| Message |
|
|
|
Kmol, mersi de sfaturi. De ce ”folositi” apelativul ”faceti, dregeti...?” O sa achizitionez toate cele necesare si cand sunt ready to go am sa ii dau drumul. Difuzorul va fi piatra.
|
 |
|
|
Am un gand in cap care incepe asa ”Ce-ar fi daca totusi as incerca sa imi fac o bomba...?”  Era un topic sau un link cu un coleg de-al nostru care explica asa, cap-coada, exact toti pasii. O tot caut dar nu dau de ea. Stie cineva ? Mersi si un inceput de uichend productiv si relaxant.
|
 |
|
|
|
Deci, iaca am primit o punga generoasa de la o cunostinta acvaristica plina de pomaceea sanatosi si frumosi. Am oprit vreo 7, restul ii donez. Sunt o gramada, mai mici sau mai maricei. In Giulesti dupa ora 7 seara.
|
 |
|
|
|
Clopotel, fiind la inceput cum am fost toti sau inca suntem, asculta bine la ce zic oamenii astia ca niciunul nu iti vrea raul. Ciclarea are roul foarte important de a face acvariul tau mediul ideal pentru pesti. Nu stiu cum sa iti explic fara termeni acvaristici complicati. Stiu ca e greu sa ai rabdarea de a te uita 3-4 saptamani la un acvariu banal, gol si fara iubitele vietuitoare in el. Dar toti am trecut prin experienta asta. Daca tu te grabesti sa faci pasii mai repede, s-ar putea (mai mult ca sigur) sa incepi sa ai probleme, deoarece apa, biotopul, coltul tau de natura nu e stabilizat, adica nu a ajuns la stadiul ideal. Si vei avea apa murdara, pesti bolnavi sau, mai rau, morti, plante galbene si urate, vei ajunge sa schimbi apa chiar si zilnic, lucru care deranjeaza si pestii, si plantele, si implicit pe tine. Asa ca, daca vrei un acvariu frumos, care sa nu puta, sa ai pesti frumosi si plante verzi si sanatoase, urmeaza toti pasii: citeste ghidul incepatorului, citeste ciclul azotului (daca nu il intelegi, rogi pe cineva mai mare sa iti explice sau sa te ajute), apoi iei topicuri mai vechi ale oamenilor care au fost ca tine, la inceput, si le citesti ”din scoarta in scoarta”. Plus documentare, documentare, documentare. Pui mana si inveti cat mai multe, astfel vei avea tot mai putine surprize neplacute pe viitor. Si eu sa stii sunt incepator si am garla de invatat, dar totul se face incet, cu rabdare si maxima atentie. Iti doresc bafta.
|
 |
|
|
Coxanelu  ) As vrea io un sfat profi asa, face-a-face si cu acvariul in fata ci vreun nenea faraon, dar mai greu... Pestii sunt enumerati la inceputul topicului. Azi am primit o mare donatie de pomaceea, am sa pastrez cativa si am sa bag si io la donatii restul. Brigada cu cea mai mare placere, stai sa ne prindem toti intr-un uichend sau intr-o seara mai racoroasa.
|
 |
|
|
|
Am sa incerc sa raspund io, desi nu sunt cel mai in masura. Topicul tau a fost primul citit de mine aproape cap-coada cand am intrat aici in lumea asta minunata. Sincer, nu cred ca acel corydoras are ceva ca mai sta cu capul in jos. Ai mei (4) de pilda, cand stau nemiscati de zici ca sunt morti, lucru care e normal la ei, ori sunt mai vioi decat tetrazonii. Ancistrusii cel putin i-am vazut de 4 zile de cand ii am in pozitii greu de descris. Tetrazonii, 2 din ei, stau cateodata intr-un colt cu capul in jos. Deci, concluziv, io zic ca au momente, la fel ca si corydorasul tau, cand are chef pur si simplu sa stea cu capul in jos. Asta e, cel putin, parerea mea, din experienta mea. O noapte linistita.
|
 |
|
|
|
SI a doua poza... (am impartit acvariul in doua pe lungime)
|
 |
|
|
|
Am sa pun si doua poze cu plantele, poate mai vine un sfat, poate gresesc io... Cabombei ii merge cel mai bine, deja la 2-3 zile mai tai din ea si fac tufa mai mare, echinodorusul din stanga pare oleaca inghesuit alaturi de valisneria care are ceva fire galbejite ? Bacopa firele mici cresc frumos, cele mai mari din spate nu sunt asa verzi dar fac puiuti la varf, incet, dar fac. Elodeea creste in nestire dar urat, parerea mea, nu prea mai e verde. Anubiasii cel mic are numai frunze mici, deci creste, cel de pe vita de vie creste si el, dar mai incet. Cryptocorina a crescut ceva, dar nu spectaculos. Microsorum de pe mopanul cel mic precum si mossul de pe celalalt stationeaza de ceva multa vreme... Deci, in concluzie, ceva nu fac bine, avand in vedere ca apei si plantelor le mergea parca mai bine in conditii mai vitrege, adica fara substratul fertil. Poate trebuie sa mai treaca vreme, io stiu... Iaca si doua poze, inca o data, scuzati calitatea, atata stie fuji digital, in realitate arata mult mai bine. O seara si noapte linistite.
|
 |
|
|
|
Apa s-a mai limpezit oleaca. Valori teste pentru azi:
NO3- 0-10
NO2 - 0 (pe testul 6 in 1 nu s-a mai ingalbenit deloc no2-ul)
GH - 16
KH - 6
PH - 7,2 (parca a mai scazut oleaca)
CL - 0
|
 |
|
|
|
Bre, nici io nu inteleg. Inainte sa schimb apa total, asa cum mi s-a spus, ca la carte, cu apa din fostul setup, ca apoi sa bag noul substrat, totul mergea ca la tine. Plante verzi, cat de cat, apa cristal, geamul se mai jegosea oleaca la 4-5 zile. Acum nu reusesc sa o limpezesc, nici dupa schimbul de apa declorinata de aseara. Pun toti nutrientii de la JBL + easy carbo cum scrie la carte. Temperatura nu mai sare de 28, deci sunt 3 grade sub de cand aveam setupul dinainte. Mancare foarte putin dimineata si la fel seara, fulgi tetramin cand iei intre doua degete. Lumina de la 15.00 la 23.00. Doar cabomba arata cel mai bine, creste si e verde, restul mai ho... SI totusi pestii de dimineata erau toti pe sus, la o ora dupa ce mancasera, deci cautau aer probabil. Valorile pe teste nu arata niciuna criminal, poate no2 - 1 sa fie mai mare. Dar 1 il aveam si acu 2 saptamani si pestii nu pupau suprafata apei. Filtrul are bacterii in el la greu, dar nu e imbacsit, debitul e foarte bun, l-am lasat chiar mai jos putin ca facea valuri prea mari. Deci nu inteleg unde gresesc. Idei, ceva ?
|
 |
|
|
|
Din ce ma pricepesc io, este o cabomba. O sa faca radacini, daca ii va merge bine.
|
 |
|
|
|
Salut alexacv. Cu lipitul e o mare problema, intr-adevar, daca ai acvariul plin. Io l-am lipit a treia oara cand am refacut setupul si acvariul era gol. Din aproape in aproape, cu mare atentie si ajutorul nepretuit al soatei, cu un card. Sau lipit simplu in 4 scoatche pe margini.
Sunt multe plante care nu au radacini si fac apoi, mai ales cele gen stem: cabomba, bacopa caroliniana, elodeea etc... Sa nu imi dea la cap profesionistii daca am gresit sau am spus vreo prostie. Fa o poza sau cauta tu si spune-ne ce fel de planta este. Cum spun cei mai vechi de-aici si le dau maxima dreptate, "o poza face cat zece mii de cuvinte". Toate cele bune.
|
 |
|
|
Mda, e o problema cu neoanele, se pare. Nevasta-mea tocmai zicea ca "la ce am mai dat o gramada de bani pe el daca faci alt capac care nu o sa arate bine?" Poate puse doua neoane si lasata apa mai putina, ca sa fie mai departe de neoane, sa nu se incalzeasca prea tare cand afara sunt n-spe mii de grade si in casa idem. Sau schimbate cu doua de 24 cum zicea colegul mai sus... Om vedea. Pana una-alta, am schimbat 20 de litri apa de acvariu pe 20 de litri apa declorinata, sters geamul cu chestia aia JBL care deja ma enerveaza (am sa fac una cu o lama simpla sau un card), rupt bucati de plante galbene, adaugat ferropolii si aqua balansii, speram ca se mai cicleaza asta mic. Repet schimbarea de apa sambata sau duminica. Apropo, sticlutele alea luate acu o luna jumate sunt cam pe terminate. Alti bani, alta distractie  Mergem inainte cu tupeu, no problem! O noapte linistita tuturor.
|
 |
|
|
|
A se citi "nu prea le merge bine".
|
 |
|
|
Of, poate bomba aia daca imi pun mintea in uichend scot ceva bule din ea, ca sa il fac si pe amicul coxanelu sa se apuce si el. Dar cu neoanele ma depaseste fratilor treaba. ZIceti unu', careva, uite bre ciro, du-te colo, du-te dincolo, fa asa, fa pe dincolo, fa ce zicem noi, dar hai sa marim neoanele alea.  Apa nu prea e ok, acu tocmai ce schimb 20 la suta. Plantelor, mai ales valisneriei, nu prea ii merge bine. Deci e clar ca substratul inca nu le ajuta, bomba nu estem, lumina est vax albinam, deci trebuie sa fac ceva. Cu ajutorul vostru, se stie. Ca alte plante, pe bune, nu mai cumpar. Ori le indesesc pe astea si dovedesc ca le merge bine, ori chelesc acvariul si ma fac ciclidar. 
|
 |
|
|
|
Clopotel, pune imagini mai clare, scapa de limbajul de messenger si ai rabdare, cand cei care stiu exact ce e cu pestele tau vor intra si vor vedea topicul, iti vor raspunde. O zi buna.
|
 |
|
|
E, atunci, revazand topicul meu alalalt de la inceputuri, cum zicea alber, fara substrat, CO2 si lumina nu merge. SUplinite una pe alta nici atat. Sper ca te-am citat suficient de aproape, nenea alber  Deci substrat avem, co2 si lumina canci. Asa ca, pana nu fac bomba aia cu manutele astea doua care scriu acum, nu mai umblu la neoane ca ma trezesc cu alge sau cine stie ce monstri. Am sa va bat atunci la cap cum naiba sa mai inghesui niste neoane pe-acolo.
|
 |
|
|
|
Vad ca se scrie ceva pe forumuri despre marbo trade. Ma rezolva oamenii de acolo cu niste neoane de putere mai mare care pot fi puse in locul celor de 18W pe care le am deja sau chiar trebuie sa distrug capacul ala sa mai inghesui inca 2 ? Lamuriti-ma si pe mine ca pe prosti sa inteleg ce sa fac clar sa am lumina mai multa.
|
 |
|
|
|
Salve nick, vrea si acvariul meu niste pomacei mici, 5-6-7, cati mai ai. Cum si unde ne putem vedea intr-o seara?
|
 |
|
|
|
Da, mersi, kmol, m-am gandit si io la moss pe craca aia. Inca nu stiu daca acolo ii e locul ideal, dar mie mi-a placut si am ”vazut-o” la mine in acvariu. Acum astept sa vad daca plantele incep sa se indeseasca, daca le merge bine cu noul substrat si cu lumina pe care o am. Expertimente si investitii deocamdata pauza. Ape limpezi la toata lumea, zi cu soare (moderat).
|
 |
|
|
|
|