Author |
Message |
mszabi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/01/2012 08:11:09
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
mszabi
Junior member
IP:
|
Am scapat de alge, acvariul arata foarte bine, insa nu mai stiu ce sa fac cu melcii. Schimb apa in fiecare saptamana (aprox. 30%) si cu fiecare ocazie "pescuiesc" vreo 20-30 de melci. In conditiile in care lunar scot peste 100 de melci, tot nu reusesc sa scap de ei.
Din cate am observat si plantele care pana acum s-au dezvoltat foarte bine si aratau ok, incep sa aiba gauri din ce in ce mai mari, provocate de melci (cred).
Exista vreo varianta buna sa scap de melci sau macar sa ii reduc numarul? Am citit pe undeva ca ar exista ceva melci care ii mananca.... Sunt intr-adevar utili? Sa apelez la ei ? Cum ii cheama, de unde fac rost de 1-2 bucati ? Eventual dupa aceea nu voi ava alte probleme cu acestia ? Ce ma sfatuiti ?
|
|
 |
kmol
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/01/2012 10:10:26
|
kmol
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/b9cfe8b6042cf759dc4c0cccb27a6737.jpg)
IP:
|
Mai cauta si pe forum ca s-a mai discutat. In principiu melcii comunitari nu prea au treaba cu plantele sanatoase, gaurile acelea mai repede sunt urmare a unor carente. Cauta "buba" in modul de fertilizare/iluminat. Grija mare si la cantitatea de mancare pe care o dai, resturile de mancare neconsumate vor contribui la supravieturirea unui mare numar de melci. De asemeni un pH mai scazut ii va tine sub control (scaderea pH-ului va ingreuna calcifierea cochiliei). Exista si melcii de care ai auzit, sunt numiti melci asasini (Anentome helena) insa nu iti inchipui ca vor face minuni. Te vor ajuta insa trebuie mai intai sa inlaturi tu factorii favorizanti.
|
Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini. |
|
 |
crimson
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/01/2012 10:36:03
|
crimson
Member
IP:
|
minuni nu fac, eu transfer melcii pescuiti in bazinul cu helene pe post de mancare naturala, mananca am 1-2 melci/zi/helena dar ajuta foarte mult in controlul numarului lor...
daca vrei sa scapi de ei sunt mai recomandate botiile, dar ai grija cu botia ca este foarte vorace, am auzit de cazuri cand mananca pana crapa, si dupa ce scapi de melci trebuie sa o hranesti, si pe de alta parte sa ai grija la compatibilitati
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/01/2012 13:53:26
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
De acord cu ce au zis colegii - sunt multe informatii pe forum despre melcii comunitari.
Mie imi plac, dau o alta dimensiune acvariului si ii vezi de obicei noaptea la jumatate de ora dupa ce se sting luminile sau dimineata imediat dupa ce se aprind. Sunt un indicator bun de oxigen din apa, caci daca ii vezi in mijlocul perioadei de iluminare plimbandu-se multi pe sus - e clar ca stai rau cu oxigenul, caci de obicei ies doar noaptea pe sus. Daca nu ai multa mancare care putrezeste pe acolo, nu se vor inmulti exagerat si ziua se ascund asa ca nu sunt vizual o problema.
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
crimson
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/01/2012 14:05:50
|
crimson
Member
IP:
|
viulian wrote:De acord cu ce au zis colegii - sunt multe informatii pe forum despre melcii comunitari.
Mie imi plac, dau o alta dimensiune acvariului si ii vezi de obicei noaptea la jumatate de ora dupa ce se sting luminile sau dimineata imediat dupa ce se aprind. Sunt un indicator bun de oxigen din apa, caci daca ii vezi in mijlocul perioadei de iluminare plimbandu-se multi pe sus - e clar ca stai rau cu oxigenul, caci de obicei ies doar noaptea pe sus. Daca nu ai multa mancare care putrezeste pe acolo, nu se vor inmulti exagerat si ziua se ascund asa ca nu sunt vizual o problema.
Unde se ascund?ca ai mei se tot plimba prin acvariu, e drept ca mare parte la mine in acvariu erau in filtru dupa ce l-am curatat s-au imputinat simtitor...
|
|
 |
mszabi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/01/2012 11:35:35
|
mszabi
Junior member
IP:
|
Atunci inseamna ca la mine nu este problema cu oxigenarea. Sunt foarte-foarte multi pe fundul acvariului. Mai sunt unii care se si catara, dar majoritatea in partea de jos. Am fost la o acvaristica din oras, am intrebat de Helena, dar nu a auzit nimeni de aceasta specie, asta in conditiile in care acest magazin este unul dintre cel mai vechi si cel mai apreciat "pet shop". Totusi, i-am zis sa ma lase sa ma uit putin prin acvarii, si ca prin minune, am descoperit 2 buc despre care ei credeau ca sunt melci "normali". Una peste alta, mi-au donat cele doua exemplare, care au inceput sa-si faca deja treaba la mine. Au inceput deja sa apara melcii "mancati" de ei. Singura problema, ma rog din punctul lor de vedere este ca am substrat de granulatie destul de mare. Cum au obiceiul sa se bage in substrat, le merge putin mai greu cu pietrele din acavriu.
Cum zicea colegul de mai sus, miracol nu fac, dar se vede activitatea lor. Tot ceea ce sper este sa nu imi manance si cei doi pomacea, care sunt destul de mari deja.
|
|
 |
crimson
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/01/2012 12:40:45
|
crimson
Member
IP:
|
salut, daca e vorba de pomaceea maturi, sau de dimensiuni destul de mari nu prea au cum deoarece:
1. eu am bagat un ramhorn mare si nu s-au atins de el(e matur, si ceva mai mare decat ei), sta de 2 sapt in acvariu si e ok
2. pomaceea au opercul si nu prea pot sa ii atace, exista si ceva filmulete pe youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=B-QNK9XS128
|
|
 |
|