[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: kirucd
Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Cam asta ar fi varianta de filtru mediu, are o inaltime totala de 650 mm, 3 litri de medii filtrante mecanice si
10 litri de medii filtrante biologice:

image

image

image

image

Acum ar trebui sa se inteleaga mai bine. Nu am avut timp sa desenez tija si semeringul pentru robinetul
din interior, tija va iesi afara pentru ca robinetul din interior sa poata fi actionat din exterior. Si mai am de
desenat grilele pe care stau madiile de filtrare si o grila care va veni peste mediile biologice, inainte de pompa.
Pentru lipit acvarii Dow Corning, in cazul tau nu e nevoie de asa ceva. Cauta un silicon
care sa scrie pe el ca este safe pentru acvarii.
Le poti lipi cu silicon.
cazanradudaniel wrote:
kirucd wrote:Nu stiu cum este controllerul nou de la AI, dar eu am lampile AI Sol conectate si controlate de Profilux,
si la Profilux am o setare care se refera la nori, se pot simula aleator nori, se seteaza cat de des sa apara,
sa zicem 15% din timpul total si cat de mult nor sa fie, sa zicem 50% din intesitatea luminii in momentul
in care norul apare. In variantele noi de Profilux, cu lampile lor (dar cred ca si cu alte lampi) se poate chiar ca
norul sa treaca de la o lampa la alta daca ai mai multe lampi instalate, ca si cum norul s-ar misca.

Lampile AI au optiunea de weather... unde poti adauga perioada din zi, intensitatea si probabilitatea unei furtuni, dar care pe langa nori simuleaza si fulgerele, ceea ce cred eu ca ii cam sperie pe locatarii acvariului... Pana acum nu am descoperit cum scoti doar fulgerele...

La Profilux setarile pentru fulgere simt separat de cele pentru nori. Adica poti sa ai nori si fulgere, sau doar nori sau doar fulgere.
Da, faina ideea
Alea pe care le vezi in link sint cat doua filtre
Este diferenta mare intre suruburi, eu am folosit in niste aplicatii suruburi 10.9 si 12.9 pentru ca
cele 8.8 de forfecau. E adevarat ca aplicatia mea presupunea vibratii. Asa incat exista mari diferente
intre grupe. Dar daca mai adaugi cate unul pe fiecare parte cred sa fie ok.
Vorbim de cuple rapide cu valve in interior, cand desfaci cupla sa nu curga apa. Astea nu le faci pe strung...

Uite, ceva de genul asta:
http://www.guyson.co.uk/hose-couplings/hansen-quick-release-couplings/hansen-couplings/hansen-mldb-series-dry-break-couplings-for-fluid-transfer-stainless-steel
Nu, nu se folosesc fitinguri de alama la acvarii, nu vrei sa introduci cupru in acvariu.
Nu cred ca suruburile sa se reteze (forfece). Dar vezi ca suruburile tale sint 5.8 iar tu ai pus ca exemplu
calcule pentru 8.8, e mare diferenta intre cele doua tipuri. Pentru siguranta poti sa le inlocuiesti cu
suruburi 8.8 sau sa mai adaugi inca un surub la fiecare prindere, si intr-o parte si in cealalta.
koala wrote:
kirucd wrote:Nu ati inteles niciunul ce vreau sa fac ...

Plm, asa este!

Intrebare "de prost":

- In loc sa faci 2 compartimente "catarate", unul pe celalalt... nu ai putea lua in calcul 2 compartimente "alaturate"?
- Scapi de stresu' cu inaltimea totala a ansamblului, pentru ca asta e marea problema a standurilor noastre... toata lumea are loc berechet "dedesubt", singura problema fiind "inaltimea" acaretului in discutie.

Pai nu am de gand sa fac un prefiltru si un filtru separat, arata ca naiba. In plus daca le pun alaturate
e mult mai complicat sa fac bypassul. Inaltimea nu este o problema majora, folosesc teava de inox cu
un diametru mai mare si astfel inaltimea totala e asemanatoare cu a altor filtre externe.
Nu ai deranjat cu nimic, stiu ca ai facut cateva canistre. Eu urmeaza sa fac acest filtru de la zero, nu sa
folosesc niste canistre existente folosite in industria alimentara. Pur si simplu il produc, manufactura.
In plus canistrele pe care le folosesti tu nu ma ajuta cu nimic, practic eu voi avea doua canistre puse
una peste alta, nu are sens sa iau o canistra de la tine si sa o tai. Si ce vreau sa fac nu e asa simplu,
daca era cautam direct o canistra asemanatoare cu ale tale...
Nu ati inteles niciunul ce vreau sa fac O sa postez un desen cand il voi termina.
- pompa este o pompa externa, sta pe capac
- filtrulul are practic 2 sectiuni, prinse intre ele cu cleme, puse una peste alta
- sectiunea de jos este exclusiv pentru filtrare mecanica si acolo intra apa care circula de jos in sus
- sectiunea de sus este exclusiv pentru filtrare bilogica, se pune peste sectiunea de jos si se prinde cu cleme
si o garnitura de silicon, o parte din apa urca de jos printr-un robinet aflat in interior si care este montat
pe fundul compartimentului de sus (cu manerul in exterior, o tija care iese printr-un semering), iar alta parte
din apa intra pe o teava de by-pass unde voi pune si acolo un robinet cu limitator ca sa nu se poata inchide complet
si aceasta teava intra inapoi in compartimentul superior in partea de sus a compartimentului de sus, inainte de pompa

Deci filtrarea mecanica este pentru 100% din debit, filtrarea bilogica este pentru o parte din debit, se ajusteaza din cei
doi robineti. Doi robineti pentru ca, asa cum spune Koala, apa tinde sa o ia pe drumul cel mai isor unde nu are obstacole,
adica pe bypass, si atunci trebuie sa pot restrictiona debitul pe bypass pentru a forta apa sa urce si prin mediile bilogice.

O sa postez mai pe seara un desen.

@Sebi multumesc, eu vreau sa construiesc o canistra externa, nu sa cumpar una.

@Bogdan da, trebuie sa aiba si valente estetice, fac totul de inox, parca nu prea da bine conectori din plastic...
... doar ca robinetul de la filtrare biologica trebuie sa se inchida complet, el este pe fundul
compartimentului de filtrare biologica si daca nu se inchide complet atunci cand se desface
filtrul apa din compartimentul de filtrare biologica va curge. Deci robinetul pentru biologic
trebuie lasat asa cum este, sa se poata inchide complet, iar cel pentru bypass trebuie modificat
ca sa nu se inchida complet... trebuie sa fac niste desene ca sa intelegeti mai bine
Nu stiu cum este controllerul nou de la AI, dar eu am lampile AI Sol conectate si controlate de Profilux,
si la Profilux am o setare care se refera la nori, se pot simula aleator nori, se seteaza cat de des sa apara,
sa zicem 15% din timpul total si cat de mult nor sa fie, sa zicem 50% din intesitatea luminii in momentul
in care norul apare. In variantele noi de Profilux, cu lampile lor (dar cred ca si cu alte lampi) se poate chiar ca
norul sa treaca de la o lampa la alta daca ai mai multe lampi instalate, ca si cum norul s-ar misca.
Imbinarile la cadrul din aluminiu facut de Crys sint din plastic, dar sint pline si presupun ca este un plastic
tip ABS cu o rezistenta mare. Daca te uiti la poE vei observa ca elementele de legatura din plastic intra in
interiorul tevilor. Cei care produc profilele de aluminiu respectiv sistemele d eprindere sigur au un catalog
in care gasesti modul de calcul al fortelor (tensiunilor) pe care pot profilele si sistemele de prindere sa le suporte.
Eu asa am gasit la profilele de aluminiu din care am facut cadrele de la acvariile mari si unde prinderile sint
cu niste simple suruburi, dar e adevarat ca profilele sint unul peste altul, pentru siguranta.
Gabi o sa postez si ceva schite, dupa ce fac desenele CAD. Ideea e simpla, o parte din apa care vine din compartimentul
de filtrare mecanica nu va trece prin corpartimentul de mai sus de filtrare biologica ci va trece printr-o teava de bypass si
va ajunge sus, langa pompa. Vezi cum e facut filtrul de la Ada de inox, ceva de genul ala o sa iasa, doar ca vor fi doi
cilindri de inox unul peste altul, cel de jos pentru filtrare mecanica si cel de sus pentru biologica, cel de sus va avea si un
sistem de bypass.

Andrei, da, o sa incerc sa depun si documentatie pentru patent, dar mai intai trebuie sa il proiectez si sa il construiesc
si sa mai fac si un calcul economic sa aiba un pret civilizat, adica mai am ceva de munca

Idee ta e buna, pot folosi 2 robineti, unul pentru filtrare biologica si unul pentru bypass, si sa modific amandoi
robinetii astfel incat sa nu poata fi inchisi, sa ramana deschisi sa zicem 25%. Mersi de sugestie

Chestia cu recircularea la un filtru extern in cazul in care nu mai vine apa din acvariu este destul de complicata,
excede mult proiectul meu. In varianta de filtru extern nu cred ca se poate face decat cu ceva senzori de debit
si electronica, nu cred ca se poate face ceva mecanic. In cazul filtrului hangon acolo trebuie sa fie ceva mecanic.
Ok, m-am apucat de desenat si de cautat diverse fitinguri. Am gasit ce am nevoie, in mare.

Am doua probleme la care as vrea, daca se poate, sa citesc si parerea voastra.

Prima este legata de cuplele rapide. Marea problema pe care o intampin, cel putin din ce
am gasit pina acum, este ca pretul pentru cuple rapide din inox este imens. Marea majoritate
sint folosite in hidraulica, se preteaza pentru lichide, dar suporta si presiuni mari, de unde si
pretul foarte mare, ceea ce nu este cazul meu. Orice indicatie, ajutor, in privinta asta, este
mai mult decat binevenit. Orice solutie, obligatoriu din inox, cu ajutorul careia sa pot deconecta
cele doua furtunuri, de tur si retur, rapid, cu valve si intr-o parte si in alta, este mai mult decat binevenita.

A doua problema pe care o intampin este una de functionalitate. O parte din debitul de apa din compartimentul
de filtrare mecanica trece prin bypass de compartimentul de filtrare biologica si intra in acesta in partea superioara,
inainte de pompa. Debitul de apa prin compartimentul de filtrare biologica va fi reglat cu un robinet. Am
doua variante, de aici incolo: sa pun un alt robinet si pe partea de bypass sau sa nu pun. Argumentele, pro si contra,
in favoarea uneia din cele doua variante ar fi:
- daca adaug acest robinet pe partea de bypass pot sa reglez mai usor debitul de bypass, dar daca adaug acest
robinet introduc un factor de risc suplimentar, cineva poate inchide amandoi robinetii si atunci apa nu mai trece prin
filtru
- nu adaug acest robinet, bypass-ul il fac pe o teava cu un diametru mai mic si reglez debitul prin filtrul biologic
doar din robinetul special pentru asta, insa in varianta asta sa zicem ca am un mic argument contra, in functie
de tipul materialelor de filtrare biologica si de gradul lor de colmatare debitul prin acestea nu va putea creste
de un anume nivel (asta nu e neaparat un dezavantaj, in fond mi-am propus de la inceput sa am un debit
mai mic prin filtrarea biologica)

Eu as inclina catre a doua varianta, doar cu un singur robinet, voi ce parerea aveti?
Da, stiu ca in Cluj aveti o apa moale, probabil ca si vizitele la medicii nefrologi sint mai rare

Dar o apa dura cred ca se poate numi peste un GH de 15. Ori nici noi nu avem atat in Bucuresti.
In Bucuresti apa nu este dura, are un GH de maxim 10... uzual in jur de 6-8.

Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Go to: