| Message |
|
|
Ei vezi? Tot raul spre bine!  Asta da un un forum civilizat si cu oameni care se respecta intre ei. Asta-i muzica ce-mi place....scuze...sunt tare obosita si nedormita...mea culpa. Nu se va mai repeta. Daca mai ai nevoie de ceva, si te pot ajuta, sa stii ca o fac cu mare placere oricind. 
|
 |
|
|
Nu sunt rea deloc, sa stii. Dar daca membrii comunitatii noastre au nevoie de ajutor, il pot cere fara jena. Nici eu nu cunosc limba japoneza, desi mi-as dori...dar daca as avea nevoie de ceva de tradus, as incerca o intrebare si aici...poate, poate.  Uite, ca dovada, am gasit un articol pe google despre botia:
"Botia macracanthus
Origine: Borneo, Sumatra, Indonezia
Denumire stintifica: Chromobotia macracanthus
Sinonims: Crown loach, Clown botia, Tiger botia, Himenophysa macracanthus, Cobitis macracanthus
PH: 6 - 7.5 Temp: 24 - 30C
Marime: Pana la 30Cm in mediu natural, 20 Cm in acvariu
Descriere si ingrijire
Denumirea Chromobotia, deriva din grecescul chromo ( culoare ) si cuvantul asiatic botia ( razboinic ). Botia macracanthus, prefera un substrat nisipos, bine plantat, prevazut cu multe ascunzisuri. Este recomandata o filtrare intensa, cu un curent de apa puternic, in care le place sa inoate si o iluminare moderata. Ca si alte specii de botia, acesti pesti sunt sensibili la poluarea apei si nu se adapteaza usor schimbarilor bruste in parametrii apei, iar schimbarile partiale de apa sunt strict necesare. Sunt mult mai activi noaptea si dimineata. Sunt toleranti fata de ceilalti colocatari din acvariu. Capul este relativ masiv, iar gura cu buze carnoase, orientata in jos, este prevazuta cu patru perechi de mustati. Poate scoate sunete asemanatoare unor pocnituri,atunci cand este fericit sau furios.
Botia macracanthus, are un ghimpe , ascuns intr-o cavitate, sub ochi, care este folosit ca arma de autoaparare. Nu este veninos, dar poate provoca o rana dureroasa.
Se simte bine in compania altor specii de pesti pasnici, iar daca sunt singuri in acvariu, devin speriosi si vor sta mai mult ascunsi. De asemanea, vor urmarii comportamentul celorlalti pesi din acvariu si daca acestia se ascund, se vor ascunde si ei. Daca sunt mai multe exemplare, vor dormi inpreuna, intr-un ascunzis unde incap toti. Provenind din rauri limpezi si repezi, au nevoie de un curent puternic de apa curata, provenind de la pompa de filtrare, in care le place sa inoate.
Hranirea
Botia nu refuza nici un fel de hrana. Trebuie avut insa grija, celelalte specii de pesti putand consuma hrana inainte ca aceasta sa ajunga pe fundul acvariului, unde botia se hranesc.
Acest peste este renumit pentru controlul raspandirii exagerate, a melcilor in acvariu, consumand cu placere ouale si micutii melcisori din acvariu"
Gata! Facem pace?
|
 |
|
|
|
Numai ca vezi ca nu toti pesti tolereaza acesti "curenti". Pe unii chiar ii streseaza destul de mult. Informeaza-te despre specia pe care o ai.
|
 |
|
|
Intreaba tot ce ai de intrebat, ca de asta suntem aici sa ne ajutam unii pe altii. Nimeni nu s-a nascut invatat. Poti sa incerci, poti sa dai gresi, dar poti sa si reusesti. Iar din greselile tale pot invata altii. Ca si din reusitele tale.  Si nu te lasa descurajat - niciodata. Ai incredere in tine si in ceea ce poti tu face. 
|
 |
|
|
bobiciupe wrote:frumoasa introducere. m-am regasit si eu, ca si alti colegi, sunt sigur, in mica ta istorie acvaristico-peisagistica. sa sti ca un sistem hc situat inafara bazinului nu are nici pe departe acelasi randament/rol cu unul adevarat. deci nu stiu daca merita efortul realizarii lui, dar....
....Dar incercarea moarte n-are! Curaj si succes! Sunt convinsa ca ii va iesi ceva minunat!  Iar satisfactia e cu atit mai mare cind e facut cu miinile tale.
|
 |
|
|
ReBella ti-a scris clar sa cauti informatii despre pestele respectiv. Daca iti este asa de greu, poti sa ceri ajutorul cuiva care se pricepe la traduceri, desi ma indoiesc ca nu il gasesti si pe google. Da' e greu de cautat, asa-i?
Lenea e cucoana mare.... 
|
 |
|
|
luci92050 wrote:am priceput sefa..  ...
poze...o sa pun cred ca azi...  ... nu or sa fie facute cu dslr...insa...oricum vor fi mult mai calitative fata de ce-am facut..  ...
Sa stii ca nu e cazul sa ma iei la misto. Eu am vrut doar sa te ajut si sa te fac sa intelegi ca ce aveai tu in bazin nu era o "potriveala" fericita. Pestii betta musca tot ce le flutura in fata ochisorilor. Pestii cu inotatoare alungite nu merg niciodata impreuna cu un betta. Chiar si masculii se cearta si se bat intre ei. Asa e caracterul lor.Si apoi, erau prea multi intr-un spatiu atit de mic. Gindeste-te ca provin din regiuni total diferite, fiecare are alt comportament. Daca vrei un mascul de betta - atunci il poti tine singur intr-un acvariu mai micut si te vei putea bucura doar de frumusetea lui.
Dar daca te-ai indragostit de acel gurami,acela sa ramina. Aici nimeni nu iti impune nimic. Aici se impartasesc doar sfaturi date cu bune intentii si atit. Fara alte conotatii. Nimeni nu e seful nimanui. Site-ul e doar al MOSULUI si el decide.
Sper ca m-am facut inteleasa de data asta....
|
 |
|
|
Bravo! Daca toti incepatorii ar invata macar cite putintel din povestea ta, tot ar fi ceva.  Fii bine venit printre noi! 
|
 |
|
|
|
Daca vrei flori "indigene", baga trandafiri la greu. Scapi si de pesti si de buruieni in 2 zile garantat si te-ai lecuit si de acvariu pe veci. Cum Dumnezeu va trec prin minte asemenea nazbitii, nu pot pricepe. Fiecare planta pe pamintul asta creste acolo unde ii e locul, ca si fiecare animal. Ia incearca sa inveti un peste sa mearga si vezi ce iese.
Haideti sa tratam acvaristica intr-un mod mai serios daca ne dorim intr-adevar sa ne ocupam de un acvariu si sa nu luam bietele plante si animale in deridere.
|
 |
|
|
luci92050 wrote:adica totusi...sunt licean....de unde bani si de instalatie de co2...  ...
Daca ai asigurare la casa, poate merge.  Dar nu stiu cit de incintati vor fi parintii tai daca bomba face "booom" pe vreun perete. Stii cum se zice - frica pazeste pepenii.
So, good luck!
Si am o mare rugaminte la tine - daca mai ai nelamuriri strict legate de acvaristica este foarte bine sa intrebi. Vezi ca suntem cu totii dispusi si doritori sa ne ajutam unii pe ceilalati. Asta este o comunitate. Dar sa nu divagam in chat, ca nu se cade, ok?
Hai, spor la mestereala si pune niste poze superbe! Sunt sigura ca ne vei incinta pe toti! :-)
|
 |
|
|
Treaba cu substratul e destul de simpla. Ia ceva de calitate, chiar daca e mai scump. Si nu uita de fertilizant, sistem CO2 pt ca altfel plantele nu au cum sa creasca si sa se dezvolte.  Despre pesti, eu am incercat doar sa-ti dau o idee sau sa-ti impartasesc din pataniile mele de demult. Eu mi-am invatat lectia.  Acum - e acvariul tau tau, gustul tau, aranjamentul tau. Dar eu nu pot uita nici acum clipele in care gaseam cite un peste mort in fiecare zi si nu pricepeam de ce. Ei, acum stiu. Si nu mai fac. 
|
 |
|
|
un mic acvarist wrote:Se numesc molly.Acum mi-am amintit
Vezi ca molly au nevoie de o apa usor salmastra - cam o lingura de sare la 10l apa. Si sunt si mari amatori de spirulina - pastile speciale pt pesti, nu din cea umana.
|
 |
|
|
Asa mai merge!  Excelent pt ca nu ar fi rezistat, sa stii. Cu totii am facut greseli si am omorit probabil o gramada de sufletele care nu au cum sa-si strige durerea. Dar, unii inteleg mai repede - ca tine  , altii mai greu, iar altii never ever...Ei numai de noi depind. 
|
 |
|
|
luci92050 wrote:momentan am 2 gurami, 1 guppy, 1 betta femela, 4 cory si un melc.... 
Vezi sa nu li se "piarda" coditele unora dintre ei. Nici n-ai idee ce pofticila e betta...chiar daca pare o micuta inofensiva. Macar opreste-te la atitia, ca se vor ciocni botic in botic si pofta de a degusta va fi si mai mare. Cred ca ai inteles la cine ma refer. 
|
 |
|
|
Algizitul acela iti distruge si algele intr-o oarecare masura, dar plantele firave cu siguranta. Iar daca ai pesti mai sensibili, pot suferi si ei. Urmeaza sfatul lui mihai_ghe ca nu te invata de rau, vezi mai intii ce fel de alge au aparut si cum se pot combate. S-a tot discutat pe forum despre alge. E imposibil sa nu gasesti daca ai putina rabdare. 
|
 |
|
|
Gourami nu se vor simti niciodata bine in 40l. Ei au nevoie de bazine mari, spatiu de miscare. Daca ii tii asa, ori nu se vor dezvolta normal, iar cind va veni perioada de imperechere, nu o vad bine pe femela. Iar tetra sunt ei pesti de cird. Si ei au nevoie de bazine mai mari.
Ai putea tine fie o pereche de xipho, fie molly, fie platy, fie citiva neoni. Dar nu toti acestia gramada. Ai de unde alege. Si sa stii ca pestisorii mai micuti par mai vioi, mai ales intr-un acvariu bine si superb plantat. 
|
 |
|
|
un mic acvarist wrote:am cativa pestisori 2 gurami 2 sanitari 2 xipho si 2 pesti(nu prea le stiu specia) si le dau tretramin granules(dimineata si seara) si sera san(dupamiaza)
E bine ca mincarea sa fie cit mai diversificata. Si tu te-ai plictisi sa maninci in fiecare zi gem pe piine dimineata si seara iar dupa amiaza sarmale. Dupa parerea mea, daca sunt pesti adulti maninca destul de mult pentru o zi. Le trebuie o dieta variata, bogata in saruri, minerale, alge, etc. De doua ori pe zi e suficient, cit papa in 2-3 minute
Si nu mai cumpara pesti a caror denumire nu o cunosti. Poate te trezesti ca vei avea intr-o seara o cina cu gratar de pangasius.  Informeaza-te mai intii, mai intreaba-ne si pe noi - ca vad ca la intrebari esti as si abia apoi cumpara. 
|
 |
|
|
Serios vorbind acu, arata asa de frumos, ca eu, daca as fi in locul tau  - nu m-as indura sa ma ating nici de un fir. Da cum nu sunt  , tac si admir in continuare.
It' a kind of magic... 
|
 |
|
|
|
E vorba de infestarea icrelor cu Saprolegnia. Se previne cu citeva picaturi de albastru de metil.
Te rog sa iti treci locatia in My Profile.
|
 |
|
|
narcis.b wrote:Dolly,nuuuuu nu vreau sa te ucid,zi-mi ca stric numai decat setupul! 
Sa nu te puna necuratu' sa umbli la el, ca jar maninci!  Si lasa parvula in pace ca e favorita mea. Daca o ciufulesti, te asteapta o soarta de trei ori mai cruda. 
|
 |
|
|