Message |
|
razvan wrote:poate ti se pare ciudat sa bagi "zarzavat" in acvariu, dar te asigur ca o felie de castravete sau de morcov, va face furori ( nu furouri ;) ) printre vegetarieni si mai ales melci.
Mie mi s-a parut cam ciudat, dar am descoperit ca o felie de castravete transforma acvariul meu intr-o chestie tare palpitanta. Am 3 ancistrusi, unul mai mare si 2 mai mititei. La prima felie de castravete ancistrusul mare statea cu burta pe felie si si-o pazea strasnic, in timp ce gasca de molly aliata cu bettanele incercau sa smulga cate o bucatica. Ceilalti 2 ancistrusi nu au apucat nici macar sa se apropie, erau haituiti imediat ce erau reperati prin zona. Dupa vreo ora ramasese doar coaja verde pe care am reperat-o cu mare greutate sub buturuga.
A doua oara m-am gandit sa le pun 2 felii ... sa apuce si ancistrusii mici. A fost insa si mai palpitant. Ancistrusul mare a fost teribil de ocupat sa pazeasca ambele felii. Fugea de la una la alta, fugarea toti pestii ... zburau frunze prin acvariu, totul intr-un nor de nisip :-)
In urma experientei de mai sus, am ajuns la concluzia ca nu am suficiente alge in acvariu ... mai trebuie lucrat aici 
|
 |
|
Ieri la intalnire am primit sugestia sa o iau de la capat cu acvariul. Probabil asa voi face, ma gandesc ca poate mai invat ceva cu ocazia asta. Pana una alta, am inceput un tratament cu Costapur, dupa ce am schimbat 25% din apa.
Am cumparat 2 medicamente si aseara m-am apucat sa studiez etichetele:
- Sera Costapur - ingrediente pentru 100 ml: 0.18g malachite green oxalate, 5.95g formaldehyde solution si 100 ml of aqua purificata.
TetraMedica ContraSpot - ingrediente pentru 100 ml: 3.20g formaldehyde, 7.88g malachite green carbinol hydrochloride
Compozitia este similara, dar procentele sunt extrem de diferite. Nu prea-mi mai aduc aminte mare lucru de la chimie ... oxalatul de verde de malahit este mult mai puternic decat hidroclorura? Mi se pare tare mica proportia de verde de malahit la Sera fata de cea de la TetraMedica.
Dimineata mi s-a parut ca pestii mei nu sunt prea incantati de tratament. Din cand in cand aveau aripioarele stranse. Daca se prezinta si diseara la fel, le schimb mare parte din apa.
Vreo parere? Sfat? Ceva? 
|
 |
|
La multi ani! Va doresc un an nou fericit, cu pestisori sanatori si plante frumoase.
M-am intors din vacanta ... pestisorii mei au supravietuit cu totii. Apa s-a decolorat, nu mai este verde. Am schimbat vreo 15 l de apa. Pestii nu mai au aripioarele stranse, dar tot mai sunt probleme. Nu cred ca este vorba de Costiaza de data asta. Doar cei 2 pestisori care au murit aveau pete albicioase si aripioarele stranse.
Femela de betta arata cam rau. Au aparut niste pete pe spate, ca si cand ar lipsi niste solzi ( detaliu1 si detaliu2). Mai are si niste puncte albe pe branhii. Este insa foarte vioaie, mananca bine si face ordine prin acvariu. Aveti vreo idee cum sa continui cu tratamentul?
|
 |
|
MARELE ALB wrote:Nu renunta deocamdata la molly, te ajuta un pic si ei importiva algelor.
Eu am un platy mititel, iar de cand am probleme cu algele si le-am dat mult mai putina mancare la pesti, s-a apucat serios de curatenie in acvariu, rontaie toata ziua alge. 
|
 |
|
MARELE ALB wrote:Cred ca desteptii  au lipit alta eticheta  . Uita-te mai atent si daca e sigur ca e asa, merita sa faci o vizita la protectia consumatorului. E vorba de un medicament  , chiar daca pentru animale.
Cred ca ai dreptate ... acum imi dau seama ca pe eticheta in romana scrie de verde de malahit, iar pe cea in engleza de albastru de metil. Culoarea solutiei este foarte verde. Nu stiu ce culoare au celelalte componente ale solutiei. 
|
 |
|
MARELE ALB wrote:Asa e, da' nu sint scrise pe ambalaj instructiunile originale? In franceza sau germana?
Ba da. Am dezlipit aseara eticheta in romana care era lipita peste instructiunile in engleza. Prospectul original recomanda o doza mult mai mare, 5 ml la 20l. Am schimbat aseara 20% din apa, si am pus 8 ml de solutie (m-am gandit ca mai ramasese in apa ceva din solutia pusa acum 2 zile). Pestisorii par ok deocamdata.
Kosmo wrote:NU ma pricep la boli, dar aripioarele zdrentuite si cu marginile innegrite la betta indica boala "putrezirea inotatoarelor" ce se trateaza cu Sera Baktopur, daca nu cumva sunt betta Crown care asa au voalul.
Am scris eu intr-un post despre betta, in care ceream sfaturi legat de bettanii mei, ca probabil femela mea are boala respectiva, pe vremea in care ii tineam in bol. In acest moment aripioarele arata mai bine decat atunci, s-au mai reparat. Pana nu termin tratamentul pentru Costiaza, nu cred ca mai pot face altceva. Pe sticla de General Tonic scrie ca este foarte utila si pentru putrezirea aripioarelor.
Citat dintr-o descriere a medicamentului: "TetraMedica General Tonic For finrot and other external bacterial infections. Contains acriflavine, aminoacridine, ethacridine lactate and methylene blue." Pe eticheta in romana scris si de Costiaza, pe cea in engleza nu scrie. 
|
 |
|
MARELE ALB wrote:Bineinteles ca trebuie sa respecti doza recomandata. Altfel tratezi degeaba, ba mai rau ....... poate obtii niste paraziti rezistenti la tratament.
Multumesc mult pentru sfaturi. Eu am citit pe aici ca mai sunt probleme cu traducerile la medicamente, si respectand doza de pe eticheta pot fi otraviti pestisorii. Am mers pe site la Tetra, acolo dozajul este diferit. Ei specifica 5 ml pentru 20 l apa, mai mult decat pe eticheta in romana de pe sticla. Deci ar trebui sa pun cam 11 ml in acvariul meu. Mi se pare foarte mult, si nu cred ca se va mai vedea ceva in acvariu.
Mi-a mai murit un pestisor, cel care statea cu aripioarele stranse inainte de tratament. Restul si-au mai revenit, nu mai stau cu aripioarele stranse. Problema mea mare este ca plec din Bucuresti pentru 5 zile de joi, si nu prea stiu ce sa fac cu tratamentul.
Am pus niste poze, cu un betta acum 3 zile si aseara.
|
 |
|
Am cumparat incalzitor (AQUAEL AQ50), acum temperatura este pe la 28 de grade, Ca sa ajunga apa la temperatura asta l-am pus pe 30 de grade.
Am cautat Sera Costapur, dar Animax era inchis cand am ajuns ieri acolo. Am gasit de la Tetra - General Tonic, pe eticheta spune ca este bun si pentru Costiaza. Dozajul recomandat este 1.5 ml la 20l. Eu am pus 1.5 ml si m-am ingrozit de culoarea din acvariu. Am acum o culoare verde intens in acvariu. Ar trebui sa respect doza recomandata de ei?
Mai am un molly mic care sta cu aripioarele bine stranse si are nist epete albicioase. O sa adaug si niste sare. Am citit in articolul cu folosirea sarii in acvaristica de dozaj, o lingurita la 20-25 l apa. Pe aici am citit in niste posturi de 1 lingurita de sare la 5 l. O sa incep cu prima varianta. Am inteles ca betta nu sunt foarte amatori de apa sarata.
|
 |
|
Pestisorul meu a murit.
Vreau sa-i salvez pe ceilalti. Am observat 2 probleme ... pe un molly mai micut o zona un pic mai albicioasa, pe care nu cred ca o avea inainte. Asta seamana cu pozele pe care le-am vazut la articolele de costiaza.
Pe branhiile femelei betta vreo 2 puncte albicioase translucide, cam de 1 mm diametru. Este altceva??
Pun sare in acvariu? Cata sare la litru? Plantele au vreo problema cu sarea?
|
 |
|
Multumesc, am citit despre Costiaza, am izolat pestisorul ... desi inteleg ca este foarte contagioasa boala, s-ar putea sa aiba toti acelasi lucru. Ii tin sub supraveghere si pe cei din acvariu. O sa cumpar azi un incalzitor sa pot creste temperatura.
|
 |
|
Inteleg ca "da din cap" nu e foarte potrivit ...
Da, are aripioarele stranse. Am pus o poza. Vreo idee?
|
 |
|
Aseara am obervat o problema cu unul dintre cei 2 pui de platy pe care i-am achizitionat acum o saptamana. Nu a mancat nimic si isi scutura tot timpul capul dreapta - stanga.
Legat de acvariu, am cumparat acvariul Magdei, cel de 50 l, impreuna cu 3 molly, o femela betta, si un ancistrus. Am mai adaugat eu cei 2 betta pe care ii aveam in bol si 2 ancistrusi. Am un filtru Resun, temperatura este de 26 grade. Schimb 5 L de apa o data la 2 zile, din cauza unei probleme cu algele. Mancare: fulgi (Tropical Fish Flakes) si Nutrafin Bloodworms.
Acum vreo 2 zile s-au infruptat toti din niste icre depuse de femela betta, erau toti tare rotunzi.
E ceva grav cu platy-ul meu? Trebui izolat? Sau doar il supraveghez?
|
 |
|
De ieri am observat la femela o margine negricioasa la aripioare.
Am tot citit pe aici de Sera Backtopur Direct. Acesta este remediul?
Ajuta si la petele albe de pe cap?
|
 |
|
Kosmo wrote:Masculul si femela nu se tin impreuna caci altfel vor fi conflicte continue. Eu am tinut o pereche in acelasi acvariu si femela isi petrecea cea mai mare parte a timpului in ascunzisuri.
Din cate vad eu femela ii tine companie, nu se ascunde, ci il cauta si stau impreuna. Am citit si eu ca masculului ii place singur, dar deocamdata nu m-as extinde la 2 acvarii. Cata vreme nu se bat o sa-i tin impreuna. Mai ales ca ar trebui tratati amandoi.
Deocamdata le-am schimbat apa (70%) si le-am pus vreo 5 picaturi de albastru de metil la 5l de apa. E un pic albastruie apa. Nu-mi dau seama daca este corecta proportia. Nu stiu daca sa le mai pun Tripaflavin.
Kosmo wrote:Beta sunt mancaciosi, dar nu este bine sa le dai mult de mancare. NU le da mai mult decat mananca intr-un minut (maxim).
Femela mi se pare cam rotofeie, e singura pe care am vazut-o mancand. S-ar putea sa manance si portia lui. La un moment dat am crezut ca-mi fac o surpriza, aparuse un strat de bule la suprafata apei, dar se pare ca le-a trecut.
Multumesc pentru sfaturi.
|
 |
|
Daaaaa ... asta este. Merci frumos. Acum ma pot apuca de citit. 
|
 |
|
Dolly wrote:
Un bol????  Cred ca ti-au placut tare mult desenele animate unde mai aparea un caras nefericit care se tot ascundea de un cotoi afurisit intr-un castel de vis...
Da, da, stiu ca nu e mediul cel mai bun.  Am tot citit in ultima saptamana, dar inca nu m-am hotarat daca chiar vreau un acvariu mare sau sa-mi iau unul mititel. Problema mea este lipsa de timp deocamdata.
Dolly wrote:
Ce le dai de mincare? Iar atunci cind ai cumparat pestii, acestia parea ok sau vinzatorul n-a facut decit sa-ti vinda si 2 exemplare bolnave pe linga bolul minune - in cazul in care ai cumparat totul de la el?
Le-am luat hrana lamelara, spirulina, hrana granulara, tubii presate sub forma de cub, dupa care le-am luat 2 feluri de viermisori ... o cutie cu Bloodworms si o cutie pe care scrie Betta Food. Continutul seamana.
Din toate astea au gustat numai din ultimele 2. La restul se uita cu indiferenta. Hrana granulara li s-a parut interesanta, ca s-a dus direct la fund ... dar nu i-am vazut sa guste din ea.
O sa le schimb apa mai des ... dar ma gandeam ca poate va dati seama din poza ce ar putea avea. Am facut un detaliu cu masculul.
|
 |
|
De vreo 10 zile am cumparat un bol si 2 betta (mascul si femela).
Cred ca au fost tare stresati de mutare, femela a inceput sa manance de vreo 2 zile. Problema este ca eu nu am vazut masculul mancand de cand l-am luat. S-a cam decolorat si are niste pete albicioase, mai ales pe cap si in zona branhiilor. Femela parca are acelasi lucru, dar mult mai putin. Oricum ea e mult mai activa si prietenoasa.
Am atasat o poza cu masculul.
Am cumparat Tripaflavin si le-am facut azi o baie de scurta durata (20 de minute, 60 de picturi la litru de apa), si le-am pus si in bol (30 de picaturi la 5 l de apa). Este utila la ceva solutia? Pe tub scrie ca este un dezinfectant, util in boli parazitare si micoze.
Aveti idee ce au pestii mei?
|
 |
|
Am si eu un sanitar de cateva zile, dar desi am citit tot topicul, nu am reusit sa ma lamuresc ce este. Ma ajutati? Am pus o fotografie aici.
|
 |
|