[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: eugenstanga
Forum Index » Profile for eugenstanga » Messages posted by eugenstanga
Am doi corydoras albino de vreo jumatate de am, si au cam intre 5-6cm, dar chiar nu stiu care le este sexul. Cum ii disting dupa sex?
Astept raspuns. Multumesc.
@porcu: cum si cu ce medicamente tratezi tubifexii???
... vaselina siliconica/glicerina boraxata 10%/etc. nu fac altceva decat sa previna "imbatranirea" garniturii de cauciuc, expusa constant sub o anume presiune si/sau a apei, si prea putin pentru etansarea eventualelor racorduri

chiar este interesant articolul...

In piata in Iasi, la "2 baieti", stiu un singur tip care vinde tubifexi, si cred ca el e si singurul din Iasi.... din cate am inteles, tubii de la el sunt tratati, dar nu a dat detalii.
Eu am vivipari si ii hranesc doar o data pe zi cu tubi, de vreo trei luni de zile, si pana nu au patit nimic.
Ca sa ii tii vii le trebuie o temperatura cat mai scazuta a apei, la noi la robinet 15 grade e perfect, vad ca le prieste bine viermilor (chiar au depus si oua, dar nu cred ca obtin eu cultura din ei)
Cel putin o data pe zi schimb complet de apa. Sau cel mai bine faci un sistem de schimb de apa cu picatura ... adica ai apa proaspta tot timpul in recipientu de cultura.
De prefereat innainte de hranire ... mai speli o data portia de mancare vie ptr pesti.
Mai este si varianta de tratare a tubilor innainte de hranire a pestilor prin aparire, o temperatura de circa 70grade, dar car eu nu am ajuns inca sa o practic.

Succes...
RVP wrote:Mai bine mergi pe eheim substrat pro deoarece cele de la seachem nu sunt asa de eficiente.
http://www.youtube.com/watch?v=1RBnw8Hqy7E

acest test cred ca mai mult releva adeziunea intermoleculara dintre lichid si solid, sau altfel zis e vorba de capilaritatea materialului (care este capacitatea unei corp poros sau a unui tub de a atrage un lichid)
"Capilaritatea este capacitatea unei corp poros sau a unui tub de a atrage un lichid, care apare în situa?iile în care fortele de adeziune intermoleculara dintre lichid si solid sunt mai puternice decât fortele de coeziune intermoleculare din interiorul lichidului. Capilaritatea poate induce o miscare ascendenta a apei, contrara celei descendente induse de gravitatie. Capilaritate este un set de fenomene datorate interactiunilor dintre moleculele de lichid si solid (de exemplu, peretii de la un container) pe suprafata lor de separare. Fortele care apar în acest fenomen sunt tensiunea de coeziune, aderenta si de suprafata. De exemplu, se manifesta pe suprafata lichidului în contact cu solide care pot aparea ridicat (în cazul de apa), deoarece fortele de adeziune între apa si recipientul care contine acesta sunt mai mari decât fortele de coeziune dintre moleculele de apa, sau deprimat (în cazul de mercur), decât restul suprafetei, deoarece în acest caz sunt de coeziune obliga si prevaleze în ceea ce priveste fortele de adeziune."

"Capillary action of water compared to mercury"
image

poti vedea: http://ro.wikipedia.org/wiki/Capilaritate
http://en.wikipedia.org/wiki/Capillary_action
@RVP: testul releva hidrofilia sau hidrofobia materialului filtrant ... fapt care nu releva capacitatea materialului pentru filtrarea biologica

astept pareri
deasemeni eu sunt de parere ca nu strica, daca tot sunt mai multe sertare in filtrul extern, pot fi combinate mai multe tipuri de materiale filtrante, deci poti combina si Matrix cu Eheim Substrat pro sau/si cu JBL MicroMec. Ele avand diferite caracteristici fizice/geometrice (legate de porozitatea suprafetei/ porozitatea interna), cat si ca factor biologic (de stocare a microbacteriilor denutrificatoare) poti avea o "plaja" mai larga de material filtrant.

... astept si alte pareri
pentru o mai buna analiza dintre Seachem Matrix, Eheim Substrat Pro si JBL MicroMec poti citi linkul http://www.seachem.com/support/SpecificSurface.pdf

citez:
"Abstract
BET surface area measurements indicate that Matrix contains nearly 10 times the specific
surface area of Substrat Pro, and more than 20 times the specific surface area of MicroMec.
Practically all the specific surface area of both Substrat Pro and MicroMec are in the range of
pore diameters to be biologically useful, while some of the surface area of Matrix is in pores that
are reserved for physical and chemical processes, not biological processes. Estimates from two
different pore geometries indicate that Matrix contains between 4 to 4 ½ times the biologically
active surface area of Substrat Pro, and between 8 to 9 times the biologically active surface area
of MicroMec."

Binenteles asta zic cei de la Seachem ... astept si ale opinii
Imi place f. mult ... felicitari!
kmol wrote:Expresia din ultima poza ...... e priceless .......

Multumesc.... ficamea are momente cant se uita la pesti minute intregi ... cu o rabdare nemaintalnita de mine la un copil de doar 1an.

kmol wrote:Un sfat, mascheaza bine polistirenul ala de sub acvariu. Cand va descoperi ce frumoase sunt "bilutele" ....nu te vad bine

Cat despre suportul de sub acvariu (pad-ul) este din polistiren extrudat bleu (adica dintrala care nu e cu "bilute"), si e invelit cu hartie alba peste care am pus o folie transparenta. Cat de curand am sa cumpar un profil de colt L de 40x40mm din pvc si am sa-l vopsesc in negru cu un spay, si montat la baza acvariului. Atunci nu o sa se mai vada deloc suportul de sub acvariu (pad-ul) si baza de sticla a acvariului, chiar si o parte din substrat.

In rest, va promit ca o sa revin cat de curand cu noutati despre acvariu si cu poze noi. Am inceput sa fac modificari majore in el.

Spor si ape limpezi la toti.
Salutari tuturor

Cum am zic ca am sa fac achizitii noi ... tocmai mi-au sosit ceva frumos din germania de la un prieten din copilarie.
Le-am adus cu atlsibu si au sosit intacte .... am facut un foarte mare sacrificiu ca sa trec la urmatorul pas, o vreme o sa fiu in impas dar o sa depasesc momentul.
Pachetul contine:
- 2 butelii co2 de 2kg valab. 2015, goale (atlasibul nu transporta butelii cu gaze subpresiune)
- un reductor cu 2 manometre, o electrovalva, cu valva de siguranta si furtun co2 (toate parca sunt ca noi)
- un reactor co2 imens, cred ca e tot de la aquamedic, dar model mai vechi, caci e aproape identic cu aqua medic 1000
- Sterilizator UV-C JBL Aquacristal 9W, dar care trebuie sa ii schimb lampa, si sa-i cumpar adaptoare de IN/OUT
Deocamdata o perioada, sper nu prea mare nu o sa le folosesc, deoarece trebuie sa imi revin material. Sunt la pamant.

Poze de la vanzatorul din germania.
image

image

image

fetita mea numai de 1 an...
image
mersi Koh-i-Noor ... foarte bune sfaturile ... oricum nu cred ca faceam eu mare filosofie prin casa cu sticla ... si prefer calitate (deci implicit facut de o masina, nu de un om, ... scuze expresia "e ca pisatul boului"). Koh-i-Noor te invit si pe tine pe "pagina mea" http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/22961.page (ca sa nu redescriu situatia). Eu acum pur si simplu ma documentez si caut variantele optime pentru un viitor proiect, care vreau sa fie cat mai calitativ (cu toate ca si asta e discutabil) la preturi accesibile ... altfel voi cumpa un acvariu brand-uit (made in germany) ... si terminam povestea. De ce zic de sticla ultraclara ... ca am observat la acvariul care il am o tenta f. mica de verzui in sticla (sticla clasica float) ... nu e transparent clar alb... Acum am capac diy ... care e f. incomod sa il detasez de acvariu de fiecare data ... cel putin o data pe sapt. ... pentru mentenata acvariu (cu toate ca are gura de vizitare ... dar asta e pentru alimentat pestii)... am ajuns la concluzia ca lampile suspendate sunt cele mai practice
am acvariu de 180litri net (200l brut), eu ma gandeam pe viitor ca vreau sa trec la unul de 400litri
@Cosmin: 1. tipul care mi-a facut acvariul ... iti las pm cu id mess si vb acolo (nu vreau sa fac reclama ... poate domnul respectiv nu isi doreste asta).
2. am lipit cu moment fix (parca era si express - adica cu intarire rapida) - f. bun, si un tub costa parca 15. lei ... tot cam cat un tub de silicon
3. pietrele nu sunt calcaroase... cand vii in iasi ... daca sunt disponibil, cred sigur dupa 3.ian treci pe la mine sa iti donez cate pietre vrei tu ... ti le alegi ... eu nu mai folosesc pietre ... si am destule ...

Mersi tuturor si La multi ani 2013! Eugen
cum imi pot cantui singur sticla? recomandari, link-uri. Mersi
OFFTOPIC: sunt si eu din iasi si am gasit recent pagina asta de site, de la apavital. alegi zona si periodic este facut public parametrii apei de la robinet dinzona de unde stai. http://www.apavital.ro/calitatea_apei_potabile-1639-ro.html
Salut! Ma numesc Eugen, si sunt din mun. Iasi. Am 34 de ani, si am o familie fericita, cu un nou proaspat membru in familie, si anume o fetita care acum are doar aprox. 11luni de zile.
Am reinceput acest hobby de vreo 4-5 luni de zile, dupa o lunga pauza (cred ca de vreo 20 de ani), cand eram copil, si aveam un acvariu doar de 30 de litri, facut cu corniere metalice sudate.

Cu toate ca am avut un buget alocat foarte redus ... am facut cativa pasi marunti dar grabiti lunile astea de zile si am trecut f. repede de la un acvariu de 54 la litri, la unul mai mare, si anume de 200litri brut, aprox. 170litri net cu dimens. 100x40x50cm (Lxlxh). E un acvariu DIY (de cineva tot din Iasi), e foarte bine realizat si e facut din sticla de 8mm, cu rigidizari, sticla normala float cantuita manual, dar asta e ... invat si eu din mers cum sta treaba, data viitoare cu siguranta o sa fie sticla ultra clara (am vazut un astfel de acvariu si e o diferenta de la cer la pamant).

Capacul e facut de mine din lambriu de pvc si vopsit direct cu spray negru mat, si autocolant reflectorizant pe interior.

Ca hardware: iluminare 5 neoane T5 de 21W la 4000k (stiu ca e putin, dar pentru plante eazy, si cu bugetul redus, asta e); incalzitor am un aquael 200w; filtru extern JBL CristalProfi 700l/h cumparat de la Stefanp (un tip serios pe care-l recomand); filtru intern un Aquael (un model mai mic); substrat inert e sort de margaritar de 2-4mm; la filtru am atasat un reactor co2 diy gen bitanu cu o bomba de drojdie, +inca 1001 de accesorii pe langa acvariu. Fertilizez usor cu pps-pro si cu trace-mix. In curand o sa fie si o butelie co2 de 2kg cu tot cu accesoriile necesare. Visez la un ph controler, si multe altele, dar mai e pana atunci.

Ca fauna - plante eazy: egeria densa, egeria naias, cabomba, sagitaria, valisneria gigantea, valisneria nana/natans (nu stiu care dintre aceste doua), si inca o planta care nu stiu ce e, iar ca pesti: 2 cory albino, guppy albino red (2M+5F), 5 xiffo (cu ochi rosii)- simpli si voalati (cred ca 1M+4F), 3 molly (1M+2F), doar 3 Discusi (pui de 4/6cm) si cativa creveti RCS. Imi plac in mod special viviparii, pentru ca sunt pesti vioii si sociabili. Deasemenii si discusii sunt fabulori, dar precizez ca nu sunt hotarat daca am sa pastrez discusii, sunt "too much" pentru mine; am avut 4 dar unul a cedat.

Avand un buget limitat si fiind la inceput, sper ca criticile sa fie constructive, si deasemeni sunt binevenite sugestiile.

Pozele prezentate sunt din perioada ciclarii, pana acum doua saptamani. Amintesc faptul ca nu detin un aparat foto performant.
image

image

image

image

image

image

Barcuta ornamentala de pe capacul acvariului nu e terminata
Am sa revin si cu alte poze pe traseu.
mersi Koh-i-Noor ... f. bune informatiile
am gasit siteul Saint Gobain Glass de la Calarasi precizat de ezatemi (http://ro.saint-gobain-glass.com/b2c/default.asp?nav1=pr), dar acolo sunt mai multe tipuri de produse. Te rog ezatemi, daca tot ai dat pontul, care este sticla ultra clara recomandata pentru acvarii. aaa.... si nu am gasit cum se poate comanda aceasta stica (sincer nici nu am insistat sa caut pe site).

ps. Ezatemi - si eu sunt din iasi, dar sunt nou in hobiul asta. Poate o sa mai cer sfaturi de la tine (peste ceva timp ma gandes sa extind hobbiul la un bazin mai mare). Acum am unul de 180L net, dar as dori unul in jurul la 400-450L.
unde se pot gasi de cumparat (de noi) doar garniturile pentru filtrele tetratec? (chiar daca se comanda de pe net)

Forum Index » Profile for eugenstanga » Messages posted by eugenstanga
Go to: