[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: mszabi
Forum Index » Profile for mszabi » Messages posted by mszabi
Atunci inseamna ca la mine nu este problema cu oxigenarea. Sunt foarte-foarte multi pe fundul acvariului. Mai sunt unii care se si catara, dar majoritatea in partea de jos. Am fost la o acvaristica din oras, am intrebat de Helena, dar nu a auzit nimeni de aceasta specie, asta in conditiile in care acest magazin este unul dintre cel mai vechi si cel mai apreciat "pet shop". Totusi, i-am zis sa ma lase sa ma uit putin prin acvarii, si ca prin minune, am descoperit 2 buc despre care ei credeau ca sunt melci "normali". Una peste alta, mi-au donat cele doua exemplare, care au inceput sa-si faca deja treaba la mine. Au inceput deja sa apara melcii "mancati" de ei. Singura problema, ma rog din punctul lor de vedere este ca am substrat de granulatie destul de mare. Cum au obiceiul sa se bage in substrat, le merge putin mai greu cu pietrele din acavriu.

Cum zicea colegul de mai sus, miracol nu fac, dar se vede activitatea lor. Tot ceea ce sper este sa nu imi manance si cei doi pomacea, care sunt destul de mari deja.
Am scapat de alge, acvariul arata foarte bine, insa nu mai stiu ce sa fac cu melcii. Schimb apa in fiecare saptamana (aprox. 30%) si cu fiecare ocazie "pescuiesc" vreo 20-30 de melci. In conditiile in care lunar scot peste 100 de melci, tot nu reusesc sa scap de ei.

Din cate am observat si plantele care pana acum s-au dezvoltat foarte bine si aratau ok, incep sa aiba gauri din ce in ce mai mari, provocate de melci (cred).

Exista vreo varianta buna sa scap de melci sau macar sa ii reduc numarul? Am citit pe undeva ca ar exista ceva melci care ii mananca.... Sunt intr-adevar utili? Sa apelez la ei ? Cum ii cheama, de unde fac rost de 1-2 bucati ? Eventual dupa aceea nu voi ava alte probleme cu acestia ? Ce ma sfatuiti ?

Am reusit sa-i fac si niste poze, dar nu pot sa-i adaug, sunt peste 2 mega bucata....
In acvariul meu, pe langa vietatile cumparate: 10 pestisori + multi melci, mi-a aparut ieri, cel putin atunci am vazut prima oara, o vieuitoare. NU stiu ce poate sa fie. Este alba si se aseamana oarecum cu un scorpion. Este mic si subtire. Imi puteti recomanda un site, un catalog, niste poze ceva, ca sa incerc sa identific vietuitoarea ?

Nu stiu ce este, dar mai ales nu stiu daca e bine sa o tin in acvariu. Deocamdata, din cate am vazut nu are probleme cu nimeni, dar nu vreau sa risc.

multumesc anticipat,
Din pacate neon mai puternic de 11 nu exista pentru acvariul meu. Pur si simplu nu pot sa pun unul mai puternic.

Voi incerca sa ma limitez la 9 ore, cu o pauza mai mare, cum mi-ai recomandat. Intrebarea mea, cum pot sa masor cantitatea de CO2 din apa si de unde sa stiu cat trebuie sa adaug 1? Nu de alta, dar din cate am inteles deja, prea mult CO2 imi va ucide pestii. Deci inainte de toate ar trebui sa-mi cumpar ceva, care sa-mi monitorizeze cantitatea de CO2. Ce anume sa caut? Ce exista pe piata in momentul de fata ?!

Tot legat de CO2 am gasit ceva tub, cam la 35 de lei. Am inteles de pe ambalaj ca trebuie sa-i adaug un furtun si prin presare, se elibereaza CO2. Ati folosit careva asa ceva ? Sa o cumpar sau nu merita ? Am facut si cateva poze, eventual o sa le postez daca nu stiti despre ce vorbesc....
Mersi de sfaturi. Am verificat, intr-adevar e vorba de neon de 11. Primul lucru o sa fie sa-mi iau unul de 20-25, depinde ce gasesc.

Ceea ce am observat de cand am bagat Algumin, parca nici Elodea nu mai arata asa cum arata acum cateva zile. Nu mai are acea culoare vie, verde, parca e mai inchisa putin, nici frunzele nu mai par asa de sanatoase........

Cred ca voi incerca sa nu mai fac pauza la lumina, o las de dimineata 8:30, pana seara la 22:00. Ce ziceti ? E prea mult ?

In week-end cand schimb apa, (25-30%) nu mai bag AlguMin ci fertilizant. Sa vedem daca plantele incep sa isi revina. Si binenteles dau mai putina mancare la pesti....

Deci, mai pe scurt, ma gandeam sa incep asa: lumina suficienta, plante sanatoase, si poate atunci scap de alge. Poate masurile luate au fost prea radicale, si in loc sa ma ajute cu algele, imi fac probleme cu plantele........
Mersi mult de sustinere, ciclarea am facut-o, am plantele si pestii deja. Prima problema care a aparut e cea legata de alge. Am deschis un topic separat la "Coltul Incepatorului"
Am incarcat cumva 2 poze, linkurile sunt pe "Coltul incepatorului"
Am un acvariu de 25 de litri, Aquael, daca va spune ceva denumirea asta. In legatura cu iluminarea, are un neon incorporat, este un Osram Dulux S, are 19 cm lungime, insa nu scrie nimic pe el, nu stiu ce putere are. Poate daca ma pauc sa-l desfac, undeva voi gasi ceva...

In ceea ce priveste plantele, din pacate nu stiu cum se numesc. Am reusit sa identific 2 pana acum, Anubias barteri (nana) si
Lilaeopsis brasiliensis. In afara de astea doua, mai sunt inca 3 tipuri de plante, neidentificate inca.

Referitor la sistemul de CO2 m-am dus sa-mi cumpar unul, insa doamna de la acvaristica mi-a spus ca acvariul fiind mic, nu are rost sa-mi cumpar. Mi-a dat fertilizantul si mi-a spus ca asta o sa-mi rezolve problemele. Nu stiu e bine, nu e bine, insa asta a fost recomandarea ei. Oricum, mentionez ca era o doamna plictisita, care nu avea chef nici sa vorbeasca.... Probabil mi-a bagat ceva in gat sa scape de mine,....

In ceea ce priveste pestii am 8 buc. de neon, 1 ancistrus, 1 coridoras. Mai am deasemenea si melci, dar nu stiu de care

Am facut si niste poze, destul de slabe ce-i drept. Daca fac poza in timpul zile, se reflecta tot felul de obiecte din camera si nu se vede nimic, daca fac pe intuneric, deranjeaza blitzul. Oricum pozele + informatiile de mai sus, sper sa va fie de ajutor...... ca sa ma puteti ajuta )).

http://imageshack.us/photo/my-images/560/picture043w.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/14/picture042pl.jpg/

Deci, sa inteleg si eu, ca si incepator, atunci ar fi bine de ex dimineata sa ii dau larve (Dafnia), iar seara Novo Color ? E mai sanatos asa nu !?
Pushkatu: am si pus deja o intrebare la"Coltul incepatorului" legat de mijloacele, metodele folosite de mine pentru eliminarea algelor. Astept observatii, critici
Eu ii dau Noco Color de la JBL, iar recent am cumparat hrana congelata, Dafnia de la Katrinex. Ati auzit de astea ? Ce parere aveti ? CUm ar fi mai bine sa fie combinate, o saptamana ii dau una, o saptamana alta ? Sau nu are importanta !?
Magyari Szabolcs ma numesc, Szabi mai simplu . Am 30 de ani, sunt din Tg-Mures, si sunt un mare pasionat al acvaristicii, doar ca pana acum nu am avut posibilitati, conditii sa ma apuc de "treaba".

De la 8-9 ani pana la 15-16 am avut destul de multi pesti, mai multe acvarii, insa eu incepand acest hobby in perioada lui Ceasca si neavand carti de unde sa invat, + ca nu era cine sa ma indrume, m-am chinuit foarte mult, iar la un moment dat am si renuntat. Ma saturasem ca mereu mi se imbolnavesc si mor pestisorii indiferent de cum am grija de ei. Problema este ca dupa acea perioada au urmat cam multi ani de pauza, astfel incat in momentul de fata cand m-am mutat in noua casa si am acvariul meu in living, nu prea ma descurc inca, la cate noutati au aparut pe piata, fata de perioada lu' Ceasca. Da, e interesant, frumos, insa in conditiile in care nu am tinut pasul cu noutatile, sunt cam debusolat acum. Incepand de la mancarea de pesti, care pe vremuri era unul singur. nu stiu cum i se spune exact, dar erau "purici uscati", cel putin ungureste asa se numeau + tubi, care se gasea cam greu si era o delicatesa . Acum insa doar la acest capitol am vazut rafturi intregi de mancare, de la diferiti producatori, si habar n-am care la ce e bun. Angajatii sunt tineri, nu prea le pasa, deci acolo degeaba ma astept la sfaturi foarte pertinente.

M-am gandit ca intrand pe acest forum, pot afla raspunsurile la multe dintre intrebarile mele. Momentan am inceput cu un acvariu micut de tot, 25 de l, pana imi intru in forma, urmand ca pe termen lung sa imi iau unul mare.

In momentul in care mi-am amenajat acvariul, plantele nu prea cresteau. Am fost la o acvaristica de la noi, am povestit cu doamna, si mi-a recomandat fertilizant Florena de la Sera. Am inceput sa tratez apa, 1 data pe saptamana, si plantele si-au revenit. Pana aici totul ok.

Intre timp au inceput sa apara si alege, una neagra pe frunzele plantelor, iar alta verde, ......... pe sticla, pe piatra din acvariu, etc. Am citit to ce era de citit pe acesta tema si am luat urmatoarele masuri:
- razele soarelui nu mai intre in acvariu
- dau mai putina mancare pestilor
- iluminarea o fac asa: de la 8:30 dimineata pana la 14:00m tin o pauza de 2 ore (este lumina, dar neonul este stins), dupa care lumina o las pana la 22:00 aprox.

Din cate am vazut insa masurile nu sunt suficiente, chiar daca nu in acelasi ritm, dar algele se raspandesc, mai ales cele de pe sticla. Alea negre de pe frunze au ramas cam tot la fel. M-am dus la acvaristica si mi s-a recomandat AlguMin de la Tetra Aqua. Am introdus cantitatea inscrise pe cutie in apa, insa nu stiu de cate ori sa o folosesc. 1 data pe saptamana? de mai multe ori ? Problema este ca de unde am cumparat.......nu vreau sa ma pronunt, insa nu prea stiau, motiv pentru care am si apelat la ajutorul vostru.

Apa o schimb in fiecare vineri (25-30%). Dupa fiecare schimbare pot sa bag din aceasta solutie? Sau daca am introdus deja, sa nu mai bag ?!

Cealalta intrebare a mea este legate de fertilizant. In perioada in care am probleme cu alge, din cate am inteles este indicat sa nu mai folosesc fertilizantul. Nu o mai folosesc, urmand sa tratez iarasi apa abia dupa ce scap de alge ?

Va rog sa-mi spuneti cam care ar fi solutiile cele mai bune la situatia mea, respectiv daca sunt greseli in masurile luate de mine.
Mersi mult de clarificari, m-ai linistit. Am intrebat doar pentru ca transformatorul care se baga in priza era destul de fierbinte.
Ok, am reusit sa-mi stabilizez temperatura, totul e ok pana acum. Pestisorii s-au obisnuit si incep sa fie din ce in ce mai activi.

Acum am o noua intrebare, de incepator sa zicem. Eu cand am avut pesti, acum aprox. 15-20 de ani, inca pe vremea lui Ceasca, altfel se pune problema. Acum trebuie sa ma obisnuiesc si eu cu noutatile incet-incet )

Avand in vedere ca am un acvariu micut, am filtru intern, din acela cu pompa cu tot. Am inteles ca filtrul nu trebuie oprit. Insa vreau sa va intreb ca acest lucru inseamna ca acest filtru + pompa este proiectat astfel incat sa functioneze fara incetare 24/24, 7/7 ???

Adica nu trebuie sa ii las o pauza, trebuie sa reziste si gata ?

multumesc,
Multumesc de sfaturi, insa ma apuc inainte de toarte sa citesc cele recomandate mai sus.

Totusi as avea o urgenta si v-as fi recunoascator daca m-ati ajuta. Ieri mi-am populat acvariul. Este unul micut, pentru incepatori, asa ca la o casa noua. E vorba de unul de 25 de l. Mi-am luat 8 neoni, 1 ancistrus si 1 coridoras.

Acvariul avea 27-28 de grade, din cauza aerului din camera. Insa dupa ce am bagat pestii, in cursul noptii s-a racit brusc si m-am trezit cu 22 de grade. Variatia mi se pare mult prea mare, daca nu chiar grava. Primul meu drum este sa cumpar un incalzitor, si sa-l setez undeva pe la27, eventual 28 de grade ( ??? ). Asta in cazul in care accidental se mai raceste camera noaptea, sa fie o temperatura constanta.

Acum in ceea ce priveste incalzirea apei. Avand in vedere ca nu am mai mult de 22-22,5 grade, cum e mai bine sa procedez ? Bag incalzitorul si-l setez la 27, sau incalzesc apa treptat. 24-25, astept cateva ore, dupa care mai maresc. CUm e mai bine, avand in vedere sanatatea pestilor ?\

multumesc mult si dupa ce am rezolvat problema asta ma apuc de lectura promit, ca sa nu va stresez cu intrebari inutile
Va salut,

In timpul noptii filtru si "aerul" trebuie lasat sau nu ? Clar, sting lumina, insa cum procedez cu filtrul ? Am auzit unele zvonuri cum ca daca nu-l opresc, pestii nu se pot odihni si se inbolnavesc mai repede.

Cum sta defapt situatia ?

multumesc,

Forum Index » Profile for mszabi » Messages posted by mszabi
Go to: