[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: kirucd
Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Nu cred ca merge, osmozorul are nevoie de o presiune minima de 2 bari, iar ca sa aiba performantele
normale de 3 bari. Cred ca solutia ar fi sa ai un bazin de stocare de 100-200 de litri, cu un plutitor care
sa iti comande hidroforul atunci cand ajunge la jumatate sa zicem, si din bazin sa alimentezi o pompa
booster pentru osmozor. Bazinul trebuie pus mai sus decat pompa booster, apa sa ajunga la pompa booster
prin cadere libera.
Ideea ta e una proasta, dar e problema ta. Insa nu ai spus din ce material sint ornamentele
respective, nu avem de unde sa ghicim si astfel nu avem ce sfat sa iti dam... Probabil poti
incerca cu silicon.
Mini recif inseamna acvariu de apa sarata, ai postat la apa dulce.

Ce fel de ornamente vrei sa folosesti?
Aia cu "mi se pare ca lumina e slaba" e relativa, ochiul uman percepe mai bine lumina verde decat cea albastra,
doar daca masori cu un parmetru poti sa sti cata lumina ai. In plus de asta lumina de led e diferita de lumina de
neoane. Vezi setarile pe care ti le trimite Sebi.

Eu la lampile mele, care sint Ai Soluri vechi, am nivelul de Blue undeva la 50% valoarea maxima si Royal Blue pe
la 65%, iar albul undeva la 35-40%.
Tevile de tur si retur vor fi si ele din inox ca dotare standard, in 3 versiuni functie de marimea
filtrului si in doua variante pentru fiecare tip de filtru, cu sau fara skimmer de suprafata.
In momentul in care suprafata in sectiune este mai mica, tendinta mediilor este sa se colmateze
mai repede decat daca suprafata in sectiune este mai mare, cazul JBl vs Eheim. Aici mai intervine
si colmatarea furtunurilor, la JBL se colmateaza mai repede decat la Eheim, iar aici am o solutie,
e adevarat ca nu este ieftina, dar e de calitate: furtunuri din silicon.

Filtrele vor fi facute din teava de inox trasa, cel mic de 6" (168 mm) diametru, cel mediu de 8" (219 mm)
diametru, iar cel mare de 10" (273 mm) diametru. Inaltimile, fara pompa, vor fi probabil de 40 cm inaltime
cel mic, 45 cm cel mediu si 50 cm cel mare. La care se adauga pompa care are pina in 10 cm inaltime.

In plus filtrul va fi conceput de asemenea natura incat sa se poata scoate si curata filtrele mecanice fara a se
umbla la cele biologice, vor fi doua compartimente diferite, total independente, compartimentul pentru filtrare
mecanica se va putea scoate fara sa scoti apa din compartimentul de filtrare biologica.
paul_stanescu wrote:
Intrarea apei se face pe principiul vaselor comunicante, sau / si prin aspiratie de catre pompa?

Se face pe principiul vaselor comunicante, apa ajunge in filtru prin cadere libera, de asta e nevoie
ca filtrul sa fie pus mai jos decat acvariul, iar pompa nu face aspiratie, pompa doar impinge apa inapoi
in acvariu, in acest fel nici nu exista presiune mare. Pompele filtrelor sint pompe de debit, nu de presiune.
Ba da, e posibil sa sa merg pe o varianta 1/5, 2/10 si 3/15 pentru toate filtrele, trebuie mai intai
sa fac rost de desenele CAD pentru fitinguri si robineti, nu vreau sa iasa prea inalte filtrele.
Eu inca nu sint convins ca va functiona cum trebuie. Si e posibil sa ai si un zgomot mare cand vemtilatorul va trage aer
prin acele gaurele...
Cea mai simpla varianta este sa faci gaurirea la un CNC.
Oricum faci, calculeaza suprafata totala a gaurilor ca sa iti permita fluxul de aer nominal prin ventilator.
Multam

Am uitat sa pecizez un lucru, destul de important, pe care l-am gandit din faza de proiectare,
apa va circula de jos in sus prin filtru, iar compartimetul de filtrare mecanica poate fi scos
fara a se umbla la compartimentul de filtrare biologica care ramane cu apa. Sigur, filtrul trebuie
oprit, dar datorita cuplelor rapide el se poate scoate in maxim 1 minut si se poate desface pe
bucati, cele doua compartimente vor fi independente chiar daca sint unul peste altul.

M-am gandit la acest aspect pentru ca filtrele mecanice trebuie curatite mult mai des decat cele biologice.

In plus, in compartimentul pentru medii mecanice va fi loc pentru a se adauga si medii chimice daca este nevoie.
In cazul neoanelor lampa trebuie sa aiba balasturi dimmabile si are un controller, pentru leduri exista
la fel un controller.
Foarte frumos
Nu cred ca sint de 1 tol, de obicei pentru astfel de filtre, daca sint de 10" (25,4 cm) sint de
obicei de 1/4 sau de 1/8.
Cred ca avantajul major pentru plante, asa cum este si pentru corali, este o lumina dimmabila,
cu un program in care lumina sa creasca de la 0 pina la un maxim, sa ramana acolo pentru 2-3 ore,
apoi sa scada la 0 pina la sfarsitul programului de iluminare.
Nu esti nici primul nici ultimul Ru am reusit sa fac acelasi lucru la ultimul acvariu al lui Mosu,
am strans tare flansele si s-a crapat geamul, a trebuit schimbat...
Pentru ca in ultima perioada mi s-au cristalizat ideile in ceea ce priveste filtrarea si filtrele externe,
am hotarat sa fac pasul si sa concep un nou tip de filtru extern

Deocamdata ideea este in capul meu, saptamana asta o voi pune pe hartie (versiune CAD), iar in urmatoarele
2-3 luni voi construi primele prototipuri. Prototipuri, la plural adica, pentru ca vor fi 3 filtre diferite:
- 1 litru material filtrant mecanic + 4 litri mediu filtrant biologic pentru acvarii pina in 100 de litri
- 2 litri material filtrant mecanic + 8 litri mediu filtrant biologic pentru acvarii intre 100 si 300 de litri
- 3 litri material filtrant mecanic + 12 litri mediu filtrant biologic pentru acvarii intre 300 si 500 de litri

Filtrele vor fi realizate din teava de inox trasa, cu fitinguri, robineti si cuple rapide din inox standard alimentar/laborator,
pompele vor fi pompe DC de calitate, Waveline DC2500 pentru primele doua si Waveline DC4000 pentru ultimul,
cu posibilitatea reglarii debitului total prin filtru (pompele sint Canadiene).

Inovatia majora va fi ca debitul pentru filtrare mecanica va fi diferit de debitul pentru filtrare biologica si va fi mai mare,
practic debitul pentru filtrare mecanica va fi debitul setat al pompei, iar debitul pentru filtrare biologica va fi reglat din
doi robineti, unul pentru partea de filtrare biologica la intrare si unul pentru partea de filtrare mecanica la iesire.

Intentionez sa testez cele 3 filtre pentru o perioada de 6 luni, iar daca totul merge ok va exista o productie de serie.

Ca si preturi este greu de estimat in acest moment, dar probabil filtrul mic va fi in jur de 250 de euro, filtrul mediu
in jur de 350 de euro iar cel mare in jur de 450 de euro (inclusiv materialele filtrante mecanic, fara cele de filtrare
biologica). Garantia filtrului (fara pompa) va fi de 5 ani, iar pompa va avea garantia standard pe care o pot obtine
de la producator, probabil 1-2 ani.
Mie mi se par cam mici gaurile, ai calculat daca suprafata lor iti permite sa ai debitul de aer nominal al ventilatorului?
Nici din alea nu scoti. Scoti doar clorul din apa si anumite substante care pot reactiona chimic cu carbunele
activ. Cauta mai multe informatii despre carbune activ...

In privinta nitratilor, USA are o limita legal admisa pentru apa potabila de 10 mg/l, stiu ei de ce.

Si un articol referitor la pragul de 10 mg/l, gasesti mult mai multe daca vrei sa cauti:

http://www.waterboards.ca.gov/water_issues/programs/tmdl/records/region_2/2008/ref2426.pdf

De enervat nu ma enervez, dar se pare ca nu intelegi ceea ce iti scriu. Sa imi spui ca sa nu ma mai obosesc...
Bravo, super idee cu cricul si normala in final

Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Go to: