a dreaqu matematica,koala ! insa ma bucur de teleenciclopedie,simteam nevoia sa invat ceva noudesi am mai citit intr-un post ce tocmai zisesi adineauri dar am uitat ^^
ma bucur ca topicul reinviat a scos controverse si intrebari plus raspunsuri,nu ma asteptam.
Severus,a avea melci pomaceea maturi in acvariul de inmultire a ancistrusilor sau a altor pesti,e o metoda buna de a le tine numarul sub control,deoarece ancistrusii depun f des,f multe icre,toata viata lor; prin urmare,lasa melcii acolo,tin apa curata pt puii supravietuitori.
o singura experienta am avut cu racii iar aceia a fost MAXIMALA ! ma refer la primirea de donatie a unui Procambarus SP de la un tip din Constanta,de la care am avut norocul de a avea sute de pui,pot zice chiar mii ce i-am donat prin toata tara,atat mana in mana,cat si pe curier,tren,autobuze etc, la fel si cu ancistrusii. Daca vreodata vei vrea sa incerci cu raci hermafroditi,nu vei avea nevoie de mai mult de un individ pt a iti face o colonie,de-aia i se zice si racul marmorat,pt ca in fermele de inmultire pt consum,fundul bazinelor este ca un substrat plin de marmura,adica raci peste raci peste raci. singurul dezavantaj este nu numai ca se inmultesc peste masura daca ii lasi,dar sunt si foarte feroce,ucigand si consumand pestii neatenti,mai ales noaptea.asa am pierdut si o femela de betta superba,i-a rontait intr-o noapte toate aripioarele,lasand-o "cheala" dar in viata.
Spor cu racii,mi se pare mult mai tare sa inmultesti raci F+M,sansele de reusita sunt mai reduse deci satisfactia e mai mare
nu i.am avut carantinati pt ca am avut incredere in nevertebrate,probabila fost de la mine,insa am tratat cu costapur in 2reprize,apoi mi.au murit bala shark ai mici dar la interval de o luna(m.am gandit ca ori de la tratament,ori parazitii i.au afectat atunci si dupa ce au murit le.au lasat sechele),iar de atunci totul a fost ok. Azi nu mai gasii ancistrusul albino,chiar nu stiu unde a disparut,el fiind si mic mic de tot,ori s.a dus si el ori e mic si se ascunde. peseara,dupa schimburile de apa apoi hranire,am 2videouri facute : 1 cu comportamentul jandarmilor,cel mai probabil dupa schimbul de apa ii apuca frenezia si unul cu incercarea de a enerva bunocephalusul,video facut pt ugarit sialti iubitori de bunocephalusi. nu reusii de niciun fel sa il fac sa se ingroape in stilul lor super rapid,insa il facui sa se indeparteze demana mea,ceea ce si asta e un miracol,ei facand pe mortii mai mereu.
si
postez pe rubrica asta toate acvariile,pt ca cel de 81cristal hlass a devenit maternitate iar pestii de acolo au fost mutati in cubul de 100.
later,later,later edit: toti au fost clasici Reinviu topicul pt ca am vazut multi cu ancistrusi ce fac pui. Poatene ziceti in caz ca vreunu a nimerit ca din doi clasici sa iasa ceva voalati sau albino
multumesc,stiam de seba shrimp,l.am recomandat si eu oamenilor dar la randul meu am uitat ca ar putea avea.
update de la nevertebrate: ieri am confirmat ca vreau in continuare restul de pesti comandati,acesta ajungand prin februarie la urmatorul lor import: red fire eel si black ghost knifefish. jumatate din comanda ce mi.au trimis.o au fost tetra emperor ce o duc f bine, 4blue acara electrique ce mi.au murit subtiindu.se treptat(cum se uscau ei asa mi se usca si mie sufletul de ciuda) si 2 bala shark de care am uitat sa mentionez ca si.au dat duhul pe rand,la interval de o luna,fara niciun semn,fara niciun simptom, nu s.au adaptat sau cine stie...(toti pui de 3/4cm)
cory aia negri black vietnam sau taiwan sau cum plm ii cheama ma omoara,vreau sj eu. am vazut la un prieten mai demult,unul matur si culoarea aia mi.a amintit de negrul de pe carasii black moor. sunt superbi,acvariul si mai si,felicitari
intr.adevar,perechea aceasta de nigro imi tin la respect oscaricelul ^^ mai mult decat atat,el riposteaza foarte rar. masculul nigro e feroce tare,dar doar cand il apuca goanga,are momente si momente,de obicei inoata toti prin acvariu fara probleme,dar cum apare femela,oala de cuibarit,oscarul si masculul de nigro in acelasi film,masculul de nigro e primul si singurul ce initiaza atacul,femela e agresiva doar cand e cineva pe langa oala. din acest fapt,le mut din cand in cand oala cand la stanga cand la dreapta,ca niciodata sa nu puna monopol total pe partea aia a acvariului,caci devin prea increzatori ^^ fac acest lucru pana mai creste oscarul,nu cred ca acesti nigro sa mai creasca iar oscarul ii evita mai mereu,si.a luat bataie saracu si de la ei si de la Jaguarul ce am incercat sa ii gasesc casa la mine ,insa il bubuia pe oscar cum il prindea. ma gandesc ca de indata ce mai creste, nu vor mai indraznii nigro sa se dea asa tare la el. rechinasii fac parte din alt film,insa sunt salvati din 54l, sunt si de donat daca ii vrea cineva si are drum prin Ardeal.
Multumesc de aprecieri,au fost mai multe plante cat jumate de acvariu,dar am donat pe la colegii de munca gupitzari
sa speram ca maine ma induplec la un schimb de apa la restul acvariilor si razuire a geamurilor plus poze si filmari. vom vedea,se anunta o saptamana full
o filmare la rapid,unde se poate observa faptul ca in scorbura din fundal am bagat un burete bolborositor pt ca Nigro isi tot faceau cuib acolo si preluau toata jumatea acvariului,pestii fiind mereu ciupiti,se dau chiar si la oscar Le.am pus cana de ceramica intr.un colt intoarsa cu fundul la noi pt ca pestii sa aibe intimitate oscarul inca se mai trezeste cu cate o aripioara franjurata,sau zgariat pe cap caci e fparte halap si da cu capulin geam cand ii dau de mancare; efectiv sare in sus,probabil de la instinctul de pradator.
in filmare,se observa si sechelele saracilor Hoplo cu ceva ce seamana a Hoth,acum aunt bine in comparatie cu felul in care i.am luat.
Plantele peste tot in functie de debitul filtrului,a fost si o elodeea acolo dar mi.o rod Nigro mereu,rascolesc mereu substratul,iar i.a apucat de icre. O sa observati si ca acolo unde sunt eu cu filmatul,sunt si ei,mai putin rechinasii, ei sunt mai sfiosi,dintotdeauna bala shark ce i.am avut au fost speriosi(acestia nu sunr chiae bala shark,am observat ca e ruda aia apropiata cu botul mai rotund ce se presupune ca a disparut din natura).
p.s.: Dati incet sa nu imi auziti excitatia )))
P.s.2: dati pe link sa vedeti mai clar,direct pe youtube
P.s.3: incercai sa filmez si pe gibbicepsul juvenil,dar lumina nuajunge si intre crapaturile fundalului acolo unde sta el mereu
nu numai ca trebuie sa ignori ce a zis Hobs,dar trebuie sa intelegeti amandoi ca filtrul extern nu se spala,se curata artificial cu apa din acvariu respectivul material filtrant,dar asta doar cand se observa ca debitul apei e mai scazut datorita colmatarii din filtru,deoarece un filtru extern deschis des se strica,i se uzeaza garniturile,etc.
Un acvariu mai MARE necesita mentenanta mai MICA ! un volum al apei mai mic se destabilizeaza usor,se decicleaza rapid,trebuie schimburi de apa mai dese. Un volum de apa mai mare(cu cat mai mare cu atat mai bine) permite mai multe greseli,manevrari,maini in apa,bacterii acumulate,mancare prea multa scapata in apa,automat schimburi de apa mai rare sau cand avem chef. Niciodata nu se schimba toata apa,ci doar 20/25/30% din volumul apei,cum spuneam un volum al apei mai mare e mai permisibil. In acvariu mare nu mai e nevoie sa tunzi toata ziua plantele,au loc sa creasca peste tot. Pur si simplu sunt furios de vorbele colegului nostru,credeam ca mergem pe premiza de Citim,intelegem,apoi dam mai departe. Hobs,inteleg ca este opinia ta dar este una foarte slaba. ca sa nu mai zic ca colega noastra a zis clar ca are 9,vrea 9 ! nu ii recomanzi 120 pt inceput,cand in toate topicurile atat eu cat si koala,faye,adrian09 am zis de N ori faptul ca un volummai mare de apa se "strica"mai greu,iar un acvariu mai mic necesita mentenanta mai des,acumularea de detritus,amoniu si nitrati/nitriti fiind mai accelerata si neincapatoare. La acvariul meu de 330imi permit a face schimbul de apa si la o luna,pe cand la cel de 100 nu am curaj sa fac asta,imediat incep pestii sa se uite urat la mine dupa 2 saptamani desi am filtrare buna. Mineralele apei trebuie mereu sa fie reinlocuite pt a se inmultii bacteriile nitrificatoare/denitrificatoare,bla bla chimia apei.
Colega,nu renunta la acvariu,iar daca renunti la acela,ia altul pe masura. cea mai mare greseala a acvaristilor sua a incepatorilor de pretutindeni este ca au impresia ca pt inceput un acvariu mai mic e mai bun,cand este de fapt invers ! numai un experimentat sau o persoana ce citeste cu adevarat temeinic inainte poate avea grija de un 50l cu filtru cu buretel,pt ca va sti cum sa se bazeze pe bacteriile din substrat daca nu isi permite un extern sau un sump,de exemplu. va sti cum sa faca schimburi de apa sa nu afecteze pestii,va sti ce pesti sa ia sa nu ii creasca peste masura sau sa ramana mici asa cum a spus vanzatoarea aia idioata,nestiind ca desi pestii raman mici,mor in chinuri deoarece organele le cresc in continuare normal-Flowerhorn bonsai este cel mai crud exemplu de peste inteligent ce moare in chinuri groaznice datorita hibrizarii pt a putea fi tinut de incepatori in acvarii mici-.
Hobs,te rog nu lua in nume de rau ce zic, ci daca iubesti natura, vei invata ceva,uneori trebuie sa fim si certati pt a ne observa greselile.
nu ma las. Vezi ca pana la craciun ti se poate cicla apa si iti poti face din nou un mic cadou(sau micului cadou ii poti face un cadou luandu.l acasa de Craciun). Mai mult decat atat,in Februarie cei de la nevertebrate vor primii un nou transport din asia,deci asigura.te ca pui ochii pe ceva de la ei pana in ianuarie,nu uita ca si gouramii sunt din familia anabantidae precum betta. Ba mai mult,iti recomand cu mareee mareee caldura Colisa cobalt blue,pt ca eu am avut un mare esec cu ei din cauza parazitilor intestinali adusi cu un alt peste din petshop, lucru ce m.a ucis efectiv pe interior si m.a facut sa nu mai achizitionez acei pesti din nou,deci te inteleg prin ce treci,probabil simti la fel. Un alt motiv pt care iti recomand acesti pesti este pt ca sunt niste pesti mai...diferiti fata de ce vezi prin acvarii,iar ocupatia prezentata de tine la profil este din aceeasi categorie,nu toata lumea poate face ce faci tu. Injura.ma daca vrei,nu ma deranjeaza,insa ai grija ca amenintarea cu carasii ramane in picioare,ai fost mult prea bun si dedicat sfaturilor noastre pt a renunta asa. Te lasam o perioada sa treci peste pierdere,dar asigura.te ca tii apa aia la ciclat. Plus ca e pandemie,nu ai ce face altceva prin casa,decat sa schimbi apa la acvarii
Later edit: FRATE,mi-a murit dinozaurul de gibbiceps de 35 de cm,era prietenul oscarului,nu ai scuze sa renunti decat daca....nu,nu ai scuze!
P.s.: rezolva integrama asta :
Acvarist din Bucuresti,Chitila -> C - - - - A - - U
Hah,nu stiu daca ai vazut cum arata apa in care traiesc neonii,este clar ca te stresezi prea mult-bineinteles,poate fi deranjant probabil pt ca esti obisnuit sa tii apa cristal,ca la plantate-unul din elementele de blackwater pe care le iubesc,este si ceata aceea densa datorata"coroziunii"lemnului,frunzelor,etc ce face apa sa para murdara,insa asa este la nivelul acela de tanin,este absolut normal ce ti se intampla. Zic sa aprofundezi si mai tare cu acest acvariu,du.l la un nivel si mai salbatic,frunze de katappa,conuri de arin,lemn de mopan fiert doar un pic; zic asta pt a ne bucura si noi,iubitorii de acest biotop si nu numai,de experimentele ce altii le pot face si noi nu,deoareceace acel lemn al tau umplut de acea plantuta,te face extrem de aproape de realitate. Poate nu iti place ce tocmai precizai si nu este pt tine,te inteleg; insa cu siguranta iti va aduce satisfactii de indata ce vei trece cu vederea anumite micro-aspecte infime ale obisnuitului aquascape,in care apa trebuie sa fie cristal,geamurile cristal,etc. Singurii mei tetra ce au imprastiat icre peste tot,au fost tetra penguin pe vremea cand ii tineam cu obletii ,puii de mreana si clean,la inceputul experimentului de a tine pesti autohtoni si ce mi.a iesit de minune as putea spune,insa icrele erau halite imediat. Taninul puternic din radacina de arin ce m.am chinuit sa o scot 2 seri la rand de pe marginea raului i.a facut sa imprastie icre periodic,asa ca cine mai crede ca taninul din apa este urat,luati din nou aminte ca ajuta enorm pe pesti atat pt a se inmultii,cat si pt a le creste imunitatea.
salut. Da,ii am de la un om de pe vremea cand locuiam in Constanta. Pot spune ca i.am avut in acvariul cu guppy ce intr.o iarna a ramas timp de 2/3 zile fara incalzitor din cauza matzelor ce s.au jucat pe langa priza din perete si l.au scos,mi.am dat seama de asta abia intr.o dimineata cand m.a anuntat nevastuica.mea ca sunt pestimortti in acvariu. temperatura era de10 grade,majoritatea pestilor erau morti,cu exceptia a catorva guppy si acesti bunocephalus. Li se mai zice si "pestele piatra",pt ca sunt in stare sa stea nemiscati indiferent cele.ai face,de multe ori ii bazai grav pt a ma asigura ca nu sunt morti stau sub substrat iesindu.le doar mustatile si nestiutori varfurile cozilor iasa noaptea si patruleaza peste tot,HABAR nu am cu ce se hranesc,probabil sug detritusul din substrat sau rod la melcii din el,pt ca nu i.am vazut vreodata sa le fie foame. Poze am cu ei printr.un alt topic,dar o sa pun maine ceva,astazi sunt la mjnca la tura de24.
ma exprim si eu spunand sa nu renunti la biotopul tip blackwater,e cel mai tare din punctul meu de vedere(atat acvariul tau cat si black water-ul in general). du-te pe marginea raurilor si vezi conuri de arin,te pot ajuta la efectul de black,chiar si dupa fierbere in caz ca raul e intr.o zona poluata.
little big update: cei 2 fake sae s.au adaptat super in cubul de 100,cei 4 blue electrique acara s.au subtiat si murit pe rand in decurs a 2 saptamani,tetra emperor cresc super frumos,am mai adaugat un sae micut ce a crescut si el,unul din cei 5 jandarmi mi.a mancay niste guppy(nu ma asteptam),asa ca am mutat jandarmii cu Oscarul;oscarul a halit imediat ACELASI jandarm ce a mancat guppy( nu m? asteptam nici la asta,avand un vedere ca era cel mai mare jandarm dintre ei,ei fiind si rapizi),prin urmare a trebuit sa pun jandarmii inapoi si separat din guppy,m.am gandit ca ceilalti nu vor manca din guppy si chiar nu au facut.o,vom vedea pe viitor. Am primit ca donatie o pereche de nigrofasciatum maturi ce au si depus de 3 ori deja,3 bala shark subdimensionati pt varsta lor si 2 hoplo maturi ce prezentau gauri tip hole in the head multe,mai mari dar si mai marunte,toti provenind dintr.un acvariu de 54l(pestii din acvariile de genul acesta sunt blestemati) . Drama cea mai mare de pana acum o constituie faptul ca Gibbicepsul urias mi.a ramas blocat in scorbura din fundal,unde presupun ca s.a agitat sa scape sau ceva si s.a ranit,pt ca l.am gasit intr.o dimineata ciufulit tare de tot la aripioare si pe abdoment foarte zgariat,nemaiputand sa inoate bine cu abdomenul,decat intr.o parte(asa am dedus ca nu a fost vina oscarului,mai mult pt ca ei doi erau mereu impreuna,oscarul statea deseori ascuns dupa "coama" gibicepsului,chiar cred ca il considera prieten ) si a murit dupa 3 zile.
am mai luat niste plante,neinteresant numele ci sa fie acolo,anubiasii au crescut,la fel si alea inalte si subtiri(nu mai stiu numele,nu ma pricep la plante si nu am interes deosebit pt ele).
Oscarul s.a dezvoltat extrem de frumos,coloritul de pe el ma face sa am impresia ca e cel mai frumos oscar din lume,dungile albe de la extremitatile inotatoarelor din partea dorsala sunt super radiante in contrast cu celelalte culori ale sale,negru si rosu.
Acvariu: 330l
Fauna:- 2nigrofasciatum maturi subdimensionati(masculului a inceput de curand sa ii creasca fruntea) si 1 pui de 2 saptamani ratacit pe.acolo din icrele ce le.am ratat; puiul l.am vazut ieri,are jumate de cm.
-3 bala shark subdimensionati(cel mai mare avand aprox 8-10cm)
-oscarul ce este vedeta acvariului( nu stiu lungimea,nici sa aproximez)
-2 hoplo extrem de fericiti si prietenosi,nu le e teama de nimic
-1 gibbiceps mic primit ca donatie de la un coleg de munca mai demult,vreo 8cm. Sta ascuns mereu .
-cativa melci melanoides tuberculata prin substrat
Filtrare: Sunsun 404B plin de ceramica,Eheim Ecco pro 300 cu ceramica,eheim substrat pro si turba si un Aquael Turbo 1000 cu ceramica
-Substrat : Quart negru si substrat Dennerle de aceeasi granulatie si culoare ca quartul,insa putin mai deschis la culoare fata de quart
Acvariu :cub 100l
Fauna:- cativa guppy corciti cu endleri salvati din petshop
-4 jandarmi (am zis ca mai iau cativa,dar am renuntat la idee din lipsa de spatiu)
-10/12 tetra emperor
-2 bunocephalus inexistenti pe timp de zi,stau in substrat,iesind doar noaptea(nu stiu cu ce se hranesc,probabil cu melci,nu ma stresez,ii am de doi ani jumate)
-2 fake sae maturi si grasi
-1 sae micut
-4-5 melci Pomaceea
-1 ancistrus albino de 3 cm ce nu l.am mai vazut de o saptamana,dar apare la asemenea intervale deseori
plante- anubias plus alte cateva greu de tinut minte infipte in substrat care cum am putut,bunocephalusii le scot mereu
Acvariu: 25l Diversa
Fauna-3 femele guppy si un mascul, plus cativa pui rataciti-una din femele urmareste mereu puii printre plante
- 7pui minusculi nigrofasciatum din prima ponta a lor,au fost 300 dar am pastrat doar7,presupunand ca o sa raman cu 2/3/4 maxim sper)
-1 melc pomaceea mare,cel mai mare din petshop ce l.am vazut; sper sa.mi traiasca, era cu cochilia putin decalcifiata,acum pare mai bine dar e cam inactiv.
Pt cei interesati,poze maine sau poimaine. Pt cei neinteresati,o sa pun oricum