Este un bazin de 54L dotat cu incalzitor Resun (foarte mare decalajul intre setarea lui si tempreatura apei), pompa de aer JBL ,filtru intern Aquael de 350l/h care are burete si inca ceva pietricele pentru filtrare mecanica, capac cu 1 tub T8 no-name si vechi. Mai are confectionat de mine un sistem Moon-Light cu 4 leduri albastre, o sursa de 12V si un modul de on/off care este actionat de o telecomanda tip alarma auto ( lucrez in domeniul sistemelor de securitate si am cat de cat habar despre curentii slabi ).
Din cauza ca in prima noapte cand am pornit ledurile a disparut un pui de guppy, mutat din crescatoria de 10l a sotiei mele si halit cel mai probabil dintr-o inghititura de catre sanitar, am interdictie sa le mai aprind pana nu cresc si ei mai mari . Mai jos va prezint doua filmulete cu acvariul si cat de curand o sa pun si poze.
P.S. - La sfarsitul filmuletelor se stinge neonul si se aprinde luna dar nu am stiut sa setez prea bine aparatul si nu se intelege mai nimic. In realitate se vede foarte aproape de real. Aaaa...si sa setati video-ul pe HD.
Aoleu ce de greseli ai putut sa faci in acvariul asta.Sa o luam cu inceputul:
Pestii:
-vad acolo un cory.Corydoras sunt pesti care se tin in grupuri de minim 4-5 exemplare,nu cate unul
-scalarul este un peste care ajunge la dimensiuni mari.Nu are ce sa caute in acvariul tau si nici pus cu pestii de acolo.Cu botia,hoplo si rechinul este aceeasi problema
Nisipul:
Din cate vad eu este multicolor.Nu arata deloc natural.
Toate chestile din plastic(mai ales acel vapor) sunt(dupa parerea mea si nu numai) kitch.
Fa-le un bine pestilor si da o mare parte din ei.Nu are rost sa ii chinui in acel acvariu.In locul tau as ramane cu 10 neoni si 5 cory.
Sunt multe de spus.Ai foarte multe de citit si de invatat.Incepe cu "Ciclul azotului" si "Ghidul incepatorului".
Mda, ce se poate spune, nu prea multe. Fa cum ti-a zis colegul alex, apuca-te de studiat. Scapa cum crezi tu de cuuvinta de marea majoritate a pestilor, spre exemlu in acvariul tau sunt indicati doar maxim 3 xifo (ASA, CA EXEMPLU), restul sunt suprapopulare. Poti alege orice vrei tu pentru acvariul tau, dar daca ne intrebi pe noi ce am face, scoate plasticele, baga plante naturale, pune un substrat adecvat.
Sunt de acord cu alex. Stiu ca toti pestii sunt frumosi, dar trebuie sa alegi cu care o sa ramai. (asta nu inseamna ca poti sa ramai cu "rechinul" ala sau cu scalarul si cu Hoplo. Astia se fac mari (foarte mari).
Daca iti este frica de plantele naturale, poti incerca sa pui niste buturugi uscate, fierte....etc. (e mai natural) si nu uita sa schimbi substratul ala colorat.
P.S.
Este alegerea ta sa faci schimbarile de care vorbim. (nu este litera de lege) Fiecare face......cum il taie capu.
la prima privire se pare ca totul este ok. Asta ti-o poate spune orice necunoscator : pesti multi si frumosi, toata lumea se invarte, nimeni nu sta locului. In schimb un ochi avizat va spune urmatoarele: pestii se agita asa pentruca nu isi gasesc locul. O parte dintre pestii pe care ii ai tu acolo isi cauta teritorii care sa fie ale lor si prin urmare si le apara. Faptul ca sunt multi intr-un spatiu atat de mic va duce la stresul pestilor si va avea ca urmare imbolnavirea si mai tarziu moartea prematura. Ca sa obtii de la ei adevarata splendoare trebuie sa le dai spatiu. Sa le asiguri locuri in care sa se simta bine. Locuri in care sa se ascunda atunci cand sunt agresati. Plante multe si nu numai. Gandeste-te ca te alearga pe strada o gasca de aurolaci si nu ai unde sa te ascunzi. Tu cum te-ai simti? Cam asa si ei. Mai sunt multe de spus, dar deocamdata ma opresc aici
armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
salut,bine ai venit,toti colegi au dreptate,acum o sa ti se pare ca suntem rautaciosi,dar fa cat mai repede acel acvariu de 200 l pe care ai spus ca vrei sa treci.
Sunt de acord cu tot ce spuneti voi si eram constient de cand m-am hotarat sa imi prezint acvariul ca o sa imi iau penalizari. Cat despre documentat, am inceput sa butonez forumul dupa ce mi-am luat bazinul dar nu am renuntat la pesti in ideea ca anul asta imi voi lua un acvariu mare. Plantele care le vedeti in el sunt toate naturale, corabia am vrut sa o inlocuiesc cu o buturuga dar nu am gasit una cu o scorbura suficient de mare pentru a se ascunde pangasius-ul ( :-) de el am uitat, sta numai in barca). Cat despre pietris am facut greseala sa il amestec pe cel alb cu cel colorat crezand ca va fi un strat mai mare. Cel alb l-am cumparat eu din Hornbach iar ala colorat a venit cu tot cu acvariu. M-am gandit sa il inlocuiesc cu substrat fertilizant dar deocamdata platele care le am nu sunt asa pretentioase.
Pina cand te hotarasti sa faci bazinul ala mai mare, fa ceva cu pestii, altfel n-o sa apuce sa vada bazinul mare.
Nu te penalizeaza nimeni. Si ca sa iti dai seama ca nu vorbim prostii si nu vrem sa te penalizam ci sa te ajutam,
fa niste teste la apa si spune-ne si noua ce valori ai la NH4, NO2, NO3 si PO4. Eventual si un pH si un KH.
Salut. Din acvariul de 54 de litri pestii cei mari sunt la donat. Vreau sa va prezint cel de-al doilea acvariu al meu cu toate ca o sa sara unii pe mine ca e mic. Este primul cu africani, pornit de 1 luna si putin. Promit ca in timp o sa le fac o casuta mai mare.
Si acum sa facem prezentarile:
Echipamente:
1. Bazin Eheim MP de 180 cu capac si cele doua neoane T8 originale Narva. Astea nu prea imi plac. Ma gandesc sa iau un Hagen AquaGlo si ceva Daylight.
2. Filtru extern Eheim 2224 plin cu inele ceramice si niste bile mici maronii care inca nu am aflat ce sunt.
3. Filtru intern Eheim Aquaball 130 cu bureti pentru filtrare mecanica.
4. Incalzitor Eheim Jager de 200w.
5. Surface Skimmer DIY - am modificat turul de la filtrul extern si un aspirator de substrat din ala ieftin cu pompa. Trage de la suprafata cat de cat bine...
6. Sterilizator UV-C Aqua Medic de 9W. Asta inca nu e montat pt. ca are becul ars. O sa il schimb dupa 1 Mai. Am dat deja comanda de el.
7. Pompa recirculare Eheim Compact 1000 - asta a patit o treaba nasoala - s-au rupt 5 urechi de la rotor si le-am lipit cu super-glue. Acum sta la uscat pana maine. (le-am mai lipit odata si cand am pornit-o s-au rupt iar). Nu stiti pe unde gasesc un rotor pt ea? La Hornbach berceni nu au.
8. Sistem moonlight diy din 2 leduri albastre de 3mm, sursa 12v/3A cu rezistenta de 1k inseriata sa nu arda ledurile. Aici am adaptat un receptor wireless cu 2 telecomenzi cu un buton tip auto si pornesc/opresc moonlight din telecomanda - se vede la sfarsitul videoclipului applause
9. Substrat - nisip alb, asa am luat acvariul. cred ca e din Hornbach
10. Decor - Doua buturugi si multe pietre de la munte
Pesti:
1. labidochromis caeruleus ~ 3-4 cm - 4 buc.(inca nu stiu care sunt masculi care femele)
2. maylandia estherae red ~ 3-4 cm - 5 buc.(inca nu stiu care sunt masculi care femele)
3. elongatus mpanga ~ 3-4 cm - 7 buc (aici cred ca am vreo 3 sau 4 masculi si restul femele - daca incep sa se bata o sa mai dau din masculi)
4. elongatus mpanga ~ 7-8 cm - 1 buc (pe asta l-am salvat din apa verde a unui petshop f murdar din grand arena)
5. Labidochromis sp. 'perlmutt' - 1 M + 1 F ~4 cm
6. Auloncara ob. ~ 7 cm - 1M + 1 F
7. Acei itungi white tail ~ 10-12 cm - 3 buc. - aici va rog a ma ajutati sa aflu care e baiatul dintre cei 3.
8. Acei msuli ~ 1.5 cm - au mai ramas 2 din 12. Stau ascunsi printre pietre.
Update-uri:
1.Am modificat iluminarea, am anulat un neon ca era prea puternica lumina cu doua iar cel ce a ramas a fost inlocuit cu un hagen aqua-glo.
2.Am montat in capac doua coolere cu care reusesc sa tin temperatura ok si le-am pus telecomanda sa le pornesc stand lungit (am lasat o noapte doar unul pornit si a coborat temperatura de la 29 la 25.5). Acum incerc pe cat posibil sa o tin in frau intre 26-27 de grade. Cred ca pana la urma o sa le pun o priza programabila si le las 1 ora on 1 ora off sa vad la cat se stabilizeaza.
Si aici un filmulet de ieri (elongatusul ala mare vreau sa il dau ca e cam agresiv). O sa pun maine altul ca au mai venit niste locatari(zebre ob., hongi, etc.)
http://youtu.be/DePHh-PIOb8
salutare!
fain lemnu. ai si substrat sub pietris? plantele alea (am uitat cum le zice) stau infipte acolo sau incep sa se plimbe dupa cateva zile?
in rest, imi place cum arata cu substrat maroniu; si pestiucii sunt frumosi.
dar...nu vad eu bine ... sau ai filtrul intr-o parte si incalzitorul in alta?
This message was edited 1 time. Last update was at 27/05/2012 12:43:52
O reala imbunatatire pentru acvariul tau Si cioata e tare faina
@daedal: Plantele sunt elodea si fac radacini in substrat dupa ce sunt plantate. Pot iesi doar in primele cateva zile, pana dezvolta radacinile, dar daca sunt plantate mai adanc, nu mai ies.
This message was edited 1 time. Last update was at 27/05/2012 13:09:05
@ stefanp : asa, elodea (*nu elodia ), am si eu dar pana la urma tot trebuie sa le replantez, am citit undeva ca sunt plante plutitoare de fapt si de atunci asa le folosesc.
This message was edited 3 times. Last update was at 27/05/2012 13:18:01
Am vazut ca sunt acvaristi care le tin ca plante plutitoare. Nu stiu sa-ti zic ce varianta e mai buna.
Personal le-am crescut plantate in substrat. In timp dezvolta radacini lungi si destul de adanc in substrat. De fiecare data aveam probleme cand sa le scot, caci ieseau cu tot cu substratul fertil.
daedal wrote:salutare!
fain lemnu. ai si substrat sub pietris? plantele alea (am uitat cum le zice) stau infipte acolo sau incep sa se plimbe dupa cateva zile?
in rest, imi place cum arata cu substrat maroniu; si pestiucii sunt frumosi.
dar...nu vad eu bine ... sau ai filtrul intr-o parte si incalzitorul in alta?
Multumesc de laude. Pietrisul e manado dar nu am pus si aqua basis sub el pentru ca nici nu am de gand sa pun plante mai multe. Le pun in fiecare zi easy carbo. Eventual sa le schimb pe astea cu altceva. Pana acum nu au iesit din substrat cu toate ca manado mi se pare cam usor(ex: nu se taseaza ca quartzul sau ca pietrisul ca sa tina radacinile bine). Cat despre filtru si incalzitor asa e, sunt intr-o parte si in alta. Mi s-a parut ca incalzitorul e mai ascuns putin de plante acolo si nu aglomerez cu toate in partea stanga.
Acvariul asta este lasat "mai la urma" caci ma preocupa mai mult cel cu ciclide. Ma gandesc sa schimb filtrul. Credeti ca ar fi bun Boyu EF-05? Sau sa merg pe un intern mai bun? Sau sa merg pe un extern cum ar fi Eheim 2224?
Hmm... din cate stiu, si parca e si mai logic, un incalzitor departe de filtru va incalzi mai tare apa din jurul lui decat in restul acvariului...dar pe de alta parte oricum se creeaza curenti de convectie, asa ca... numai sa nu se prajeasca vreun peste daca adoarme prea aproape de incalzitor.
cat despre filtre, daca e pt un acvariu mai mare, nu stiu ce sa zic, insa cel la care ma refeream e prea mic sa aiba nevoie de filtru extern. eu unul abia astept sa imi iau unul cascada/hang on.
Multumesc de laude. Pietrisul e manado dar nu am pus si aqua basis sub el pentru ca nici nu am de gand sa pun plante mai multe. Le pun in fiecare zi easy carbo. Eventual sa le schimb pe astea cu altceva. Pana acum nu au iesit din substrat cu toate ca manado mi se pare cam usor(ex: nu se taseaza ca quartzul sau ca pietrisul ca sa tina radacinile bine). Cat despre filtru si incalzitor asa e, sunt intr-o parte si in alta. Mi s-a parut ca incalzitorul e mai ascuns putin de plante acolo si nu aglomerez cu toate in partea stanga.
Acvariul asta este lasat "mai la urma" caci ma preocupa mai mult cel cu ciclide. Ma gandesc sa schimb filtrul. Credeti ca ar fi bun Boyu EF-05? Sau sa merg pe un intern mai bun? Sau sa merg pe un extern cum ar fi Eheim 2224?
N-ar fi fost rau sa pui niste substrat fertil. Cine stie cum te loveste dorinta de niste plante mai mofturoase. Dar eventual poti ajuta substratul cu niste bile fertilizante.
Manado e intr-adevar cam usor, insa se mai taseaza si el in timp iar dupa ce cresc un pic radacinile, nu mai ai probleme. Din ce am observat la mine, max in prima saptamana dupa plantare am patit sa iasa plante...dupa asta, n-am mai avut probleme.
Daca ar fi dupa mine, te-as sfatui sa iei un filtru extern. Eheim 2224 e foarte ok. Daca vrei ceva mai ieftin, jbl e700 sau e701 greenline sunt si ele foarte bune. Plus ca ai avantajul ca le poti folosi daca faci un upgrade cu un acvariu mai mare.
@daedal: Acvariul fiind mic, nu cred ca e o mare problema incalzitorul pus in cealalta parte a acvariului. Iar de prajit nu se prajesc pestii. Ai mei umbla pe langa incalzitor cu el aprins de n-au treaba. Ca sa nu mai zic plantele care stau lipite de el.
Incalzitorul oricum e lasat pe la 23 de grade. E un Resun si daca e setat la 23 tine apa cam pe la 26 . Asta ca sa nu scada noaptea prea mult, caci pe timp de vara sta apa cam pe la 27-28 fara incalzitor.
Ma gandesc asa: Acum la acvariul cu africani am un eheim 2224. Le iau astora unul mai bunicel (incerc sa aduc de pe ebay germania) iar 2224 imi ramane pentru asta mic.
Incerc sa aduc unul din seria 3 de la eheim sau un jbl 1500 cam pe la 300 roni. Sper sa reusesc.
Imi zicea cineva ca pietrele alea nu prea isi au locul acolo si ca au culoarea asemanatoare cimentuli. Ce ziceti? A-si putea sa iau din acvariul africanilor unele mai maronii.