| Message |
|
|
|
Ferropol 24 este chelat cu un chelator slab pentru a fi folosit cat mai bine si mai usor de catre plante. De asta nu rezista prea mult in apa si de asta se pune zilnic. El nu este un fertilizant principal. Se foloseste impreuna cu Ferropol.
Trecand peste asta, presupunand ca vei fertiliza cu micro-elemente asa cum trebuie, adica Ferropol, si mai presupunand ca nu ai lumina extrem de multa si de proasta (cred ca presupun corect) ... ce-ar mai ramane? CO2-ul, cumva?
|
 |
|
|
Cineva mi-a spus ca o parte din vina ar putea purta-o cele 2 bile (cladophora) care ar produce "spori" pentru algele "paroase". Nu am gasit nimic referitor la asa ceva, prin urmare va intreb si pe voi daca este posibil
Pentru ca ti-am dat deja ceva raspunsuri pana acum in topicul asta, o sa zic doar atat:
Nu.
|
 |
|
|
|
Adevarul e ca habar nu am si daca nu are cineva un sistem asemantor nu prea vad cine ar putea sa iti raspunda la sigur. Drept pentru care imi permit si eu sa imi dau cu parerea:
Din moment ce trecerea de pe un nivel pe altul se face prin furtune si nu prin cadere gen cascada (adica deschisa) nu cred ca vei avea pierderi mari de CO2 din cauza "caderii" apei de la un nivel la altul.
Problema pe care o vad eu ar fi mai degraba alta: Acvariile sunt descoperite? Pentru ca, daca da, atunci oferi intr-adevar o suprafata imensa de schimb de gaze intre apa si atmosfera, deci si pierderi maricele de CO2.
Daca si acvariile si sump-ul in care ai toate sculele sunt acoperite cu capace, atunci nu vad pe unde s-ar putea pierde CO2. Ok, va trebui sa dizolvi muuult CO2 acolo, pentru ca ai volum mare de apa, dar asta ar fi fost valabil si daca ai avea un singur acvariu de 2 t.
Referitor la reactoare, eu as pune ceva de firma, un heavy-duty, ceva... Dintre cele despre care intrebi tu, cred ca mai multe dar mai mici ar face treaba mai buna decat 2 mari (bidoane de cate 5l). Asta in ideea ca apa nu cade in ele printr-un sprincler, sau ceva asemanator. Este un singur jet per "reactor". De-aia cred ca mai multe ar "face fata distractiei" mai bine.
Punerea cate unui reactor in fiecare bazin e solutia care iti va da cea mai uniforma concentratie de CO2 in toate bazinele, dar ocupa loc, e inestetica etc. Eu as incerca intai asa cum vrei tu. Pentru ca... pana la urma, inestetice sunt si in sump, doar ca acolo nu le vede nimeni. Acvariile pot ramane libere.
Spor!
|
 |
|
|
|
Rezolvat. Spor la vanzare.
|
 |
|
|
|
Eu n-as deschide o discutie prea generala pentru ca va deveni un topic de 30+ de pagini pe care nu il va mai citi nimeni ulterior.
Incearca sa imparti problema, intr-un fel, si sa postezi la sectiunile respective.
Daca totusi vrei neaparat sa faci un singur topic, posteaza la sectiunea la care s-ar incadra "problema de baza"...
Sunt convins ca te descurci tu...
Spor!
|
 |
|
|
|
Vazand-o asa (planta rosie) si eu votez pentru Ammania gracilis. Am avut-o candva. Arata suspect de asemanator cu a ta.
|
 |
|
|
|
Bine ai venit, Razvan. Ma bucur sincer sa te avem aici. Contributia ta, in masura in care o sa ai timp, va fi si ea binevenita.
De asemenea, te poti baza pe ajutorul meu si sunt convins ca si al altor coforumisti, atat cat vom putea...
Toate cele bune.
|
 |
|
|
|
Bine ai venit printre noi. Sper sa te simti bine si sa gasesti utile informatiile de aici.
Ceva poze cu covorul de leucocephala?
Toate cele bune.
|
 |
|
|
Daca nu mai vrei alte fire si alte chestii, la 100 de litri (nu ca la mai mult n-ar merge...) iti recomand reactorul de la JBL. Nu ii trebuie powerhead, e ca o spirala intr-un cilindru, doar ca spirala e facuta din mai multe bucati. Poate fi demontat si curatat foarte usor. L-am folosit cu succes mai mult de un an la un acvariu de aprox. 120 litri.
Hai ca am cautat pe net si am gasit o poza. Arata cam asa dar inaltimea poate varia pentru ca se pot adauga oricate segmente in functie de necesitati.
Se gasesc si prelungitoare pentru el, care seamana foarte bine cu reactorul, asa ca ai grija sa nu cumperi doar prelungitor. De fapt, daca ma uit bine, ala din poza e de fapt un prelungitor. Reactorul are si un capacel desupra pe unde intra furtunul de CO2.
Toate cele bune
Later edit: Poza cu reactorul
|
 |
|
|
|
Tocmai mi-am curatat si eu furtunele de curand. Schimbarea de debit a fost dramatica. Ochiometric debitul filtrului (un Tetratec EX700, ca al tau, deci) s-a dublat, daca nu mai bine.
Ai mare grija cu scula home-made. Nu zic ca nu merge pentru ca nu am incercat. La mine furtunele au un traseu prea complicat si o lungime prea mare ca sa ma complic cu scule home-made. Ce pot sa iti zic, totusi, este ca jegul (algele sau bacteriile alea, ce-or fi) de pe furtune se strang langa peria/buretele de curatare si fac o masa omogena care va actiona ca un piston pe furtun. Tragand in continuare buretele, scula va face vid si va trebui sa tragi din ce in ce mai tare de ea. Chiar si sarma otelita din care e facuta scula speciala de la JBL a cam dat semne de nervozitate. Ai grija cu firul de pescuit.
...Sau, curata furtunele scoase de tot, undeva in cada. Eu le-am curatat cu robinetii filtrului inchisi si de-aia tot imi faceau vid, desi periuta aia ar lasa si aerul si apa sa treaca prin ea.
Daca te hotarasti sa scoti furtunele, ai grija si cu celebrele "gherute" ale Tetratec-ului care se rup si daca sufli asupra lor. Umbla finut cu ele.
|
 |
|
|
Un acvariu de orice dimensiune poate deveni unul frumos. Cu toate astea, desi poate suna paradoxal, pentru un incepator, un acvariu mai mare este mai usor de stabilizat. Daca totusi vrei sa incepi mai incetisor, personal iti recomand macar unul de 50 de litri.
Iti mai recomand doua lecturi foarte interesante, dar mai ales foarte utile: "Ghidul incepatorului" si "Ciclul azotului". Te vor scuti de multe dezamagiri si frustrari ulterioare.
De asemenea, cutuma pe acest forum este sa nu scriem ca pe IRC. Daca nu iti cer prea mult, te rog nu mai scrie cu "k" in loc de "ca" sau alte prescurtari consacrate pe IRC.
Toate cele bune.
|
 |
|
|
Bine ai venit. Speram sa te simti bine pe acest forum si sa il gasesti in continuare instructiv.
Referitor la poza, sper ca te referi la avatar, intri la profil si te duci la optiunea "Upload Avatar from your machine". Poti pune poza cu conditia sa fie de 80x80pixeli si mai mica decat 6KB.
Daca te refereai chiar la semnatura, citez din regulament:
"2.10 Reguli privind semnatura:
Semnatura trebuie sa incapa pe un singur rind. Nu se accepta poze sau diverse alte chestii animate. Nu abuzati de emoticoane si culori. Sint interzise link-uri externe in semnatura. Se accepta link-uri catre galeria personala de pe acvariu.ro. Semnaturile care nu respecta aceste reguli vor fi sterse fara atentionare."
...Dar desigur stiai deja asta. 
|
 |
|
|
|
La noi lumea se cam fereste sa isi dea cu parerea de plante vazand doar poze.
Daca stii sigur ca e o Rotala, atunci probabil prima e "rotundifolia".
A doua cred ca e o Ludwigia.
Asta asa ca sa ai un raspuns preliminar. Cu siguranta sunt altii care stiu mai bine.
|
 |
|
|
Am citit si pm-ul. Iti raspund la toate aici, pentru ca mi-e lene sa o fac in ambele locuri.
N-am nimic cu tetrazonii. Intr-adevar sunt foarte jucausi si dau foarte bine intr-un acvariu. Sunt aia obtinuti prin selectie care au o culoare frumoasa albastru uni stralucitor. Si mie imi plac. Doar am zis ca nu vor merge cu creveti, asta daca iti vei dori vreodata...
Cu plantele am retinut ideea, dar deocamdata chiar nu am de dat. Desi am tuns acvariul duminica, erau deja promise. Sorry. La urmatoare "coasa" te am in vedere.
In alta ordine de idei, la noi se obisnuieste sa treci si pe la "Despre noi". Daca nu te deranjeaza te-as ruga sa o faci si tu. Da bine la public.
Toate cele bune.
|
 |
|
|
Referitor la cum sa incepi setarile controller-ului eu iti propun sa faci asa:
Masori kh-ul. In functie de tabel, reglezi pH-ul cu ajutorul controller-ului astfel incat sa ai in jur de 30ppm CO2. Evident, daca pH-ul initial e mult mai are, ai grija sa nu il scazi prea brusc. Un 0,5 unitati de pH pe zi se zice ca este safe pentru animale.
Dupa asta incepi sa scazi pH-ul, incet si cu multa rabdare, pana cand vezi ca plantele merg foarte bine. Dar nu pana cand pestii devin stresati. Atentie sa nu confunzi stresul datorat CO2-ului cu un mic soc de pH.
Toate sfaturile de mai sus, se refera evident la cazul in care ai o fertilizare completa si coerenta.
Despre fertilizarea pe care o recomand eu, am vorbit aici, si, eventual, alte discutii in acest topic.
Nu ezita sa pui intrebari referitoare la fertilizare, pentru ca o greseala in acest sens poate duce la mari dezamagiri. In plus sunt aici multi oameni care stiu ce fac si ce spun (si evident nu ma refer la mine  )
Toate cele bune
|
 |
|
|
|
Salut si bine ai venit pe forum.
Esti sigur ca vrei tetrazoni? Stiind trend-ul din Constanta am eu asa o presimtire ca o sa vrei si creveti la un moment dat. Si nu i-as vedea deloc bine alaturi de tetrazone...
Daca imi permiti o sugestie, daca nu iti plac in mod special tetrazonele ci vrei doar niste pesti de card, iti pot recomanda neoni sau rasbore. Ambele specii sunt mai micute, deci poti baga ceva mai multi de 10. De asemenea sunt foarte frumosi.
Toate cele bune.
P.S. @Porcu - Un alt Constantean, da?! :p
|
 |
|
|
Desi mai exista inca "colegi de suferinta" care sustin ca nivelul NPK nu influenteaza culorile la plante
Eu sunt unul din ei, dar nu o sustin cu hotarare. Doar banuiesc, pentru ca nu vad nici un motiv logic pentru care sa se intample asta.
Cel putin nu la plantele care ar trebui sa fie rosii in mod natural, si "roseata" nu reflecta, de fapt, faptul ca planta e stresata desi noi ne bucuram ca io-te ce culoare frumoasa are...
Inca mai fac cercetari, in masura in care pot si eu (desi "cercetari" mi se pare mult prea mult spus). Cand o sa ajung la rezultate concrete o sa aflati.
Tu de exemplu, esti convins ca modificand nivelele de macro nu ai mai modificat si altceva? Vreau sa spun neintentionat. Cum ar fi de exemplu uptake-ul de CO2? NU zic ca asa e. Doar intreb.
|
 |
|
|
Pai, la fel de terifiant e si CO2-ul.
60ppm fata de 90ppm???!!!. Pai ganditi-va (stiu ca nu e liniar, dau doar un exemplu) ca putea foarte bine sa fie 5ppm in acvariu si tabelul sa iti indice 35ppm...
Pai nu dormeai linistit crezand ca ai destul CO2 in acvariu ca dupa aia sa incepi sa dai vina pe K, Ca, Mg sau mai stiu eu ce alte micro/macro pentru ca virfurile plantelor stem sunt "inghetate" sau frunzele torsionate... sau ca te napadesc algele?! BBA eventual. 
|
 |
|
|
ketamina are dreptate. Legat fix de acelasi lucru, eu, acum, am daca ma iau dupa tabel, peste 180ppm CO2.
Poate ca ar fi bine sa citesti si acest topic.
Daca totusi vrei tabelul, ca pana la urma e bun daca ai pH controller, ca sa retii valoarea optima pentru acvariul tau si sa poti regla controller-ul, vezi ca undeva acolo, spre sfarsitul discutiei, am dat si o formula pentru Excel si poti avea propriul tau tabel cu ce intervale si valori vrei tu. Daca nu iti iese, sau nu merge ceva la formula aia, da-mi un semn.
|
 |
|
|
|
M-am intors pana la prima pagina sa vad cum fertilizezi...
De ce aromatica nu are culoare aia pe care ar trebui sa o aiba. (sau poate nu ma uit eu unde trebuie). Inteleg ca nu faci chiar "dopping" cu macro, din moment ce folosesti o schema de firma, consacrata de fertilizare. Ar trebui sa aiba culoarea aia rosu-caramiziu. Cel putin, macar, pe dosul frunzei... scuzati expresia.
In rest, asa cum ne-ai obisnuit. Acvariul arata foarte frumos, ingrijit, plante sanatoase si frumos aranjate. Eu zic ca e departe de a arata ca un depozit. Sau, ma rog, daca tii neaparat, arata ca un depozit in care marfa e aranjata de un maniac al decoratiunilor interioare (aquascaping-ului in cazul nostru).
Sincere felicitari.
|
 |
|
|