[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
plan pentru acvariu mai mare >500 L  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

De ceva timp ma gandesc la un astfel de proiect dar nu ma grabesc, pentru ca este destul de complex si costisitor.
Ma gandesc la ceva de genul: L (net) = 170 cm, l (net) = 50 cm, h (coloana de apa) = 60 cm
Se mai poate umbla la lungime, dar nu prea mult ca nu prea vad rostul, maxim 185 cm.
Latimea poate fi de maxim 55-60 cm, pe exterior dar, avand in vedere ca nu vrau sa ma economisesc la grosimea sticlei, min. 20 mm, sau dubla de 10 mm sau 12 mm, in interior nu pot sa las mai mult de 50-55cm.
La inaltime as pune mai mult, dar avand in vedere problema cu lumina, probabil ca nu am cum sa ma duc mai mult, desi am vazut acvarii plantate cu 70 cm si chiar 80cm (coloana de apa).
Prima dilema - suportul: din bara metalica rectangulara sau ... din lemn?
- cu bara metalica, o dificultate ar fi ca trebuie sa aduc un sudor, pe cand cu lemnul ma descurc singur, il cumpar gata debitat, doar in asamblez
- cu lemnul nu stiu cum se comporta in timp, sub o asemenea greutate.
Daca este sa-l fac din lemn, am vazut niste lemn pentru exterior, o esenta mai tare, probabil pentru banci (probabil din pin maro), este adevarat ca era ceva mai scump, dar probabil ca merita, ce nu m-a multumit ca era cam subtire, adica de 4-5 cm, dar este mai lat - de 8 sau 10 cm, ceea ce pot sa-l pun pe cant.
Odata am vazut pe aici, un post mai vechi cu niste fotografii cu un cadru din lemn pentru un acvariu de cca. 2 m lungime, dar nu mai dau de ele - ar fi fost bine daca as fi putut sa vorbesc cu respectivul acvarist sa aflu daca a cosntatat probleme, in timp.

Deci, pentru inceput aceasta ar fi dilema: cadru metalic sau din lemn? Sau, mai bine zis, avand in vedere ca sunt inclinat spre cel de lemn, care ar fi riscurile?

As mai vrea sa lamuresc, tot pentru inceput, pentru ca este tot o problema de "a fi/a nu fi", cu rezistenta planseului. Am gasit, tot pe aici, ca blocurile construite pana in '90 sunt garantate doar la cca. 1000kg/m2. Si aici sunt cam descurajat, pentru ca, fiind bloc din '88, etaj superior, greutatea acestui acvariu (apa+sticla+suport+accesorii) se aproprie de aceasta limita, plus ca daca mai vin si 2-3 persoane mai voinice sa admire mai de aproape grozavia. Ref. la presiunea la care rezista un astfel de planseu, dupa mintea mea, cred ca cea mai rezistenta portiune a planseului este zona de prindere de peretii de rezistenta (unde, sper, sa poata suporta presiuni mai mari de 1000kg/m2). Eu vreau sa-l asez de-a lungul unui astfel de perete (cca. 20 cm grosime).

Va multumesc pentru lectura si va astept cu pareri din experienta voastra, legate de acest subiect.

This message was edited 1 time. Last update was at 22/12/2011 19:54:02

Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci.
[Yahoo!]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu stiu care este rezistenta/mp la blocuri, dar daca ar fi dupa mintea mea, eu as merge pe lemn si as face suportul mai mare decat acvariul ca sa repartizez greutatea acvariului pe o suprafata mai mare. Nu stiu cum stai cu spatiul util, dar l-as face fie mai lung fie mai lat in functie de spatiul care il am la dispozitie.

Daca vrei sa te apuci de calcule de rezistenta a lemnului la incovoiere, poti sa arunci o privire pe aici http://www.arhiconoradea.ro/Info%20Studenti/Note%20de%20curs/Fekete%20Luminita/CURS%20LEMN.pdf#page31 sau sa cauti pe aici pe forum acvariul colegului care avea cam o tona. Asa imi aduc aminte ca a dat si dimensiunile profilelor de lemn folosite la constructia suportului.

Don't only practice your art, but force your way into its secrets, for it and knowledge can raise men to the Divine - Ludwig van Beethoven
[Yahoo!]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Ti-am gasit topicul colegului: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/16952.page
Succes!

Don't only practice your art, but force your way into its secrets, for it and knowledge can raise men to the Divine - Ludwig van Beethoven
[Yahoo!]
vereb
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut,
suna interesant proiectul tau, bafta multa.
in legatura cu standul, ti-as sugera din lemn, acel topic despre care vb cu standul il gasesti la sectiunea cichlidae si userul se cheama pyu,parca topicul new malawi si descrierea dimensiunii.
Daca vei intra pe sectiunea ciclide vei gasi topicul meu cu numele Strada Malawi ori Tanganjika si vei vedea poze la pag 2 inclusiv un link, unde arat cum am construit simbata trecuta un stand din lemn pentru acvariul de 300l.

fostul user ozy
[WWW]
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

vereb wrote:... ti-as sugera din lemn...

Pentru stand pe structura de lemn sunt si eu calat, atat din cauza ca imi este mai facil, pentru ca-l pot face singur, spre deosebire de cel metalic pentru care trebuie sa apelez la un sudor, cat si din cauza ca imi este, pur si simplu, mai drag lemnul.
O sa desenez o schita si sa o postez aici.

Colegul pyu vad ca l-a facut cu 3 rame, adica inca una pe mijloc, probabil si din cauza ca acvariul lui este ceva mai lat - 70cm, eu o sa ma limitez doar la 2 rame, in plus, poate o sa-i mai pun si cateva diagonale. Jos, probabil, ca trebuie sa las suficient ceva loc si acces pentru acareturi (filtrul, tevi, cabluri si alte accesorii)
O sa mai caut si alte fotografii pentru ca vrau sa vad mai bine imbinarile, pentru ca mai sunt si alte posturi cu acvarii pe suporturi cu cadre din lemn, stiu sigur ca am vazut unul aici, facut ceva mai demult, cam prin 2007, dar nu mai dau de el, pentru ca este important de stiut cum s-a comportant in timp acel suport deacvariu (din 2007, daca am retinut eu bine, au trecut aproape 5 ani, daca era ceva de rau, avea timp sa se intample).
Multumesc lui Cristian (naitsirc), atat pentru cursul refritor la lemn cat si pentru linkul catre postul lui colegului pyu
Eu cred ca va fi suficent de rezistent si un suport pe cadru de lemn, mai cu seama ca o sa-l intaresc cu coltare, T-uri, etc., plus de faptul ca va fi placat cu scandura sau PAL (probabil ca voi pune PAL doar pe cele 2 laturi aflate la vedere, acvariul fiind plasat pe un colt de camera.
Spre deosebire de colegul pyu, vreau sa-l fac mai inalt - cam la 80cm, mai mult din considerent de estetica, cred ca este mai placut la privire si mai bine pus in valoare cand este pozitionat in intervalul de inaltime 100cm-150cm (ca rafturile din magazine, cele mai ravnite sunt cele de la nivelul privirii).
Mai ramane de discutat si despre gradul de incarcare pe planseu. Este bloc din '88, etaj superior, pozitionat in coltul planseului, langa 2 pereti de resistenta cu grosimi de 20 cm.
[Thumb - schita imbinare.bmp]

This message was edited 2 times. Last update was at 23/12/2011 13:43:52

[Yahoo!]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Daca tot vrei sa mergi pe doua rame in loc de trei, eu ti-as recomanda o astfel de imbinare pentru grinzile longitudinale de deasupra pentru a minimiza scobiturile si pentru a renunta la gauri. Gaurile iti slabesc rezistenta la forfecare.
image

Desigur, va trebui sa le pui pe cant daca vrei sa cresti rezistenta la incovoiere... nu ca in desenul acesta

This message was edited 1 time. Last update was at 23/12/2011 15:12:43

[Yahoo!]
vereb
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu stiu daca ai apucat sa vezi cum l-am construit pe al meu. Am calculat ca rezistenta sa nu fie data din esenta lemnului ci din constructie/imbinari.
Reteta la un acvariu de 120x50 cm.
2 blaturi 120 x 50 cm
8 picioare 44mm x 44mm x80 cm
4 scinduri 40 x 80 cm
5 scinduri 30 x 80 cm
suruburi,profile in forma L
Dar daca te vei uita la linkul meu reiese cum a fost executat standul,fara complicatii etc, afost testat la urma si tine peste 400kg

fostul user ozy
[WWW]
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

o prima schita a cadrului pentru suportul acvariului:
image

[Yahoo!]
florinank
Junior member
[Avatar]

IP:

iti trebuie si niste diagonale si pe lungimea suportului nu doar pe latime. In rest suna foarte ok proiectul Felicitari

Orice barbat care crede ca este mai destept decat nevasta lui, este casatorit cu o femeie inteligenta
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

florinank wrote:iti trebuie si niste diagonale si pe lungimea suportului nu doar pe latime. In rest suna foarte ok proiectul Felicitari

pot sa-i pun diagonale si pe lungime, dar cred ca va fi suficient faptul ca o sa-l acoper cu scanduri spatele si o laterala, iar fata si cealalta laterala cu PAL in culoarea restului mobilei.
Scandurile vor fi prinse in cate 2 suruburi sus si 2 jos, fapt ce ar trebui sa asigure intarirea contra deformarii stanga-dreapata pe lungime.
pe laterale am pus diagonalele orientate astfel, avand in vedere ca in spate este un perete de beton iar eu vreau sa sustin ca sa nu se deformeze prin aplecare in directia opusa peretelui

va astept cu observatii asura rezistentei ansamblului, eu vreau sa-l incarc cu cca. 7-800 kg, dar trebuie sa-i asigur un factor de siguranta mult mai mare (de cel putin 2-3 ori)

[Yahoo!]
Antoniot
Senior member
[Avatar]

IP:

Grinzile de lemn sa le iei uscate!!!foarte important.Nu vei avea probleme.

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Pina la urma nu te costa mai scump standul din lemn decat unul din teava rectangulara de 40mm sudat, cu tot cu
manopera? La cel metalic iti trebuie mai putin material, e suficient un stalp in fata si in spate la mijloc si eventual
orizontal tot la mijloc in planul superior unde vine acvariul. Ai facut ceva calcule?

O seara placuta,
Dragos

This message was edited 1 time. Last update was at 28/12/2011 00:23:09

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware