Buna seara si salutari la toat? lumea!
Dupa o pauza de mai mult de 20 de ani, m-am recontaminat de ideea de acvarii plantate, mai ales ca intre timp au aparut pe piata si crevetii.
Asa ca, incet incet, am facut primii pasi.
La birou mi-am luat un FLUVAL EDGE 46 l (populat cu 4 otociclus, 24 neoni si 8 creveti AMANO, niste pietre SEYRIU precum si un lemn si niste plante low budget, low maintence. De doua luni merge bine, spre marea mare mirare si multumire (aici am fost un pic modest

).
Prin urmare, m-am decis sa fac urmatorul pas....sa trec la un nivel un pic mai mare (cel putin din perspectiva volumului acvariului).
Si uite asa ajungem la saptamana aceasta: am gasit (la bani marun?i, zic eu) un acvariu BOYU TL 550, de 128 litrii. Desi prin constructie, acesta e mai degrab? un ACVARIU MARIN, eu doresc sa il fac un ACVARIU PLANTAT.
Intr-o prima etapa, am sa ii construiesc un stand, un dulap (de genul BOYU TLS 550).
Simultan, am sa modific sistemul de iluminat, sa trec de pe neoane pe LED-uri (intrebarea 1: se mai respecta regula de 1-1...adica, 1 litru la 1 WATT?). Merita sa il fac la comanda sau sunt ok sistemele HANG ON ieftine...6500K?
Ca si tehnica, intentionez sa il dotez cu urm?toarele:
- pe partea de filtrare, am sa folosesc sistemul original din spate, cel cu 4 compartimente (intrebarea 2: la acvariile plantate se impune sau nu un PROTEIN SKIMMER?...nu de alta dar a venit la pachet cu asa ceva). Voi folosi atât filtrare mecanica cu bureti dar si saculeti cu inele ceramice si bioballs.
- pe partea de iluminare, vreau sa merg pe un sistem custom made, de 60-100 w
- pe partea de fertilizare....aici e mai complicat. Intr-o prima etapa, voi folosi fertilizanti lichizi si CO2 presurizat (am un sistem JBL PH CONTROL, pe care intentionez sa il folosesc). In etapa 2, ma pasioneaza ideea de POMPE DE DOZARE, gen CHIHIROS.
- am primit si o lampa UV pe care vreau sa o folosesc (intrebarea 3: functioneaza full time sau doar partial, pe durata iluminarii?)
Pe partea de landscaping, as vrea ceva de genul:
- substrat fertil (chiar imi place FLUVAL STRATUM)
- niste pietre mari, fie SEYRIU fie ceva mai locoo, din cariera, ceva local (intrebare...daca pietrele sunt cu maro pe ele, sa fie de la oxid de fier? Daca da, afecteaza planteze sau dinpotriva, face bine la plantele cu frunze rosii?)
- eu la momentul achizitiei am primit si vreo 5 kg de nisip, spartura de coral (sper ca bine m-am exprimat). Poate fii folosit la sisteme de apa dulce? Nu de alta, dar imi place culoarea aceea galbuie, sidefie.
Pe partea de flora si fauna, as dori ceva de genul:
- pe aprox 50% din suprafata sa fie o planta gazon, gen HC CUBA sau MONTECARLO
- o buturuga de lemne pe care sa agat ceva MOSS
- printre cr?p?turi sa lipesc plante de genul ANUBIAS NANA
- vreo 8 OTOCILUS
- vreo 20 creveti....tot AMANO (sunt fantastici la curatat algele)
- vreo 20-40 pesti de banc (Neoni....)
- 2-4 pesti mai mari, care sa impuna respect (nu de alta, dar daca va vine sa credeti, la acvariul de la birou am un mascul NEON incredibil de teritorial, considera ca aproape un sfert este teritoiul lui, îi fugareste pe ceilal?i de ma disper? - scuzati expresia).
Orice sfat e binevenit.
Mircea
ps:
- inca nu pun poze, nu de alta, dar sotia inca nu stie de noua mea boala, vreau sa o pun in fata faptului implit, acvariul montat, setat, cu plante, fara animale (pana nu se cicleaza apa).
- cine are un astfel de acvariu, as dori un feedback legat de el, mai ales daca a modificat sistemul de iluminat.
- scuze daca v-am plicitisit cu mesajul acesta lung, dar nu am mai scris pe forumuri de ...cand eram tamar fecior.