| Message |
|
|
|
Salutare si bine ai venit! Ciclidele cu covorul nu prea merg. Ciclidele au nevoie de un nisip mult mai fin decat ce ai tu acolo pentru ca le place sa sape in el. Daca sapa atunci tot covorul tau va deveni planta de suprafata. Pietrisul pe care il ai in acvariu nu merge pentru covor. Plantele tip gazon necesita la randul lor un substrat fin, fertilizare si lumina puternica, care sa ajunga la ele. Ca prima impresie ori dai ciclidele si treci pe un plantat cu pesti, ori refaci flora in acvariu (nisip, lemne, pietre, etc). Ca idee uite-te la acvariile cu ciclide sa te orientezi acolo ce biotop poti avea.
|
 |
|
|
|
salutare, par metru mai traieste?
|
 |
|
|
|
si mie imi place mai mult cum suna Bio-System DVF 1.5 / Bio-System DVF 2.10 / Bio-System DVF 3.15 , iar punctul atins de koala cu pozitionarea in pagina in functie de prima litera e cruciala zic eu. Si sincer as mai face o modificare: Bio-System DVF 1 / Bio-System DVF 2 / Bio-System DVF 3. Denumirile cu cat sunt mai simple sunt mai usor de retinut si suna mai bine. Asa toata lumea va face diferenta intre filtrele 1-2 si 3. Aaaaa zice cumparatorul mie imi trebuie filtru 1 ca am atata volum in acvariu...sau 2 din aceleasi motive. E mai greu de retinut 1.5 2.10 si lasa semne de intrebare. Psihologic vorbind cumparatorul retine prima cifra, a doua nu mai conteaza asa mult( de unde vine si pretul 2,99lei etc). Ca o discutie intre 2 oameni interesati de filtru: ai vazut filtrul ala Bio-System? da, cum ti se pare? e super. Si ce model iei? 2 si nu stiu cat, ca mai scria ceva acolo. Datele tehnice le-as lasa in cartea tehnica a lui. E clasic: nu incarca memoria vizuala cu date greu de retinut ca se vor pierde. Cine e interesat, va cauta sa vada capacitatea biologica de filtrare si celelalte amanunte
|
 |
|
|
|
la greutatea celei mari cred ca ar trebui sa aibe roti si manere de ridicare. Daca filtrarea mecanica e jos, inseamna ca atunci cand o deschizi va curge toata apa din canistra?
|
 |
|
|
|
multumesc Cornel, si eu sunt nerabdator sa vad finalul
|
 |
|
|
|
multumesc, sper sa placa si altora. Mai e destul pana termin totul. Fazele astea cu vopsitul dureaza destul, ca la fiecare faza trebuie sa stau sa se usuce
|
 |
|
|
eu chiar daca nu zic nimic nu inseamna ca nu te urmaresc cu interes, dar pentru ca nu am alte idei mai bune ca tine, nu pot interveni. As vrea sa imi aduc aportul dar deocamdata nu stiu cu ce
|
 |
|
|
|
continuare cu alte poze
|
 |
|
|
|
incet incet standul se apropie de sfarsit. Mai am inca de vopsit la el, la fetzele de pal. Pot spune ca vopseaua a prins foarte bine. La pal am smirgheluit, am grunduit, am vopsit, iar am smirgheluit si apoi am dat ultima mana de vopsea inclusiv pe canturile ABS. Pe stand am smirgheluit, am dat o mana de vopsea Oskar speciala pentru metal si rugina, si apoi am dat 2 maini de vopsea la culoare cu palul. Culoarea pe care am ales-o este un verde exotic de la Oskar. Seara se vede mai mult galben, dar este un galben-verzui(mie imi place). Am vrut o culoare mai verzuie decat am folosit eu, dar o cutie gata preparata de fabrica costa 20lei, si una facuta la comanda e 90lei, asa ca am renuntat sa comand. Am ales culorile astea pentru ca am vrut sa ies din standardul cu care suntem obisnuiti: negru, maro, cires etc. La mine standul, capacul acvariului, ornamentele, toate erau negre si nu mi-a placut. Maine o sa finalizez de vopsit palul si apoi vreau sa trec la vopsirea capacului si a ornamentelor, iar in scurt timp sa ma ocup de acvariu cu tot ce trebuia sa mai fac la el. Vopseaua de pe unele parti din pal nu e finalizata(trebuie sa dau a doua mana), asa ca nu criticati inca pozele. Palul din dreapta inclusiv o usa vor ramane albe, nu din lipsa de vopsea dar asa am vrut eu combinatia. Sincer daca as fi gasit autocolant vernil as fi luat, dar nu am gasit latime de 90 cat imi trebuia mie pe laterale si nu am vrut sa pun din 2 bucati
|
 |
|
|
|
ok, multumesc, voiam sa vad cum lipeste Dan, si daca are nevoie sa-i dau o mana de ajutor
|
 |
|
|
|
il lipeste Dan?
|
 |
|
|
|
daca tai asa de jos nu stiu daca mai creste
|
 |
|
|
|
tetrazonele de regula nu se dau la plante in felul asta. Ei le pot scoate cand alearga dupa alti pesti. Nu ai decat varianta sa iei parvula cu radacini mai bine conturate si sa o pui mai adand in substrat. Nu imi dau seama daca granulatia pietrisului este potrivita pentru parvula
|
 |
|
|
in mod cert faci confuzie. Ala e mort de mult. Un melc nu se volatilizeaza asa deodata. Parca te mai sfatuisem sa faci un topic al tau si acolo sa spui toate problemele. e greu sa caut topicul unde ai acvariul si sa vad ce pesti ai acolo, in ce conditii ii cresti. De regula cand mai moare un melc vezi o multime de creveti pe el, dar nici ei nu-l consuma peste noapte. Si mai bizara e ideea ca ceva l-a speriat atat de tare incat si-a parasit cochilia si a luat-o la fuga prin acvariu  Iar daca devenea o victima a pestilor tot mai ramanea ceva din el prin cochilie. Tu cati melci mai ai prin acvariu?
|
 |
|
|
|
ala e mort de mult, nu mai ai ce sa cauti
|
 |
|
|
|
da Dragos stiu ca e diferenta mare intre cele 2 tipuri, dar asa era exemplul si nu am avut chef de calcule, de aceea am pus la jumatate toate datele de mai sus, si tot imi arata ce este bine. Dar asa cum spuneam mai sus o sa mai adaug un surub langa celelalte. Imi pare rau de distanta prea mica intre bare ca nu pot baga masina de gaurit acolo. Ma mai gandisem sa fac o intaritura cu platband la jumatatea picioarelor, dar nu am nici platband si nici masina de gaurit mica
|
 |
|
|
|
e greu de spus de ce a aparut tensiunea aia, si eu cred ca a fost o problema la taierea si/sau sudura standului. Ma uitam acum ca standul e facut din teava de 2, eu nici nu ma gandeam sa nu pun de 3. E drept ca la cele 10 picioare de sustinere, greutatea se disipeaza, dar riscul deformarii la sudura era mult mai mic. Pentru a micsora eventualele forte de forfecare si liniste personala voi mai pune cate un surub de 6
|
 |
|
|
|
am inceput sa citesc si am aflat ca cele 2 cifre puse pe capul surubului reprezinta calitatea lui. La mine cifrele sunt 5 si 8. O sa citez mai jos niste calcule facute de cineva undeva pe net:
Calculul de rezistenta la efort:
Unii s-ar putea sa fi observat ca pe capul surubului sint inscriptionate 2 numere separate prin puncte. De exemplu 8.8. Prima cifra arata rezistenta la tractiune exprimate in zece kg / mm ², cea de-a doua este limita de elasticitate in zeci de% din limita de rupere.
8.8 este, o rezistenta la rupere de 80 de kg/mm2 in tracţiune, si o deformare elastică limitata la 80 x 80% = 64 kg/mm2.
Problema este ca intr-o constructie mecanica un surub lucreaza mai rar la tractiune,dar aproape intodeauna la efort de forfecare.Efortul la foarfecare este egal cu 70% din rezistenta la tractiune.
Exemple de calcul pentru un surub de diametru 6mm calitate 8.8:
filetul nu participa la rezistenta, surubul trebuie sa fie utilizat cu diametrul egal cu 6-1 (filetul) = 5 mm (vezi mai sus). Sectiunea surubului (S = pi x raza ²) este, prin urmare, 3.14159 x 2,5 x 2,5 = 19.63 mm ²
In cazul in care surubul este marcat 8.8, limita de elasticitate inainte de a se deforma este de maxim 64 kg/mm2, efortul va fi 19.63 x 64 = 1256 kg
Aceast surub se va rupe la 19.63 x 80 = 1570 kg la tractiune
si la 19.63 x 80 x 70% = 1099 kg la forfecare
nu stiu cat de corecte sunt calculele de mai sus, dar asa cumt stiam si eu forta de rupere a unui surub prin forfecare trebuie sa fie foarte mare ca surubul sa cedeze. Ma mai uitam la bazinul meu de 300l net. El are un suport din cornier prins in partea de sus cu 8 suruburi si jos la fel. De data asta forta de forfecare a suruburilor este de sus in jos si este direct pe suruburi. Daca mai adaugam substratul, lampa, lemnele din acvariu, o sa ajungem cred la o greutate de minim 400kg sustinuta de...8 suruburi. Si au trecut n cutremure din 2012 de cand l-am pus in functiune. Si e bine merci
pentru siguranta mea si somnul linistit eu vad 2 metode de rezolvare: 1) schimb toate suruburile cu unele de 8 sau 10. 2) mai adaug un surub de 6 ca tot am cumparat mai multe, la fiecare imbinare
Multumesc koala de idee, dar nu cred ca imi rezolva problema, pentruca palul e un material sfaramicios. Eu as fi adaugat surub in cornier si pe cealalta parte fata de unde am fixat primele suruburi, dar bormasina mea este prea mare si nu imi intra acolo
|
 |
|
|
|
si crezi ca exista vreo sansa ca sa se taie prin tensiune suruburile mele? Teoretic aceasta tensiune exista in punctele respective atata timp cat asupra lor nu actioneaza alte forte. Dar in momentul in care pun deasupra acvariul cu apa, forta de apasare pe picioare este atat de mare incat anihileaza aceasta tensiune orizontala. Eu cred ca suruburile cedeaza doar daca actioneaza asupra lor forte orizontale care sa traga de ele. Si chiar sa ne imaginam absurdul in care exista aceasta forta care sa rupa suruburile, ce s-ar putea intampla atunci? Se va departa mijlocul cu 1 cm, oricum zic eu insuficient pentru a pune in pericol siguranta acvariului. Ce parere aveti? Care este riscul sa se rupa suruburile? Eu vreau sa consider aceasta o discutie deschisa in care orice parere este luata in consideratie. Daca cineva se pricepe la calcule si vrea sa faca o demonstratie de risc in situatia mea, astept cu nerabdare. Suruburile puse sunt de 6, si sunt cate 2 la fiecare imbinare. Cornierul folosit ca intaritor este de 30x30x3
|
 |
|
|
nu stiu de unde a aparut acea tensiune in sudura. Sunt convins ca la sudura nu au fost folosite tevi mai scurte sau mai lungi. Pe mine m-a interesat sa nu apara tensiune de sus in jos, si de aceea am preferat sa tai stativul in lungime. Am preferat sa am picioarele intregi pentru ca acvariul va apasa pe ele de sus in jos. Sa se indoaie acvariul pe linia taieturilor e imposibil pentru ca am dublat teava cu cornier mai gros ca ea. Am facut taieturile la distante diferite ca sa nu am o linie cu risc. Daca nu strangeam standul ca sa il prind pe pozitia initiala atunci nu mai aveam paralelipiped. Nu stiu cati au mai taiat stative ca sa vada daca aceste tensiuni sunt normale sau nu. Eu zic ca asa cum am procedat am facut bine pe de o parte, iar pe de alta parte nu am avut alta solutie(nu am gasit pe nimeni care sa sudeze acasa), si chiar daca ar fi sudat, sudura imi elimina tensiunile? Eu cred ca nu. Ma mai uitam la suportul facut de crys aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/19550.page in care putini au crezut ca o sa reziste si imbinarile sunt facute in plastic, nici macar cu suruburi
|
 |
|
|