Message |
|
Sa revenim ... .
In loc de fotografii cu nano, voi "prepara o ciorba" de nano si ... specii invasive. Recunosc, este in intentia mea si conformarea la regulament  , respectiv litera cu nr. min posturi/luna. Se pare ca, deocamdata (si din motive obiective) atit e posibil. Iar pozele cu nano nu-mi permit sa le inscriu aici. :-P. Am vazut la un moment dat, nano al Porcu'-lui  . Ce rost ar avea sa ma prezint la momentul asta??
Dar nano supravietuieste, cu exceptia speciei Blyxa japonica care a regresat pur si simplu  , in schimb H. micranthemoides prolifereaza, la fel si restul plantelor. La clopotul cu CO2 din nano/4 l am renuntat deocamdata, nu era potrivit cu marimea acvariului.
Desi este incontestabila pasiunea pt plante a multor useri de aici, am observat (de mult timp) ca interesele si cunoasterea membrilor acestui forum sunt multiple  si imi amintesc acum de ex, postul lui Intros despre specii periclitate (Pterapogon kauderni). Cred ca tot pe forum (dar e posibil sa ma insel) am citit dezbateri privind aclimatarea in acvarii, a unui endemism, Theodoxus danubialis (...si, sa nu mai spun de vestita broscuta periclitata :-) ).
Speciile periclitate ma intereseaza de mult timp, mai mult sau mai putin in legatura cu acvaristica, dar ce spuneti despre un alt grup - cel al speciilor invasive? Mi se pare interesant capitolul, dat fiind impactul acestor specii cu mare capacitate adaptativa si competitiva fata de speciile native din habitatul ocupat in care incearca sa-si "sape" nisa.
Am de putin timp, in carantina, o specie invasiva (conform Global Invasive Species Programmes al IUCN) de crab, Eriocheir sinensis, capturat in Dunare. Cit de frecvent este, l-a mai gasit cineva ? Nu raspunde deocamdata la nici un aliment dar ma bazez pe ...potentele sale adaptative. Ma intereseaza habitatul in care l-ati gasit (gropi? mal?), in cazul in care l-ati semnalat... .
Baza de date internationala a speciilor invasive are si ciudatenii. In timp ce managementul speciilor periclitate, vulnerabile sau cu alt grad de conservare este destul de bine corelat cu starea de fapt, cel al speciilor invasive se afla uneori in contrast cu realitatea. Dar opresc aici postul pina nu devine plictisitor, pe masura ce ma departez de profilul forumului.
|
 |
|
Sandu wrote:
chitron wrote:Incepind din acest an s-a stopat importul si vizarea in mod oficial a lu broasca testoasa ''pseudemys cripta elegance'' .
Chiar nu am stiut...dar daca e asa si cred ca o fi pe fro` lista rosie internationala actualizata, de care nu am avut habar
alef0 wrote:S-a interzis mai curind importul, fiind considerata o specie invaziva.
O specie nu poate fi invasiva si periclitata (sau cu vreun statut special de conservare), totodata  .
Ceea ce stim cu siguranta este ca Trachemys scripta elegans este declarata ca specie invasiva de catre Invasive Species Specialist Group al Species Survival Comission din cadrul IUCN iar importul a fost... ban-at in mai multe tari.
http://www.issg.org/database/species/ecology.asp?si=71&fr=1&sts=sss
Considerata printre primele 100 specii invasive in lume, T. s. elegans intra in competitie cu testoasele acvatice native din habitatele "ocupate", implicit si cu testoasa europeana, Emys orbicularis, declarata deja cu statut de lower risk de catre IUCN Red lists (bineinteles nu din cauza nou introdusei testoase cu urechi rosii). Stiu ca in tari din Europa, E. orbicularis este mult mai putin intilnita decit la noi.
|
 |
|
Sandu wrote:Banuiesc ca ai postat aici vrand sa auzi niste sfaturi apropos de cum ai putea imbunatati lucrurile in acvariile respective.
Eu cred ca poti sa scoti mult mai mult din ele...Chiar ai niste plante frumoase acolo  :
:p
Sandu wrote:Uite de exemplu pentru mine Ceratopteris cornuta este din alta lume...nu cea a nanoului
da, am avut bunul simt sa remarc si eu lucrul asta insa nu am renuntat inca la ea.
Sandu wrote:Heteranthera zosterifolia desi o planta care-mi place iti garantez ca atunci cand se va dezvolta corect te va deranja prin ritmul rapid de crestere. Apoi iti mai recomand o planta ca sa nu zici ca doar iti tai din ele: Didiplis diandra iar daca te decizi la o radacinuta haioasa parca as lucra cu Monosolenium-ul pe ea.
Da, e superba, se afla doar in A/30 l si a crescut spectaculos umbrind deja R. vallichii.
D. diandra - am incercat si am ... esuat  .
Sandu wrote:Luandu-ma cu vorba am uitat sa te intreb daca tii si ceva pesti p`acolo caci daca da e o problema cu sifonul  .
In A/30 l se afla citiva guppy - misiunea lor principala fiind furnizare de CO2. Rar gasesc vreun captiv in clopot (desi exista o protectie din sita) fara a inregistra vreo mortalitate. In A/4 l nu se afla nici un peste, bineinteles.
Sandu wrote:Nu mai pornesc discutia , cine l-a recomandat si in ce context...dar ca sa-ti spun un mic secret cunoscut de acvaristii vechi  ...
 :-)
Nu tb sa fii acvarist vechi pt a presupune cit le-ar placea pestilor, sifonul meu. Si nu sunt lipsita de grija privind efectul concentratiei mari de CO2 acumulat uneori, in "sistemul indigen" in perioada de primavara - vara (care tinde catre 30 mg/l  ). Insa, difuzia gazului din clopot in apa din nano e lenta, suprafata de contact - mica.
Sandu wrote:Asa ca nu m-as zgarcii si as face ceva la problema CO2-ului. deci vrei nu vrei daca nu mai ai chef de dezamagiri in domeniu` cam astea ar trebuii schimbate.
Sunt extrem de disponibila, in sensul asta. Ma misc incet dar sigur. Sper  .
Sandu wrote:Nu am studiat foarte mult problema dar marturisesc ca gandesc foarte mult in varianta in care as opta pentru un nano de expozitie la un sistem mai degraba bazat pe 220V Eu zic ca daca ai o pasiune macar aici merita sa dai ce ai mai bun din tine si sa nu o faci cu jumata` de masura.
Apreciez sugestia ta, iti multumesc, voi tine cont de ea si voi vedea la ce mijloace apelez pt a o valorifica.
Sandu wrote:nu ai precizat pan la ce nivel vrei sa ajungi...nu la ce nivel le ai acum.
600 l ? Proiect de viitor ?
Nu am precizat intr-adevar ci doar am scris, printre rinduri. Voi continua ceea ce fac acum (printre altele) sa pledez cauza unor specii de pesti precum Huso huso sau Zingel zingel - aflate in acvarii cu 1.50 m coloana de apa unde nu se poate face altceva, deocamdata - si sa ma adresez mintilor oamenilor, dar cred ca ar fi mult mai convingator daca i-as "lucra" la suflete, punind mai multa forma si culoare in citeva acvarii cu 0.70 m coloana apa. Si in acvariul marin (care e dintr-o alta poveste).
Sa zicem doar ca e vorba de mentalitate si ca, a ma strecura discret, pas cu pas, cu experimente reusite si cu probe, poate fi o solutie in imbunatatirea unui proiect. Experimentul este pt mine si pt finantator, deopotriva, este extra- si ... intraprofesional. Nu ezit sa recunosc.
Eu zic ca daca ai o pasiune macar aici merita sa dai ce ai mai bun din tine si sa nu o faci cu jumata` de masura.
Totul e perfectibil, iti trebuie experienta, mana ...si din pacate ceva bani.
Acvaristica este o pasiune complexa. Te solicita in extrem de multe directii, tot mai multe. Dupa un an, 5, 15 sau 30 ani, aici si in toate domeniile, iti dai seama ca mai ai multe de invatat. Cam asta e.
Sandu wrote:Compara ce vrei tu cu sfaturile pe care o sa le mai primesti si de la altii ale caror acvarii le-ai admirat si apoi stabileste-ti balanta corecta intre cele 3 repere invocate de mine. Eu altfel mi-am facut datoria si ti-am explicat cateva din motivele pentru care spre exemplu o Tonina fluviatilis nu o sa-ti mearga ever. Ca sa fiu cinstit si ca sa stii la ce te bagi sunt mai multe  ...iar singurii oameni care au tinut-o in mod real pot sa iti confirme asta 

|
 |
|
nano wrote:Acasa am cel mai grozav acvariu, are ...  4 l
De fapt, am doua acvarii nano: cel despre care am vorbit si inca unul de 30 l (pe care am uitat sa-l "inscriu" in statistica volumelor de apa detinute de useri - dar ce mai conteaza 30 l cind mi-au fost"ignorati" de la numaratoare ceilalti :stramba: ). Si inca unul de vreo... 0.35 l, "aranjat ieri.
Despre acestea, probabil ca pot vorbi aici sau la Coltul incepatorului pentru ca nici unul nu seamana cu marile "desfasurari de forte" aquascaping si arhitectura (aqua)peisagera pe care le-am remarcat pe acest forum, desi sunt plantate cu specii ...faine  .
Sunt in etapa de experiment si "se comporta" absolut diferit. Nu voi ezita sa asez poze - imediat ce le voi executa.
Sunt aproximativ aceleasi specii de plante, pe substrat de nisip de Dunare 3- 4 mm, becuri economice de 11 si respectiv 15 W, fertilizate cu Sera Florenette A si Sera Florena. "Clopot" de CO2 alimentat de la sifon. Initializate in jur de 1.07 a.c.
Folosesc apa distilata amestecata cu ... apa acvariu (cu muuuult nitrat si fosfat - nu spui cit  - si CO2, duritate totala de 9 - 11 grd G) in proportie de 3:1 - 2:1.
Hemianthus micranthemoides, H. callitrichoides, Heteranthera zosterifolia (numa' in Acvariu 2 - 30 l), Lilaeopsis brasiliensis (numa' in acvariul 1 - 4 l), Micranthemum umbrosum, Rotala wallichii (nu a rezistat in A1 si este verde in A2), Tonina fluviatilis (nu s-a adaptat), Monosolenium tenerum, Blixa japonica (cu semne slabe de aclimatare), Cryptocoryne sp (numa' in A1). Cam atit  ... . Si Ceratopteris cornuta si Echinodorus tenellus probabil - in A2.
Cu siguranta, ma aflu departe de performantele scolilor de nano  pt ca plantele din cei 4 l si-au redus la 1/4 suprafata frunzei iar culoarea "plantelor rosii" nu mai o rosie.
Cam atit, despre nano meu; deocamdata.
Despre... . Voi vedea, data viitoare, despre ce voi scrie. 
|
 |
|
Val wrote:Salut Gabi. Si eu am impresia ca ne cunoastem la fel de virtual.
Lumineaza-ma :-P
Val wrote:Daca esti cine cred eu, bine ai venit aici. Daca nu, atunci bine ai venit
Oricine as fi, bine te-am gasit  . Bine v-am gasit!
Sandu wrote:Nu ma mira cei doar 4 litri ai nano-ului tau desi sper si banuiesc ca ai ajuns la un asa litraj trecand, precum marii maestrii ai scolii nano prin pasaje succesive descrescatoare pornind de la un 30 de litri de exemplu (capacitate pe care eu o consider undeva in buza dintre nano si small) spre ceea ce ai acum.
Dupa cum observ, stii bine citi litri am in "gestiune"  . Acei 4 l mai sunt reprodusi doar intr-un alt acvariu, de 35 l. Oricum ar fi, trecerea de la acvaristica din bazinele care insumeaza cca. 175 000 l la acel nano nu poate fi privita ca o repetitie a "drumului" parcurs de marii maestri ai "scolilor" de acvaristica
Sandu wrote:Marea arta consta exact in a avea ochi pentru aquascaping ori din cate declarai inteleg in mod paradoxal ca, exact mai putin aquascaping-ul s-ar afla printre preocuparile tale.
Aquascapingul necesita unele elemente de tehnica neprevazute in proiectul initial al acvariului de care ma ocup - gindit ca un spatiu expozitional (viu) si educational destinat conceptelor de conservare a ihtiofaunei si habitatelor acvatice. Am o perceptie a unei ample si recente optimizari in acvaristica - ca tematica, tehnica etc. iar eu nu pot ramine "pe linga fenomen". Aquascaping-ul nu este domeniul meu forte si pt ca nu am la indemina instrumentele, dar logic ma preocupa o asemenea provocare - foarte necesara intr-o expozitie.
Neexistind un subiect "ridicat la fileu", eu am subliniat mai mult ceea ce ma provoaca, nu si ceea ce stiu mai bine :stramba: . Probabil cei mai multi se prezinta, la o prima "intilnire", prin succesele obtinute ? eu - prin cele proiectate sau?dorite dorite.
Sandu wrote:Apoi un lucru arhicunoscut de mai toti posesorii de nano-uri, cunoasterea plantei in sine, ori si aici apare acel paradox . Marturisesc ca m-ai confuzat un pic
Da, un acvariu cu cit este mai redus, cu atit mai greu de intretinut. Pentru mine, cel putin. Eu nu excelez la acel nano nicidecum  ci e una din ultimile "descoperiri" din (multele) aspectele neaprofundate, inca. deocamdata - e o mare frustrare  .
Sandu wrote:Ca sa zic asa tocmai d`aia mi se pare un pic fortata incercarea ta in a avea un nano...atat de nano :-) .
Good teacher, good student. :-P
Sandu wrote: Relatia simbiotica dintre cele doua parti merge bine atat cat ambele parti au de castigat si sunt multumite...
Corect. De asemenea, nu ma aflu aici pt a interveni sau prejudicia politicii si regulamentului forumului.
Sandu wrote:Forumul, prin Politica sa si prin modul in care au fost prezentate lucrurile, a invatat pe multi dintre membrii sai cum sa se poarte, ce sa simta, cum sa reactioneze dupa regulament in relatia cu diversi alti useri. daca ramai intr-un loc in care ai patruns neinvitat trebuie sa ii respecti regulile si politicile declarate 
Imi cunosc aptitudinile, imi asum libertatile manifestate in raport cu bunul simt si regulile de interactiune sociala. Dincolo de acestea, viitorul va alege. 
|
 |
|
Sandu wrote:Mizez pe capacitatea ta de a respecta regulamentul si "politica" forumului...altui forum decat cele cu care ai fost invatata pana acum
 un forum il alegi, nu el pe tine. il alegi si te mentii in comunitate atita timp cit el corespunde libertatilor proprii, cunostintelor, cerintelor. in afara acestora, nu te poate invata sa te porti, simti, reactiona dupa regulamentul si "politica" sa.
cred ca miza ta e buna, nu obisnuiesc sa disturb comunitatile de acvaristi  .
Sandu wrote:posibil sa sune, dar nu crezi ca e mai bine ca lumea sa te perceapa drept o persoana mai degraba preocupata de ihtiocenoze la nivel macro decat de recipientul tau de 4 litri? Cred ca asa se pot inchega alte dialoguri...
acel nano mi-e foarte drag. in rest, nu voi ezita sa impart experienta cistigata, ori de cite ori va folosi mie sau altcuiva. ma voi plia pe subiectele deschise, la locul si momentul potrivit. recunosc, "cazuistica" este destul de diversa pt a o reuni intr-o prezentare unitara.
Sandu wrote:Oricum pentru moment iti astept cu incredere contributia pe acest forum...
multumesc pt incredere, e reciproca, de aceea ma aflu aici :-P . functie de timp, inspiratie, cunostinte, imi voi manifesta in scris, interesul pt subiectele de pe acest forum.
|
 |
|
si inca un detaliu semnificativ: sunt membru pe acvariu.ro, din 2007 si sunt al 2007-lea  .
|
 |
|
Va salut pe toti  .
Asadar:
mosu wrote:Pentru o mai buna integrare in cadrul comunitatii acvariu.ro, noii veniti au OBLIGATIA de a se prezenta cu numele intreg,
gabi
mosu wrote:sa-si faca cunoscuta experienta in domeniul acvaristicii
Greu de vorbit despre experienta, de la inceput si in aceasta rubrica. "Suna" ca un interviu  . Oricum, sunt ignoranta daca ma gindesc la cite mai pot invata.
Acasa am cel mai grozav acvariu, are ...  4 l si plante, un bec economic. In rest, am experienta de acvaristica la diferite capacitati, dotari, salinitati, temperaturi; rezultatele au fost dintre cele mai diferite; preocupata - sa zicem, intr-un mod pretentios - mai mult de reprezentare de ihtiocenoze si, mai putin aquascaping; pesti, nevertebrate, plante, in aceasta ordine descrescinda a experientei  .
mosu wrote:sa-si prezinte motivatia ce a stat la baza inregistrarii pe site
Recunosc, accesul la sectiunile de plante, patologie, DIY au fost o motivatie serioasa. :stramba: Si comunicare; informare, in general (acvaristica, bineinteles); autoevaluare...
mosu wrote:sa faca o descriere a acvariului/acvariilor pe care le detine (dimensiuni acvariu, lumini, filtru, substrat, plante, pesti etc).
 cred ca pe parcurs si in anume context, va fi mai simplu sa o fac.
mosu wrote:Noii inscrisi care nu participa activ pe forum cu frecventa lunara risca sa fie stersi.
Oops... :bpc: :slap:
|
 |
|
|
|