Author |
Message |
bobesku
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/11/2011 17:07:07
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
bobesku
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e7e8f8e5982b3298c8addedf6811d500.jpg)
IP:
|
Nu stiu unde sa te indrum sa gasesti. Ma repet, doar pentru linsitea mea, am luat din HB nisip special de acvaristica ca sa evit cine-stie-ce substante in el. Cel mai fin, saculeti de 10 Kg parca, 4 saculeti.
Are o culoare bej deschis si este extem de fin, dar se poate spala. Insa, pare mai alb de la lumina in acvariul meu (folosesc doua T5 de 80W cu 10000 si 15000 K marine).
Poti incerca, pe riscul tau, nisip de la rau. Am vazut la acvariul lui Pyu si mi-a placut enorm. Eventual daca te decizi la asa ceva, poti sa dai in clocot rapid, oala cu oala ca sa fii sigur ca nu sunt niste bacterii/microbi periculosi.
Conteaza mult, daca esti dispus sa risti si atunci ai o paleta mai larga in natura dar si mai mult de munca sa prepari nisipul sau nu vrei sa risiti si ramai pe cele destinate acvaristicii.
This message was edited 2 times. Last update was at 24/11/2011 17:08:07
|
Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje |
|
 |
husky17
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/12/2011 18:05:25
|
husky17
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d01eeca8b24321cd2fe89dd85b9beb51.jpg)
IP:
|
Din motive de comoditate si de pret, am ales pana la urma clasicul de quartz de la BauMax si iata ce a iesit
Capacul e provizoriu, fara el, pozele ieseau cam aiurea, nu ca asa au iesit extraordinar;*o sa rog si pe cineva care se pricepe cu fotografiile si are si cu ce sa imortalizeze momentul, personal mi se pare ca arata mult mai bine in realitate decat in pozele astea ...
Si, mai jos aveti un filmulet:
http://www.youtube.com/watch?v=Ifg6SY0LyD8
o sa mai incerc o sedinta foto/video mai pe seara cand nu o sa mai bata lumina direct in sticla.
|
In orice om exista o parte buna (proverb canibal) |
|
 |
bobesku
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/12/2011 18:18:38
|
bobesku
Senior member
IP:
|
Arata foarte bine, bravo!
Legat de furtunele canistrelor, imi par cam lungi. Ideal ar fi sa fie mai scurte ca traseul apei sa fie cat mai rapid.
Nisipul este foarte misto. Nu im dau seama cat de fin e. Ca si culoare pare cam la fel cu cel din HB, ala bej de-ti spuneam.
Stratul de nisip imi pare cam gros, pe alocuri, dar se vor juca pestanii cu el
|
Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje |
|
 |
husky17
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/12/2011 18:56:50
|
husky17
Member
IP:
|
repede tu ... furtunele is lungi ca nu sunt inca in functiune canistrele  sigur ca dupa ce le definitivez locul o sa le scurtez cat imi trebuie.
Problema cu filtrele este ca nu am inca materialul filtrant, am dat comanda de 10 litri de Siporax si acum caut niste bureti cu care sa le umplu sau daca aveti alte idei, va rog ajutati.
Cu nisipul am patit urmatoarea treaba: initial am luat 2 saci 0.7 - 1.3 i-am spalat, i-am asezat in acvariu, cand am contemplat asupra minantiei pe care o realizasem  am zis ca e prea putin nisip si sigur bestiile astea scurma destul de mult incat sa se vada fundul acvariului asa ca am plecat sa mai iau un sac.
Cand am ajuns la Baumax, am vazut ca nu mai aveau 0.7 - 1.3 asa ca am luat 0.4 - 0.8 (spalatul a fost o placere). Stiu ca e un pic cam mult dar ce era sa fac cu juma' de sac ?
|
|
 |
bobesku
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/12/2011 20:12:04
|
bobesku
Senior member
IP:
|
OK. Sfatul meu ar fi daca poti 3-4 zile sa bagi niste filtre interne sa-ti curete turbiditatea de la nisip. EU am pus 2 filtre interne in care am pus si perlon si le schimbam perlonul la 2 zile, timp de 6 zile.
Apoi, la ciclat. Nu are rost sa ciclezi canistrele daca nu ai mediile care o sa le folosesti. Asteapta sa-ti vina. Si ia de la tine din canistra de acasa, banuiesc ca nu ai probleme si pestii sunt ok. Iei frumos cate o mana de ceramica pentru fiecare filtru si pui din asta noua in loc. Apoi mai iei si perlonul sau scuturi buretele din ultimul sertar cu mizerie intr-un recipient. Vii aici la birou bagi ceramicele in fiecare canistra amestecaste cu astea noi.
Apoi in fiecare sertar picuri mizeria din perlon/burete. Vei face o ciclare super rapida, ba chiar vei putea sa pui si pestii mai repede.
This message was edited 1 time. Last update was at 15/12/2011 20:12:41
|
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/12/2011 00:03:10
|
calin_gherman
Ultra High Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/182e6c2d3d78eef40e5dac7da77a748f.jpg)
IP:
|
bobesku wrote:OK. Sfatul meu ar fi daca poti 3-4 zile sa bagi niste filtre interne sa-ti curete turbiditatea de la nisip. EU am pus 2 filtre interne in care am pus si perlon si le schimbam perlonul la 2 zile, timp de 6 zile.
Apoi, la ciclat. Nu are rost sa ciclezi canistrele daca nu ai mediile care o sa le folosesti. Asteapta sa-ti vina. Si ia de la tine din canistra de acasa, banuiesc ca nu ai probleme si pestii sunt ok. Iei frumos cate o mana de ceramica pentru fiecare filtru si pui din asta noua in loc. Apoi mai iei si perlonul sau scuturi buretele din ultimul sertar cu mizerie intr-un recipient. Vii aici la birou bagi ceramicele in fiecare canistra amestecaste cu astea noi.
Apoi in fiecare sertar picuri mizeria din perlon/burete. Vei face o ciclare super rapida, ba chiar vei putea sa pui si pestii mai repede.
Eu iti indic sa nu respecti o parte din cele sfatuite de Bobesku. Filtrele alea interne, sa-ti curete turbiditatea sunt chestii optionale...oricum africanii iau nisipul in gura si-l plimba prin tot bazinul, deci, turbiditate vei avea mereu.
La canistre, are dreptate...asteapta sa-ti vina mediile, aranjezi filtrele cum trebuie si startezi bazinul, cu ciclare si alea, alea. Dar partea a doua ... Apoi in fiecare sertar picuri mizeria din perlon/burete ... n-o mai "respecta". Ia tu numa niste Sera bionitrivec si starteaza/cicleaza bazinul acela ca lumea...insasi afirmatia lui, substantivul folosit: mizeria.... spune totul despre ce ai putea introduce in noul acvariu. "Tehnica" asta, desi foarte raspandita printre posesorii de acvarii, conform principiului "eu asa am facut si-o fost in regula", incalca grav orice principiu medical privind profilaxia generala a bolilor infecto-contagioase. De ce sa expui un bazin nou, unui risc inutil de-a-l "popula", de la bun inceput, cu chisturi de protozoare, cu oua de nematode, bacterii conditionat patogene si multe alte briz-brizuri...cand poti sa n-o faci. Care briz-brizuri, in perioada peak-ului de NO2 de la inceputul ciclarii, peak care se manifesta oricata mizerie vei stoarce, iti poate produce necazuri, mai mari sau mai mici.
Crezi ca storcand mizeria si introducand bacteriile alea in filtrele noi, bazinul va fi ciclat? Ce vor "consuma" acele bacterii? Resturi de mancare care ajunge prin bazin introdusa artificial?...am scris-o si-am repetat-o, dar astfel de sfaturi apar si vor apare pana vor exista acvarii si apa in ele, pe lumea asta.
Ciclarea nu se face cu azotul rezultat din descompunerea mancarii in bazin. Acel azot formeaza sedimente. Azotul care intra in si continua ciclul N este cel eliminat de pesti prin urina si pe la nivelul branhiilor. Atat ! Deci, fara pesti, ciclarea nu exista! Mai corect e urmatorul protocol de ciclare: amenajezi bazinul, introduci apa cu un Sera bioaqutan sau Sera aquatan (personal imi plac cele doua produse Sera, dar poti folosi similare de la alta firma), lasi bazinul doar cu apa, amenajat vreo 3-4 zile, sa se limpezeasca si bagi pesti in el! Adulti. Mancaciosi, rahatzosi. Nu multi, o familie de 4-5...elongatusi sa zicem, ca-s cei mai comuni. Si-i hranesti si monitorizezi constantele apei, in special NO2 si NO3. Cu schimburi mici de apa, 10-15% la 2 zile. Fac pariu cu tine ca in 3 saptamani vei avea un bazin ciclat si curat d.p.d.v. medical.
|
http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817 |
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/12/2011 01:44:43
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
calin_gherman wrote:
Crezi ca storcand mizeria si introducand bacteriile alea in filtrele noi, bazinul va fi ciclat? Ce vor "consuma" acele bacterii? Resturi de mancare care ajunge prin bazin introdusa artificial?...am scris-o si-am repetat-o, dar astfel de sfaturi apar si vor apare pana vor exista acvarii si apa in ele, pe lumea asta.
Ciclarea nu se face cu azotul rezultat din descompunerea mancarii in bazin. Acel azot formeaza sedimente. Azotul care intra in si continua ciclul N este cel eliminat de pesti prin urina si pe la nivelul branhiilor. Atat ! Deci, fara pesti, ciclarea nu exista! Mai corect e urmatorul protocol de ciclare: amenajezi bazinul, introduci apa cu un Sera bioaqutan sau Sera aquatan (personal imi plac cele doua produse Sera, dar poti folosi similare de la alta firma), lasi bazinul doar cu apa, amenajat vreo 3-4 zile, sa se limpezeasca si bagi pesti in el! Adulti. Mancaciosi, rahatzosi. Nu multi, o familie de 4-5...elongatusi sa zicem, ca-s cei mai comuni. Si-i hranesti si monitorizezi constantele apei, in special NO2 si NO3. Cu schimburi mici de apa, 10-15% la 2 zile. Fac pariu cu tine ca in 3 saptamani vei avea un bazin ciclat si curat d.p.d.v. medical.
Dar ce spui Calin de ciclarea cu apa amoniacala? Si fara pesti bineinteles.  Ai incercat vreo ciclare de genul asta pina acum?
Te intreb pentru ca sint curios ce parere ai, eu am facut o ciclare cu apa amoniacala la un cub de 50 litri si a durat aproximativ
16 zile.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
bobesku
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/12/2011 03:25:22
|
bobesku
Senior member
IP:
|
calin_gherman wrote:
Eu iti indic sa nu respecti o parte din cele sfatuite de Bobesku. ... ....... ... Apoi in fiecare sertar picuri mizeria din perlon/burete ... n-o mai "respecta". .... ..... ..... ..... Crezi ca storcand mizeria si introducand bacteriile alea in filtrele noi, bazinul va fi ciclat?.... .....
Voi incepe prin a spune ca imi plac discutiile constructive si cu argumente. Asa-zisele polemici.
Punctul 1: Sfatul meu cu filtre interne. Imi mentin afirmatia si nu e deloc degeaba. Cand startezi un bazin, mai ales cu nisip fin, ai parte de multe impuritati care oricat l-ai spala nu dispar. Particule mai mici de nisip, mizerii care se ridica in masa apei, etc. Daca pune cele 2 filtre interne in primele zile doar, nu face altceva decat sa-si protejeze canistrele care vor trage o mare parte din acele particule. Ulterior vor fi pesti care mai ridica nisip, dar nu mai e asa de mult. Un retur pozitionat corect, nu la firul ierbii nu va mai trage asa multr mizerii si nisip ca atunci cand bazinul era nou. Ok, nu este o metoda demonstrabila ca fiind eficienta si garantata 100%. Particule vor mai fi, dar face parte din acele lucruri care daca le faci nu strica. Daca nu le faci, in mod cert nu e mai bine
Punctul 2: Aia cu mizeria dar si cu ceramicele aduse din filtru. In general sunt de acord ca nu este bine sa transferi agenti patogeni si dpdv medical este un risc. Eu nu as lua de la NIMENI culturi din filtru. Doar din bazinele mele. Insa, aplicat pe cazul asta strict, din cate stiu, colegul are de gand sa-si mute o parte din pestii de acasa. Asa ca agentii patogeni vor veni oricum. Am si precizat, daca are pestii sub observatie si au fost ok. Daca nu a mai introdus in ultimele 40-50 de zile un peste nou, si nu a avut parte de nici o manifestare de boala in ultima luna, eu cred ca e absolut ok. Agentii aia patogeni nu stau ascunsi la nesfarsit, au si ei un ciclu de viata. Daca nu s-au mainfestat pana acum, mai greu. Si repet, daca isi multa o parte din pestii de-acasa sa-si ia si bacteriile cu el. Daca nu aduce nici un peste din acvariul de acasa, atunci, imi retrag afirmatia si recunosc faptul ca se supune la un risc.
Punctul 3: Iarasi la intrebarea: " Crezi ca storcand mizeria si introducand bacteriile alea in filtrele noi, bazinul va fi ciclat?" Eu nu am spus asa ceva. Am primit replici agresive si pe alte topicuri/forumuri. Si eu intotdeauna am sustinut ca ciclarea se definitiveaza cu pesti. Insa, in cazul de fata, poti pregati terenul mai bine si ciclarea in faza terminala cu pesti sa dureze mai putin, si chiar sa populezi direct tot bazinul, mai ales ca la ciclidele africane nu e o idee prea buna sa pui pesti pe rand. Daca vrei ceva armonios, si mai ales daca umblii sa faci combinatii periculoase, ai toate sansele daca pui tot efectivul deodata, iar daca sunt si juvenili e deja fain.
Punctul 4: Ciclarea nu se face cu azotul rezultat din descompunerea mancarii in bazin. Acel azot formeaza sedimente. Azotul care intra in si continua ciclul N este cel eliminat de pesti prin urina si pe la nivelul branhiilor. Atat ! Deci, fara pesti, ciclarea nu exista! Voi contrazice aceste spuse! Doar pentru ca pestii elimina mai mult N asta nu inseamna ca nu putem pregati dinainte o cultura existenta, care sa faca fata din start la definitivarea ciclarii si care sa protejeze pestii, nemaifiind peakuri atat de mari de NO2, nu mai zic de amoniac! Insa conteaza si stilul in care o faci. Ideal este sa folosesti amoniac, asa cum a facut Dragos (Kirucd). Dar, poti la fel de bine si cu mancare, si va invit sa urmariti topicul asta, la care s-a folosit MANCARE! -> http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17463.page Este adevarat, e mai lent. Nu strica sa se foloseasca produse cum ar fi Sera Nitrivec. Si eu, ca si Calin sunt fan al acestora, singurele care si-au facut treaba.
O completare la punctele 3 si 4: M-as duce si mai departe si as spune, ca in acceptul general acvaristic, ciclarea e vazuta doar sub forma celor 2 faze: cea incipienta cu declorinarea si daca se poate sadirea cu culturi bacteriene si apoi adaugarea pestilor. INSA, de fapt daca stam sa o luam corect, ciclul azotului nu se termina niciodata si este direct influentat de numarul de pesti, talia lor, cata mancare consuma. Deci bazinul nu se cicleaza niciodata, ci este in continua ciclare. Si aia este o problema, cand e luat din zero, daca se adauga prea multi pesti, ies peakuri mari de NH4 si NO2 care ataca pestii.
Nu pot sa nu completez faptul ca modul de lucru propus de Calin, acela curat este foarte ok si de indicat, in cazul in care nu se poate sadi cu bacterii vii intrucat pestii vin din alta sursa. Si-l mai citez inca odata:
calin_gherman wrote:
Mai corect e urmatorul protocol de ciclare: amenajezi bazinul, introduci apa cu un Sera bioaqutan sau Sera aquatan (personal imi plac cele doua produse Sera, dar poti folosi similare de la alta firma), lasi bazinul doar cu apa, amenajat vreo 3-4 zile, sa se limpezeasca si bagi pesti in el! Adulti. Mancaciosi, rahatzosi. Nu multi, o familie de 4-5...elongatusi sa zicem, ca-s cei mai comuni. Si-i hranesti si monitorizezi constantele apei, in special NO2 si NO3. Cu schimburi mici de apa, 10-15% la 2 zile. Fac pariu cu tine ca in 3 saptamani vei avea un bazin ciclat si curat d.p.d.v. medical.
Si in incheiere as spune ca, eu personal daca ar fi sa mai ciclez din ZERO vreun bazin (fara sa pot sa-mi asum riscuri cu sadirea din propriile filtre) as cicla primele 2 faze DOAR cu AMONIAC, asa cum a facut Dragos (Kirucd). Cea mai tare metoda, absolut safe pentru pesti si care iti permite adaugarea directa a intregului efectiv de pesti fara dureri de cap. Desigur, daca se respecta si ultimul protocol al ciclarii cu amoniac, si anume, pe final se determina daca se poate transforma 1ppm de amoniac in mai putin de 24h. Practic ideea e ca mai bine se pleaca de la premiza ca bazinul va fi plin ochi cand se cicleaza doar cu amoniac.
Si mai adaug, ca pe o gluma: amoniacul pur, bate N-ul pestelui la c**  Si desigur N-ul din macare e cel mai slab. Deci, lasand gluma la o parte. As spune ca sunt cam 3 metode de ciclare viabile:
1. Ciclarea cu apa amoniacala, 100% safe pentru pesti. Necesita testele de acvaristica la indemana, proaspete  Cea mai rapida!
2. Ciclarea direct cu pesti, desigur dupa ce in prealabil apa a stat 2-3-4 zile la declorinat. Dar asta e pentru cei experimentati, se poate face din ochi. Exista niste riscuri vis-a-vis de starea de sanatate a pestilor, dar aceasta ar trebui facuta de un acvarist care nu doar stie teorie, ci chiar si practica!!! Se pot sari testele de acvaristica, eventual NO2 ramanand o variabila care poate spune cate ceva. Tot aici as introduce si elementul de sadire cu bacterii din alt acvariu, care este un risc dpdv medical, dupa cum sustine si Calin. Dar, daca este un upgrade, si practic se muta aceiasi pesti, eu as merge oricand la risc.
3. Ciclarea cu mancarea, care este cea mai lenta si parca nu se mai termina, iar pe final, exista mici surprize, mici spikeuri de NO2 cand se adauga pestii, dar controlabile. Si aici, e nevoie de teste de acvaristica.
4. Ciclarea directa absoulta. Il chemati pe Chuck Norris si acvariul e deja ciclat, inainte sa intre pe usa.
Deja m-am speriat decat am scris, o sa zica lumea ca am contract cu forumul sa fac editoriale
Va urez acvaristica placuta in continuare. Numai bine
This message was edited 4 times. Last update was at 16/12/2011 03:46:51
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/12/2011 10:09:22
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
IP:
|
Am venit la serviciu, mi-am pus o cafea si am deschis forumul... domnilor, BRAVO!... o discutie misto, argumentata elegant, fara patima  ... doza de explicatii stiintifice este servita in cantitate moderata, astfel ca toata lumea intelege cu ce se mananca treaba asta... una peste alta, superb!
Observatiile mele, legate de aranjamentul acvariului... sunt pareri personale si subiective:
- Coltul din stanga nu se potriveste, "estetic" vorbind, cu cel din dreapta... ma refer la aranjamentul pietrelor si la numarul lor. Nu mi se pare fireasca alaturarea pietrelor din partea dreapta!
- As lasa liber mijlocul acvariului.. pietrele acelea de pe centru nu au nici un rol... mai mult, micsoreaza inutil "plaja" pe care pestii ar trebui sa o aiba la dispozitie (pentru harjoneala).
- As monta sorburile canistrelor (furtunele de IN) in centru, amandoua, la distanta de 3-4 cm intre ele... tevile sunt negre, fundalul e negru, se pot "dilua vizual" in peisaj fara sa deranjeze... as lasa o distanta de ~ 15 cm, de la nivelul nisipului si pana la sorb.
- As monta refularea (OUT) in lateralele bazinului, orientate amandoua catre centrul-fata al acvariului... in felul acesta se realizeaza 2 curenti care muta masa apei oarecum natural si simetric.
Despre ciclare s-a vorbit deja destul, nu mai adaug nimic... succes!
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
pomi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/12/2011 18:28:37
|
pomi
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a3048e47310d6efaa4b1eaf55227bc92.jpg)
IP:
|
Mai este un tip de ciclare, cea mai scurta dintre toate. Este cea care se face, cand se muta toti pestii dintr-un acvariu, intr-un alt acvariu (mai mare de obicei) cu tot cu filtru, eventual si nisip, pietre.
Tipul asta l-am facut eu acum 2 ani, cand am mutat pestii dintr-un acvariu de 180 litri, intr-unul de 700, procedand astfel:
1. umplut acvariu mare cu apa de la robinet
2. lasat o zi la declorinat cu pompe de aer in functiune
3. adaugat un peste de control cateva ore
4. mutat filtrul si restul pestilor
5. adaugat inca un filtru
Pasul 5 este optional, doar in cazul in care se trece la un acvariu mult mai mare ca precedentul.
Cu aceasta metoda nu am avut nici un deces la pesti, nici varfuri de amoniac sau no2/no3.
Legat de aranjamentul pietrelor, impartasesc puctul de vedere al lui koala. Pietrele din mijloc, ar da mai bine daca le-ai uni ori cu cele din stanga ori cu cele din dreapta. Ca sa dai profunzime si complexitate aranjamentului, ar merge sa bagi o mana de pietre mici, pe langa cele principale.
|
Biotop Malawi || Biotop Amazon
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/12/2011 21:14:58
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Absolut normal sa functioneze metoda ta pomi, filtrul era deja ciclat si facea fata la incarcarea biologica in bazinul mic si
daca ai pastrat numarul pestilor e normal sa nu ai varfuri de amoniac/nitriti. Ma intreb ce s-ar fi intamplat in cazul dublarii
numarului de pesti, probabil s-ar fi vazut ceva, dar fiind cantitatea mare de apa, de la 180 la 700, probabil ca e ok. Ai marit
numarul pestilor sau a fost acelasi numar?
O seara placuta,
Dragos
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/12/2011 00:09:42
|
calin_gherman
Ultra High Member
IP:
|
Bineinteles, si din partea mea, de aici, din Cluj, absolut toata discutia, cu polemicile inerente, este absolut amicala si nu se vrea a fi decat o sfatuiala, o optiune pentru husky17 care va alege cea mai potrivita metoda pentru el!
Ciclarea cu apa amoniacala, da, este o metoda foarte buna si rapida, dar chiar si in acest caz eu as folosi produse comerciale, asa numite "culturi de bacterii" si nu mizeria din alt filtru. Da, eventuaaal...ceramica insamantata, usor clatita in apa din bazin inainte de a le introduce in noul filtru. Dar deloc bureti storsi.
Bobesku, sa stii ca degeaba ma contrazici referitor la acel N care continua ciclul si care nu  Mie-mi place sa ma documentez din articole stiintifice, nu din posturile altor acvaristi de pe forumuri straine. Am mai atasat aceasta poza si o pun din nou:
http://imageshack.us/photo/my-images/412/cicluln.jpg/
Se observa ca N rezultat in urma degradarii hranei neconsumate, ca si cel din fecale este sub forma de "particule de azot", adica granule mai mici de 10 microni, sub forma organica...acest azot particulat formeaza sedimentele de la fundul bazinelor acvatice. Azotul eliminat pe la nivelul branhiilor si prin excretie renala, sub forma de N dizolvat este cel care continua cu adevarat ciclul N....Ciclarea aceea cu mancare introdusa in cantitati mici in acvariu, da, s-o fi realizand ea, cat de cat, partial, dar nu asta e modalitatea de a cicla cu adevarat un acvariu, de aceea cred ca tot ciclarea cu pesti este cea mai buna si corecta. Sau cu apa amoniacala.
Referitor insa la granulele de mancare introduse in acvarii la inceputul ciclarii, aproape in toate cazurile nu fac altceva decat sa dezvolte colonii de mucegaiuri la suprafata lor.
Functioneaza, de asemenea, cum a procedat Pomi, mutand totul dintr-un bazin in altul. In cazul colegului insa, eu as merge, din ce zice Bobesku, doar pe mutat ceramica colonizata...nu si stors de bureti. Asta ca nu sa fiu chiar atat de draconic din pct de vedere medical vet.  Dar, stim vorba aia...paza buna, primejdia, etc. Nu mi s-au imbolnavit never tropheusi. Ce am pierdut dintre ei a fost doar din cauza de suicid prin "jumping out"
De filtrele interne, nu mai insist ca nu m-au stresat niciodata impuritatile care sunt prin bazin, iar unde am nisip ultrafin, alb, uneori, cand ia un mascul mare o gura sanatoasa de nisip...e norisor prin bazin
In fine, discutia poate continua la nesfarsit. Eu sunt un "adversar" declarat al metodei storsului de bureti, oricat de mare ar fi avantajul care mi-l ofera. Prefer ciclarea de la zero, cu pesti in bazinul proaspat amenajat, nu mai mult de 5-7 zile....sunt riscuri, dar absolut controlabile. Iar "argumentul" forte...am riscat pesti de 750 euro cu o astfel de ciclare si nu s-a intamplat nimic. Adica 30 de pesti adulti introdusi toti, deodata in 600 l.
In final, imi mai exprim o parere...ne concentram cu totii asupra ciclarii bazinului cu referire strict la ciclul N, ca masura a finalizarii acestei etape. Dar, aparitia mirosului malos, uneori, in faza incipienta a ciclarii se datoreaza altui element...sulfului. Exista in bazin si un ciclu al sulfului, al fosforului si a oricarui alt element, asemanator cu ceea ce se intampla in natura. Da, N e cel mai daunator pentru pesti, dar alte elemente, sulful de ex, pot induce alte probleme. Ma refer aici la acea banda neagra care apare la interfata nisip-sticla...sunt coloniile bacteriene care realizeaza ciclul sulfului. Daca le deranjam, acvariul va emana un miros patrunzator de mal...daca le lasam in pace, au un aspect neplacut...si tot asa.
In concluzie: un bazin reusit iti doresc !!! Imaginile primare arata ca are potential !
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/12/2011 01:32:08
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
calin_gherman wrote:
Ciclarea cu apa amoniacala, da, este o metoda foarte buna si rapida, dar chiar si in acest caz eu as folosi produse comerciale, asa numite "culturi de bacterii" si nu mizeria din alt filtru. Da, eventuaaal...ceramica insamantata, usor clatita in apa din bazin inainte de a le introduce in noul filtru. Dar deloc bureti storsi.
Exact asa am facut ciclarea, am pus Filter Start de la Dennerle si JBL. Fara culturi de start cred ca dura mai mult, oricat amoniac i-as fi pus. Si chiar i-am pus mai mult la inceput, de vreo 15 ori doza recomandata, dintr-o greseala de calcul
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
bobesku
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/12/2011 04:13:52
|
bobesku
Senior member
IP:
|
calin_gherman wrote:Bobesku, sa stii ca degeaba ma contrazici referitor la acel N care continua ciclul si care nu  Mie-mi place sa ma documentez din articole stiintifice, nu din posturile altor acvaristi de pe forumuri straine.
Imi pare rau ca nu ne-am inteles, eu nu am contrazis faptul ca N-ul pestilor este cel care mentine ciclul azotului, ci vroiam sa atrag atentia ca aceste sedimente care provin din mancare, de care tot spui, se mai si dizolva si reusesc intr-un ritm mai lent sa-si faca treaba, macar la nivelul de ajutor initial. Si ulterior cand se pun pestii iese ce trebuie.
Apoi afirmatia aia cum ca tu te documentezi si faptul ca eu citesc de pe forumuri straine, e o presupunere si o lovitura sub centura gratuita. Chiar in momentul asta citesc niste PDF-uri, lucrari din arhivele publice ale unor institutii de cercetare, evident de afara, ca la noi in RO e trist cu fondurile alocate. Cum spuneam, lucrari care spun foarte clar cum se descompune INCLUSIV mancarea si ajunge in ciclul N.  Evident, sunt niste pierderi, dar proteinele din mancare ajuta la ciclul N. Zaharurile, carbohidratii, majoritatea grasimilor si alte componente din mancare nu. Dar aminoacizii (proteinele) si lipidele au azot in structura lor chimica si se duc in ciclul N.  Deci iata ca si eu ma documentez stiintific! Dar nu asta e polemica.
In schimb, o sa comentez un pic pe marginea unei fraze, ca sa nu raman dator la capitolul low-kicks
calin_gherman wrote:Da, eventuaaal...ceramica insamantata, usor clatita in apa din bazin inainte de a le introduce in noul filtru. Dar deloc bureti storsi.
YOU ARE SO BUSTED!  Adica ne documentam stiintific, insa nu punem ce e in buretii din canistra dar punem ceramica clatita usor din aceeasi canistra? Pai ori e farmacie, ori ce facem aici? Oare nu cumva, acele nematode, chisti, bacterii patogene si alti presupusi balauri pot trai bine-mersi si in ceramica?! Sau la prima clatire se sperie si fug?  Pai ori o facem stiintific ori cum?
In incheiere, vreau sa urez numai de bine si acvaristica buna tuturor. Am vrut doar sa arat ca sunt capabil sa duc o pseudo-polemica pana in panzele albe, si cand pare ca nu mai am argumente, devin autodidact si gasesc resurse
This message was edited 5 times. Last update was at 17/12/2011 04:22:16
|
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/12/2011 15:16:00
|
calin_gherman
Ultra High Member
IP:
|
calin_gherman wrote:
Da, eventuaaal...ceramica insamantata, usor clatita in apa din bazin inainte de a le introduce in noul filtru. Dar deloc bureti storsi.
continuarea era: Asta ca nu sa fiu chiar atat de draconic din pct de vedere medical vet
iar continuarea respectiva am facut-o cu enorm de multa ingaduinta, tocmai pentru ca te stiu adeptul storsului de bureti  , ca daca ar fi fost sa-mi mentin pct de vedere la modul absolutist, n-o faceam.
Serios, ma bucur ca sunt acvaristi care acceseaza documente pdf de pe sciencedirect sau springer ori pubmed si nu se multumesc doar cu articole scrise de alti acvaristi, pe forumuri straine.
|
|
 |
bobesku
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/12/2011 22:48:28
|
bobesku
Senior member
IP:
|
Stiam ca ai facut o exceptie domnule Calin, dar am vrut sa te prind in off-side  Si da, stiinta intotdeauna va fi un punct de plecare cel putin teoretic, iar eu in general incerc sa iau in considerare mai multe surse de la diferite niveluri. Pentru ca mai sunt si secrete babesti care dau rezultate, si care in fapt au cate o explicatie stiintifica foarte plauzibila.  Si nu, nu sunt adeptul storsului de bureti, ca nu prea am bureti, mai mult ceramice  Dar, recunosc faptul ca am incercat intotdeauna sa ofer conditii cat mai bune animalelor mele ude si rareori am fost lovit de boli, dupa ce mi-am facut ucenicia. Iar asta mi-a dat confortul sa consider viabila solutia asta, mai ales la upgradeuri.
Domnule Husky, mii de scuze pentru off-topicuri, sper sa fi gasit si niste sfaturi utile printre randuri. Si mai pune niste poze cu evolutia
This message was edited 2 times. Last update was at 17/12/2011 22:52:01
|
|
 |
husky17
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/12/2011 15:47:46
|
husky17
Member
IP:
|
Azi am ajuns la servici si am avut o surpriza foarte placuta, apa s-a limpezit cristal; arata foarte bine, as fi vrut sa va mai arat si niste poze dar din pacate nu am aparatul la mine.
Am gasit la ZooMania bureti de la JBL, 50cm x 50cm x 5cm la 55 RON bucata, initial mi s-au parut foarte scumpi mai ales ca mie mi-ar trebuie vreo 4 cred dar dupa ce am mai cautat pe net preturi, nu cred ca am de ales ...
Comada de Siporax cred ca v-a ajunge abia dupa Craciun as ca oricum, mai am timp sa ma hotarasc.
Despre metoda de ciclare, o sa folosesc niste culturi de bacterii de prin comert si o sa folosesc rabdarea din dotare; as putea sa folosesc si metoda cu refolosirea ceramicii din filtrele mai vechi avand in vedere ca toti pestii care vor popula in prima faza acest acvariu vor veni din acvariul de acasa iar acasa stau de aproape un an dar, sa va spun sincer sunt prea comod si nu vreau sa umblu cu ceramica / buretii dupa mine
Despre asezarea pietrelor am primit mai multe observatii despre gramajoara din mijloc, ideea mea era sa maschez turul filtrelor care, dupa calculele mele cam prin zona aia for ajunge, o sa vad exact ce se (mai) poate cand asez filtrele pe pozitii.
Cat despre off-topic: care off-topic?
This message was edited 1 time. Last update was at 18/12/2011 15:56:25
|
|
 |
bobesku
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/12/2011 04:04:26
|
bobesku
Senior member
IP:
|
Salut. Apoi daca pestii de acasa vor veni in noul setup, ar fi mare pacat sa nu iei ceramicele de acasa!
N-ai idee cat ajuta! Zici ca esti comod. Oricum te trambalezi cu pestii. Ia macar jumate din ceramice sa sadesti noile filtre. Ar fi aiurea sa risti o ciclare din zero. Eu cand mi-am upgradat acvariul am mutat ceramicele si dozat Sera Nitrivec si a fost o semi-ciclare de cateva zile. Am hranit mai putin in prima saptamana si nu am avut valori toxice. Doar cu substante din comert nu faci nici 30% din cat realizezi cu bacteriile tale.
Be smart si nu risca aiurea. Bafta!
|
|
 |
husky17
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/01/2012 09:05:22
|
husky17
Member
IP:
|
A trecut o luna de la ultimul update asa ca e timpul pentru unul nou;
Puteti vedea aici un filmulet si aici niste poze cu acvariul si pestisorii asa cum aratau ei ieri dupa-amiaza.
|
|
 |
MAYA
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/01/2012 11:01:34
|
MAYA
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e140dbab44e01e699491a59c9978b924.jpg)
IP:
|
Frumos !!
|
http://africancichlidsofmalawi.webs.com/apps/photos/album?albumid=13940198
|
|
 |
|
|
|