buna seara la toata lumea.
ma numesc Mircea si de cateva luni incoace ma tot bate gandul sa trec de la acvariul meu de 60 litrii tetra la unul considerabil mai mare (intr-un final am aprobarea consiliului director...A.K.A.:SOTIA). As dori ca acesta sa fie plantat...plantele pe primul plan iar pestii / crevetii sa fie optionali, pe plan secund. iar la plante, in principal as dori plante gazon.
norocul meu e ca am gasit o societate comerciala in Satu Mare, un Pet Shop, care imi aduce din Ungaria diverse echipamente la un pret pe care eu il consider foarte acceptabil.
spre exemplul, un acvariu de 150*50*50 din sticla de 10 mm, nou, mi-l aduce la echivalentul in lei a 37.000 forinti (aprox 550 lei)...aici e acvariul:
http://www.aquadepo.hu/product_info.php/375-literes-akvarium-150x50x50-cm10-p-344 (pentru moderatori....nu e publicitate, doar am dat link-ul pt. a se putea verifica cele spuse de mine)
ma gandesc ca daca tot il fac acvariul de la zero atunci sa il fac cum trebuie, deci am urmatoarele intrebari:
- INCALZIREA
la acvariul cu dimensiunile de mai sus, de cati watti trebuie sa fie sistemul de incalzire a substratului, de 50w sau de 75 w (astfel de sisteme se pot aduce relativ ieftin de pe www.ebay.de, mai putin partea de control...daca e vorba de dupla t-thermik). daca pun sistem de incalzire a substratului, trebuie sa diminuez sistemul de incalzire plasic?....sau tot pe ideea de 1watt/litru se merge?
- ILUMINATUL
ma gandesc sa pun 4 tuburi t5 de 1200 mm, ar insemna 4*54w= 216 w lumina. e suficient oare? (dupa www.theaquatools ei zic ca ar fi ok).
aici va rog sa imi recomandati dumneavoastra tuburi,si eventual un magazin mai ieftin.
mentionez ca, capacul va fi home made si as vrea sa fac doua circuite separate de cate 2 tuburi, pentru a avea un oarecare control asupra intensitatii luminoase pe parcursul unei zile (cred ca doua prize programabile pot rezolva aceasta problema). cred ca as putea pune si un al treilea circuit programabil care sa cupleze niste leduri albastre, sa fac un fel de night lighting.
sau mai e varianta cu lampa agatata deasupra acvariului..care solutie o recomandati?
- SISTEM CO2.
aici e problema mai interesanta. pana in acest moment ma descurc foarte bine cu eterna"boma cu drojdie si zahar", la acvariul meu de 60 litrii e ok. ma gandesc sa imi achizitionez un sistem automat de masura / control a ph-ului apei, sens in care sper ca tot www.ebay.de sa ma ajute. pana in acest moment mi-am facut rost de o butelie de 2 litrii de O2 pe care am convertit-o la CO2 (schimbat robinetul, refacut verificarea, valabila pana in 2016)
- SUBSTRATUL: ce imi recomandati? eu acum folosesc aqua basis plus si manado de la jbl, chiar imi place cum culoarea maronie a pietrisului schimba aspectul estetic al acvariului, plus ca plantele mele se simt bine pana in acest moment (va rog nu ma puneti sa va dau denumirile in latina....nu le stiu,plus ca niciodata in scoala generala nu am avut inclinatie spre a invata aceasta limba)
- FILTRAREA .
cum e mai bine...doua filtre externe mai mici sau unul singur de capacitate mai mare? inteleg si ideea redundantei, in caz ca se strica unul sau trebuie sa intervii la el atunci celalat face fata partial la filtrare, insa e si un aspect financiar la mijloc. ce filtre recomadati? pe partea de filtru UV,la acest volum de apa, cat de mare ar trebui sa fie filtrul?
- FERTILIZAREA
aici zic ca e prea devreme de discutat, dar in principiu, ce gama de fertilizanti recomandati?....EASY LIFE, SERA,TETRA,JBL, DENNERLE, DUPLA?
o intrebare mai tehnica: a lucrat cineva cu automate programabile MOELLER? mai interesez daca as putea programa cuplarea / decuplarea diverselor circuite cu un astfel de automat programabil
http://www.okazii.ro/echipamente-industriale/automat-programabil-moeller-a112357018
alta intrebare.... la acvariile de apa dulce, e obligatoriul sistemul de osmoza inversa?....ce rol are acesta, pe scurt in 3 cuvinte?
va multumesc pentru timpul acordat citirii acestui topic si pentru sfaturile pe care le voi primi.
sper ca nu am spus tare multe prostii, caracteristice incepatorilor ca mine.
Mircea