Iacata ca mai scriu si eu ceva. Am sa incep off-topic prin a spune ca in acvaristica e ca in viata: cu urcusuri si coborasuri. Spun asta ca unii sau altii sa nu creada ca sunt vreun nebun fara ocupatie care se supara din cand in cand si tranteste un pesimist acut doar ca sa atraga atentia celorlalti. Nicidecum. Doar ca asa cum exprim o bucurie din toata inima, asa exprim si o "suparare" sau o zi mai proasta in ale acvaristicii. Adica mai dur, sa zicem. Asta nu inseamna ca ma las sau renunt (ne-ne, nicidecum, bre). Sa revenim la on-topic, dupa aceasta mica divagatie.
Deci, de 4 zile am inceput si eu fertilizarea macro, adica pe langa bomba de co2, am trecut la PPS (2,5 ml de solutie la 100 de litri net) - multumiri Marian pentru "prafuri". Si dupa o saptamana de familie racita, de la subsemnat la aia mica (eu inca mai "behai", deh, tigarile) am mai rearanjat decorul si am mai bagat ceva plante. Aici fac iar o paranteza si un sfat. NU scoateti plante cu radacini mari si rasfirate cu totul din substrat. Eu am patit asa cu 2 tufe de Blyxa, incat s-a innegrit practic apa in zona aceea. Ulterior, din pacate, am citit pe alt topic de aici patania altcuiva si sfaturile lui Alber: nu scoateti planta cu totul, daca vedeti ca are radacini foarte mari. Scoateti putin radacina, apoi bagati foarfeca, taiati, iar resturile de radacina ramasa se vor "evapora" in substrat in timp. Alber, sper ca nu te superi ca te-am citat cu sfatul aici. Daca stiam... Ca lucru bun, ca trebuie sa spun si ceva bun (nenea Porcu sa nu ma baneze, ca nu vreau sa induc pesimismul, m-am explicat la inceputul replay-ului) plantele mele prind in sfarsit radacini viguroase si incep sa faca pui/frunzulite. Deci pare ca in sfarsit s-au stabilizat... sper In fine, ca setup am "dus" tufele de Cabomba in colt, pe langa Valisneria gigantica care s-a "rasfirat" in spatele cioatei, locul fiind luat de o tufa maricica de Hygrofila diformis (sper ca am zis bine) si de 3 fire de Bacopa in crestere. Sper ca vor creste bine si in 1-2 saptamani sa acopere "golul". Atasez mai jos niste poze cu acvariul si cu niste locatari care au avut bunavointa sa "pozeze" la tata' lor. In speranta ca ajut, distrez, relaxez si nu plictisesc/enervez, va doresc o saptamana buna si realizari pe toate planurile, terestre sau acvatice
Daniele, cum se zice in argoul amical "esti dat dreaku cu acvariul tau". Mi-a placut clipul de prezentare. Cred ca ar trebui sa treci la Aquascaping cu micul tau "provocator de invidie". Perlare continua
Salut. Am observat doi tetrazoni din cei patru care azi au capatat o culoare superba, din ros-galbenul lor au devenit ros-negri, caramizii, mai ales pe creasta. Aripioarele s-au inrosit foarte frumos. Si i-am observat "jucandu-se" sau "batandu-se" cum se vede in filmuletul din link. Intrebarile sunt: sunt doi masculi sau o femela si un mascul? Se bat sau se joaca? (mie imi pare ca se pupa ) Colorarea intensa e de bine sau e de rau? Cum imi dau seama la tetra care e "ea" si care e "el" ? Sincer, din cei patru, nu am vazut diferente decat aceea de culoare, cum s-a intamplat si azi. Linkul cu cei doi "pupaciosi/luptatori"
Stii ca parca mi-ai ambitionat mossul de pe cioata. M-am uitat foarte atent la el si am vazut si eu cateva zeci de bule, mici-mici de tot, care la 10-20 de secunde urca la suprafata. Pacat ca aparatul nu prinde asemenea fineturi. Poate cand va perla "la greu" sa prind si io ceva. Keep up the good inspiration.
Gargamel, parerea mea ca e mai bine daca deschizi un topic despre capacul tau, asa cum e el, la sectiunea atelier(DYI)&hardware[b], acolo vor intra cei ”priceputi” in mestereli si te vor invata cum sa faci. Si neaparat pune o poza-doua cu acvariul si capacul, sa vada si lumea ce ai acolo. Altfel cum sa primesti ajutor daca nu se vede in fata obiectul ”muncii”? Parerea mea e sa rogi prietenul care te-a ”pricopsit” cu acvariul sa iti faca un capac din pal (nu ar trebui sa fie probleme, daca se pricepe) in care sa iti faca loc pentru doua/trei neoane, depinde la ce iti vor trebui si bineinteles, daca sunt finante. Parerea mea, buna sau rea.
Fotografule, fa cum crezi tu, man. Nu trebuie sa tii cont sau sa faci ce zicem noi, ia-le ca pe niste SFATURI, nu incercam noi astia mai prosti sa iti bagam in casa nici SAE, nici melci, nici alte solutii. Doar incercam sa dam niste SFATURI, PARERI, IDEI, bazate pe experientele noastre anterioare. Eu ma retrag din aceasta discutie ca nu am loc si se pare ca nu sunt indeajuns de copt sa dau sfaturi. Sa ai ape limpezi, lipsite de alge.
La creveti nu iti pot da sfaturi. Inca nu am si nici nu i-am studiat. Deci e un subiect tabu pentru mine. Nu stiu cat de buni sunt la papat alge, asta te pot sfatui cei care se pricep. SAE ii iei pui si cand cresc mari si nu mai sunt ”de folos” ai doua variante. Ori ii tii ca ii iubesti si nu poti sa renunti la ei, ori ii treci la sectiunile ”vanzari” sau ”donatii”.
Axl, subscriu la ce zic oamenii de mai sus. Daca nu ai finante sau nu crezi ca investitia merita facuta pentru acvariul tau... inca, mergi fara probleme pe Bomba.Cauta pe forum Reteta lui Dalles, e sfanta, apoi cauta si ce recipiente iti trebuie si ce accesorii si pune manuta si fa-o. Daca iti iese bine, asa cum scrie pe forum (gasesti garla explicatii, s-a tot batut moneda pe subiectul asta) ai sa fii apoi foarte multumit. Ca mai noi toti, de altfel. Bafta la constructie.
L.E. My bad, acum am citit ca ai 26 de litri parca in acvariu. La asa cantitate, mergi pe o bomba ieftina home-made, nu te arunca la sisteme CO2 de milioane. Pastreaza banii pentru acvariile mai mari care vor veni pe viitor.
Cum am fost si eu sfatuit mai demult, scoti planta afectata de BBA (smocurile alea maronii) si o bagi cateva zile separat, intr-un vas, galeata, acvariu mic etc... si dozezi Easy Carbo la de 3-4 ori doza zilnica recomandata. Si astepti... Mie sincer nu mi-a mers, aveam BBA pe un mic Crypto, ulterior l-am aruncat.
Si ar mai fi puii de SAE, care la mine au ”stins” algele, ce-i drept la mine erau Fuzz Alge, mai ales pe Echynodorusi si pe Valisneria, sau Alge verzi. Dar sa stii ca s-a vazut ”munca” lor. Acum vezi si tu la ce reactioneaza plantele tale. Alte solutii mai sunt, dar mai radicale si despre astea nu te pot sfatui. Toate cele bune.
Mda, frumos. Da si cand o sa bagi CO2, sa vezi explozie. Arata bine cioata in colt acolo, ma tot bate gandul sa o ”transportez” si eu pe a mea tot spre un colt.
Isahori, bafta, o sa tot treci prin nopti nedormite. Asa e cu pasiunile, ca si cu fetele (n.a. sotia&fetita) nu te lasa si nu poti sa le lasi Trebuie sa le impacam cu maaare grija pe toate.