Cati dintre noi au auzit de discus? Dar de frontosa? Pentru ca am vazut o droaie de articole despre cei doi,insa niciodata nu i-am vazut pusi fata in fata in vreun topic ,m-am gandit sa scriu un articol interesant despre cei doi "regi".
Cu siguranta majoritatea stiu ca discusul este regele acvariilor plantate,si nimeni nu poate sa conteste.Cati stim insa care este regele africanilor?
Pentru ca,de cele mai multe ori cand spui ciclide africane te duci imediat cu gandul la Malawi! Regele rocilor nu vine insa din lacul Malawi,cu toate ca varietatea in acest lac este dusa la extrem! Adevaratul rege vine din lacul Tanganyika,un lac din Africa centrala,situat in Marea Fractura Tectonica a Africii de Est (Great Rift Valley) si se numeste frontosa!
Discus vine din apele Bazinului Amazon,cel mai mare fluviu din lume!
Ambii sunt pesti ce ating dimensiuni respectabile,si atat frontosa,cat si discus sunt pesti carnivori,insa vaneaza in lumi diferite.
Lacul Tanganyika este un mediu cu totul diferit de fluviul Amazon,aici adancimea imensa de 1470 metri si apa cu cantitati considerabile de saruri minerale,insa si relieful subacvatic au fortat organismele sa evolueze intr-un mod unic,lacul neavand legaturi cu restul apelor de pe teritoriu si oferind conditii de viata deosebite.Spre depsebire de discus,frontosa s-a adaptat unei adancimi impresionante,el este un ciclid de adancime! Traieste la 1000 de metri adancime,forma sa adaptandu-se destul de mult pentru acest lucru.Acest fapt face ca el sa aiba un comportament gregar,care se pastreaza si in acvariu!Este un peste care are in spate multi ani de evolutie.
Frontosa este un peste lent care vaneaza o prada foarte rapida! Cu toate ca suna ciudat Frontosa este un peste mult mai inteligent decat pare.El vaneaza ciprichromis,sau cip,niste pesti mici care traiesc in bancuri! Insa este si o prada foarte rapida!Daca esti lent,cum sa poti vana ceva ce nu poti prinde? Aparent este imposibil,insa frontosa ii prinde doar noaptea! Cyprichromis sunt pesti diurni,pe timp de noapte coboara spre adancimi mai mari,pregatindu-se de urmatoarea zi!Acum este momentul cand frontosa urca dupa ei,in intuneric cip nu mai au sanse,sunt macelariti,viteza care reprezenta un avantaj in fata pradatorului,nu mai are nici o valoare acum! In mod surprinzator rolurile se inverseaza pe timp de noapte! De indata ce lumina isi face simtita prezenta,din nou cyprichromis sunt indvincibili,insa la coborarea intunericului,vor fi prazi usoare.
Frontosa traieste la un ph ridicat,apele Tanganyika oferind valori de pana la ph 9,si o duritate ridicata de 12-13 grade,insa sunt foarte curate si calitative.In captivitate frontosa se hraneste cu pesti mai mici (5-6 cm),fulgi si granule.Dupa ce depaseste 10 cm,fulgii trebuie evitati pentru ca ori nu vor mai asigura necesarul cresterii,ori vor fi ignorati si vor murdari apa.
Acvariul unde crestem frontosa se recomanda sa aibe 600-700 litri,un frontosa matur va avea 30-35 cm lungime si aproximativ 700 grame greutate!Insa poate fi tinut si in acvarii mai mici,niciodata insa sub 400 litri.Se pastreaza de obicei o mica colonie de 5-6 exemplare.Durata de viata a unui exemplar este de pana la 25 ani.Spre deosebire de mbuna din lacul malawi,frontosa nu prefera zonele foarte stancoase,el prefera apele deschise cu doar cateva pietre mai mari,pentru a se simti in siguranta.Desi nu este un peste deosebit de agresiv se tine doar un singur mascul daca acvariul are mai putin de 500 litri,si 2 daca are minim 600 litri.Unii recomanda sa existe macar 2 masculi,insa daca acvariul este mic acestia se vor confrunta des!Un mascul nervos de 35 cm intr-un acvariu de 300 litri luptandu-se cu altul,va arunca apa din acvariu prin casa si va strica chiar si decorul din acvariu.Multi spun ca un frontosa ajuns la 10 ani cu inotatoarele dezvoltate este cel mai impresionant peste pe care il poti vedea.Ii plac acvariile cu umbre si o lumina mai mult difuza.
De partea opusa avem pestele disc,sau discusul.
Varietatea coloristica este impresionanta,iar intensitatea culorilor este rar intalnita la alti pesti de apa dulce!
El vaneaza pestii mici pana in 5 cm,desi Amazon are adancimi de 50 de metri,discusii prefera sa ramana la 2-3 metri de cele mai multe ori.Spre deosebire de frontosa discus traieste in alta lume!Fluviul si afluentii care strabat padurea Amazon se incarca cu tanini care scad pana la extrem ph-ul si duritatea.In natura discus traieste la ph 5-6 si o duritate de 2 maxim 5 grade.Modul cresterii puilor este deosebit atat la frontosa,cat si la discus.
Discusul parinte secreta o substanta prin piele denumita "lapte de peste" ,puii dupa iesirea din icre stau aproape de corpul parintilor si parca ciugulesc din piele lor,de fapt,insa ei consuma acea substanta.
Frontosa isi creste puii in gura,el incubeaza icrele tot in gura,iar puii sunt tinuti de mama pana la 5 cm.In acvariu daca nu ii scoatem afara dupa aceasta dimensiune,vor fi mancati de parinti! Deoarece orice peste de 5 cm aflat in acvariu este considerat hrana de frontosa!
Discus are nevoie de un acvariu de 200 litri minim.Unde putem creste o mica colonie de 6 exemplare.
Frontosa traieste in grup nu in perechi!Masculul putandu-se imperechea cu mai multe femele,neformand pereche.
Discus formeaza perechi,si de obicei ambii membrii sunt fideli unui celuilalt.
Discus are nevoie ca acvariul sa fie iluminat difuz,cu zone de umbra,cu o lumina calda sau rece,sau combinat.De obicei pentru reducerea stresului provocat de lumina in acvariile plantate,se folosesc plante de suprafata,care "filtreaza" o parte din lumina!
Atat discus cat si frontosa au mai multe varietati.
Cu siguranta cel mai scump frontosa este moba,ajungand pana la 100 euro puiul de calitate!Numarul mic de crescatori si cererea in crestere a dus pretul destul de sus.Alte varietati de frontosa mai sunt si:
-Burundi (cel mai des intalnit);
-Kigoma;
-Bangwe;
-Sambia blue;
-etc.
Numele stiintific este Cyphotilapia.
Discus vine cu si mai multe varietati si culori,care de care mai valoroase:
-Discus original Stendker pigeon blood silver;
-Discus original Stendker pigeon blood blue;
-Symphysodon pigeon check board;
-Symphysodon red melon;
-Symphysodon red marlboro;
- etc.
Numele stiintific al discusului este Symphysodon.
In natura discusii traiesc la temperaturi ridicate de 28-32 grade celsius;
Frontosa traiesc la temperaturi mai scazute de 25-26 grade celsius.
Discus atinge un diametru de 20-25 cm.Spre deosebire de frontosa care in captivitate pot fi hraniti din mana,el este un peste mai timid si retras.
Acvariul cu discusi,dupa cum recomanda multi,ar trebui acoperit pe toate lateralele,lasandu-se liber doar geamul frontal pentru a-i observa.Acest lucru se practica pentru a-i face sa se simta in siguranta.
De multe ori discusii mici nu se tin in acvarii plantate,ci in cele sterile pentru a facilita ingrijirea.
Se recomanda pastrarea lor in acvarii monospecifice pentru a inlatura orice problema legata de incopatibilitate.
Discusii nu sunt pesti agresivi.
Inchei acest articol,desi de spus ar fi mult mai multe,am facut o comparatie sumara,sper sa nu fi discreditat5 vreunul dintre "regi",am vrut doar sa ii scot in evidenta pe amandoi! Atasez poze cu frontosa si discus,probabil o sa ii recunoasteti usor.
Salut!
Masculul tau este un veiltail.Betta sunt pesti frumosi,vin din orazariile si mlastinile Thailandei si Cambodgiei.Nu este compatibil cu mai nici un alt peste,insa poate fi tinut cu pesti de talie medie cu inotatoarele scurte.Insa se recomanda sa fie pastrati singuri! Suporta bine spatiile mici,traind in acvarii de pana la 5 litri.Sunt pesti teritoriali si agresivi,un mascul de betta nu va tolera niciodata un altul din aceeasi specie,de cele mai multe ori masculul betta lupta pana la moarte cu alt mascul de betta.De aici i se trage numele de pestele luptator al siamului!
Se hraneste de obicei cu hrana vie,fiind un adevarat peste pradator.In acvariu accepta granulele si mai rar fulgii,insa cu un continut ridicat de proteine animal.Este necesar sa i se dea din cand in cand hrana vegetala (spirulina la mine este singura pe care o mananca,desi se recomanda si salata oparita,dar ai mei nu accepta,si am cativa),desi sunt carnivori in acvariu pot face blocaje intestinale daca nu i se acorda si hrana vegetala din cand in cand.
Nu ii plac acvariile foarte inalte,in aceste acvarii depune eforturi mari incercand sa iasa la suprafata sa respire.Betta poseda un "plaman" preistoric,asemenea pestelui pirarucu din fluviul Amazon,el nu poate absorbi oxigenul ca noi,ci inghit aerul,iar acesta trece direct in sange,insa respira si din apa si de deasupra ei.A fost membru al familiei pestilor labirint,aceeasi familie ca si gurami,insa mai apoi a fost mutat la anabantide,familie din care face parte si in ziua de azi.
Exista mai multe varietati:
-Halfmoon;
-Veiltail;
-Crowntail;
-Double tail;
-Elephant ear;
-etc.
Cei mai valorosi betta sunt Halfmoon,Elephant ear si plakat.
Este singurul peste care poate accepta un schimb de apa total,fara probleme majore.Traieste la temperaturi mari,asemenea discusilor de 28-32 grade celsius,in captivitate aceste temperaturi ii scurteaza durata de viata,si se recomanda 27-28 maxim,cu un minim de 26 grade celsius.
cvcvci wrote:Salutare tuturor,vreau sa va cer un sfat,am deja un acvariu 40l cu un betta mascul minunat si 8 nas rosu, mi-am facut recent la comanda un acvariu de 250 l pt living vreau sa pun in el scalari, cu ce altceva imi recomandati sa populez acvariul? sunt incepator mi-ar prinde bine ideile voastre.Va multumesc.
Salutari si bine ai venit.Daca esti incepator recomand ciclidele africane malawi ,scalarii sunt un pic mai sensibili.
Si mai de vreme nu?Ce varietate sunt?As dori pentru un mic acvariu (200 litri) in aer liber,si trebuie sa stiu varietatea ca sa apreciez daca rezista la 10-14 grade.
Trebuia apoi sa iei cata putina apa si sa pui in punga,dupa ce apa pe care o introduci in punga depaseste de 2 ori nivelul apei cu care i-ai primit,apoi le dai drumul.Daca nu faci asta pestii fac un soc de la trecerea brusca la parametrii diferiti.
Ce ph are apa ta?
Shubi wrote:In cazul in care n-ai gresit un zero...bati campii dupa umila mea parere )
In cazul in care ai gresit un zero, in cazul unei incarcaturi biologice mici avand corali moi, cel mult LPS, plate, SPS nepretentiosi s-ar putea sa mearga dar pe termen scurt.
Pe termen lung sansele sunt minime. Un coral poate trai bine, cu un colorit corect, hidratare optima dar poatre trai si mizerabil, nehidratat, culoare stearsa O filtrarea serioasa se poate face si din materiale ieftine gen spartura grosiera de coral introdusa intr-un filtru la picatura cu sau fara recirculare interna (de preferinta cu)
Din punctul meu de vedere un skimmer bun face toti banii iar aportul lui este semnificativ.
N-am gresit niciun zero. Nu exista nicio metoda de filtrare/mentenanta care bate un schimb de apa de 100% saptamanal (nici ATS nu te scapa de nevoia de a doza). In plus, scapi de nevoia de a folosi skimmer, filtrare chimica si sa dozezi micro si macroelemente. Metoda este insa cu atat mai putin practica cu cat creste volumul acvariului. Daca la un pico de 12L imi ia aproximativ doua minute sa schimb apa, la cel de 50L mi-a luat cam 15 minute iar la cel de 64 n-am incercat. Stiu de un caz unde un tip face schimburi lunare de 100% la un acvariu de recif mare (500G) folosind apa de mare adusa la temperatura corecta, operatiune realizata cu recoltarea apei din larg si o cisterna, din pacate nu mai gasesc linkul (are un canal pe YouTube). Am un acvariu pe care l-am tinut din schimburi saptamanale de apa 100%, filtrare mecanica si carbune activ pentru mai bine de un an, fara skimmer, fara filtrare chimica si fara dozari. Mai recent am trecut la skimmer, si am redus schimburile la 40% saptamanal.
Stiu ca norma este sa mergi cu schimburi mici si dese de apa, dar aceasta metoda necesita protein skimmer, dozare de macro si microelemente fara a sti vreodata cu adevarat daca ai ceva lipsa in apa.Dar cum eu nu sunt nici pe departe un expert iar experienta personala este destul de limitata, cu metoda de mai sus aplicata la pico de 12L, cu apa provenind din ce scoteam saptamanal din cub, iti recomand sa citesti ce zic reeferi mai experimentati despre schimburile de apa 100%. Cum ar fi Anthony Calfo (Wet Web Media) sau Jake Adams (Reef Builders).
Pentru referinta iti dau si cateva linkuri si un video.
Iti urez si eu la rindul meu,,bun venit,, .
imi aduc aminte, la inceputul setupului meu cu africanii ,cite nopti am pierdut citind pe acilea topicuri si jurnale. Apoi colegii ciclidari africani m-au ajutat enorm, ca sa ajung la performanta din ziua de azi (in fiecare seara aloc max 20 min ptr documentare)
Vis a vis de background, daca iti place si mai ales ca,ai pus un efort sa obtii acest rezultat, scalda-l in acvariu. Ar fi bine sa nu lipesti cu silicon,ci sa sprijini cu niste pietre pe sticla din spate,spun asta,cindva in viitor vei obtine un model/design pe placul tau si vei schimba cu actualul
Unii spun\recomanda sa nu introducem lemne in acvariul cu cuclide africane, motivul,elimina tanin. Poti introduce linistit pietre calcaroase ptr sanatatea pestanilor,reduce concentratia asa vei dormi linistit .
Off topic
Daca nu ma insel, maestrul Koala, cind avea africani chiar exista o buturuga mare in acvariul lui de 500l, nu am citit pe undeva, sa se fii plins de tanin.
Am vizitat in ultimii ani, multe Aquariumuri (Germania,Elvetia,Olanda,Franta) si spre surprinderea mea, pe linga bolovani erau nu cioate ci copaci in acvarii, cel putin in Basel/Elvetia (malawianul are peste 50 mii litrii).
Urmaresc multe documentare, in habitatul lor mai ales la sp.Pseudotropheus acei m, vei vedea buturugi,crengi etc
Pestii:
este bine sa cumperi pui,min 8 buc per specie,intre-adevar, cin incep sa creasca iti va placea comportamentul lor si cromatica,
in rest ne auzim si multa bafta
Asa este poti baga si buturugi,nu-i un lucru rau,dar sa ai o apa calumea pentru ei.Daca ai gh 2 si ph 5 si mai pui si buturugi...macel .
Gandeste-te ca in lacul Malawi nu vorbim de 300-400-1t de apa,ci de mult mai mult,de aceea uneori ce in lac se preteaza excelent,in acvariu nu este la fel din cauza volumului,pana la urma si un acvariu de 1t este "mic".
In primul rand salutari si bine ai venit!Incearca sa pui in spate un fundal ceva,autocolant sau background,va arata mai bine.Critici vor mai fi,spre exemplu gupy nu sunt prea fericiti acololo cu scalarii si restul,ei au nevoie de o apa mai bazica.In rest,spor!
morsonel wrote:Macar am aflat ca pot supravietui iernii. Azi le-am vizitat iar si am gasit doar una. Broastele autohtone trag la undita cu rama. Cele cu tample rosii par mai sperioase si nu cred ca vor musca. Pacat de ele...
Multumim, Ocean, pentru informatii.
Stai linistit! Florideenele sunt mai rezistente ca ale noastre!Nu le trebuie nici macar 4 grade celsius,pot rezista la sub 0 grade!!!
Nici eu nu credeam asta,pana un vecin a adus una de printr-un lac din Bucuresti.O tinea afara la -12 grade iarna!Si mai mult,in ligheanul unde o tinea se facuse gheata la 5 cm si broasca a stat acolo 2 zile,pare incredibil,dar va jur ca asa este.
Nu sunt timide!Incearca sa le pescuiesti cu momeli mari gen pestisori sau felii de salam,nu vor musca la rama!Fiind mai mari ca ale noastre prefera hrana de dimensiuni considerabile.
Pana la urma broasca de care va zic a reusit sa evadeze si s-a eliberat singura pe rau,am gasit-o eu cand pescuiam la clean mare,afara erau cam 5 grade,ea se incalzea la soare langa mal,pe o cioata la 2 km de casa vecinului.Am recunoscut-o imediat nu din cauza ca era singura florideana dupa rau,ci pentru ca avea o crapatura mare de tot in carapace(o cicatrice veche).Am reusit sa o prind cu mana,fiind obisnuita cu oamenii nu s-a speriat,si plus ca metabolismul ii scazuse de la frig.I-am dus-o inapoi vecinului,apoi la 2 saptamani iar a plecat si dusa a fost.Sunt broaste rezistente si daca le obisnuiesti treptat,frigul nu mai reprezinta o problema!
bulan77 wrote:Nu stiu cat de bine o sa faca fata filtrarea inca....o sa vad pe parcurs ce o sa creasca pesti. Intai sa gat cu renovatul la casa si dupaia sa pun acvariul la ciclat....din pacate mai dureaza umpic sper ca pe la sfarsitul lui august sau mai repede sa vad acvariul plin de pesti .
Oricum o sa va tin la curent cu schimbarile care au loc .
Va multumesc pentru sfaturi!
O bere pentru toti!
Cu mare placere! Si eu am lasat-o mai moale cu pestanii in ultimul timp,tot din cauze renovabile ),asa ca inteleg!
Bafta maxima!
bulan77 wrote:O sa cumpar cate 10 exemplare din fiecare specie si vad ce familii se formeaza.
Tu cum ai facut sa obtii numarul dorit de pesti?
Pai de obicei se cumpara multi pui odata si selectezi in viitor ce-i mai valoros si frumos,apoi ii dai pe restul!Sau cumperi numai adulti,insa nu mai ai placerea de a-i vedea crescand si nici nu ii poti selecta,plus ca va costa de 10 ori mai mult .Depinde cum preferi acum.Cate 10 pesti din fiecare specie este super ok.Ideea este ca daca ai o filtrare foarte impresionanta poti sa tii destul de multi,africanii sunt in general pesti care sunt tinuti in acvarii suprapopulate.
bulan77 wrote:Pana la urma cred ca o sa folosesc un autocolant negru sau cu pietre) , sa vad ce gasesc pentru dimensiunile mele .
Iar in legatura cu pesti o sa fac o combinatie de Labidochromis Caeruleus 1m + 4f , Pseudotropheus Elongatus Chewere 1m+4f ,Pseudotropheus Acei 1m+4f , iar ca a 4 specie Moori sau aveti voi si o alta sugestie in ceea ce ar merge in aceaasta combinatie.
Aveti idee de unde pot sa ii cumpar , am gasit de vanzare in timisoara la o crescatorie dar nu stiu daca vor rezista pana in sibiu.
Autocolant sau poster cu pietroaie gasesti si mai mari decat ai tu acvariul!Gandeste-te ca exista posesori de acvarii malawi si la 1t,si nu s-au plans ca nu au gasit autocolant pe dimensiune .Acei nu poti sa tii doar 5 nu vor arata senzational,prefera sa fie un mic card de 6-7 macar.Daca renunti la moori poti sa tii 13 acei si restul ce ai ales tu de labidochromis si chewere ar fi ok.In card sunt foarte impresionanti,mai ales cand vin la hrana,sunt o senzatie! 4-5 cati vrei tu nu o sa iti arate ce pot in totalitate.
serinox wrote:Aha, am inteles. Si dupa ce cad icrele ce trebuei sa fac mai departe? Sincer nu ma pricep de loc .
Trebuie sa scoti "mama" de acolo si sa le pui ori un filtru de calitate,ori folosesti o maternitate care sa fie foarte ventilata.Ideea de baza este ca au nevoie de cat mai mult oxigen si curenti optimi,pentru dezvoltarea larvei.
Danutzelu1999 wrote:Eu ma refeream la pestii ancistrus ai domnului din postarea de mai sus,el spunea ca n-are cui sa-i dea,si i-am sugerat pet shop-ul.
Ti-am sau i-am dat exemplul meu.Stiu la ce ai facut referire.In general petshopurile nu prea accepta pesti fiindca pot fi purtatori de boli,sau pur si simplu nu ii vor.In trecut cineva daduse un ancistrus mare unui magazin,la 2 saptamani cand a mers sa il vada a zis ca era foarte slab si aproape mort.Dovada ca in petshop,desi angajatii chiar incearca poate sa asigure niste conditii,pur si simplu nu pot din motiv de suprapopulatie a acvariilor,iar pestii doar supravietuiesc acolo,nu traiesc in adevaratul sens al cuvantului.
paradoxx wrote:eu nu stiu cui voi vinde/dona20de ancistrusi,insa...ca hrana nu ii ofer
Ai incercat sa duci pestii la un pet shop?
Am incercat eu in trecut cand aveam guppy,raspunsul:
Dupa 8 ani de atunci inca mi-a ramas in minte:
"Ne pare rau,pestii din surse necunoscute nu au ce cauta in magazin!"
Deci slabe sanse cu guppy la pet,poate cu altceva mai sus ca si valoare,bine ca depinde si de noroc sau de petshop.
Sa stii ca si acolo sunt chinuiti si mai si...
serinox wrote:Asa se cheama cum a zis Ancamarketing, si nu este singurul din specia lui mai am vreo 4-5 cam asa la fel ca el si de mancat nu le dau sa manance mult . Ii hranesc odata pe zi . Evit sa le dau mancare in exces si pe de alta parte poza am facuto dimineata cand avea stomacul gol adica nu a mancat de ieri... De asta ma ingrijoreaza pestisorul . Si am si din specia tetrazona 6 pestisori 3 dungati si 3 verzui. Incep sa cred ca are icre.. dar nu stiu sigur :d
Vezi ca isi mananca icrele.Ai nevoie de un acvariu special amenajat,astfel incat acestea sa cada la fund ,printr-o plasa,iar parintii sa nu le poata apuca.
Ancamarketing wrote:Nu am avut acest peste, l am vazut prin alte acvarii.
Acum fara suparare, dar eu daca nu stiu macar 99% din raspuns, prefer sa nu scriu nimic. Adi nu o lua in nume de rau dar in ultimele doua zile esti f prezent, chiar daca nu este informat, si ii bulversam mai tare pe incepatori, nu de alta.
Citeste cu atentie te rog si spune-mi cu ce am gresit!!
Fii atenta:-Face parte din subfamilia Barbus?
Face!
Face parte din familia ciprinidelor?
-Face!
Are un comportament asemanator?
Sigur!
Singura greseala,am si specificat ca nu stiu sigur daca-i tetrazona,dar sigur este o ruda!Deci consider ca am avut dreptate 99 la suta,imi dai ok? .
Am mult timp la dispozitie momentan de aceea postez des,asta se va schimba!Crede-ma pe cuvant ca atunci cand vezi postari de-ale mele la acvariile marine,unde aiurez calumea,asa-i acolo chiar o mai iau pe aratura ,dar macar am idee si despre ele.
La acvariile cu apa dulce imi permit sa ma supar cand sunt tras la raspundere!Aici chiar am experienta!Te rog sa imi dai un link daca de cand sunt aici am indrumat pe cineva gresit la apa dulce,si chiar te rog sa o faci,chiar nu mai sunt de mult timp incepator! ps:conconius are o tenta mai rosiatica,pestele lui este usor mai decolorat,de aceea mi-a fost greu sa zic cu siguranta ce este,dar chiar NU am gresit! Este tot BARBUS,ca si tetrazona.Este ca si cum ai zice ca o anumita specie este betta halfmoon,si de fapt este dobletail,ideea principala este ca greseala a fost mica.
Eu ti-am spus ca stii mai multe despre pestii care se preteaza plantatelor,nu daca ai avut sau nu!Daca imi arati o ciclida africana din cele peste 1000 de specii ale marilor lacuri africane,nu trebuie sa o am ca sa o recunosc ,asa si tu,la ce tine de plante.