| Message |
|
|
|
Don, imi place, ceea ce spui despre vita de vie. Imi doresc si io asa ceva in acvariu, dar nu ma pricep sau nu am timp sau nu stiu cum si de unde sa le iau si cum sa le tratez. Baga-mi un sfat pe privat sau aici, asa, ca intre incepatori. Mersi.
|
 |
|
|
|
Debitul scazuse, filtrul era cam maroniu si plin de resturi de plante si microorganisme de prin acvariu. Am terminat acum treaba si apa e tulbure, nu am putut scoate cu aspiratorul chiar tot. Sunt mici resturi pe frunze si pe plante, sper ca pana maine sa se limpezeasca. Cabomba e cam pretentioasa si "lasa" multe mici frunzulite. Am rearanjat plantele cum m-a dus pe mine capul, le-am comasat in tufe, cum se limpezeste apa fac noi poze. Sper ca maine. Am scapat si de multipli melci mici si maronii enervanti. O noapte buna tuturor.
|
 |
|
|
|
S-a jegosit ca am fost neglijent, inainte sa plec in concediu. A racit fi-mea si schimbul apei s-a transformat in vizita la pediatru. De o ora spal acvariul, am scos toate plantele, am schimbat 30 la suta apa, adica 40 de litri, din care 30 declorinati, restul robinet. Am bagat ferropolul si aquasafe, l-am lasat juma de ora cu filtrul clatit. Acum rearanjez plantele, sper sa iasa bine. Of, asta e cand pleci de acasa si bona hraneste pestii... Probabil ca a exagerat cu mancarea. Promit pe viitor sa fac bomba si cu neoanele, nu stiu, trebuie modificat capacul... Oi vedea. Mersi de sfaturi, alber. Toate cele bune.
|
 |
|
|
|
Revin si cu intrebarea despre lumina. E musai 1W la 1litru cat timp inca nu am plante iesite din comun, gen covorase si altele pretentioase? Adica o sa mai rezist cu cele doua neoane de 18W la volumul de 126 litri? Sau sa nu ma mir daca saptamanal arunc sau ”tund” plante maronite la varf?
|
 |
|
|
|
Deci bine v-am regasit dupa concediu. Sa va mai bat la cap cu ntrebari despre plante, care in lipsa mea au cam crescut. Cele stem gen bacopa, elodeea si cabomba le tai si replantez varfurile? Cele taiate, neavand radacini, este mai bine sa fie bagate in substrat simplu sau e mai bine cu acele clame speciale? Idem, le pot muta in acvariu fara sa le rup radacinile? Adica e ok, nu patesc ceva? Intreb pentru ca am sarit o saptamana de schimbat apa si in lipsa mea s-a cam, hm, jegosit. Si le-as scoate pe toate ca sa curat mai temeinic, sa arunc ce nu a ramas verde, etc. O zi buna tuturor.
|
 |
|
|
Pentru un "incepator" ai un acvariu care arata foarte bine. Tine-o tot asa
|
 |
|
|
In sfarsit, am luat testul tetra 6 in 1. Bun si asta, decat nimic. Valorile arata cam asa, cu aproximarile de rigoare datorate culorilor:
NO3 - 10-25
NO2 - 1
GH - 8-16
KH - 6
PH - 8
CL2 - 0
Azi pe seara fac schimbarea saptamanala de 30 de litri de apa. Avand in vedere valorile testelor, ce recomandati? Ce e bine, ce e rau, ce e foarte rau? 
|
 |
|
|
Sa fii tu sigur ca voi cumpara si filtru extern  , inca nu vreau sa o ia nevasta-mea razna cu investitiile timp + bani  . Si CO2 o sa iau profesionist, dar o sa vreau bomba aceea cand va fi sa fie. Nu mi-ai zis nimic rau sau bun despre acvariu (starea lui prezenta) si nici despre ramurile sau butasii de vita-de-vie. Scuze de insistenta, leii sunt ambitiosi si perfectionisti, sau deloc
|
 |
|
|
|
In ceea ce priveste CO2-ul si lumina, aici cred ca am o problema. Ziceam ca abia la anul sa trec la "chestii d-astea" de profi, dar cred ca perioada va fi mai scurta. Cele doua neoane de 18 par mici, din cate citesc si tot citesc. Capacul asa a venit, asa il am. Se pare ca va trebui cumva sa mai inghesui 1-2 neoane in el, modificat probabil. Iar despre CO2, bani de facut ceva ca la carte nu am si nici nu vreau sa dau. Asa ca atunci cand revin din concediu, dupa 18 august, am sa deschid un topic cu tema " Cine poate sa imi faca o bomba meseriasa de CO2 si sa mi-o dea, contra cost, se intelege ?".
|
 |
|
|
Alber, sa mor dar ai dreptate, are la fo 30 cm lungime. Nu e calcaroasa, am facut treaba cu otetul. Ce vreti, am luat-o din plaiul foii drept amintire, imi trezise un aquascaping pe moment  Treaba din clipul de pe youtube nu o cumpar, am sa pun vibratorul cu piatra din cand in cand sa mearga, asa, de-o bula-doua. Intrebarea despre plante este valabila si pentru bacopa caroliniana? Mai are putin si iese din acvariu... Fiind tot stem, ma gandesc ca e valabil. Kmol, ma bucur sa te recitesc si io. Pe mijloc atunci voi astepta scorbura/mopanul potrivite. Sau ceva vita-de-vie autohtona, am vazut la mai multa lume si mi-a placut ideea. Am sa va intreb ulterior cum se taie, trateaza, planteaza, etc,,, si ce ar merge plantat pe ea sau nu ar merge plantat. Seara minunata tuturor.
P.S. Sper ca din poze acvariul meu sa para ca evolueaza cat de cat bine. Am sa mut firele de cabomba din stanga langa celelalte si am sa bag in stanga inca niste valisteria, cred...
|
 |
|
|
|
Mersi, alber, saritor as always. Piatra nu e asa mare pentru 130 de litri, pare din poze doar. dar o sa ma mai gandesc... Nu am inteles cu stutul ce ai vrut sa zici.
|
 |
|
|
|
Va multumesc pentru eventualele raspunsuri, critici, pareri si va urez o saptamana minunata.
|
 |
|
|
|
Buna ziua. Revenim pe meleaguri acvarofile dupa un weekend departe de casa. Cu noi intrebari, normal. Am achizitionat dintr-un rau piatra alba din poza de mai jos si as vrea sa o pun in acvariu, cat mai estetic posibil. De asemenea, as mai vrea un sfat-doua despre aranjamentul plantelor, as vrea maine la schimbarea apei sa le mai aranjez oleaca, mai estetic, daca se poate. Cabomba e bine sa stea toata la un loc, sau merge in doua locuri, asa cum e la mine? Elodeea daca a crescut incat pluteste la suprafata, merge taiata si replantata ? Unde ati pune acea piatra? Sa plantez ceva anubias pe ea sau moss sau altceva care se preteaza sau doar sa o inconjur de plante? La capitolul pesti am mai cumparat o pereche de platy si o pereche de Conconius galbeni, daca memoria nu ma insala. Se inteleg cu totii foarte bine cu tetrazonii deocamdata. Cat despre filtru, valurelele pe care le face teava cu cele 6 gauri par mici, astfel ca intr-o parte a acvariului, in speta locul unde se intinde la suprafata valisneria gigantica, apa cam stagneaza (e partea opusa filtrului). E ok cu asa valurele mici sau trebuie toata suprafata apei sa fie in constanta miscare ?
|
 |
|
|
|
De ciorba de pesti de la tine din acvariu ne-am prins toti, dar cu gramatica este ok? Doare rau la ochi sa vezi atatea enormitati ale limbii romane in cateva raspunsuri. Ne pierdem in termeni tehnici, toti devenim mega-geniali ca dam niste bani la pet-shopuri si ne trezim acasa cu mega scule, mega pesti, mega-plante, mega termeni super-tehnici si suferim la gramatica de clase primare?
|
 |
|
|
Si inca una... Se vede lumina din balcon, dar sper sa se inteleaga ceva. Si nu va intrebati cum face omul poze acasa la ora 16.30. Sunt in concediu si lucrez acasa. 
|
 |
|
|
Mersi, dukuletz, o sa fac teste daca o sa pot sa procur ceva mai ieftin. Dupa cum il vad io la ce plante am si ce pesti si evolutiile lor, eu personal zic ca le merge bine. Din ce am citit de 16 zile incoace si ce stiu eu de pe vremuri, eu zic ca e ok pentru urmatorii 2-3 pesti. Hrana putina, un deget de Tetramin dimineata, maruntit, iar seara un deget mic de purici (pufuleti pentru copii) plus un deget de Hikari maruntit. Schimb de apa saptamanal cu apa declorinata minim 3 zile. De azi pe langa JBL Ferropol 24 doua picaturi, cele 7 bile la baza celor 7 tufe importante, bag si easycarbo. Anubias va intra la "carantina" cateva zile sa vedem ce e cu micile pete negre. Apa este limpede cristal, miroase foarte bine, pestii se simt foarte ok. Atasez doua poze. Toate cele bune tuturor.
P.S. Nu-mi injurati perdeaua de apa. e un moft si asa va ramane. 
|
 |
|
|
|
Offtopic... Nicidecum. Poate de testele acelea de nitrati, nitriti si alte minuni. Cam costisitoare pentru buzunarul meu momentan, am fost la un magazin de profil azi, in bucuresti, si m-am facut de cacao, ca nu aveam atatia bani la mine... O sa recurg la cele ieftine 5 in 1 si aia e. Si asa nu cresc niscai rechini sau discusi. De pasiunea acvaristicii dezamagit sub nicio forma. Am cumparat totusi un easy carbo, pentru plante. Mergem inainte. O zi minunata.
|
 |
|
|
|
Mda, mersi, kmol, astept acele radacini si cresterea ei. Deocamdata ritmul de crestere e mic.
|
 |
|
|
|
Si poza a doua...
|
 |
|
|
|
Acu sper sa nu fie anubiusul de la tine, cel cu pete, dar il voi trata, dau o fuga maine la hornbach si pentru teste si pentru easy carbo. Am niste plantute mici in "zona" de mijloc, vezi poza 1, nu stiu sigur daca sunt ceva rude de echinodorus sau de anubias si daca ar fi trebuit sa le prind de radacini, in loc de plantare in substrat. Plus inca o planta mica, in poza a doua, pe care nu o cunosc, alaturi de un microsorum, pe care l-am "proptit" intre doua pietre, fara sa il infig in substrat, insa vad ca nu a dat semne de crestere. Sa il mut alaturi de anubiasi, pe mopan?
|
 |
|
|
|
|