| Message |
|
|
|
Lipsa incalzitorului n-ar fi fost o problema. Carasii sunt pesti de apa rece, iarna stau afara in ponduri cu strat de gheata deasupra. Dar volumul acvariului de carantina este prea mic pentru un carasel. Ar fi mers sa-l lasi acolo cu conditia sa faci schimb zilnic de 75-80% si redozare o jumatate de pastila dupa fiecare schimb. Sugerasem asta pentru ca e mai eficienta medicatia continua in doza normala de antibiotic, decat baile soc de cateva minute. Si mai putin periculos/stresant.
Acum oricum nu mai conteaza, ai deciclat deja acvariul comun cu baktopurul. Singurul neajuns este ca supui si ceilalti pesti unui tratament de care nu au nevoie.
Ce volum are acvariul comun?
|
 |
|
|
Saru'mana!
@opincarul De vanzare nu poate fi vorba. Iti dau 2-3 tufe de anubias nana care sunt mai usor de desprins, fiind pe crengute. Barteri si coffeefolia sunt prea bine ancorate de radacini.
@koala Crengile pe diagonala sunt singura mea idee de aranjament, se pare.  Pur si simplu le-am dat drumul in bazin si asa cum s-au asezat, asa le-am lasat. Doar le-am mai rasfirat oleaca. Nu stau deloc bine cu artisticu'.
|
 |
|
|
Update dupa aproape o juma' de an.
Am ascultat o vorba din batrani, aka Liliacul, care zicea "Lasa-l, bre, in pace!", asa ca l-am lasat in pace. Timp de 4 luni nu m-am atins deloc de el, n-am mai schimbat apa, n-am mai aspirat, n-am mai fertilizat, doar am completat din cand in cand (foarte rar) ce se evaporase. N-am facut niciun test, nimic.
In consecinta BBA-ul a inceput sa moara de buna voie, nu de tot, dar a dat vizibil inapoi. Cel putin smocurile care erau prinse pe geamul din spate au disparut complet, iar cele de pe frunze s-au redus. Plantele de suprafata au inceput sa se intinda ca nebunele, incat au acoperit complet suprafata. Mint cand zic ca nu m-am atins de el. A trebuit sa arunc cate o galeata de hygroryza aristata o data la 2 luni. Anubiasii au devenit prea mult si nu ma indur sa-i arunc. Nici sa-i donez nu prea merge, pentru ca inca mai au BBA pe ei si n-as vrea sa ma injure nimeni. A disparut complet orice urma de biofilm, care aparea periodic, dupa fiecare schimb de apa, pentru o zi doua. Mi-a murit un neon.
Moartea neonului a fost semnalul de desteptare. Asa ca am purces la curatenie generala. Scos si spalat anubiasii, rarit din nou la sange plantele de suprafata, curatat filtre/prefiltre. Am schimbat si lemnaria, dar pentru ca am folosit acelasi tip de craci, in acelasi gen de aranjament, nici nu se observa. Doar culoarea mov a salciei tradeaza faptul ca e proaspat introdusa. Cu substratul am procedat dupa modelul Cenusaresei. Am ales bob cu bob, separand astfel pietrisul de cochiile de maidanezi. O incantare! M-am simtit ca intr-o poveste nemuritoare! Am facut schimburi de apa de 70% trei zile la rand, cu umplere foarte lenta a bazinului. Mi-a fost frica sa nu se intoarca toti pestii cu burta in sus.
Rezultat: Toti pestii au stat vii, apa s-a albit pentru o zi, a reaparut biofilmul, a crescut din nou BBA pe geam, acvariul arata cam la fel, mai putin padurea de anubias.

|
 |
|
|
|
Nu mai pune parakill. Ala e pentru paraziti, n-are nicio treaba cu boala carasului. Nu e bine sa bombardezi pestele cu zeci de chimicale inutile. Si asa e slabit. Cand adaugi sare trebuie s-o faci treptat sa dai pestelui timp sa se acomodeze cu salinitatea, daca nu vrei sa-i provoci soc osmotic. Mutarile de colo colo nu ajuta nici ele, mai rau il stresezi.
De ce nu il lasi in acvariul de carantina, cu aerare puternica si dozezi medicamentul dupa indicatiile producatorului?
|
 |
|
|
|
@Larva450 Entuziasmul tau si dorinta de a ajuta pe toata lumea sunt de apreciat, dar nu e foarte ok sa dai sfaturi atunci cand subiectul te depaseste.
1. "Ciupercile" nu sunt infectii bacteriene ci micotice, cele 2 se trateaza diferit.
2. Albastrul de metil decicleaza, ar trebui folosit doar in acvariu de carantina.
3. Verdele de malachit este folosit in combaterea parazitilor.
4. Ridicarea temperaturii in cazul infectiilor bacteriene este total contraindicata.
@opaliu Din descrierea ta pare sa fie vorba de columnaris. O poza nu strica.
|
 |
|
|
|
Solzii vor creste la loc. Tii pestii in apa curata, cu spatiu suficient pentru inot, fara obiecte care ii pot rani si nu vor fi probleme. Ia in calcul ca un caras matur depaseste 20 cm la maturitate.
Eu inca am dubii in ceea ce priveste filtrarea acolo la tine, dar e alegerea ta daca nu vrei sa dai detalii. Sa speram ca nu revii pe acest topic cu noi probleme de sanatate.
Succes!
|
 |
|
|
R4du wrote:Inca o intrebare: baktopur-ul acesta o sa imi decicleze acvariul?
Baktopur decicleaza. Va trebui sa faci schimburi foarte dese pentru un timp dupa tratament. Bafta la carasel!
|
 |
|
|
|
Repet si eu ce s-a mai spus. 40L sunt prea putini pentru carasi. Daca intentionezi sa schimbi acvariul, sfatul meu e sa sari peste cel de 70L si treci direct la cel de 100+.
Albastrul de metil este ok in acvariu de carantina, dar nu este bun in cel comun. Este un dezinfectant care iti omoara bacteriile din filtru. (din pacate nu ai zis nimic de filtrare, debitul pompei nu este criteriul pe care se bazeaza filtrarea ci calitatea materiului filtrant si volumul acestuia)
Carbunele activ NU se foloseste sub nicio forma in timpul unui tratament, ci dupa, pentru a elimina resturile de medicament.
Multicura este un fel de apa de ploua. Pestii tai au o infectie bacteriana si este necesar un antibiotic. JBL Furanol sau Sera Bakatopur i-ar fi pus pe "picioare" daca interveneai cu medicatia corecta la timp.
Nu este ok sa ii plimbi din acvariu in acvariu. Stresul mutarii le slabeste si mai tare imunitatea plus ca trebuie aclimatizati de fiecare data cand ii muti in alta apa cu parametri chimici diferiti.
Testele de genul x in 1 sunt degeaba, bani aruncati. Petele rosii de pe pesti indica si o intoxicatie cu amoniac. Tu zici ca amoniacul e 0 desi easy life 6 in 1 nu contine test de amoniac. Ai ciclat acvariul inainte sa adaugi pestii?
|
 |
|
|
|
Mie-mi place tare. Frumoase lemnele alea si merge foarte bine si fara plante. Daca totusi vrei o pata verde incearca sa ramai la anubias, o varietate cu frunza mare. A fost singura balarie care a scapat la mine de carasi. In rest au facut macel inclusiv cu bolbitis si microsorum.
|
 |
|
|
|
3. Jucaria clar nu face fata, asa cum era si de asteptat. Iar fiecare spalare o decicleaza partial. Externul se curata mult mai rar, daca ii pui un burete pe sorb, ca sa nu se duca toata mizeria in canistra. Speli buretelul saptamanal, iar mediile din filtru raman curate. Eu, spre exemplu folosesc un prefiltru (un soi de canistra mai mica plina cu bureti, inaintea canistrei mari). Desfac filtrul mare o data la 8 luni-1an si e aproape curat. La tine nu e cazul sa montezi prefiltru, acvariul fiind mult mai mic, si oratanii mai putine. Un burete pe sorb e destul.
4. Cel mai bun lemn e ala care te gadila la ochi.
|
 |
|
|
Neonii aia isi pierd culoarea pe intuneric. Se recoloreaza cand se trezesc din somn. Daca si pe lumina, treji fiind sunt mai pali, inseamna ca nu le convine apa. Incearca sa pui cat mai repede externul ala in functiune. E un filtru bun, o sa vezi diferenta.
L.E. Daca sunt mediile prea scumpe pe acolo si ai pe cineva in tara care iti poate trimite fara prea mare bataie de cap, arunca un ochi aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/35961.page
|
 |
|
|
|
Un mic update pentru cei care poate vor fi interesati pe viitor. Am facut comanda de pe zoofast pe 15 ianuarie. Firma zoofast e ok, dar te omoara DPD-ul cu zile!
Iata cum se misca un curier asa zis rapid la noi in tara.
15.01.2016 13:39 centrul de date ... Informatiile comenzii au fost transmise catre DPD.
20.01.2016 12:57 Bucuresti - 2 (R ... In tranzit.
21.01.2016 03:00 BUFTEA,JUD. ... La centrul de livrare colete.
25.01.2016 10:22 BUFTEA,JUD. ... Iesire in livrare.
|
 |
|
|
GabrielCliseru2 wrote:Salutare,
unde este targul asta? Vreau si eu sa cumpar niste daphnia.
Multumesc,
Gabi
In Constanta, daca e sa ne luam dupa profilul omului.
|
 |
|
|
|
Imi pare rau de tigrisori! Si se vede din filmuletul pe care l-ai postat ca erau preferatii tai. Cory panda in schimb arata excelent.
Legat de deciclare, filtrul ala pe care il aveai era oricum frectie la picior de lemn. Dupa cum vezi, cea mai mica incarcatura biologica in plus a dat complet acvariul peste cap. Ar trebui sa te ingrijoreze mai tare amoniacul, decat nitratii.
Acum externul: ce marca e? Ce capacitate are si ce debit are pompa? Furtun gasesti usor, iar medii biologice ti-as recomanda Sera Siporax daca se gaseste pe la voi, e ieftin si foarte bun. Alternative JBL Micromec, Eheim Substrate Pro, Seachem Matrix, ADA Bio Rio, etc., mai scumpe, dar bune.
|
 |
|
|
|
Si inca o sugestie, fara rautate. Curata si geamurile, ca sa se vada ce ai in acvariu.
|
 |
|
|
ferdy wrote:
Faye wrote:Site-ul este super ok. Fac cumparaturi de acolo de cativa ani.
Prin ce firma a fost transportat coletul? Cat te-a costat transportul?
Firma care aduce coletele este DPD. De obicei eu fac comenzi de peste 150 lei, iar transportul este gratuit.
Scuze pentru raspunsul cu intarziere.
|
 |
|
|
|
Cory se simt mai bine in grupuri mai mari de macar 4-6 exemplare.
Daca vrei melci de substrat, va trebui sa scapi de melcul asasin, pentru ca ti-i macelareste. Daca e in foame, e posibil sa atace si pomacea.
Bafta!
|
 |
|
|
Sau neamurile mai mici ale pestelui care iti place:
Ai putea sa tii o pereche de ramirezi.
|
 |
|
|
|
Site-ul este super ok. Fac cumparaturi de acolo de cativa ani.
|
 |
|
|
|
Nu mai ridicati temperatura apei atunci cand aveti de-a face cu infectii. Obtineti fix rezultatul invers. Temperatura ridicata creste metabolismul bacteriilor, astfel infectia devine galopanta.
Temperaturi mari se folosesc atunci cand tratati pestii de diversi paraziti (gris, flagelate, etc).
|
 |
|
|