Si daca tot suntem impreuna ,sa facem si pastele impreuna
Adica sa nu ne ciocnim ouale impreuna
Este cert ca Takashi Amano a revolutionat acvaristica de dupa acvariile de tip Olandez
ca sa nu spun si nu o spun cu rautate ca este in zi premergatoare sfinta, noi nici la acvariile olandeze nu am ajuns inca
Sau suntem citiva care se pot numara pe degete
Ca Tom Barr a revolutionat arta fertilizarii acvaristice (si aici trebuie sa-i dam CEZARULUI ce este al Cezarului)
El este cel care a facut primul pas eu il apreciez pentru asta .....dar atit
Mai departe am unele retineri, nu ca as fi eu "Marele rupt in cu.... al acvaristicii
Am multe de invatat de la TOM (barr,motanul, felix)
Dar si peste ocean unii incep sa imbunatateasca fertilizarea EI
Adica urmeaza pasul 2 sau 3
TOT asa ca Sandu vreau sa va spun si eu ceva din experienta mea proprie (mica ,mare) ...EXPERIENTA
Noi gresim fundamental cind incercam sa punem in acvarii plante din diverse regiuni geografice ale globului si cu nevoi diferite
In anii care i-i am in spate de acvaristica asa comunista cum este ea sau post decembrista
Am observat ca noi fortam adaptarea si existenta unor plante impreuna ,plante care intr-un final se adapteaza dar care ajung pina la urma sa nu scoata tot din ce pot ele da
Constrinse de nevoile celorlalte
Este clar ca aditia de NPK face mult bine in special plantelor firaraie
dar plante ca anubias ,microsorium ,etc o fortare de crestere nu este tocmai pe placul lor
Tot asa de clar este si ca fertilizarile cu NPK si mai nou cu NH4 nu sunt pentru un incepator in ale acvaristicii
si unul cu state vechi de plata in ale plantatelor si care nu isi cunoaste bine acvariul o poate da in bara rau
O alta observatie de a mea ( care cred ca am mai spus-o )
nevoile plantelor nu sunt constante in ale nutrientilor pe parcursul unei sapatmini sa zicem
O planta poate absorbi int-o zi mai mult sau mai putina hrana
DE CE eu nu am inca o explicatie
Si nici cercetatorii care au descoperit acest fenomen ,chiar daca lumina de peste zi este constanta
NU, Intra in calcul perioada de lumina ,umbra
Sa nu uitam ca in acvariile pe care le avem mai avem si pesti si creveti si melci alte variabile
De aceea eu as dori sa am 10 acvarii plantate ,fiecare acvariu cu planetele lui specifice nu amestecaturi de plante
Asa as putea sa vad exact nevoile grupului de plante
Sigur un acvariu va avea nevoie de mai mult NO3 de PO4 sau de K
Altul mai putin
Asa ca fertilizarea este o arta de mare finete ,particulara fiecarui acvariu si de ce nu in conformitate cu viziunea si preferintele fiecarui acvarist in parte
Hai sa bem un pahar de vin si sa ciocnim un ou