[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: rares728
Forum Index » Profile for rares728 » Messages posted by rares728
Alimentarea sump-ului se face printr-o teava pvc, gaurita deasupra nivelului maxim de apa (din rezervor) si controlata printr-un senzor optic.
De la RO-DI la sump sunt 25m de furtun siliconic, cu traversare in exteriorul apartamentului. Am folosit furtun de silicon in locul celui alimentar (pvc) in speranta ca pot interveni mai usor daca ingheata. Intrarea in rezervorul ATO este cu ventil (flotor) de inchidere si un senzor de detectare nivel maxim cu avertizare sonora.
Simteam nevoia unui sistem RO-DI mai performant. Asa ca am pus un filtru general 10" de dedurizare , un filtru ceramic de 1 um inainte de RO-DI intr-o zona usor accesibila ( banuiesc ca voi schimba/curata la fiecare 3 luni) si apoi instalatia de osmoza inversa in 6 trepte, cu pompa booster, membrana osmotica direct-flow (30L/ora) si cartusul NPS.
Salut. Frumos. Rapid readus in parametri estetici si functionali.

Oare nu algele au mentinut acvariul in conditii rezonabile ? Coralii sunt bine grupati ( cam cu aceleasi necesitati) , dara fara invazia de alge care a consumat (extra) surplusul de NO3 si PO4 putea sa fie mai rau ...

Da, OW-urile si SOW-urile mi-au lasat si mie o impresie foarte placuta. OW-urile sunt galagioase 1-2 saptamani, dar dupa sunt ok... Sa speram ca upgrade-ul ( electronica mutata din pompa in controller si 4 perii in loc de 2) vor ajuta la fiabilitate
Am primit astazi un pachet cu copepode... in conditii perfecte ! Totul e viu. Densitatea nu e mare, dar e corecta in raport cu pretul.
Pana la urma cu putina comunicare, se poate !
Multumesc
Salut.
Lucrurile par sa mearga bine. Nu stiu daca dupa 3 zile erau necesare testele de I, Mg si K, dar profit de ocazie sa te intreb ce parere ai despre acuratetea si repetabilitatea testului de I de la Red Sea. Nu am verificat niciodata iodul, descurajat fiind de review-urile negative despre teste (Salifert, RS, Hanna,...).

Multumesc
Goniopora aia !!!
Am recitit ce am scris si rog a nu se intege nimic negativ despre ledurile de firma: sunt toate mult mai bune (CRI, disipare caldura --> durata de utilizare, constanta intre ledurile din sir ca parametri de utilizare,...) decat chinezariile mele , dar n-as putea sa stiu ce culori (lungimi) mi-ar placea sa-mi lumineze acvariul ... Imi place lumina sa fie vireze spre albastru, dar si componenta UV sa fie bine reprezentata (fara sa dea o tenta evidenta de violet)
um02122 wrote:
rares728 wrote:
Cateva intrebari si observatii legate de cele scrise de tine:
- ce voltaj are sursa?
- de ce trei TC421: pentru numar de canale diferite sau pentru ca folosesti sursa de 24V direct prin TC421?
- numarul de canale e overkill, iti vei blestema zilele din cauza combinatiilor infinite. Coralii prefera ceva constant, se adapteaza la orice spectru, vor avea de suferit daca tot schimbi lumina (temperatura, intensitate, spectru).
- Noctua nu face ventilatoare de 160mm, doar de 200/140/120/92/80/60/40mm
- radiatoarele cu inaltime de 15mm au talpa mai groasa si un profil mai compact.
- odata ce te decizi cu ce leduri ramai, ia-ti un controller adevarat, gen StormX, Typhoon sau BlueFish Mini. Merita.
- 360nm sunt overkill (inutile coralilor si daunatoare ochilor). Daca sunt true 360nm.

- Voltaj 60V, cu reglaj la 55V
- 3 controllere pt 15 canale diferite, sau 2 pt 10 canale si una de rezerva (nu stiu cat sunt de fiabile, desi cu mosfet-ul anulat n-ar mai trebui sa fie probleme)
- corecta observatia: am luat 3 de 140 si 3 de 120
- asa este, ca profil, dar talpa nu este mai groasa. Dupa calcule ( si s-a probat) 75 de leduri pe 1500 x 165 x 35 (talpa de 10mm)nu trec de 47°C in full load.
- mai studiez ... momentan sunt adecvate si ca teste si in special pt faptul ca sunt WIFI (odata montate la peste 2m inaltime, si inchise, nu prea mai am acces. StormX era de vanzare si aici pe forum ...
- sunt multe discutii pe forumuri si parerile sunt impartite: pot sa influenteze puternic excitarea flourescentei si sa genereze un aspect deosebit. Utile nu sunt ... e drept. Nici ca sunt true 360nm, nu sunt convins

Ideea mea este ca pentru a putea sa determin empiric ce lumini vreau, trebuie sa testez cat mai multe lungimi. Daca as fi luat CREE, OSRAM, Nichia, Philips, ... , probabil ca stiam si ce lungimi iau. dar costurile . Asa ca iau leduri chinezesti de toate tipurile si cu parametri incerti (Vf si lungimi aproximative) si le testez prin "ochii" mei. Ii mai rog din cand in cand pe Catalin si John sa-si dea cu parerea. Din acest motiv am inceput cu canalele mentionate si am constatat ca doua din ele le-am nimerit excelent, dupa gusturile mele: albul (6 -30K) si albul mixat din culori (predomina 660nm si fullspectrum 380-840nm). Evident intervalul cel mai util coralilor 400-460nm este si el pe 5 canale, dar nu am 420-430 nm, inca. Este inca mult de testat, dar am material si sper sa gasesc si ... timp. Orientativ: 2 surse de 600W si 650W, 3 controllere TC421, 4 bank-uri de 5 LDD700H, peste 500 leduri, 5buc de 1m de radiator, peste 300 lupe, cabluri, conectori, ventilatoare, ... si ce-oi mai fi uitat, inca nu m-au dus la 2500ron.
.
Si am ajuns la lumina - un subiect interesant pentru mine si care mi-a permis sa invat multe lucruri noi, sau care nu le-am aprofundat la timpul lor. Am vrut diy si din motivul costului, dar in special cu scop didactic ...
Am inceput sa rulez apa cu un DCP 10000 (sine wave) si 2 x SOW20 (echivalent OW50, dar usor mai silentioase). Am adaugat bacterii si material filtrant biologic, undeva la 100-110 l, din diferite tipuri: Substrat-pro, siporax, Hagen, JBL, Aquili, NCR, Denitrate, ... inclusiv piatra ponce (Matrix).

Pietre vor fi cam 90kg: pukani, plate-uri, diverse .... Din acestea, maxim 25kg semivii si 5kg piatra vie, grosul a fost piatra uscata tratata in etape cu acid clorhidric, cloramina, otet si apa RO-DI
Nisip: 20l viu, 10l cu gr. 0.3-0.7 si 30l cu gr. 7-1.2

Ambele cabinete etansate cu silicon la imbinari si zonele de contact cu acvariul + placate cu polistiren
Si inceputa ca o gluma, a ajuns sa devina un nume: gravarea laser facuta cadou de colegii de serviciu
Cam asa a iesit ...
Salutare din nou. Incerc sa aduc jurnalul la zi. Am asamblat mobilierul dupa varianta deja incercata, cu inchiderea completa a acvariilor, atat sump cat si display
Buna seara.

Si totusi se poate: in urma email-ului pe care l-am trimis , am fost contactat de Nevertebrate. Scuzele au fost corecte, explicatiile pertinente si tonul asertiv ... De asemenea, m-au inscris automat la urmatorul transport, la care se ofera si o garantie ca la deschiderea coletului "pozii"sunt vii.

Si inca un aspect pozitiv: Nevertebrate va asteapta cu un feedback legat de starea pachetului in momentul receptionarii si este dispusa sa ofere solutii care sa reglementeze problemele avute.

P.S. Acest forum este citit de multe persoane ... Asta este imbucurator si de ajutor.
Mda ... Luni ar fi ajuns la mine, dar am refuzat comanda, dupa o saptamana de la expediere. A fost si o diferenta de 2kg la pachet, n-am inteles prea bine ce bajbaiau cei de la FanCurier ...

Cert este ca dupa o saptamana in care doar eu i-am contactat (o data, telefonic), ma trezesc azi cu un email de la Nevertebrate in care se apuca sa ma certe ca le-a ajuns comanda inapoi !!! Sunt ... dezamagit, doar banul, nimic altceva, doar banul conteaza ! Nu bun simt, corectitudine, principii, nimic ! Fara deschidere colet nu mai accept nimic de la ei !, desi cred ca inafara de o retrimitere corecta a pachetelor de "pozi", cu verificare, nu o sa mai mai vreau nimic de la ei.

Oricum, multumec Zamolxes pentru anunt si raman in continuare interesat de pozi : am un refugiu de 140l de umplut, si nu numai...
Nu scriu nici ca sunt realizate exceptional, nici nu recunosc ca-mi plac - sunt doar invidios !

M-am uitat si in exif-uri ... da, aparatura faina (sticla fixa de 85mm, D500, altele...) si in special priceperea. Banuiesc ca a fost folosit si un trepied, procesarea foarte inspirata si corecta avand in vedere ca s-au folosit parametri diferiti intre poze de la timpi lungi de 1/60 pana la 1/120 si ISO de la 100 la 800. Totusi ... sa surprinzi asa bine clarul cu deschidere mare de 1/1.8 ?!

Bravo !!!
koala wrote:Rares, ai luat in calcul un background de piatra pentru acest bazin?
Ce vrei sa faci acolo, care-s gandurile de viitor?... dincolo de "tehnica".

Salut. Deocamdata nu. Desi are o adancime ok, 800mm, nu intentionez sa pun nimic ca background in interior, dar am lasat un spatiu (o fanta) de 25mm in spatele acvariului unde pot sa "imping" diverse. Momentan am pregatit un perete negru lucios cu irizatii - o spuma de protectie utilizata la ambalaje. Am o crunta problema personala cu ... estetica. Si hainele mi le cumpara sotia, eu vreau doar sa aiba buzunare si sa-mi incapa burta, bixtonimul si telefonul
Despre lumini: am citit de mai multe ori postul acela, si nu numai. Sunt multi cei pe care i-am "citit"cu mentiuni legate de lumini, in special electronistii de pe forum. Nu mentionez nume pentru ca au fost multi - si am ales informatiile in mod subiectiv vis-a-vis de cum gandeam eu proiectul.

Spre ex.: am retinut sugestiile tale despre CREE, si XP-E si XT-E, dar am eliminat alte drivere decat cele stabilizate la 650IN cu 700OUT. NU voi folosi decat LDD 700H, 20buc. grupate pe 5 bank-uri si conduse PWM de 3xTC421, sursa 650W(daca mai este nevoie voi suplimenta inca 150W, dar sigur nu voi folosi toate canalele, si nu la maxim). Nu voi grupa ledurile deoarece vreau sa incerc racirea pasiva . Adica, aproape pasiva, vor fi 4 ventilatoare de Ø160 (Noctua Flex) pentru miscarea si evacuarea aerului din spatiul inchis de deasupra display-ului. Voi avea 3 x radiatoare de 1600 x 165 x 35 (TME, bineinteles ) . Nu mi-e asa teama de shimerring (efectul disco), iar daca chiar devine suparator fenomenul, am prevazut in suportii pentru radiatoare locase pentru geamuri tip cristal (cu multe unghiuri de refractie). De asemenea, nu voi folosi lupe la aceste prime 2 lampi, dar voi pune de jur-imprejur folie reflectorizanta in cabinetul de deasupra acvariului - si de data asta va fi spatiu inchis

Incep cu 10 canale a 15 leduri chinezesti fiecare:
- 2 x 445
- 2 x mixt alb (4x6000, 6 x 7500, 8 x 10k, 12 x 30k -marketing)
- 2 x alb compus( 6x 660, 4x620, 6xfl(380-840), 4x520, 4x 580, 4x560, 2x 5##)
- 1 x 380-390
- 1 x 400-410
- 2 x albastru mixt ( 12 x 420, 10 x445, 8 x460)
Urmeaza sa-mi soseasca si sa montez inca 5 canale: 360, 420,430,460, 490
Am by-passuri cu clesti pentru a anula anumite "lungimi" de pe canal, totul este cu scop experimental, nu voi avea corali, decat din pepiniera si rezistenti: gsp, montipore, kenya, chalice (echinopora), zooasi/paly,...
Dupa ce ma dumiresc de ce am nevoie, voi pregati si lampa "principala"pe mijloc cu leduri clone CREE XT-E2. Aici cred ca voi merge pe 2x420, 1x430, 2x450, 1 x460. Nu cred ca voi mai folosi alt alb, deoarece canalele de alb compus sunt foarte reusite dpmdv. Este o apreciere subiectiva, bazat mai mult pe imaginea rezultata decat pe necesarul coralilor.

Forum Index » Profile for rares728 » Messages posted by rares728
Go to: