| Message |
|
|
bilti wrote:Salut!
Ca idee vreau sa fie un acvariu foarte bine plantat si dominat de pesti de card. Astept sugestii si pareri.
sper ca nu esti miruna  ca ea nu avea nevoie de sugestii , ci de pareri  ;)
parerea mea.. daca zici ca vrei pesti de cird, incearca in timp sa scapi de echinodorusul ala , care cu timpul si la lumina pe care intentionezi sa o pui .. VA CRESTE MAAARREEEEEEE ;)
 aceeas "sugestie" si cu celelalte plante care au obiceiul asta. incearca (tot cu timpul ) sa "populezi' acvariul cu plante cu frunze mici si care cresc in tufe.. parerea mea e ca scot mai bine in evidenta pestii . incearca o "terasare " a plantelor, astfel , in fata niste marsilea si micrantemum, mai in spate niste criptocorine "mici" si niste acicularia , iar in spate de tot niste tufe de rotala, althernatera, ludwigia.. merge "intr-un colt' pietroaiele care le ai, o "radacina' cu niste anubias sau microzorium prinse pe ea..
zic astea ca si eu am acvariul de 50X50, dar cu 75 lungime ;)
|
 |
|
|
hai sa incerc sa fac putintica lumina, asa, pe mintea si intelesul incepatorului ..
< ....si care e la ciclat de 5 zile. .....>
hmm sa se cicleze in 5 zile.. mira-mas  ciclarea se face in aproximativ o luna ;)
< Apa extrem de dura
- Dupa ce a stat 3 sapt la decantat am introdus apa in bazin, iar in primele 3 zile de functionare s-a depus calcar,violent, pe toti peretii bazinului. In fiecare zii ii curat si sper sa fie mai putin - dar cred ca aberez - el oricum o sa fie prezent.
2. Ph-ul apei este incredibil de mare - ph=9.
3. Apa are un aspect tulbure - albicios. >
esti sigur ca e calcar, pot fi foarte bine saruri , sau "mizerie", prin decantare nu se elimina calcarul, iar aspectul albicios - laptos poate fi de la infuzori( care ar fi avut foarte bune conditii de dezvoltare in alea 3 saptamani de decantare )
< exista vreo modalitate de a verifica duritatea apei? cum? cu ce solutii sau "aparatura"? Se poate controla, modifica duritatea apei? cum? solutii?>
da! cu solutiile de care spunea MA. sunt efectiv (alesandra storcescu) SOLUT, si nu se toarna in acvariu, ci se ia apa din acvariu si se face determinarea intr-un pahar din plastic furnizat de "kit". a, daca vrei o masinarie electronica.. trebuie sa bagi adinc mana in buzunar, aprox 150 - 200 E sau $ dar pentru un incepator nu-i vad rostul ...
din postul asta (primul al tau) zic eu ca ti s-a raspuns destul de concret la celelalte intrebari, continuam..
<...cu "schimbarea la picatura" m-ai bagat mai rau in ceata...daca mai era cazul...poti sa fii mai explicit? .. >
desigur, iata in ce consta:
se face un sistem prin care sa curga apa in acvariu cu un debit extrem de mic (la picatura ;) ) si in acelas timp se da si posibilitatea apei "in exces" sa fie eliminata, printr-un prea plin. aportul de apa proaspata fiind extrem de mic, nu mai este necesara lasarea apei la decantat si alte "alea" fiind relativ de ajuns doar o filtrare. vezi ce s-a discutat aici
spui ca ai apa foarte dura... si ce te deranjaza? pina una alta, zici ca n-ai nici un peste .. axeaza-te pe ciclide africane, iti vor fi recunoscatoare, e apa lor preferata, iar cu plantele , stai linistit, nu le plac, dar nu le plac in asa hal, ca le fac zdrente cum le prind in teritoriul lor. daca vrei titusi plante, daca o sa bagi bioxid ( mult hulitul, chiar si de mine) o sa-ti scada ..
trebuie sa intelegi un lucru.. (fapt experimentat pe pielea mea in decursul scurtei mele activitati acvaristice) pina nu te dai cu capul de pereti macar o data, nu inveti acvaristica, si ce-i mai nasol e ca o faci pe pielea saracilor pesti.
este bine cum ai inceput, acvariul se va limpezi in citeva zile, daca fluvalul functioneaza din plin , ss-ar putea ca albeata aia sa fie si din nisip, spalat mai putin temeinic ( cum si trebuie de fapt;) ) sunt situatii si situatii, eu pna una alta merg pe presupuneri si gindindu-ma la greselile pe care, nestiind si neavind forumul la indemana, le-am facut si eu ..
later edit.. a aparut postul tau in timp ce eu scriam 'asta'
ouch!!! dar ai ceva plante !!!!!
|
 |
|
|
neicaaaaaa!!! da' ce le-ai dat de mancare?  sau au crescut la "cantina partidului" 
|
 |
|
|
|
man , am incercat (pe un ton glumet, vezi zimbaretii) sa aduc topicul pe o cale pe care se poate discuta, daca crezi ca prin misto-ul ala de mai sus rezolvi ceva, slabe sperante, ce ti tu in acvarii e treaba ta, eu - noi, iti spunem cam cum este corect din punctul de vedere al pestilor, si nu mi se pare corect ca dupa ce primesti niste sfaturi sau tentative de sfaturi, sa iei o pozitie gen " n-am nevoie de sfaturi, vreau pareri- citat din miruna" sau " ma doare-n cot de ce ziceti voi, daca ma supar bag si triton - mica exagerare a pozitiei tale"
nu o lua ca o amenintare, ci ca pe o atentionare parinteasca.
|
 |
|
|
alina fiind mai umana decit dictatorii de admini si moderatori  vrea sa te ia prin invaluire, de fapt ea vroi sa sa afle daca ai de gind sa-i pui (beta si carasul) in acelas acvariu  actiune demna de :redcard:  pe motiv de incompatibilitate a conditiilor de trai (apa, temperatura) dar si de caracter, beta - calm, "pasnic" , pe cind carasul - zabauc, scormonitor dupa mancare, etc.
asa ca.. zî-i ( cum ii zice costel lu' leana  ) asteptam o iecsplicatie 
|
 |
|
|
AtoM wrote:
5. pentru plante sunt necesare solutii de crestere? Afecteaza solutiile respective chimia apei? Provoaca aparitia algelor?
pentru plante, a mai faina solutie de crestere, este apa "curgatoare" (schimbarea la picatura), lumina cu spectru preponderent favorabil cresterii plantelor, si ultimul in lista dar primul ca importanta, bioxidul de carbon (chiar si ala cirpacit din sticla de plastic cu zahar si drojdie, pentru inceput)
|
 |
|
|
|
poate instinctul paternal va functiona mai bine decit "aratarea muschilor"
|
 |
|
|
|
intr-un fel se poate spune ca sterge, daca bagi "magnetul" mai intii in apa, sa fie ud, dupa care treci peste "piatra". ceeace vezi tu acolo, sunt saruri cristalizate, sau calcar depus. preferabil ar fi sa stergi cu un burete pe care-l ti special pentru 'manevra' asta.
|
 |
|
|
tocmai!!!!!! in asta consta secretul, ca nu trebuie sa dai cu diamantul sa sara "span"  sa zgarie, dar sa nu sara "cioabe" de la zgarietura ,
|
 |
|
|
american merchandise, japonese merchandise, european merchandise, all MADE IN CHINA
tare mi-e sa nu fie invers pina la urma
oare, daca le-ai trimite un mail prin care sa semnalezi gresala, dau si ei o"balarie" moca? 
|
 |
|
|
MARELE ALB wrote:Nu cumva sa bage careva vreo sugestie, parere .......  ....... bine ca s-au umplut vreo 7 pagini in 2 zile la aberatiile de geniu ale mirunei  .....
ete na!! fara castel , scafandru, cufar , scoica, epava si macar asa de prasila o "planta din plastic" e NASPA
de ce  nu vine un incepator si zice " vreau si eu ca a' lu ala" (inclusiv asta aici de fata) si vor tot kknarii de felul celei descrise de mine mai sus?????
SUPERB MAN, SUPERB
ignora circoteala, dar am vrut sa-i fac o mica "placere" lu' 
|
 |
|
|
|
in deplina concordanta cu deviza "nu da banii pe ce poti face" vin si eu cu solutia mea de cirpaceala, care mie mi-a dat rezultate foarte bune.
se ia una bucata "masina de ras de unica folosinta " BIC (scuzati reclama) pe considerentul ca are corpul (manerul) gol pe mijloc, si se poate foarte bine "monta" un bat, tija de plastic .. etc, pe post de maner prelungitor. se taie cu un cutter, "gratarul" departator dinaintea lamei. si gata ... razuitorul de geam este pregatit de lucru.
|
 |
|
|
hai ca deja suntem in ceatza
.....Adica sa apropie cat mai mult PH-ul apei de un PH neutru? ..si daca da, chiar nu ma pricep la chimie dar, cum poate sa scada, sau sa creasca PH-ul de la caz la caz ca asta pare imposibil ....
ba nu-i imposibil. in functie de cit de "activ" este, carbunele poate NEUTRALIZA pH-ul apei, chiar asa cum ai presupus. din bazic il face neutru, din acid il face neutru, daca ai "chimicale" (medicamente, fertilizanti lichizi) le neutralizeaza si p'alea, daca ai toxine (tot chimicale) aceeas chestie.
nu stiu sa-ti explic practic cum face, sau care sunt reactiile chimice, dar asta este proprietatea lui.
ca sa largesc putin aria de exemple, in cartusul filtrant al mastilor de gaze, se afla ... carbune activ. "valabilitatea" lui este de 1h30' in admosfera toxica, iese din nou in evidenta faptul ca efectul neutralizant nu este permanent, si ca "reactivul" se "uzeaza"
|
 |
|
|
|
un pont "furat"
- pe zona pe care urmeaza sa dati cu diamantul, trageti o linie cu de'shtu' inmuiat in gaz, sau ulei mineral.
inainte sa va apucati sa taiati, faceti citeva probe cu "stiloul" inclinat spre stinga sau dreapta fata de perpendiculara pe suprafata geamului, pina reusiti sa prindeti o pozitie in care diamantul "aluneca" pe geam si nu "zgarie" .
de fapt si cind "aluneca" zgarie, dar nu este o zgarietura rugoasa, ci una fina ... sper ca m-am facut inteles ..
dupa efectuarea "zgarieturii" incepeti si bateti pe spatele suprafetei, cu un ciocanel sau chiar cu partea metalica in care este incastrat diamantul, cu lovituri usoare si repezi, de-a lungul taieturii. veti observa ca (daca e facuta cum trebuie) taietura incepe sa "fuga", uneori nefiind necesara aplicarea unei presiuni pentru "debitarea" totala, ci cade singura .
eu am taiat si geam de 6 mm cu diamant d'ala luat dein piata, chinezesc, poate oi fi avut noroc ..
|
 |
|
|
muscalu wrote:intreaba un geamgiu meserias de unde si-a luat diamantul.
mai bine o sa-si taie un deget , decit sa spuna 
|
 |
|
|
|
sfat in legatura cu ce pesti sa pui, sau ce anume ?
|
 |
|
|
|
tot ce e posibil .. un betta in 15 l n-r fi o mare tragedie, de obicei la volumul asta se fac puiernitele, dar labeo si xifo, chiar ca nu au ce cauta .
|
 |
|
|
|
superb articolul, l-am stikuit deja, daaar ne-ai lasat in coada de peste ..
cum e pina la urma? e buna apa "dedusizata" cu rasini sau nu, din pdv acvaristic???
si ca sa intorc cutitul in rana si sa presar sare dupa, pot sa va spun ca stiu persoane (care nu-s forumisti, dar mari crescatori si producatori ) care folosesc metoda, insa nu ma pot pronunta , daca intr-adevar e "cusher" sau nu. ce fac ei, e treaba lor, apa respectiva o folosesc in acvarii "sterile" fara plante, de aceea nu garantez ca ar putea fi folosita cu succes intr-un acvariu "comun" unde procesele chimice (datorate substratului si plantelor) sunt total diferite.
si cred ca tocmai in punctul asta de vedere sta toata disputa noastra referitoare la procedeu.
|
 |
|
|
|
cu netarmurita piosenie si durere in glas, anuntam pe aceasta cale, ca si ce-a de-a doua catastrofa ne-a parasit, prin sprijinul amabil al softului forumului.
stimata noastra colega MIRUNA ne-a parasit, inderptindu-si gratios pasii spre vesnicele plaiuri ale vinatorii de castele si obiecte decorative din plastic similare plantelor(E 5153), in acvarii de 63 l
|
 |
|
|
stimati colegi forumisti, nu ma pot abtine, desi mi-am promis sa ignor subiectul, nu vedeti casi bate joc de noi ????
miruna wrote: Am gresit cerand sfaturi...Eu nu cer sfaturi, ci pareri, asa ca va rog sa nu va simititi jigniti daca nu voi fi de acord cu unii dintre cei care imi scriu.
asa ca terminati cu sfaturile. n-o mai invatati voi ce si cum cu acvaristica, preferabil ar fi sa incetati de tot ;)
miruna wrote:In ceea ce priveste sfaturile pe care mi le-ati dat, ma faceti sa inteleg ca posedati o cunoastere superioara cunoasterii mele, deci nu prea avem nimic de discutat, mai ales in domeniul acvaristicii.
|
 |
|
|
|
|