Salutare si scuze pentru absenta de pe propriul meu topic, dar intre timp vad ca lucrurile s-au incins si asta nu de la racirea insuficienta a ledurilor ci de la patimi....
Multumesc mult celor care au contribuit la "iluminarea" mea in ceea ce priveste ledurile si in special lui Dragos, Dorin, Bilti ...si nu numai lor. Pe moment mi-e clar ca ledurile pe care le-am montat la Nano-ul meu (cele 2 proiectoare de 10 W chinezesti + 2 ventilatoare) nu sunt solutia ideala pentru cresterea plantelor, dar asta era ce aveam pe langa casa la momentul respectiv.
Acum daca le-am instalat le si folosesc sa vad cum se vor comporta plantele si in special gazonul daca creste sau piere...acum am deja o saptamana de cand am refacut setup-ul la nano si am plantat gazonul (HC Cuba), pentru moment nu arata foarte rau , astept sa-si lanseze radacinutele si sa se agate cat de cat de Manado....(vezi ultimele 6 poze din link-ul din semnatura, cel cu Nano).
Meanwhile, am tot sapat pe pe net dupa leduri de acvaristica (si pentru leduri Auto ca vreau sa schimb iluminatul la Engeleys-urile de la masini) si am gasit dupa mine cea mai interesanta solutie de la urmatorul link:
http://www.rapidled.com/retrofit-kits/
Ce gasesc eu interesant aici e faptul ca poti configura in cadrul kitului achizitionat (si aici ma refer la cele cu montaj fara lipituri) tipul/culoarea ledurilor pe care le livreaza. Desigur nu se ridica la nivelul echipamentelor folosite de Dragos (Sol-urile lui) dar poti configura un echipament cu leduri pentru acvarii plantate si nu marine la un pret as zice eu decent. Alegerea mea ar fi urmatoarea o combinatie de leduri 8 albe si 4 albastre desi probabil se mai pot introduce si unele rosii in schema : vezi atasamentul.
Ce parere aveti despre alegerea facuta, orice comentariu e binevenit si in special referitor la cominatia de leduri si unghiului lentilelor acestora.
Iar pentru cazul in care se doreste o solutie care sa simuleze rasarit / apus...vazi link:
http://reefbreeders.com/controllable_led_fixtures.html
PS: daca sunteti interesati de filtre UV , am gasit si luat de la Practiker filtru UV de 11 W la 99 lei - se pare ca e o promotie la ei in aceasta perioada (le-am vazut si in Baia Mare si la Cluj in Practilker)
O seara buna tuturor
Radu