viulian peste agresiv nu e nici unul , adica nici yellow`ul nu imi streseaza tang-ul si nici invers, am mai vazut din cand in cand cum ar impinge yellow-ul chelmonul dar atat, nu il fugareste nu ii face nimic, chiar in rarele momente cand iese chelmonul la interval pe pietre nu are nici un stres cu el.
Dragos legat de ozon am auzit si eu numai de bine, dar nu am incercat pentru ca nu am de unde sa imprumut iar in mom de fata este exclusa investitia intr-o astfel de instalatie, pestii se hranesc chiar pot spune ca hranesc o idee in exces dupa cum veti vedea mai jos.
Koala, intradevar ceea ce zici tu si nenea ala in articolul respectiv are sens, DAR , din cunostintele mele daca intradevar este vorba de nenorocirea de ICH si nu este gris e cam naspa, pentru ca acesta are un timp de pana la 70 zile in care poate rezista fara a isi gasi corp gazda, asta inseamna ca eu ar trebui sa tin bazinul cca 2 luni fara nici un peste sa am siguranta 100% ca nu mai este in bazin, apoi pestii tinuti in carantina, schimbate recipientele mereu, etc etc. In alta ordine de idei , de pe pesti am inteles ca ar disparea si in cca 2 sapt . Aici este un articol foarte foarte bine structurat in care explica pe indelete ce am spus eu in cateva cuvinte mai sus. In acelasi timp ca sa pot tine toti pestii din bazin intr-un steril mi-ar trebui inca un bazin de cca 250-300L avand 2 tangi un butterfly 2 clowni 1 goby si un mandarin , dar chiar si asa neavand scape va exista un stres foarte mare.
Sper totusi sa le dau de cap cu haleala, asa cum am promis ieri azi am luat camera si am incercat sa fac poze cat de aproape am putut incat sa nu ii sperii ....pozele sunt croppate fix pe ce ne intereseaza si umblat putin la sharpness ca sa va dati seama mai bine:
Hepatusul:
Yellow tang-ul
Din poze tind sa cred ca al meu yellow sufera si de un HLLE (Head and lateral line erosion) care la fel cica nu ar fi mortal si cu o dieta buna se vindeca in foarte mult timp, capatana tang-ului asa era de cand l-am primit , se pare ca sunt cel mai ghinionist constantean, caci au mai venit vreo 4 yellow in ct si toti au venit foarte ok Chelmonul singura poza care am reusit sa o fac, punctul alb ce se afla in partea de sus unde incepe aripioara este defapt ceva din apa, el nu are nimic acolo, se vede doar putin gris pe coada, nici corpul nu este afectat sau cel putin nu este vizibil
Clovnii si ei nu au nici un stres .... in schimb cred ca sunt usor intimidati de astia mari ca nu prea mai vin la mancare cum veneau inainte, mananca dar parca nu atat de mult cum mancau acum ceva timp, erau momente cand credeam ca o sa le bubuie stomacul
Urmeaza putin mai tarziu si un clip de 5 min din timpul mesei in care prietenii mei au servit mixtura de fructe de mare (creveti + scoici + surimi + calamar + usturoi ) si un cub de artemia de la ocean nutrition. Repet, si daca le dadeam fulgi tot la fel de mult si de repede mancau.
Aici e linkul, la momentul postarii inca se uploadeaza deci deocamdata nu e valabil :
Si da, stiu ca este foarte multa mancare, dar aceasta a fost mancata aproape complet in urmatoarele 5 minute de la oprirea filmarii
Ah nu am zis ca am observat hepatusul cum uneori se freaca de decor si nisip, mi-am adus amitne ca acum doar ce l-am vazut facand treaba asta
Salutare, ceea ce ai tu pe acea piatra nu este nicidecum muschi ci mai degraba un inceput de alga BBA sau Staghorn algae , desi cea din urma este mult mai paroasa, vezi aici mai multe detalii
Mai oameni buni, ma bat si eu cu 2 probleme
1. Gris-ul (ich)
2. Ceva fungus pe yellow tang dupa pozele de pe net 99% e lymphocystis
Hai sa o luam cu gris-ul ....bineinteles stiti ca e de la hepatus, care ca in orice bazin in care este bagat la un mom dat devine fabrica de gris. Atunci cand era singur mi-a facut ceva gris la inceput dar dupa o perioada nu mai avea nimic, manca din mana , nici un tip de probleme. Acum insa de cand am bagat Yellow tang-ul si chelmonul a devenit extrem de sperios in special din cauza reactiilor tang-ului extrem de rapide.
Drept urmare de vre`o sapt e plin de gris, am observat ca a inceput sa imi faca si yellow-ul dar si chelmonu.
Primii doi mananca absolut orice, alge uscate ce le dau eu, alge de pe pietre, artemii , mixtura de fructe de mare cu mult usturoi, mysis, super formula , fulgi de la jbl ...ABSOLUT ORICE , si sunt doi grasi, va voi arata maine poze, ca acum s-a dat stingerea.
Am redus deja lumina la 35% toata ziua si 70% doar vreo 3 ore pt corali. De fiecare data cand le dau de mancare stau in fata bazinului pentru a il obisnui pe idiotu de yellow cu mine, ca el e capul rautatilor.
Am tot cautat pe afara, ca aia au mai multa experienta ca noi in ale saramurii despre tratamente si solutii si cica singurele care ar functiona ar fi hiposalinitatea, tratamentul cu cupru si carantina. Ei bine chiar daca ele functioneaza 100% in momentul introducerii, chiar daca bazinul a fost fara nici un peste timp de 4-6 saptamani, exista bineinteles riscul de a reaparea pentru ca nu este nici un moment sigur ca infectia nu ar mai exista in bazin.
Inafara de redus lumina, marita doza de mancare si variatia acesteia, plus usturoiul aferent nu mai am absolut nici o idee, voi astia mai vechi cum ati mai rezolvat problema cu gris-ul?
Partea a 2-a e legata de fungusul ce mi-a aparut pe yellow tang, peste care a venit din baia mare parca cu urgent curier in cutie de polistiren dar totusi cand l-am luat de la ei de la sediu apa era foarte foarte rece, cand am ajuns acasa termometru digital zicea 16 grade ....deci naspa ...naspa rau, la fel si el mananca nu are nici un stres , este foarte sperios in schimb cum ma misc in fata bazinului cum tresare si dispare in spatele pietrelor.
In schimb mananca in continuu alge de pe pietre, daca as baga mancare in continuu in bazin cred ca ar manca pana ar crapa. Si asta pare un lucru bun
Eh pe langa problema grisului aparuta recent , pe aripioara din dreapta cam a 2-a zi de la introducerea in bazin i-a aparut un mic fungus, care a aparut dupa alte cateva zile si pe zona de la coada unde are cutitele respective sau cum se numesc, eh aia este destul de pronuntata. Dupa cateva ore de cautat pe net cel mai probabil e lymphocystis care cica se curata de la sine. Ati avut asa ceva? cum s-a comportat?
Sunt intr-o oarecare panica pentru ca la fel am patit si cu buterfly`ul de l-am avut si manca, era activ, pana cand in 2 zile s-a curatat acoperit complet de gris.....so .....help me please ....
standu ala imi pare cunoscut ....... hmmmm
lasa bean animalu ca nu ne intereseaza avem si noi si tot la fel functioneaza , da-ne poze cu acvariul acum! eventual un clip ceva ...vorbeste lumea ca ai avea telefon care filmeaza cum trebuie, caci camera nexam
cub cu latura de 30cm geam de 8 ce vine cu stand din pal 30x30x80, + fittinguri si toate acareturile necesare pt a se face legatura intre sump si bazin + sump cu 5 camere gandit cu compartimente, + BONUS 7 ventilatoare lipite ce formeaza o banda fix de 300cm ce se pune pe bazin pt racire si o pompa aquael fan micro ce eu am avut`o la sistemul ATO- 150ron Preferabil in CT sau imprejurimi sau chiar si bucuresti daca/cand am drum
Atentie bazinul NU este in stare perfecta adica are mici zgarieturi dar nederanjante, intre timp standul a primit si balamale noi:
Koralia nano 100Ron
Si senzorul de nivel pe 12v 50ron Pe rosu/negru se alimenteaza cu 12v, iar firele negre se pun pe pompa de recirculare, explic pe indelete chiar si cu schema celui care il cumpara
-un cub cu latura de 30cm geam de 8 ce vine cu stand din pal 30x30x80 ce arata foarte bine, balamalele sunt ruginite dar astea se pot schimba costa cca 6ron(le pot oferi) + fittinguri si toate acareturile necesare pt a se face legatura intre sump si bazin + sump cu 5 camere gandit cu compartiment de liverock , medii filtrante, un mic refugiu/dsb inca o camera pt piatra sau orice alt tip de reactor poate chiar si un skimmer la dimensiuni mici si camera pompei de recirculare.. 150ron -lampa leduri putere 12x1w albastre si 9x1w albe facuta, cu picior ce se prinde pe acvariu alimentare 12v si moonlight separat + prize programabile cu relee de 12v pt a comanda iluminatul lampii + sursa 12v 6A 350ron -sistem ato DIY cu senzor de nivel si releu pentru a supune senzorul de nivel la o tensiune de 12v (nu exista riscul sa se blocheze sistemul) 50 ron -pompa recirculare 850L/h 60 ron -pompa curenti Koralia Nano 900l/h 100ron
Sunt dispus si la eventuale schimburi cu vietati marine (pesti/corali/etc)
Pret pt tot pachetul 650 ron , vine fara controller de temperatura, acesta s-a dat
da stiu de chelmon ca e cu "cantec" da imi asum responsabilitatea sa ii bag artemia proaspat ecolzata pana invata sa manance artemii congelate scoici creveti etc
Gorgonie purple care la mine se hidrateaza doar cativa polipi , nu e topita doar la baza unde a fost bagata intr`o piatra 50ron (cca 10cm lungime cu ramurelele aferente)
Frag zooanthus verde + maro cca 11-12 polipi 40ron
frag 2 ciuperci - 40ron
frag 3 ciuperci - 55 ron
Euphilia verde cu bile alb/roz 2 capete cca 10-12cm diametru hidratata - 150ron
2 fraguri montipora digitata blue (1buc 3cm , 1buc 5cm)- 30ron/buc - 50 ron aman2
Asa arata montipora mama din care au fost rupte ele sunt stranse ca doar ce le atinsesem
Pentru ca nu a fost decat o persoana interesata de schimburi si pentru ca am comandat "neste" pesti majoritatea fragurilor intra la vanzare:
frag zooanthus 15-18 polipi - 40ron
frag 2 ciuperci - 40ron
frag 2 ciuperci - 40ron
frag 3 ciuperci - 55 ron
frag 1 ciuperca - 25ron
Toate ciupercile sunt pui au cca 1-2cm diametru unele mai mari unele mai mici nu am stat sa masor exact
frag organ pipe coral cca 40ron
frag zooanthus roz cca 9-10polipi - 50ron
Frag zooanthus verde + maro cca 11-12 polipi 40ron
frag gsp cu bile 35 ron
2 fraguri montipora digitata blue (1buc 3cm , 1buc 5cm)- 30ron/buc - 50 ron aman2
Euphilia verde cu bile alb/roz 2 capete cca 10-12cm diametru hidratata - 150ron
Gorgonie purple care la mine se hidrateaza doar cativa polipi , nu e topita doar la baza unde a fost bagata intr`o piatra 50ron (cca 10cm lungime cu ramurelele aferente)
Pentru comenzi mai mari mai tai din ele da`le `raq (la preturi ma refer)
Detalii aici pe pm sau yahoo messenger pc.ciprian
nea koala la mine in bazin aia verde cand s-a ascuns sin spatele bazinului, i-am taiat curentu care ii ducea mancare in bot si a iesit singura de acolo dupa vre-o saptamana si ceva de nehranit, acum sta intr-o vizuina unde am bagat`o