Am decis ca reef.ro sa premieze munca celor care vor realiza cele mai reusite poze cu plante din acvariile voastre. In acest sens competitia se va desfasura dupa urmatoarele reguli, in parte mai sus metionate:
Fiecare participant transmite 3 poze:
- in format cat mai mare si la rezolutie cat mai buna.
- de preferat ca fiecare planta pozata sa fie in prim-plan.
- daca fiecare poza reprezinta o specie diferita cu atat mai bine
- nu conteaza daca plantele respective sunt raritati sau nu dar ar fi de preferat sa incercam sa gasim plante ale caror poze nu au mai fost expuse pana acum
- prezentarea unor observatii personale despre conditiile de crestere/intretinere a plantelor este considerat un avantaj in alegerea castigatorilor.
Aveti doua saptamani sa va postati pozele la adresa indicata de Sandu: Asteptam o participare cat mai consitstenta la actiune “floarea din gradina”
Nu de premii ducem lipsa ci de un pic de curaj din partea voastra .
Grad de dificultate: Dificil
Temperament: Pasnic
Compatibilitatea cu acvariul de recif: Da
Circularea apei: Mica / medie
Plasarea in acvariu: La baza recifului
Parametii apei: 25-27°C, dKH 8-12, pH 8.1-8.4, salinitate 1.023-1.025
Dimensiunea maxima: 18 cm
Culoare: Portocaliu, roz, rosu, alb, galben
Hranaire: Filtrator
Aditivi necesari: Calciu, magneziu, strontiu, micro-elemente
Origine: Indo-Pacific
Familie: Serpulidae
Hard Tube Coco Worm, este deasemenea cunoscut si sub numele de Hard Tube Feather Duster, Protula Tubeworm, sau Hard Tubeworm. Culoarea acestuia poate fi portocalie, roz, rosie, alba sau galbena. Deasemenea culoarea radiolelor poate fi uniforma sau tarcata. Cei tineri au radiolele duble, iar cei maturi le au in forma de spirala.
Hard Tube Coco Worm isi construieste un tub calcaros cu un diametru de aproximativ 1,5 cm si lung de 13-15 cm pentru asi proteja corpul vulnerabil. In momentul in care este deranjat se retrage cu rapiditate in tub. De obicei isi fixeaza tubul de crevasele pietrelor sau chiar in nisip. Isi foloseste radiolele pentru a filtra planktonul din apa.
Acvariul pentru Coco Worm trebuie sa fie bine echilibrat, sa contina piatra vie si substrat coralifer. Nivelul de calciu (400-450 ppm) si duritatea carbonatilor (8-12 dKH) trebuie sa fie in parametrii optimi pentru a se dezvolta. Nu tolereaza calitatea proasta a apei si nici medicamentatia pe baza de cupru.
Este dificil de tinut in acvariu si necesita phytoplankton si hrana organica lichida.
Eu personal ii tin in urmatorii parametrii: Ca 450 mg/l, dKH 12, salinitate 1,023. Ii hranesc zilnic cu Amino Acid Concentrate, Sponge Power si Color Elements. Saptamanal o fiola de Reef Power si o portie de Phyto Plan.
Ingrijire Usor
Comportament Pasnic
Dimensiune minima acvariu 380 l
Dimensiune maxima 31 cm
Compatibilitate recif Compatibil
Dieta Ierbivora, alge, pelete, fulgi
Arie de raspandire Indo-Pacific
Familie Acanthuridae
Paracanthurus hepatus (Linnaeus, 1766)
Palette Surgeonfish, Pacific Blue Tang
Hrana si alimentatia: Planctivor, necesita si un adaos de preparate pe baza de carne, continand crevete proaspat sau congelat tocat fin, myside si artemia vitaminizata. De asemenea, va manca preparate congelate pentru ierbivori. Hraniti de cel putin 3 ori pe zi.
Compatibilitatea cu acvariul de recif: Foarte rar deranjeaza nevertebratele sesile.
Ingrijirea in captivitate: Indragit de acvaristi pentru coloritul sau de un albastru socant si aspectul minunat, ingrijirea lui poate fi o provocare. Este predispus la gris si alti paraziti ai pielii, si foarte susceptibil la eroziunea liniei si aripioarei laterale (la fel ca multi surgeonfish). La inceput este timid si necesita corali ramurosi si alte adaposturi adecvate. Nu este foarte agresiv cu conlocuitorii, cu posibila exceptie a rudelor apropiate. Juvenilii se pot tine in grupuri, dar adultii se cearta daca nu au suficient spatiu vital. Poate fi hartuit de alte acanthuride si de specii mai razboinice.
Nume stiintific: Lysmata wurdemanni
Familie: Crustacee
Descriere: Acest crevete prezinta niste culori frumoase dar mai greu de evidentiat (observat), de obicei de la un roz deschis pana la rosu. Corpul prezinta pe lungime dungi mai inchise la culoare.
Mediul natural: Atlanticul de vest, zona tropica.
Ingrijire: In acvariu: Sunt mai multe feluri de creveti vanduti pe post de Lysmata wurdemanni. Cel din poza de mai jos este cel adevarat si este compatibil cu acvariul recif, nefiind agresiv. Alti creveti vanduti sub acelasi nume pot sa fie daunatori si agresivi in acvariu. Lysmata sunt preponderent nocturni, singuratici, fara un caracter anume. Ceea ce-i face renumiti este faptul ca mananca anemona parazita Aipstasia. (Poza de mai jos prezinta creveti consumand o scoica pe moarte, dar s-ar parea ca nu le deranjeaza sau ataca deloc pe cele sanatoase.)
Dispunere: Par sa fie destul de blanzi si nu deranjeaza ceilalti locuitori ai acvariului (in afara de Aiptasia). Se folosesc de antenele lor lungi pentru a alunga pestii curiosi.
Hrana: Isi petrec noaptea cautand si curatand resturi si vor invata sa iasa si ziua, inmomentul hranirii pentru a-si lua si ei portia, dar vor ramane circumspecti. Mananca orice fel de mancare pe baza de carne. Bineinteles, in cazul in care in acvariu exista Aiptasia, nu trebuie hraniti direct pentru a-i incuraja sa atace si sa manance aceasta anemona nedorita. Exemplarele mai mari sunt mai bune pentru inlaturarea acestei anemone decat cele mai mici.
Rezistenta: Sunt foarte rezistenti. Se pot inmulti usor in acvariu, dar de cele mai multe ori, larvele nu supravietuiesc.
Temperatura: Se aclimatizeaza usor la temperaturi normale de acvariu de recif, intr-un interval 25 - 29C.
Marimea: Lungimea corpului ajunge pana la 5cm, iar antenele sunt de aproximativ aceeasi lungime.
Ingrijire: Usor
Comportament: Semiagresiv
Dimensiune minima acvariu: 285 l
Dimensiune maxima: 20 cm
Compatibilitate recif: Excelent
Dieta: Ierbivora, alge, pelete, fulgi
Arie de raspandire: Pacificul Central si de Sud
Familie: Acanthuridae
Hrana si alimentatia: Dieta variata, continand in principal materii vegetale. Administrati-i mancaruri pentru ierbivore uscate si congelate, cu continut de alge marine si Spirulina. Puteti suplimenta cu bucatele de zucchini, broccoli, frunze de salata si sushi nori (alge marine uscate). Hraniti de 3 ori pe zi.
Compatibilitatea cu acvariul de recif: In general un peste sigur. Mananca din microalgele filamentoase si macroalgele carnoase mici. Daca nu este bine hranit, se poate sa mai ciupeasca din coralii duri si chiar moi.
Ingrijirea in captivitate: Una dintre principalele specii de acvariu, acest peste aduce o tenta minunata aurie in orice acvariu. Totusi, trebuie sa fie hranit cu o dieta potrivita unui ierbivor activ, altfel coloritul lui splendid paleste si poate dezvolta o eroziune frontala si laterala. Odata aclimatizat poate fi foarte agresiv, mai cu seama in bazinele mai mici. Poate refuza sa tolereze prezenta altor pesti tang sau surgeonfish. Tineti doar un exemplar, cu exceptia bazinului mare (510 L), in care grupurile trebuie introduse simultan.
Gherey wrote:Daca acvariul este 1,80mX 60latime X60 innaltime. Parte de iluminat care ar trebui sa fie? 6 neoane sunt destule. Daca da care ar fi cele mai indicate?
BLAU LUMINA 680 (152x34x4,5 cm) 6x80W T5HO
Gherey wrote:Pentru partea de substrat ce fel si ce cantitate mi-ar trebui la acest acvariu?
TERRALIT + VOLCANIT
DUPLA ROOT + DUPLA GROUND
FERTI SOIL
FERTI PLANT + DEKOLINE
POWER SAND + AQUA SOIL
Alegerea iti apartine in fuctie de buget si plantele ce doresti sa le tii
Gherey wrote:Voi introduce aprox 60 -70 buc hemigrammus rhodostomus si 6-10 SAE(e deajuns? SAE?) sunt prea multi?
Nici nu o sa-i vezi la vomulul ala.
Gherey wrote:Sticla de cat ar fi cea mai ideala si rezitenta? e ok de 12mm cu intarituri sus si fund dublu.
Da
Gherey wrote:Ce filtrare ar fi arhi-suficienta?
Niciodata nu o sa vezi asa ceva. Cred ca doua Hydor Prime 30 ar face fata cu brio. Eu le folosesc la mai multe acvarii, ba chiar si la un acvariu de 210x50x75 cm.
Gherey wrote:Ca si detaliu pentru viitorul meu colt de natura:-o sa ma inspir 80% din urmatoarea poza:
http://i49.tinypic.com/3011p2x.jpg
Interesant dar nespectaculos.
PS: recomandarile facute sunt din gama de produse pe care le pot oferi. La fel de bine poti opta pentru orice alte branduri din domeniu.
bigf2 wrote:Filtru UV nu omoara bacteriile denitrificatoare ? Si daca nu, atunci odata instalat si acesta se lasa sa mearga nonstop sau numai la nevoie.
Coloniile de bacterii se vor fixa pe mediile de filtrare.
Eu fososesc UV-ul non-stop, altii cu un timer noaptea.
Le multumesc celor ce deja au trimis materiale si ii astept si pe ceilalti sa posteze un material. E foarte simplu, hranesti pestii, ii filmezi si poti castiga un premiu. Pana acum am mai multe premii decat participanti.
Daca el se afla in bazinul tau, fotografiaza-l si trimite-mi poza prin e-mail. Pe fotografie nu trebuie sa existe nici un fel de text. Concursul se desfasoara pana pe data de 28.02.2010.
Fotografiile pot fi utilizate pe reef.ro
Discusul ales va fi premiat cu produse de intretinere de la Aquatic Nature si Ocean Nutrition.
Q: Ce poti scrie pentru noi?
A: Stiri de interes general din domeniul acvaristic, noutati, artiole despre pesti, plante, corali si alte nevertebrate, interviuri, articole (review/preview) despre echipamente si accesorii acvaristice, defapt poti scrie despre orice tine de acvaristica.
Q: De ce sa scrii?
A: Pentru ca munca si eforturile tale vor fi recompensate.
Q: Cat de mult trebuie sa scrii?
A: Atat cat poti, cat ai materiale si cat ai inspiratie.
Q: Unde vor fi publicate materialele selectate?
A: pe reef.ro si acvariu.ro
Q: Pot sa traduc de pe situri straine?
A: Da daca ai acceptul autorului sau daca materialul este gratuit. Deasemenea trebuie mentionata sursa.
Cam asta ar fi! Ma bazez pe voi si sunt sigur ca veti reusi sa produceti materiale de calitate. Nu exista o data limita de trimitere a materialelor. Cand le aveti le puneti pe mail cu poze sau filmulete atasate. Datele de contact sunt pe pagina de web.
Ca idee puteti vedea sectiunea de Stiri, Noutati si Articole de pe www.reef.ro
Mesaj primit prin e-mail de la Ocean Nutrition cu privire la concurs:
Hi George
Thank you for the information.
It looks like a really nice project. Can you inform me when the pictures & movies are online, I would like to take a look at them then J
Thanks a lot for your support and wishing you all the best with the contest!
Trimite 2-3 fotografii (max 10 mb) sau un film (max 10 mb) cu pestii din acvariul tau in timp ce ii hranesti cu Ocean Nutrition la adresa office @ reef . ro
In e-mail va trebui sa mentionati datele complete de contact, tipul de hrana folosit si speciile de pesti din acvariu.
Cele mai bune 10 materiale vor fi premiate si vor fi publicate pe situl www.reef.ro si acvariu.ro
Premiu Loc 1-3: tricou Polo Ocean Nutrition, port visit card, hrana pentru pesti, postere, catalog
Premiu Loc 3-10: tricou Polo Ocean Nutrition, hrana pentru pesti, postere, catalog
Premiile castigatorilor din provincie vor fi trimise prin curier rapid, costurile de livrare fiind suportate de catre oranizator.