De unde esti? Iti pot trimite eu cand vin in tara un filtru HOB Aquael FZN 3.
Trebuie sa te descurci cu capacul, daca nu il asezi bine, te da jos din pat (zbarnaie).
Nu e prea tarziu sa o iei de la capat. Schimba nenorocirea aia de pietris colorat, arata fix ca p..a calului infipta in perete.
Uite o idee, ceva ieftin si bun:
https://www.nevertebrate.ro/pietris-5-kg-dupla-ground-nature-midland-ground-0-8-mm-51249 Atentie, trebuie spalat bine de tot inainte de utilizare.
Sub el poti asterne un strat de sol fertil - recomand JBL Aquabasis.
Ca sa calculezi necesarul aproximativ de nisip, inmultesti lungimea acvariului (cm) cu latimea (cm) si cu grosimea dorita a stratului de nisip, sa zicem 4 cm, apoi imparti la 1000.
Reiese un numar de x litri necesari, iar la nisip tot pe acolo bate litrul cu kg.
Vezi pe la hornbach sau petshop-uri de niste lemne decorative, nu avioane ci cu aspect cat mai natural. Baga nasul prin jurnalele colegilor, ca sa ai inspiratie.
Mi-am adus aminte de ceva ce am facut pe vremuri. Era din plexiglas, dar se poate face mai usor si mai safe din sticla.
Faci un mic acvariu, sump, cum vrei sa ii zici. Lungimea sa fie cat a bazinului, latimea cat iti permite spatiul dintre acvariu si perete, inaltimea cu aprox. 10 cm mai mare decat acvariul.
In interior faci niste separatoare (unul, doua, trei, cum iti vine)
Dai doua gauri, pui doua flanse si niste tevi - in si out.
Pompa trebuie sa o pui pe intake, in interiorul acvariului, ca sa eviti dezamorsarea si golirea sumpului in acvariu si pe parchet.
Am facut si o schita mega profesionala, intr-un program foarte scump si special pentru proiectarea filtrelor (mspaint)
E riscant sa iti indic ceva anume.
Nu am idee cum se comporta sticla cand sustine o anumita greutate, fiind un nano ma gandesc ca are sticla subtire si fragila.
Hai sa dezbatem putin problema.
Pestele betta vs filtre.
Daca flow-ul este prea mare, are probleme la inot. Un filtru cascada nu o sa aiba un asemenea flow incat sa-l dea peste cap. Eu am tinut betta in acvariul comunitar, de 500 de litri, cu 2 eheim 2078 foarte puternice. Stie singur sa-si gaseasca punctele safe pentru inot..
Riscul mare de fapt, in cazul filtrelor puternice, e sa nu-ti lipeasca pestele de intake.
Filtre HOB - ai avantajul ca nu iti ocupa spatiul din nano, problema e una de siguranta, cum ziceam mai sus. Daca nu ai doua maini stangi, poti improviza un stativ care sa preia greutatea apasarii pe sticla.
Filtre interne - ocupa spatiu, iar cantitatea redusa de materiale filtrante pe care o suporta m-a facut mereu sa spun ca sunt bune doar ca sa plimbe apa.
Filtre externe - ar fi o solutie buna, exista tot felul de mini filtre externe pentru nano-acvarii, dar recomandarea e pentru bazine de la 50 litri in sus.
Daca ar fi sa aleg pentru mine un filtru hob, in conditiile date - ar fi asa, in ordinea numerelor de pe tricou:
Oase BioStyle 75
Eheim Liberty 75
Classica Crystal 1 (chinezarie, dar buna)
Aquael fzn nu cred, cel putin eu am un fzn3 pe care-l folosesc ocazional ca sa rulez prin el anti silicati, carbune, etc, in functie de necesitati.
Plasticaraia e jenibila, zgomotul e infernal. Nu am avut fzn1, nu stiu cum e, dar pot presupune ca nu e departe.
Poti alege intre un filtru hob, cel mai mic pe care-l poti gasi (daca nu are reglaj de debit, pui un burete la iesire, unde "cascada" atinge luciul apei), sau un filtru din burete actionat cu pompa de aer, sau un filtru intern de genul asta:
https://www.hornbach.ro/p/filtru-interior-acvariu-tetratec-easycrystal-filter-250/7335321/ Eu personal as alege un filtru hob.
Eu te-as sfatui invers.
Fa o ciclare pe termen lung, 40-60 zile, fara pesti, fara plante si mai ales, fara lumina.
edit: daca o sa ai lemne in acvariu, poti pune de la inceput 2 ancistrusi, dar sa nu te atasezi prea tare de ei, vor fi de sacrificiu. In schimbul sacrificiului, vei avea lemne curate, fara "muci" si rahat suficient cat sa mearga ciclarea.
Clar, e un pas inainte. Nu se incadreaza la acvarii de top, dar te rog sa te uiti in urma, la poza din primul post si sa ne spui ce parere ai.
Persevereaza, fura tehnici si modele fara rusine, pentru ca exista potential.
Samy e mai vulcanic cateodata, probabil a incercat sa iti dea un pic de avant.
Rumega bine ce ti-au zis colegii, ia o hotarare si procedeaza in consecinta.
Este un nisip inert, il folosesc si eu. Nu are proprietati specifice plantelor si necesita imbogatirea lui. Vezi ca speli la el pana iti da sangele pe nas..
ilbiscione wrote:Mai este nevoie de sol fertil? Nu ma voi complica cu plante pretentioase.
Chiar daca pui pietris inert, sub el pune un sol fertil, cum ar fi JBL AquaBasis Plus - indiferent ce tip de plante doresti.
Eu de cate ori am procedat asa, n-am avut probleme cu algele (asta e un secret, sa nu-l spui la nimeni). Nu stiu de ce, n-am talente de chimist, dar fara gres asa s-a intamplat.
Eu am schimbat recent nisipul dintr-un acvariu cu altul nou, fara sa deranjez pestii prea tare.
Iti spun sincer ca de obicei nici nu bag in seama acvariile astea cu pietris colorat, dar in cazul tau ma gandesc ca nu e prea tarziu si nici nu gasesc motive pentru care sa nu schimbi oribilitatea aia.
Sa stii ca si la mine in casa femeia are intotdeauna dreptate, dar cand se intoarce cu spatele eu fac cum e bine, nu cum are ea dreptate.
Uite aici niste exemple de oameni care au ascultat ce zic prostii mai batrani.
Melbo:
Inainte
Dupa
Samy:
Inainte
Dupa
Ca sa ai acvariu, nu inseamna ca iti cumperi un recipient din sticla in care pui apa. Inseamna mult studiu, cateodata multa investitie, repectarea unor reguli de baza, simt estetic si rabdare.