Nenea Shubi, o saptamana in capitala tine cat vreo cateva luni in provincie
O sa urmeze un update dupa revelion, probabil in saptamana 6-13 ianuarie.
In ultima perioada am pierdut niste corali, am avut, datorita concediului si
a mai mult de o luna lipsa de la domiciliu, nitratii si fosfatii mari, am avut
ciano la greu, nu am scos-o manual ci am adus parametri (fosfati si nitrati)
unde trebuie si am scapat de ciano.
Bazinul este ok acum, din septembrie a intrat intr-un con de umbra sa zicem,
dupa ce toata luna august am fost plecat, dar incet incet ajunge unde a fost,
si mai mult decat atat in curand
Intre timp am facut ceva experimente, sa le zicem asa, am schimbat skimmerul
cu o luna in urma, skimmerul initial era un ATB deluxe internal si l-am schimbat
cu un Beckett dual DIY, e mare diferenta in opinia mea. In primul rand ca acum
am intre 1500 si 2000 de litri de aer la un debit de aproximativ 6000 de litri de apa
pe ora, pe cand inainte aveam 750 de litri de aer la un debit de 2500 de litri de apa.
Diferenta e mare si se vede. Plus ca skimmerele Beckett sint mai "friendly" cu ceea ce
misca prin apa, inclusiv fitoplancton, decat skimmerele cu pompe needle/mesh.
Una din observatii in acest timp este ca reducerea nitratilor, indiferent de metoda (eu folosesc
biopelete plus un reactor la debit mic plin cu Denitrate) functioneaza daca in apa exista fosfati.
Inainte de concediul din vara aveam fosfatii aproape nedectabili, undeva la 0,01-0,02 si
nitratii undeva intre 1 si 3, dupa ce m-am intros din concediu de o luna am gasit fosfatii la
aproape 0,5 si nitratii undeva la 5, si in doua luni am adus nitratii si fosfatii la un 0,25-0,5
respectiv 0,01-0,03.
Printre schimbari pot sa enumar si folosirea Phosguard in paralel cu PO4X4, in felul asta pot
sa schimb mediile antiphos undeva la 2-3 saptamani.
O alta modificare importanta, zic eu, este valoarea pH-ului. Cu skimmerul vechi, ATB Deluxe internal,
si cu scrubber CO2 aveam un pH de 8,1-8,3, acum, dupa ce am schimbat skimmerul cu unul dual
Beckett DIY am un pH de 8,3-8,5, inclusiv noaptea. Explicatia este una singura, inainte aveam 750
de litri de aer prin skimmer acum am intre 1500 si 2000 de litri de aer prin skimmer. Si e clar ca e
foarte mult CO2 in casele noastre.
Poze cu niste acropore noi si niste zoasi noi si cu bazinul cum arata acum o sa postez dupa 6 ianuarie.
O seara placuta,
Dragos
P.S. Nenea Shubi mai traiesti si pe forumul asta? Credeam ca numa' forumul lu' nasu' il citesti
Ce mai face nasu' menthor, tot asa coltos e?
LE si nenea Shubi transmite-i lu' nasu'-tu, menthor, ca nu mor caii cand vor cainii