bebetto wrote:Ca si sfat incearca ca prima "mana" de lac sa fie cat mai diluata. Patrunde MULT mai bine in lemn decat lacul stas, asa cum vine in cutie. Spor, urmaresc evolutia. Koala, poti detalia putin faza cu usile si magnetii de mobila ? Multumesc !
- DA, referitor la "prima mana de lac"! - In ceea ce priveste magnetii... Nu am vrut ca "usile" sa fie prinse cu balamale, asa ca de la bun inceput eu am folosit acest tip de magneti: http://www.feromob.ro/produse/detalii/1128 - "Usile" de la stand sunt niste simple panouri de PAL care stau "prinse" in acesti magneti... daca vreau sa umblu la sump, scot placa de PAL si o dau la o parte.
Later edit
- Am vazut ca intre timp (pana cand am scris eu) s-a mai postat pe topic... deci DA, de genul acela de prindere magnetica era vorba! - Cred ca lacul ala gros (lazura) este din ala de care a folosit si Artur... el se plangea ca s-a uscat foarte greu. Verifica!
um02122 wrote:... Maestre, e cam zgariata sticla.
Timpul sa inlocuiesti acvariul cu un marin?
Mda, geamul e zgariat foarte rau... plm, acvariul are deja 12 ani. Nu m-am gandit inca la "inlocuire", pentru ca siliconul este la fel de elastic ca in prima zi.
Cat despre "marin", no way! Mi-a ajuns... nu mai reiau discutia si argumentele.
Si-a fost ziua a 17-a!
- puii au crescut considerabil... mananca Hikari Cichlid Gold (boabe sfaramate in mojaru' de usturoi )
- se plimba prin tot acvariul, impreuna cu parintii... mama este foarte grijulie cu ei si foarte protectoare. Masculul e mai "aburaci", dar si el sta impreuna cu puii si-i "supravegheaza".
- nu stiu "de ce" si nici "pentru ce", dar masculu' de Synspilum a omorat un Ancistrus... s-a tinut dupa el si l-a apucat de abdomen, scuturandu-l pana cand l-a omorat. Habar n-am ce-a fost acolo cu adevarat, pentru ca povestea mi-a fost spusa de soacra-mea (seara, cand am ajuns eu acasa, Ancistrusul era deja mort). Mai am o gramada de Ancistrusi in bazin, iar perechea de parinti nu pare ingrijorata in privinta lor.
- E musai sa fie lacuit, ca sa nu traga umezeala in timp... vezi, ai grija sa iei "lac pe baza de apa", ca sa se usuce repede! Citeste topicul ala al lui Artur, ca o sa vezi "pataniile" lui cu lacu' pe baza de ulei. - E bine sa ai "talpici de cauciuc", pentru cazul in care mai scapi apa pe jos... si, de asemenea, pentru a prelua elegant orice mica denivelare a podelei.
- Ai zis ca "imbraci" standul in PAL... iti recomand ca "usile" sa le fixezi cu "magneti de mobila". Fara balamale si fara alte complicatii! Cand ai nevoie sa umbli inauntru, pur si simplu iei bucata de PAL (usa) si o dai la o parte cu totul.
- Cand o sa ajungi la "imbracat in PAL", ar fi bine sa iei in calcul si o mica "rama" de jur-imprejurul bazei acvariului... pana la o inaltime de cam 5-6 cm fata de fund. Care sa mascheze cumva nisipul.
- A iesit foarte solid, imi place ceea ce vad acolo... atentie la finisaje (lac si vopsea)!
- Vezi ca pe la magazinele de bricolaj se gaseste presh de cauciuc (la metru liniar)... taie niste fasii de cauciuc si lipeste-le pe baza standului.
1) Standul... ori lemn solid (asa cum a facut colegu' Arthur ***AICI*** ), ori bara metalica (profil patrat, minim 40).
2) Tevile de 20mm sunt cam subtiri si se colmateaza (alge) destul de repede... mergi pe profil 25mm si asculta sfatu' dat de Humbert.
Sa fii atent la ce coturi folosesti pentru trasee... sa NU fie de 90 grade!
3) Capacul de PAL merge lacuit si rezista fara probleme, ani de zile... o solutie ieftina si usor de realizat este prezentata in topicul de ***AICI*** Daca iti permite buzunarul, cauta (pe la firmele de "reclame luminoase") un material care se numeste Komacell (19mm)... e gros ca PAL-ul, rezista la apa si se taie/lucreaza foarte usor.
4) Cu "neoanele" esti pe drumul clasic... o sa mearga plantele alea fara probleme...
Totusi, in ultimii ani au aparut pe piata "proiectoarele led" care dau o lumina tare faina / reglaje de intensitate si culoare. Eu le-as incerca.
Mda, stiu senzatia... da' cand o sa realizezi ca "un card de ceva mic, gen Hyphessobrycon columbianus" inseamna minim 200 de bucati, o sa te lasi pagubas.
Daca o sa poftesti la ciortani, vezi ca am combinat Vieja Synspilum & Amphilophus Labiatus si sper sa nimeresc si ceva corcituri frumoase... daca vrei, trebuie numa' sa zici.
- Mda, am vazut cutia de overflow abia dupa ce mi-ai atras atentia... stanga-spate, cum te uiti la bazin.
- Innebunesc de invidie, cand vad latimea acvariului... o sa iasa super-misto!
- Ce vrei sa bagi inauntru, inafara de stocu' deja existent in bazinul "vechi"?
- pe capul masculului (opercul dreapta) a aparut un abces (furuncul) care a avut o evolutie rapida. Nu am mai vazut asa ceva, de ani de zile!
- acum pare ca "sparge" pe exterior, lucru care e ok... daca "buba" se ducea spre interior, era mai nasol.
- puii au crescut si au inceput sa manance hrana pisata.