| Message |
|
|
|
Fratele meu "incepator", te inteleg perfect. Io tocmai am fost la horn, unde am spart niste milioane pe 3 saci pietris granulatie 2-3mm alb, un sac aquabasis de 5 kg, un butas frumos de vita de vie, niste ancistrusi, doi molly, inca un tetrazon si niste jucarii pentru fi-mea. Ca si pe mine ma manca in poponet sa vreau mai mult. Iar acum, ziua de azi e zi de treaba. Cada e pregatita de plante si musafiri, galetile gata de schimbare radicala. Daca vrei mai mult, mai investesti oleaca si o iei incetisor de la capat. Toate bune.
|
 |
|
|
|
Mersi alber si pomi pentru sfaturi si incurajari. Am scos si mossul cu tot cu scorbura si l-am pus alaturi de anubiasul care sta in galeata cuminte cu easy carbo. Anubiasul avea niste pete negre si am fost sfatuit sa il pun deoparte sa isi revina. Maine abia astept sa ajung in zori la Horn si apoi sa ma apuc de treaba. Tot nu mi-ati spus daca e ok sa bag pestii si plantele si vreo 50 de litri de apa de acvariu in cada, pentru ca nu am alte vase decat galeti. Sper cu totul sa stochez macar 80 de litri din apa deja ciclata si sa mai adaug doar 40 apa de robinet.
|
 |
|
|
Da pomi, schimb si fundalul ca nu s-a lipit deloc cum trebuie, voi schimba si pietrisul, trec pe ceva granulatie mai mica. Multumesc de aprecierea ca "arata ok acvariul meu", e incurajator, intrucat mie imi displac momentan si asezarea plantelor, si culoarea lor, si multiplele suspensii care mi-au maronit mossul. Foarte superb, sa zic asa, malawi al tau, nu imi vine sa cred ca e de 6 ori mai mare ca al meu in volum. Cand vad acvarii asa frumoase, ca au pietre sau sunt pline full de plante, ma intreb cum sifonati nisipul/pietrisul. Apoi imi raspund singur: probabil ca se ajunge la un nivel unde nu mai e mizerie practic deloc...  Toate cele bune.
|
 |
|
|
|
Mda, stiu ca e migala si munca. Eu sunt atehnic de felul meu, deci trebuie sa apelez la cineva sa imi mai inghesuie doua neoane acolo. Cat despre acvariile tale, le-am mai vazut, foarte frumoase. In primul ai vita de vie cumva? Daca stii cine poate mesteri capacul da-mi de stire... Mersi.
|
 |
|
|
|
Lup, nu cred ca mai bag pietrisul asta. Am sa mai rup portofelul oleaca si cumpar unul cu granulatie mai mica, de 2-3mm. Daca tot refac totul, sa incerc sa il fac cat mai bine.
|
 |
|
|
|
Si poza a doua cu capacul
|
 |
|
|
|
Daca pun apa din acvariu in cada, pot baga acolo pestii si plantele cat timp fac manevrele de mutare? Nu am un acvariu de rezerva si sa ii tin intr-o galeata mi-e cam tarsala... Pun si doua poze, una cu acvariul, cum arata el actual (inca) ca sa imi aud o parere-doua despre asezarea plantelor. Va rog sa ignorati piatra, am pus-o sa vad cum ii sta in acvariu. A doua poza e cu capacul cu cele doua neoane... Poate vine careva cu o idee cum si unde s-ar mai putea baga un neon-doua, daca se poate.
|
 |
|
|
Daca vin cu pietris nou, dar cu substrat sub el, presupun ca nu mai cumpar 7balls-ul de la JBL... Sau cumpar? 
|
 |
|
|
|
Da, o sa iau aquabasis cum zici tu, lupule. Deasupra o sa pun un pietris de 2-3mm. Sper sa gasesc si un mopan sau o mangrova pe gustul meu.
|
 |
|
|
|
Eh, tot horn ramane atunci, sper sa nu fie nebunie de trafic spre autostrada...
|
 |
|
|
|
Are cineva idee, in afara de hornbach, la obor as gasi substrat ca sa scutesc drumul groaznic pana in Hornbach? Sau in Cora militari? Stiu ca aveau un centru destul de firoscos si acolo
|
 |
|
|
Ai dreptate, alber, probabil ca starea in care am gasit acvariul dupa concediu si privirea tampa a fiica-mii cand nu si-a mai vazut pestii m-au obosit. Plus ca am defectul de a ma ”aprinde” repede, dar imi trece la fel de repede  Ti-am citit in mare acu mai multe zile acel topic si ma regasesc. Promit sa continui cu mai multa rabdare... Da, deci voi avea un uichend cu investitii (sper ca nu foarte mari) si cu treaba multa. Granulatia la pietrisul actual e de 3-5mm, am pus 20 de kg initial. La noul setup pe care il voi face, sa renunt la el si sa iau unul de granulatie mai mica., daca tot pun si substrat fertil? Sau e ok si asta? In fine, mai pun poze diseara cum am zis, inainte de a ”demonta” totul, pentru inca niste sfaturi despre plante si asezarea lor. Multumesc pentru rabdare.
|
 |
|
|
|
Mda, am sa merg pe JBL, pentru ca de-astea am si ca fertilizanti lichizi. Sper bugetul sa imi permita sa iau ceva bun, cat de cat. La acvariul meu de 80x35x45 cam cat ar trebui? 10 kile, un sac?
|
 |
|
|
|
Multumesc. Am sa postez diseara niste poze cu acvariul momentan si capacul cu tuburile. Nu vreau sa par carcotas, dar cateodata chestiile tehnice neexplicate asa, ca pentru aia micii, ma depasesc. Pentru ca decat sa fac o treaba proasta si in graba, mai bine intreb de zece ori inainte. Multumesc pentru raspunsuri, mi-ati facut dimineata mai frumoasa si mai ambitioasa. O sa dau o fuga la Hornbach maine in zori sa iau un substrat sa il bag sub pietris si sper ca in uichend pana la urma sa il bag si sa mearga totul bine. Am pietris de 3-5 mm alb cu negru, cum se vede si din pozele posturilor anterioare. Ce substrat recomandati? Tot JBL?
|
 |
|
|
|
In fine, nu am sa fac toata tarasenia in week-end, intrucat mi se pare ca as supara pestii prea tare. Le las asa, mai schimb si maine vreo 20 de litri, mai sifonez cat se poate... Am sa revin cu poze cu apa limpede cat de curand pentru a mai auzi pareri. Ma sfatuieste lumea sa bag fertilizanti sau lumina, inca 2 tuburi. Fertilizant sub pietris nu am cum sa bag, daca nu schimb total. Iar acel capac pe care am dat o gramada de bani o data cu acvariul, a venit cu 2 neoane de 18w mari si late, despre care mi s-a spus ca sunt suficiente. Nu merge peste noapte atasate inca doua, asa, batand din palme. E un colt al incepatorului, nu al profesionistului care sta nu-s cate ore pe zi sa mestereasca la aquascapinguri. Inseamna sa il arunc si sa ma duc la cineva care sa imi faca un nou capac home-made cu spatiu pentru 3-4-5-6 neoane. Luati-o si voi, astia cunoscatori, mai usor in explicatii, ca nu suntem toti profesionisti aici.
P.S. Am sa incerc sa ma opresc cu intrebarile, se pare ca raspunsurile nu se mai inghesuie sa apara ca la inceput, zicea bine cineva ca dupa un anume numar de postari topicul devine banal. Am sa revin cand am sa un acvariu "stabilizat", smecher si aratos si facut ca la carte. Desi imi placea sa cred ca aici avem loc toti, si astia mai incepatori, nu numai acvariile super-aratoase. Si ma scuzati ca scriu la ora asta asa tarzie, acum am timp liber.
|
 |
|
|
|
Bilele sunt in continuare in substrat, inca s-au mai dizolvat cand am mutat plantele ieri. Ideea e daca incerc in uichend, sa zicem, cand am timp mai mult, sa refac setupul, va trebui acel substrat fertilizant sa il bag sub pietrisul actual, care va trebui scos. Fiind scos si clatit oleaca, trebuie pus la loc. Apoi pus sa zicem 50 de litri din apa veche, filtrul, apoi inca 70 de litri de apa noua, declorinata. Merge facuta operatia in 2-3 zile sau trebuie sa astept o saptamana pana sa pun plantele si pestii la loc ?
|
 |
|
|
|
Daca nu bag curand CO2 ci doar easy carbo plus fertilizantii de la JBL, plantele nu vor avea sanse intrucat sub pietris nu am substrat fertilizant? Asta inseamna ca in curand va trebui sa scot plantele, pestii, pietrisul si sa refac acvariul cu substrat de la JBL? Cate zile trebuie sa tin pestii in alt recipient? Acvariul va trebui iar ciclat 3-4 saptamani daca fac operatia asta? Pot face schimbarea tinand 50 de litri sa zicem din apa veche, plus filtrul cu bacteriile, si plantele in aceeasi apa? Ajuta pentru o ciclare mai rapida la noul setup?
|
 |
|
|
|
Apa s-a limpezit, dar au ramas resturi pe buturugi, pe frunze si mai ales pe moss. Le-am scos, le-am spalat, apoi am schimbat azi iar 15 litri incercand sa mai scot din murdarie. Ce fac? Schimb zilnic cate 10 litri pana dispar resturile care mai raman pe plante?
|
 |
|
|
|
Apropo de temperatura, si la mine e intre 29-31. Solutii ? Exceptand achizitii si montaje de coolere.
|
 |
|
|
Nu pare sa aiba ceva grav gupanezul, cel putin din poze. Poate cei mai cunoscatori sa iti spuna mai multe. Autocolant gasesti in Obor, de la intrarea principala de la Mec mergi inainte si faci dreapta la al treilea sau al patrulea culoar. 5 lei folia de 80 pe 50. Nu il lipi, pune-i doar scotch in colturi, o sa arate mai bine. Asa am fost sfatuit si io la randul meu si a fost mai bine.
|
 |
|
|