| Message |
|
|
Dark4ce wrote:...Din cate am inteles Altum ar trebui sa fie specia salbatica...
Nici gand. Altum e o specie diferita de scalare. In principal, e mai mare, mai inalta. Si mai delicata, cum a zis si M.A.
Pana acum au fost clasificate trei specii diferite de Pterophyllum: scalare, altum si leopoldi. Sunt diferite, desi exemplarele lor par la fel.
Cazul e identic cu cel al leopardului, ghepardului si jaguarului. Cele trei specii seamana, dar sunt feline diferite.
Sau.. alt exemplu: lupul, coiotul si sacalul.
Sau marile primate.
Natura e plina de astfel de asemanari.
|
 |
|
|
Ideea ta cu proportia de aur e buna dar, din pacate, nu ai pus-o in aplicare chiar asa cum ar fi trebuit.
Principala greseala e ca triunghiul din dreapta, construit dupa principiul lui phi, nu trebuia sa fie mascat de plante. El fiind purtatorul proportiei (dupa cum cred eu), trebuia evidentiat in primplan. Asa, e anulat de plantele din fata lui.
Mi-am permis sa fac o noua schematizare a acvariului tau:
Practic, am construit un dreptunghi de lungimea bazinului si cu proportia laturilor egala cu phi (A/B= 1,618...). Am impartit dreptunghiul in doua triunghiuri, iar pe cel de dedesubt l-am mai impartit cu o verticala dusa la distanta proportionala cu phi.
In fine... pentru un efect mai pregnant iti sugerez cateva idei:
- mai taie din inaltimea plantelor, astfel incat sa se incadreze in dreptunghiul construit cu numarul de aur;
- umple cu tufe de Rotala toata partea stanga a triunghiului de jos, pana la verticala din mijloc.
- umple toata partea dreapta a aceluiasi triunghi cu tufe de Michranthemum, taiate descrescator, astfel incat sa nu depaseasca in inaltime ipotenuza;
- schimba locul Anubiasului cu cel al Echidondorusului de langa el.
Iti spun acestea pentru ca si eu mi-am proiectat ultimul setup dupa principiile taieturii de aur, dupa cum se vede in aceasta poza mai veche, de pe oldforum:
Inspiratia mi-a venit dupa ce am citit articolele de mai jos:
- Aquascaping principles
- Golden number
|
 |
|
|
|
Din cate stiu, nici sarea nu le prea prieste.
|
 |
|
|
|
Pai... n-ai inteles? Sunt raritati deja.
Iti sugerez sa vorbesti cu crescatorii din Cluj. Poate unul stie de unde sa-ti faca rost de asa ceva.
|
 |
|
|
Exemplarul din poza e un scalar clasic, cat se poate de banal in Romania pana acum cativa ani. Ma "bucur" sa vad ca deja e considerat o raritate. Intr-adevar, e o frumusete. Sau, mai bine zis, a fost. Dupa atatea incrucisari necontrolate cu alte rase, e firesc ca a disparut.
Alta ar fi situatia acum daca si crescatorii de pesti ar avea aceeasi constiinta de pastrare a puritatii rasei cum au crescatorii de caini. Niciunul dintre acestia nu ar lasa cu nepasare sa se incruciseze un ciobanesc german cu un buldog. Desi - la fel ca la scalari, nu-i asa? - e vorba doar de doua rase ale aceleiasi specii de animal.
Revenind la exemplarul din poza de mai sus: nu cred ca e vorba de unul premiat. Doar la o simpla privire se observa ca inotatoarea dorsala are o usoara curbura, iar abdominalele nu sunt uniforme. Banuiesc ca e un simplu scalar. Culoarea lui rozalie e data de becurile acvariului (probabil ceva din gama Glo). Daca ii aplici o corectie cromatica obtii un scalar obisnuit, fara pedigree.

|
 |
|
|
furnici wrote:chestia e că e cam plin cu peşti, aşa cum a sesizat f bine miki. aşa că...lama? atât...
Cred ca daca izolezi apa cu atentie, poti folosi si chimicale. Uita-te aici cum si-au protejat acvariul unii care au vrut sa inlature niste zgarieturi de pe geam, fara sa scoata pestii. Atentie, ei au folosit pasta de slefuit. Tie sa nu ti se dizolve plasticul izolator de la unele chimicale prea agresive.
|
 |
|
|
ashavodaz wrote:...mai am si purici de balta...
Puricii de balta sunt buni cu o singura conditie: sa fie VII. Puricii uscati sunt cea mai slaba mancare pentru pestii exotici.
Insa, atentie! Puricii vii sunt in general recoltati din balti si pot aduce in acvariu aceleasi boli ca tubii.
ashavodaz wrote:...mai am chiar si niste granule nu mai stiu de care(primite bonus pentru ca am cumparat artemia)...
Ar fi bine sa nu mai primesti astfel de bonusuri. Daca mancarea nu e in ambalajul din fabrica, exista riscul sa fie expirata, sau sa expire in scurt timp. Daca tii la pestii tai, nu le mai lua hrana pe care nu scrie numele, ingredientele si perioada de garantie.
ashavodaz wrote:...zvonuri am tot auzit, ca cica daca dai de macare tubifex, nu e bine, ca cica sunt prea multe proteine...
Teoria spune ca nu e bine "daca dai de mancare EXCLUSIV tubifex..." Si, da!, are multe proteine.
ashavodaz wrote:...cum sa fac ca sa hranesc pestii calumea? ma ganesc ca ar fi bine un program...
Secretul unei alimentatii sanatoase consta in varietate. De exemplu: pestii mei nu au acelasi meniu doua zile pe saptamana.
Pentru alimentatia lor folosesc vreo noua feluri de mancare, pe care le alternez. De la Tetra folosesc Pro, Veg, Min si Prima, de la Dajana le dau Artemia Flakes si Spirulina&Chlorella, iar de la Sera am Shrimp (artemia liofilizata) si FD Tubifex (tubi liofilizat). Si, bineinteles, o data pe saptamana: tubi vii. Pestanii (scalari, neoni, cory si ancistrusi) sunt sanatosi tun si mananca de sparg.
|
 |
|
|
FLORI AN wrote:...Trimite-mi, te rog, macar un link spre un site al vr-unui magazin sau producator de filtre externe sa ma mai destept si io sau ceva detalii, daca nu ai altceva mai bun de facut (ca daca astept sa aduca astia in Tg-Jiu...)
Exact acelasi lucru mi-a cerut si giostana, mai zilele trecute. Ca sa nu mai repet, iti arat ce i-am raspuns lui: LINK.
Suplimentar, iti recomand pagina de filtre de la Hagen, care face si Fluval-urile: Hagen filtres. Citeste caracteristicele de la 104, 204 si 304.
FLORI AN wrote:...ca daca astept sa aduca astia in Tg-Jiu...
Delicata situatie. Incearca sa te interesezi cum sta treaba la capitolul asta in orasele apropiate de urbea ta: Drobeta (80 km), Craiova (114 km) sau Pitesti (180 km). Poate te repezi pe-acolo intr-un weekend.
Bucurestiul si Timisoara sunt, totusi, departe de tine: 306, respectiv 273 km.
|
 |
|
|
adi_ci23 wrote:...la grija pe care o au scalarii fata de pui, eu zic sa ii lasi asa, ca daca simpt ceva pericol, o sa le mute ei in loc sigur.
Exact. O sa fii surprins de vreo cateva ori, pana eclozeaza puii, cand o sa vii langa acvariu ca sa vezi ce mai fac icrele si o sa le gasesti locul gol. Parintii scalari isi muta icrele de mai multe ori pana ies puii, deseori in parti diametral opuse ale bazinului.
Oricum, daca sunt la prima depunere, sa nu te astepti la miracole. Daca vor supravietui 10% din icre, inseamna ca proaspetii parinti s-au descurcat de minune.
|
 |
|
|
kiwiboy wrote:Ok ... deci sa raman la pietris ..
Eu nu ti-am spus asta. Doar ti-am prezentat avantajele pietrisului bob de orez.
Pentru un acvariu cu africani e mult mai recomandat nisipul fin.
Cat despre plante... in afara de Anubias, de Egeria si (daca gasesti) de Microsorum, nu ti-as recomanda altceva.
|
 |
|
|
|
Scalarii isi ingrijesc foarte bine proprii pui, asa ca tot ce trebuie sa faci e sa-i lasi pe ei sa se ocupe de icre.
Dar... in acest moment tu ii poti ajuta foarte mult in doua privinte!
In primul rand trebuie sa le lasi peste noapte un bec de veghe aprins langa geamul acvariului, pentru ca parintii sa-si poata ingriji icrele chiar si cand tot acvariul doarme. Daca nu au lumina deloc, e posibil ca parintii sa uite pana dimineata ca au depus si sa manance cu pofta icrele alea gasite la indemana.
Apoi jandarmii, cu neastamparul lor, s-ar putea sa streseze parintii care, in final, epuizati sa tot alunge zvarlugile alea, sa considere mediul nesigur pentru viitorii pui si sa abandoneze cuibul sau sa manance icrele. Deci... scapa cumva de jandarmi. In plus, peste o saptamana, cand puii vor "iesi la zbor" (adica se vor desprinde din cuibul lor lipicios), vor fi o prada perfecta pentru jandarmii iuti ca fulgerul. Practic, nu vor avea nici o sansa de scapare!
|
 |
|
|
pooops wrote:...i s-a pus pata pe gurami si pe mulinezi...
Sugereaza-i un acvariu numai cu anabantide. E spectaculos!
Pe oldforum e un topic special pe aceasta tema: Anabantide in acvariu tematic.
|
 |
|
|
kiwiboy wrote:Vreau sa scap de pietris ... va spun din experienta ca e pacatos din cauza ca retine in el "namol" ...
Atat nisipul cat si pietrisul au avantajele si dezavantajele lor. Eu, dupa ce o vreme am folosit nisip, am devenit un adept al pietrisului.
Din proprie experienta am observat ca avantajul pietrisului consta in porozitatea lui, care permite adapostirea unui mare numar de bacterii denitrificatoare. Datorita acestui lucru, un acvariu cu pietris, bine ciclat, e mai stabil chimic. De asemenea, aceasta porozitate usureaza circulatia apei cu substante nutritive catre radacinile plantelor.
Iar "namolul" la care faci referire se curata usor cu un "gravel cleaner":

|
 |
|
|
~
Nu cumva o fi Synodontys nigriventris?

|
 |
|
|
haihui wrote:...daca ii moare "portocala", fiica-mea o sa fie distrusa!...
Nici eu nu cred ca o sa moara "portocala". Mai degraba o sa se transforme in "ridiche neagra", asa ca pregateste-ti fetita de pe acum cu noua "rochita" a pestisorului (si eu am o fetita, asa ca stiu cum percep ele carasii cu voal).
haihui wrote:Cred ca deja l-am speriat
Oups! Cum adica? Speriat=speriat? Sau speriat ="speriat"?
|
 |
|
|
He-he!!! Fluval 304 scrie pe tine!
Pai, la 300 de litri tu te incurci cu un Sera internal filter L 300? Imi aduci aminte de bancu' ala cu lordul care ii cerea lui John cate un pahar cu apa, ca sa stinga biblioteca!!! 
|
 |
|
|
|
Bineinteles, cat mai departe de curenti. Intr-un loc unde e apa mai linistita. Altfel, e posibil sa se imprastie plantele.
|
 |
|
|
|
Metoda asta am practicat-o pe toata perioada cand am avut vivipari si - crede-ma - e o puiernita excelenta.
De un aspect trebuie sa tii cont: legatura dintre ventuza si tarc trebuie sa nu fie fixa, ci mobila, facuta dintr-un fir de naylon lung de vreo 2-3 centimetri. Motivul? In cazul unei legaturi fixe, cand scade putin nivelul apei "tarcul" ramane suspendat in aer si plantele scapa din el. O legatura lunga permite "tarcului" sa coboare odata cu apa.
|
 |
|
|
Eu zic ca ar fi bine sa treci la un filtru extern. Un acvariu de 100l ca al tau merita un filtru extern, crede-ma.
Cele pe care le folosesti acum sunt prea mici pentru treaba la care le-ai inhamat.
Ca sa faci o comparatie: powerhead-ul tau SP1100L are, conform cartii tehnice, 8W si un debit de 500L/h. Eu folosesc la instalatia mea de CO2 (adica un borcanel) un powerhead de 7W cu un debit de 380 L/h. 
|
 |
|
|
ashavodaz wrote:...plante de suprafatza... nu mai vreau asa ceva... imi "haleste" toata lumina...
Asta din cauza ca le lasi sa pluteasca libere.
Le poti tine grupate cu ajutorul unei rame de cutie de margarina (de exemplu), taiata la o latime de minim un centimetru. Apoi "tarcul" cu plante plutitoare il legi de o ventuza lipita de acvariu in locul stabilit pentru ele. Daca impletesti bine plantele intre ele, nu o sa iti evadeze nici una. Oricum, intr-o saptamana vor deveni un ghem compact.
|
 |
|
|