. Dar ink nu m-am lamurit cu schimbarea apei inainte de a introduce pestii... Dar ca aspect arata bine? Arata natural? Tu Cosmin ce ai face daca ai fi in locul meu?
La capitolul pesti ink ma documentez (mai am timp 2 sapt)... Dar tin cont si de sfaturile domniilor voastre, bineinteles. Vreau sa mai adaug ca temp apei e de 25 grade si a ramas constanta de cand l-am intalat, adica de trei zile

Regards,
JR
[Email] [Yahoo!]
Cosmin
Senior member
[Avatar]

IP:

Daca filtrul face galagie intoarce-l pe toate partile cand e in apa,posibil sa mai aiba aer in el.

Daca ar fi dupa mine:

As schimba plantele cu ceva gen: valisneria nana sau egeria densa (in spate,ca un zid). As baga o cioata cu multe ramuri de care sa agat moss si riccia fluitans si pistia mai in varful ramurilor,in general plante cu frunze mici,dau aspectul unui bazin mai mare daca ma intelegi.As scoate piatra...sincer nu ma da pe spate.
Idei iti vor veni pe parcurs,stai linistit.

Uite un nano care imi place foarte mult si ai putea sa te inspiri: http://acvariu.ro/forum/posts/list/22461.page#p193174

Schimbul de apa se face cam la 3 saptamani dupa start si va fi in jur de 40%.

Temperatura de 25 e numai buna,asa am si eu in al meu.

LE: Poti scoate spraybar-ul filtrului (tubul care face bule),dupa cum am spus si mai sus,mai mult incurca .

This message was edited 3 times. Last update was at 17/02/2013 23:40:56

42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
Iulian-Sorin
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc foarte mult pt sfaturi Cosmine. Am inlaturat barspray-ul si acum nu mai am nici un fel de zgomot. M-a inspirat foarte mult link-ul pe care mi l-ai trimis. Deocamdata ramane asa acvariul meu, cred, pt ca in 9 luni ma gandesc sa ma intorc in tara si apoi sa incep un nou acvariu. (pe actualul il donez verisorilor mei) Dar acvariul actual ma ajuta enorm de mult sa prind ceva experienta. Acum am un program de iluminare de 2ore 30min in fiecare zi de la 1.45 pana la 4.15. Saptamana asta o sa mai maresc programul cu o ora. Intrebarea mea e sa merg spre dimineata sau spre seara sau nu conteaza. Cer fi sa farm piatra cu un ciocan si bucatelile sa le asez prin acvariu? Iar plantele mare sa le pun una langa alta sa formez asa ca un zid? Apoi partea libera sa o aranjez cu pietrele provenite din spargerea pietrei mari +buretelul?
Ink ceva mai am in plan: sa cumpar si 3 melcusori cu 4masculi de guppy. Cum ar fi asta? Ce parere ai?
Problema cu apa tulbure s-a rezolvat, filtru a curatat toata apa, deci si-a facut treaba. Ar mai trebui sa stiu ceva?
Multumesc

Regards,
JR
[Email] [Yahoo!]
Cosmin
Senior member
[Avatar]

IP:

Uite o schita cu aranjamentul ce l-as face eu in acel acvariu cu resursele pe care le ai momentan.

Piatra as pune-o vertical in dreapta,cateva fire de plante pe langa ea,iar restul plantelor ingramadite in stanga,spate.

http://cozman.sunphoto.ro/Restul/86525799

Daca poti face rost de niste moss e numai bine.

42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
Iulian-Sorin
Junior member
[Avatar]

IP:

A ajuns si moss-ul. Il voi planta pe piatra in seara aceasta si voi merge dupa schita ta k mi-a placut si mie ideea. Maine imi va ajunge si tester-ul de apa si voi posta primele rezultate al apei dupa o 9 zile de la startup-ul acvariului.
Moss-ul a venit cu niste placute de otel inoxidabil, afecteaza cumva calitatea apei sau dauneaza cu ceva? Vanzatorii spun k nu, dar as vrea sa stiu si pararile voastra, daca sunteti amabili sa imi raspundeti. Va multumesc!

Regards,
JR
[Email] [Yahoo!]
Cosmin
Senior member
[Avatar]

IP:

Otelul ala e probabil ca sa il tina strans,sa nu se imprastie.Nu il mai pune...nu are rost.Ia niste fir de pescuit sau ceva asemanator si prinde-l de piatra...scoti firul dupa 2 saptamani caci moss-ul va sta singur.

Asteptam poze!

Multa bafta!

42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
Iulian-Sorin
Junior member
[Avatar]

IP:

Au trecut 3 saptamani de ciclare a acvariului. Astazi a trebuit sa inlatur o planta ca a inceput sa zboare prin acvariu si solutia cea mai buna a fost sa o inlatur. Am adaugat si ultima doza dublata de stress zyme+, adica 5ml. Am facut testele de apa si ce sa credeti: NO2 -0, NO3- 0, PH-7.6, Cl- 0. Ce credeti despre testele astea dupa abia 3 sapt de ciclare. Este pregatit acvariul meu pt a primi pesti?
Nu am inteles cu schimbatul apei in timpul ciclarii. Va rog sa reveniti. Sau sa schimb apa abia dupa ce introduc pestii?
Ma gandeam la o formula de 4 masculi de guppy, 3-4 creveti tropicali (talie mica) si 2 melci pt 20 de litri. Ce parere aveti? sau este prea populat sau compatibilitatea este redusa? (am citit pe forum, dar parerile sunt impartite si nu stiu ce sa zic daca s-ar potrivi la acvariul meu sau nu). Dupa testele astea ma gandesc ca saptamana viitoare sa imi achizitionez pestii si celelalte.
Am pus si cateva poze sa vada domniile voastre cum arata acvariul meu tropical de 20l. Nu e cine stie ce, dar m-am straduit si am urmat sfaturile vostre mult folositoare.
Va multumesc si astept pareri si raspunsuri.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Regards,
JR
[Email] [Yahoo!]
Cosmin
Senior member
[Avatar]

IP:

Eee...altfel arata acum.Poti baga linistit pestii la valorile acelea.Muta termometrul pe laterala.

42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
Iulian-Sorin
Junior member
[Avatar]

IP:

Buna... Am si primii vietuitori!!! Uraaaa!!! Trei masculi frumosi de guppy. Saptamana viitoare poate il cumpar si pe al patrulea... Am in minte Un alt proiect. As vrea sa reorganizez acvariul. Ma gandesc la Un perete si Un covoras de java moss. Ce parere aveti? Am doar nisip in acvariu si cred k Un covor si Un perete de moss s-ar potrivi Numai bine. Plantele pe care le am acum sunt plantate pe lemn, deci nu trebuie sa le plantez in nisip. Dar intrebarea mea este: imi trebuie CO2? Banuiesc k da. Am gasit Un kit pe eBay pt acvarii mici exact ce imi trebuie mie... Astept raspunsurile si sfaturile voastre!!!

Regards,
JR
[Email] [Yahoo!]
Cosmin
Senior member
[Avatar]

IP:

La volumul acvariului merge foarte bine si bomba,probabil vei vrea sa treci la un acvariu mai mare pe viitor,iar la unul mai mare iti va trebui o butelie mai mare si tot asa.

Ceva poze nu ne arati?

42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
Iulian-Sorin
Junior member
[Avatar]

IP:

Am gasit Un kit Co2 Numai bun la pret si perfect pt acvariu meu. Dupa cum am mai spus acvariu din nefericire trebuie sa il parasesc, dar il las in grija unor verisori peste 7-8 luni, dar este o oportunitate Numai Buna pt mine sa invat... Dar ca idee iti place nu? Promit k postez pozici cat de repede cu putinta.

Regards,
JR
[Email] [Yahoo!]
Cosmin
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu am experienta cu instalatii CO2 profi,eu folosesc bomba cu drojdie la un acvariu de 42 de litri.Poti lua acel kit,dar eu unul iti recomand ca banii pentru el sa ii strangi deoparte si iti iei o instalatie pentru viitorul acvariu,mai ales ca asta mic va ajunge la verisorii tai de 7-8 ani care nu prea stiu ei ce inseamna CO2,fotosinteza etc.

42 L

Biotop America de Sud
[WWW]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: