| Message |
|
|
|
In conditii normale apa ce iese din membrana trebuie sa aiba intre 2 si 6 ppm.
La 38ppm ar trebui ca apa care-ti intra in membrana sa aiba 950-1000ppm lucru imposibil [rata de rejectie nominala a unei membrane este de 96%].
Eu sunt de parere ca membrana este dusa. Poti incerca sa schimbi prefiltrele dar nu cred ca tds-ul va scadea substantial.
Cu ce ai masurat cei 38ppm?
|
 |
|
|
|
reefer,
Iti multumesc pentru aprecieri dar nu sunt cunoscator. Am testat multe produse iar cand experientele nu-mi apartin pun intotdeauna link-ul unde am citit despre subiect.
Ai dreptate multe tipuri de hrana pentru corali trebuie tinute la frigider dar nu toate.
Nu vorbesc despre cele sub forma de pulbere [gen ReefPearls, Phytoon, Zooton, UltraMinF etc] ce se pot dizolva in apa dar nu vor ramane in suspensie
ci se vor decanta in timp pe fundul recipientului si se vor degrada.
Poti folosi solutia de aminoacizi de la KZ [care se gasesc la noi] care nu trebuie tinuta in frigider dar avand in vedere ca aditionezi 1 picatura / 100 litri / zi nu cred ca
este ok sa folosesti o pompa pentru asta.
Mai poti folosi solutia complexa de aminoacizi, vitamine, micro de la FM - UltraMin S - care nu trebuie tinuta la rece, nu trebuie agitata si de aditioneaza zilnic
suficient de mult ca sa poti folosi pompa de dozare. Insa aceste produse nu se gasesc deloc la noi.
Cu strontiul ai grija ca este deja prezent in amestecul pentru calciu de la Red Sea. Ca sa-l aditionezi automat ar trebui sa stii consumul dar testul Salifert
pentru Strontiu este p i t a.
Iodul se aditioneaza tot in cantitati mici [gen 1 picatura / 100 litri / zi] si iar nu merita sa blochezi o pompa pentru asta. In plus solutia de iod [sub orice forma va fi]
este sensibila la lumina si nu vad ce fel de furtune ai putea folosi ca sa nu se degredeze.
Biopeletele sin NOPOX-ul sunt surse de carbon si folosirea lor impreuna ar rezulta in reducerea brusca a nutrientilor [desi un coleg din Cta le foloseste cu succes pe
amandoua].
Eu aditionez pe pompe doar Ca si alcalinitate desi am trei pompe [iar a patra zace nemontata in sertar].
Magneziul il ridic la 1,300 o data pe luna.
As pune NP Bacto Balance pe pompa [pentru ca aditionez 1.5ml zilnic] dar cum nu am gasit niciun topic pe aceasta tema ma abtin.
Aditionez manual
- FM Coral Colors [toate trei in aceeasi zi, o data sau de de doua ori pe saptamana]
- 2 pic Jod Komplex de la KZ o data la 2 zile
- Reef Energy a+b zilnic
- Ultramin S o data la 2 zile
- ReefPearls, UltraSeafan, UtraMin F, Phyton, Zooton
- 2 pic Coral Vitalizer de la KZ - o data la 2 sau 3 zile
|
 |
|
|
|
5 - hrana pentru corali [desi nu stiu ce ai putea folosi].
Am citit despre aditii de microelemente [gen TM K+ si A- care se aditioneaza zilnic] precum si bacterii dar cum bacteriile nu se aditioneaza zilnic
cred ca nu are rost sa automatizezi procesul de aditie.
|
 |
|
|
Din pacate se pare ca cyano cam face parte din fazele de maturizare ale unui acvariu.
Pana se formeaza o populatie solida de bacterii [heterotrofe] benefice sistemului cyano apare si dispare functie de ciclurile de viata ale diferitelor tulpini de bacterii.
Fiind tot o bacterie concureaza pentru aceeasi nutrienti dar are avantajul de a fi autotrofa. De aceea este bine sa incerci sa favorizezi cumva formarea
mai rapida a populatiei de bacterii bune si sa o mentii.
Populatia de bacterii o formezi aditionand mai multe produse gen MB7, Special Blend, BioDigest etc.
Unii producatori sugereaza chiar injectarea acestor bacterii in nisipul afectat de cyano - de exemplu citeste ultimele randuri ale primului post. Eu as incerca acest
lucru cu BioDigest alternat la cateva zile cu Bioptim. Este bine sa si aspiri stratul de bacterii cu un furtun subtire.
Ca sa mentii populatia de bacterii benefice la un numar suficient ca sa devina dominante trebuie ca nivelul nitratilor sa fie constant intre 1 si 5ppm si sa nu scada sub 1.
Scazand sub 1 numarul bacteriilor scade [evident sursa de "hrana" are o influenta directa asupra numarului] si permite astfel aparitia cyano.
|
 |
|
|
Leucosternonul este printre cei mai frumosi chirurgi [cel mai frumos fiind in opinia mea Achilles / Achileas]
Imi pare sincer cam rau ca am urmat trendul si mi-am achzitionat un Hepatus [cu toate ca Leucosterrnonul creste mai mare daca nu ma insel] dar nu mai am cum sa schimb
lucrurile acum.
Era normal sa se acomodeze din moment ce e intr-un ditamai bazinul cu suficiente locuri de ascuns si cu suficiente posibilitati de manevre evazive  in caz de atac.
|
 |
|
|
|
Seba,
Faptul ca acroporele si-au facut baza inseamna foarte mult ei este un semn bun in ceea ce priveste stabiliatea bazinului.
Culoarea lor este de asemenea buna ceea ce inseamna un bun control al nutientilor.
Felicitari.
|
 |
|
|
Bazinele mici dominate de softies au un farmec aparte si sunt intr-adevar mult mai fun tocmai prin timpul mai scurt necesar mentenantei fata de unul cu duri.
Iti ofera practic ocazia sa te bucuri de un bazin de apa sarata fara prea mult efort.
Si tocmai asta ai realizat tu acolo Iulian. Un bazin cu softies care iti incanta privirea. Felicitari.
Problema vine insa atunci cand spui - gata si cu aceasta "etapa" si vrei corali duri dar si un bazin mai mare
|
 |
|
|
|
Radu,
Multumesc pentru raspuns.
Sunt inca in dubii vis-a-vis de naparlire.
Unii spun ca ar fi trebuit ca exoscheletul sa fie translucid si nu e asa. Arata la fel ca si cand era viu, poate chiar un pic mai inchis la culoare.
In plus nu vad pe unde ar fi putut iesi din moment ce este intact. Nu este desfacut nicaieri.
La creveti se desface in 2 sau 3 bucati, la hermiti se deface in 2 bucati insa acesta este intact.
O sa continui sa caut dupa stingerea luminilor insa mi-am cam pierdut speranta.
|
 |
|
|
|
Pozele
|
 |
|
|
|
Vesti proaste.
Asta seara am gasit crabul [sau doar exoscheletul] cu picioarele in sus pe pietre.
Numai in cazul [putin probabil] in care aceasta specie de crab naparleste cred/sper ca il mai gasesc in bazin.
Ar fi pentru prima data cand naparleste la foarte multe luni de cand l-am cumparat deci si mai putin probabil.
Mai degraba tind sa cred ca in momentul de fata zburda fericit pe intinsele campii din Valhalla.
Am 4 poze facute cu telefonul dar nu-mi dau seama cum le pot urca pe forum.
|
 |
|
|
|
Salut reefer,
Substanta aceea alba nu se depune ci pluteste pe suprafata solutiei.
Daca nu te deranjeaza aspectul precum si faptul ca o parte din ea ramane pe peretii vasului de stocare nu trebuie neaparat filtrata.
Eu am filtrat-o din doua motive. Unul ar fi ca vasul meu de stocare este transparent si nu-mi place aspectul iar al doilea ar fi posibilitatea de a infunda furtunul/pompa
atunci cand nivelul solutiei din vasul de stocare este suficient de mic astfel incat pompa poate aspira aceasta substanta.
Cu o eroare de [minus] 0.1 dkH ce eu o pun pe seama faptului ca am estimat gresit volumul net al sistemului cresterea alcalinitatii a fost cea calculata/asteptata.
In hobby-ul nostru cred ca e o eroare acceptabila.
|
 |
|
|
edyr wrote: a exterminat xenia..
Imi trebuie unul neaparat.
|
 |
|
|
|
Intervalul mare de timp intre curatari este problema. Intre curatari populatia de bacterii se stabilizeaza la un anumit numar.
La curatare eliberezi brusc nutrienti in cantitate suficient de mare [din cauza intervalului mare de timp dintre curatari] ca sa produca o crestere a
populatiei de bacterii iar activitatea acestora sa duca implicit la scaderea [tot brusca] a ph-ului.
|
 |
|
|
|
Pentru primele doua am folosit Fauna Marin si Red Sea. Pentru cea de-a treia doar Fauna Marin.
Calciul este ok atat la Fauna Marin cat si la Red Sea in sensul ca se dizolva bine [normal din moment ce e o reactie exotermica].
La fel si amestecul pentru alcalinitate de la Fauna Marin care s-a dizolvat foarte bine in apa de ozmoza incalzita peste 35 de grade.
In schimb cu solutia pentru alcalinitate de la Red Sea am avut intodeauna o substanta alba, coloidala ce s-a format la suprafata solutiei
indiferent cat de bine am incalzit apa de osmoza in care am dizolvat praful si indiferent cat de bine si viguros am agitat.
Solutia a fost filtrarea printr-un servetel de hartie inainte de a o varsa in recipientul ce alimenteaza pompa peristaltica [solutie
data de reprezentantul/moderatorul Red Sea de pe un forum strain].
Amestecul pentru magneziu de la Fauna Marin tot la fel ca si celelalte doua.
Cel mai important insa mi se pare ca, indiferent de producator, solutia obtinuta in urma dizolvarii prafurilor sa ridice Ca, kH, Mg exact cum
spune producatorul si nu mai mult/mai putin ca sa stai sa bajbai si sa nu stii de ce parametrii nu-ti sunt stabili din moment ce stii consumul
zilnic, stii volumul net de apa al sistemului, adaugi cantitatea calculata conform indicatiilor producatorului dar in final cei trei parametri
sunt complet diferiti de ceea ce te asteptai conform calculelor.
Unii merg mai departe si folosesc prafuri de puritate mare [puritate de laborator, puritate analitica etc.] din teama de a nu adauga si alte
elemente nedorite.
|
 |
|
|
O veste foarte foarte trista mai ales ca erau de departe cei mai frumosi clowni pe care i-am vazut pana acum.
George poate cu siguranta sa-ti aduca inca un exemplar dar va trebui sa stai pe capul lui literalmente
|
 |
|
|
Radu - suna la h2oterra
LE M-as baga si eu sa iau unul ca m-am saturat sincer de sedintele saptamanale de omorat aiptasii mici [iar Coral Vitalizer de la KZ parca le face sa inebuneasca
si se multiplica de la o zi la alta].
|
 |
|
|
Radu,
Cu cea mai mare placere dar deja l-am promis din pacate colegului Sebastian.
Si inca nu l-am prins  . L-am vazut aseara dar era bagat bine intr-un bird's nest si nu aveam cum sa-l scot.
|
 |
|
|
Vreau sa readuc un pic in atentie acest topic.
In ultima jumatate de an am folosit cu rezultate bune sarea Reefer's Best de la KZ. Pana la ultimele 4 kilograme ramase [aproximativ 4 schimburi de apa]  .
Se pare ca problema stratificarii este una cat se poate de reala si nu se intampla numai pe durata transportului de la magazin/producator la noi.
Calciul din ultimele transe de apa de schimb a depasit de fiecare data 450ppm la o salinitate de 35ppt.
La schimbul de aseara apa nici macar nu a mai devenit limpede asa cum se intampla in mod normal si am avut si ceva precipitari in vasul de stocare.
Cand am inceput sa folosesc aceasta sare am avut grija sa fac acea omogenizare recomandata insa nu am mai continuat sa o fac inainte sau dupa
fiecare schimb de apa. Va poate parea un pic exagerat dar din cele de mai sus este destul de evident ca stratificarea se produce indiferent ca sarea
este transportata pe distante lungi [de la magazin/producator pana la noi] sau scurte [in casa de la locul de depozitare a caldarii pana la locul de preparare
al apei] probabil din cauza ingredientelor cu densitati/greutati specifice diferite.
Recomand deasemenea folosirea sacului in care vine sarea inchis bine la gura chiar daca folositi o caldare. Cei care au folosit sarea Aquavitro stiu ca recipientul
acesteia are o garnitura de cauciuc. Cu toate acestea ultimele kilograme de sare prezentau urme clare de absorbtie de umiditate [a contribuit clar si aerul foarte
umed din zona noastra pe timpul verii].
Pentru cei care se intreaba de ce obtineau cele 35ppt cu 38 de grame pe litru si spre sfarsitul caldarii/sacului de sare au nevoie de 40 de grame pe litru pentru
a atinge cele 35ppt cele mai posibile cauze sunt stratificarea/separarea elementelor si / sau umiditatea absorbita de sare.
|
 |
|
|
Glabrescens verde - foarte frumoasa
Bazinul incepe sa prinda contur [insa nu cred ca o sa-l vedem matur  nu?  ]
Gorgonia aia urc-o sus pe piatra sa nu mai ia contact tesutul direct cu substrat si pozitioneaz-o cumva sa nu primeasca curentul direct din pompa.
Ideal este sa stea sub pompa si apa aspirata de aceasta [pompa] sa treaca prin ea nu sa primeasca apa impinsa de pompa.
|
 |
|
|
Pentru cei cu probleme cu bubble algae [dar nu numai deoarece consuma aproape orice tip de alga - exceptand bryopsis  ] voi avea de vanzare un Emerald Crab [cand il voi dibui si scoate din acvariu].
Este o femela din cate am inteles deoarece nu depaseste 3-4cm in "diametru" activa mai mult noaptea. Accepta si supliment de alga uscata [rosie, maro, verde] pe care a trebuit sa i-o dau deoarece nu are ce alga sa manance de la mine :fingerscrossed:
Accept si schimb cu un frag [exceptand xenia, zoanthus, palythoa, kenya tree etc care la mine nu vor sa mearga].
Pretull il voi comunica atunci cand il voi prinde
|
 |
|
|