[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
koala (~550 litri) - faza de documentare  XML
Forum Index » Discutii generale
Author Message
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dragilor, va rog sa continuati sa scrieti... eu studiez si citesc cu regularitate tot.

- NU vreau sa pun corali colorati si restu' de manevre...
- Vreau doar cativa pesti si ceva anemone cocotate pe pietre...
- NU vreau sa renunt la fundalul de polistiren! Vreau sa-l acopar cu iarba din aia verde (GSP).
- NU am loc unde sa construiesc sump dedesubtul acvariului... pentru cei care au intrat la film mai tarziu, reiau o poza de la constructia stativului pe care sta bazinul. Deci, sump, no way!

image

- NU vreau sa pun echipamente aditionale pe langa bazin (skimmere, chillere, etc.)... arata urat in living si ma cert cu Sefa Clanului
- sunt dispus sa discut despre lumina si despre pompele interne.
- as putea sa fac o instalatie de osmoza in baie, ca sa am apa de schimb.

Atat pot sa fac... e suficient pentru ceea ce vreau eu?





This message was edited 1 time. Last update was at 03/02/2012 23:08:01


Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Din cate am citit si eu - sump-ul e necesar daca este proportionat corespunzator - adica un sump mic la un acvariu nu aduce atatea beneficii. Sump-ul ar fi fain caci ascunde echipamente, permite o distribuire mai uniforma a substantelor in apa inainte sa ajunga in acvariu si na, poate dubla volumul de apa. Adica sa tii mai multi pesti in display tank si totusi sistemul sa nu cada.

Opiniile majoritatii celor care nu folosesc sump este ca daca nu supra populezi si hranesti doar cat trebuie, filtrarea suplimentara nu e obligatorie (ca si la acvariile de apa dulce cumva, vad eu).

Presupun ca daca nevestei ii va place si iti va place si tie, ai putea comanda un alt stand la un moment dat si sa le adaugi in timp daca te arde sa supra populezi cu toate speciile posibile :d si imposibil de tinut altfel.

Cateva linkuri pe care le-am gasit:
http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2053014
http://www.fishchannel.com/fish-exclusives/fama/reef-aquarium-sump.aspx
http://www.thereeftank.com/forums/f6/sumpless-wonders-successfull-reef-tanks-without-sumps-166367.html
http://www.michiganreefers.com/forums/lighting-filtration-other-equipment/12524-sumpless-reef-setup-anyone-have-one.html

Si acesta care imi place cat de fain e, fara sump: http://www.ultimatereef.net/forums/showthread.php?t=416666


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Fara skimmer nu cred ca se poate. Dar poate au altii alte idei. Mai bine zis fara skimmer poti daca ai un refugiu
suficient de mare care sa iti faca filtrarea, dar asta inseamna inca un bazin pe care zici ca nu ai unde sa il pui.
Doar cu o canistra sau doua nu cred ca va merge. Parerea mea.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
ozi
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline

Se poate fara skimmer. Cum am mai spus inainte, din cei 3 ani de cand am acvariu marin cu ceva corali, jumatate din acel timp nu am avut skimmer si nu am observat diferente in buna-starea pestilor, coralilor, parametrilor apei, algelor, ABSOLUT NIMIC!!! Daca cauti sanatos pe net, vei vedea ca este o noua "scoala de marinari" experimentati care au renuntat complet la skimmere.
Iar apoi fratilor, ganditi-va ca pana acum vreo 10 ani era de neuzit sa faci un acvariu marin sub 200 L, era pur si simplu blasfemie si era dezastru garantat. Pai uite ca acei "maiestri" s-au inselat amarnic. Drept dovada sunt miile de acvarii nano reef de pe net, care nu numai ca arata DEMENTIAL dar merg numai cu lumina, piatra vie, pompe de apa, filtrare chimica si eventual un skimmer (dar multe nano-uri nu au skimmer).
Apoi ce s-a intamplat cu povestea ca un acvariu de volum mare este mult mai stabil decat unul mic?!? Deci daca smecheria functioneaza de minune la un borcan de 30-60 litri, voi vreti sa-mi spuneti ca la un mamut de 500L treaba sta cumva altfel si ca fara toate caruta de echipamente nu se poate. POVESTI DE ADORMIT PURCEII!!!
Dar decat sa ne contrazicem in nestiire si sa dam cu batul in balta, mai bine incercat sa-i aratam exemple concrete. Eu iti recomand cu drag sa citesti posturile lui pc.ciprian si al lui cisberg....iar daca te plictisesti poti arunca un ochi si peste al meu. Sunt 3 exemple de acvarii mici care o duc excelent cu echipamente "low-tech"....low-tech pentru marine

This message was edited 3 times. Last update was at 04/02/2012 09:53:28


fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Eu vad ca e la moda acum acest ATS (algae scrubber, algae turf scrubber) - dar functioneaza langa un sump ... si inlocuieste skimmerul (sau merg in paralel).

In principiu, e un loc cu lumina ieftina (becuri economice) dar foarte aproape de paneluri de plexiglax, langa / in sump, unde creezi conditii propice algelor sa creasca.
Si atunci, cresc doldora si consuma totul acolo in loc s-o faca si sa mai lase si altceva de consumat celor din acvariul principal. Si fiind o suprafata asa bogata in alge, cresc si mici animalute plankton care apoi ajung in apa si sunt consumate. Mi se pare geniala ideea, ca algele sa creasca si sa consume tot ce vor intr-un loc special lor. Mai ca-mi vine sa-mi fac un sump la acvariul de 30L doar sa cresc algele intr-o parte si in celalalt sa arate bec.

http://www.wetwebmedia.com/algaeFilt.htm
http://reefbuilders.com/forums/diy-projects/15037-algae-scrubber-basics.html

O alta discutie ATS vs Skimmer: http://www.thereeftank.com/forums/f6/algae-turf-scrubber-verses-protein-skimmer-107968.html

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ozi plecam de la idee ca avem de a face cu un acvariu de 500 litri. In opinia ta se poate face si fara skimmer si fara sump?
In opinia mea, din ceea ce am citit nu. Dar cum nu am experienta nu pot sa garantez ca asa e. In orice caz eu nu as
merge pe varianta fara sump si fara skimmer.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Mi-am amintit ceva ce-am citit aici.

"Deschid acest topic, ca subiect de discutie, intrucat recent m-am intors din concediu si vreau sa va impartasesc uimirea mea vizavi de actualul si modernul sistem de filtrare a acvariilor marine vazute in petshopurile din Italia...tara in care am circulat 2 saptamani (pentru a nu stiu cata oara), vizitand multe petshopuri.

Asadar, toate acvariile care le-am vazut, pana prin 200-300 litri, aveau un sistem de filtrare extrem de simplu: filtrul extern, canistra, EHEIM WET&DRY. 2227 sau 2229. ATAT!!! Fara nici un sump, fara nici un protein skimer, fara nici un chiller (bine, aici problema e ca aveau AC peste tot si nu erau mai mult de 24-25 grade in magazine).
Surprins de ceea ce am vazut, am intrebat oamenii din shop, dar si acvaristi, amici cu prietenul meu italian, posesori de marine acasa.
Toti mi-au spus ca "moda" externelor wet&dry, in Italia dateaza de circa 10 ani...pana atunci, sumpul era si la ei filtrul specific marinelor. I-am spus ca la noi, daca ai marin si nu ai sump esti considerat amator...mi-a spus ca exact asta era situatia si la ei. Dar de 10 ani "moda" s-a schimbat. E mai comod, filtrarea e in regula...si discut aici de adevarate bazine reef, dar si cu pesti. Intr-adevar, bazinele mari (am vazut de circa 1400 l) au sump sub ele, protein skimmer, chiller, tot felul de reactoare...nitrat, calciu...o adevarata industrie. Dar, bazinele pana la 200-300 litri...toate erau cu w & d Eheim, fara absolut nimic altceva. Si aratau bestial, pline de pesti si corali.
"

Poate e de folos informatia , mie mi se pare interesanta.

Poze: smilie ... Poze cu plante
bilti
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/07/2005 13:21:26
Messages: 775
Location: Timisoara (Girocului)
IP:
Offline

ca posesor de marin si de apa dulce iti recomand sa nu te arunci la aceasta schimbare. la marin e prea mult de bibilit si solutiile la boli sau daunatori sunt mult mai scumpe si mai complexe decat la cel de apa dulce. pestii marini sunt interesanti dar tot acvariul cu discusi e mai vizionat si apreciat de catre copii si musafiri. in plus cel de apa dulce (450litri) imi ocupa 20 de minute la doua saptamani la schimbul de apa. la cel marin ai de lucru ca la un copil.

stiu ca vine plictisul dupa o vreme si e tentatia mare sa treci pe altceva dar eu nu l-as transforma in marin. o sa ai mult de lucru cu el si o sa trebuiasca sa treci sub avatar: "batran si de doua ori mai obosit". eu unul l-as face un biotop cu altumi cu apa neagra si niste raze de lumina date de becuri cu led.

Acvariul meu
[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

bilti wrote:... o sa ai mult de lucru cu el si o sa trebuiasca sa treci sub avatar: "batran si de doua ori mai obosit"...

Cu siguranta ca nu vrem asa ceva! ... merci de sfaturi, inca sunt la faza "de documentare", nu am luat nici o hotarare.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
ozi
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline

Eu am observat la saramura mea ca atunci cand nu-mi bag mana si nu bibilesc la ea, parca o duce mai bine.
Iar daca ai incarcatura biologica redusa, si medii de filtrare bune, atunci nici nu trebuiesc schimburile de apa atat de regulate.
Eu marinul il tin la parintii mei acasa, si vin in vizita de 2 ori pe saptamana, mai mult ca sa ma asigur ca totul e in regula, parintii fiind "dresati" numai sa hraneasca pestii.

Programul meu de intretinere a acvariului consta aproximativ in:

Saptamanal:
- curatarea cupei de colectare a skimmerului
- stergerea lampii de sare
- hranit coralii cu mancare speciala
- adaugat de minerale, trace si micro elemente
- magnet vs. algele de pe sticla
Lunar: -
- curatarea filtrelor
- schimb de apa 10-15%
- teste de apa
Bi-anual / Anual:
- curatarea pompelor de apa
- curatarea completa a skimmerului

This message was edited 2 times. Last update was at 14/02/2012 19:03:32


fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dupa o oarecare perioada de chibzuiala, asezonata cu diverse discutii si vizite pe la posesorii de "marine", am ajuns la concluzia ca bazinul meu din sufragerie va ramane in continuare dedicat apelor "dulci". Multumesc tuturor, pentru sfaturi si bunavointa!


Voi transforma in "minireef" bazinul cel mic al fiicei mele... un 30x30x35 (cm).
Va tin la curent cu evolutia situatiei si voi deschide un topic separat (atunci cand va fi cazul).

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
pomi
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/01/2009 22:01:46
Messages: 1089
Location: Bucuresti-Pajura
IP:
Offline

Desi eram curios cum o sa iti iasa un sarat cu dimensiunile astea, ma bucur ca ai ramas in ape dulci.

Pestii, aceiasi?

Biotop Malawi || Biotop Amazon
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Yeap, Carlos si Rita ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
pomi
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/01/2009 22:01:46
Messages: 1089
Location: Bucuresti-Pajura
IP:
Offline

Nu ai nici o inclinatie spre Tanganyika?

Biotop Malawi || Biotop Amazon
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Mi-e frica de Porcu, ai vazut ce pornit e "pe mine"... ma pandeste la orice colt, atat mi-ar trebui .



PS: Nu exclud, niciodata, nici o specie de pesti... am avut la un moment dat (inainte de etapa "Samson & Delilah") bazinul plin de anubias (Lofty style)... si o turma vesela de 200 xifo (rosu) + 200 molly (negru)... nu vrei sa stii cat de misto e combinatia asta de culori, intr-un bazin mare .

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
pomi
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/01/2009 22:01:46
Messages: 1089
Location: Bucuresti-Pajura
IP:
Offline

Fii fara frica, Porcu e cu ale lui: plante rosii, cu fotosinteza, micro - macro. Tropheusii ii cam tine in umbra



Xipho, moly, guppy... pestii copilariei! Si acum imi aduc aminte, cum cautam masculi de xipho cu sabia cat mai lunga

Acum au devenit banali, de multe ori subestimati in bazine "ciorba", in care nu-si arata adevaratul potential. Din cand in cand, ma incearca o idee sa fac un acvariu biotop pentru xipho, dar xipho verde, care e foarte greu de gasit in zilele noastre.


Biotop Malawi || Biotop Amazon
bobesku
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/05/2010 17:13:22
Messages: 953
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eu tot nu am inteles de ce domnul Koala a renuntat la africani. Pacat. Oricand merg trantiti niste Hapi malawieni acolo.

Cat despre saratel la dimensiunile astea... Faptul ca ai renuntat, te felicit ca ai rezistat tentatiei. Putea fi o alegere neinspirata atat dpdv nervi cat si timp

Sa ne auzim cu bine

Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

Joined: 24/10/2008 00:38:17
Messages: 2601
Location: Constanta
IP:
Offline

koala wrote:Dupa o oarecare perioada de chibzuiala, asezonata cu diverse discutii si vizite pe la posesorii de "marine", am ajuns la concluzia ca bazinul meu din sufragerie va ramane in continuare dedicat apelor "dulci". Multumesc tuturor, pentru sfaturi si bunavointa!


Voi transforma in "minireef" bazinul cel mic al fiicei mele... un 30x30x35 (cm).
Va tin la curent cu evolutia situatiei si voi deschide un topic separat (atunci cand va fi cazul).


Mai devreme sau mai tarziu, dupa ce te ia microbul vei ajunge sa il faci si pe cel mare, DAR cred ca e mai ok sa te apuci de unul mic, sa vezi daca iti place si cu ce se mananca, e mai bine sa experimentezi pe un bazin micut caruia poti saii dai reset in cateva zile decat la unul de 550L unde pierderile daca s-ar intampla ceva ar fi colosale vorbind financiar
Treaba cu filtrarea si sumpul o sa o vezi singur in timp si o sa o experimentezi pe pielea ta
Din proprie experienta iti spun ca e boala grea, eu dupa un an de "nano-reefing" deja am dat drumu la proiectul pt cel mare(100x60x45 care a fost prin diferite setup-uri), alt stand din aluminiu imbracat in pal, alt bazin cu sticla fata si laterale din ultra clara skimmere reactoare nebunii.
Spui ca nu o sa vrei cine stie ce in bazin ... vei vedea pe parcurs ca o sa vrei si "d`aia" si "d`aia" siiii ar merge si niste "d`aia" , si cred ca si astea ar da bine si "aia" De pesti nu mai vorbesc
In caz ca nu stii topicul arunca un ochi pe jurnalul meu cu nano-reeful de 30cm apropiat dimensiunilor care le vrei tu, e jurnal plecat din pct 0 al experientei cu marinele si obisnuit cu dulcegariile pana in momentul de fata. Ai poze, intamplari, probleme de care m-am lovit pe parcursul timpului. De specificat e ca bazinul mergea foarte bine cu un singur hang-on dar am vrut sa scap de toate acareturile de pe margine si sa sa ascund totul in mini sump-ul ce l-am facut mult mai tarziu de la startul bazinului

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
ozi
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline

Daca ai fi vrut ceva low-maintenance, nu ai gasit ceea ce cautai cu acvariul acesta mic.
Cu cat este mai mic, cu atat va trebui bibilit si gadilat mai des.
Sa nu cumva sa ramai cu impresia gresita apoi, cum ca si la acvariul mare va fi nevoie de acelasi program de intretinere.
In orice caz, bafta cu micul proiect!!!

fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Daca o sa fiu in stare sa "duc pana la capat" un bazin mic, probabil ca imi voi face curaj si pentru cel mare... daca nu, asta e! Am pierdut ceva timp, 2 pesti si 3 anemone... nu e o nenorocire!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
 
Forum Index » Discutii generale
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com