| Message |
|
|
|
Am o alta intrebare referitoare la stinsul luminii pentru zile intregi (unii chiar 6 zile): este aceasta intrerupere a iluminarii totala, sau se poate aprinde lumina pentru o jumatate de ora pe zi? Ma ingrijorez, pentru ca pestii nu o sa poata manca pe intuneric, si mi-e frica sa nu moara intr-o saptamana.
|
 |
|
|
Scuze
Credeam ca ancistrus e numele familiei mancatorilor de alge  .
Se pare ca m-am inselat. Bineinteles, ma refer la crossocheilus siamensis (dupa cum bine am scris si in post)
|
 |
|
|
|
Salut baieti,
Postez si eu aici, ca sa nu deschid un alt topic.
Am si eu probleme cu o alga care arata ca un fir de par de culoare verde deschis. In acvariu arata ca niste fire de par incalcite in ghemuri mici, si se prinde de plante/substrat cu o forta uimitoare.
Nu reusesc sa o dau cu mana de pe plante pentru ca se rupe, si pe urma creste in acelasi loc acel ghem. Cand o iau de pe substrat, e asa de puternica ca ridic cu ea si o gramada de pietricele de care se prinde (am substrat cam de 0.4-0.7 cm).
Intrebarea mea este: pot aplica acest tratament cu apa oxigenata si impotriva acestei alge? Am cumparat apa oxigenata 9%. Care trebuie sa fie dozajul in acest caz?
Detalii acvariu:
- 180L (~ 160 utili)
- 96w (10h/zi)
- 24-26 grade C
- 12 cardinali, 3 xifo, un siamense care nu prea mananca alge deloc
- o gramada de melci mici
- plante nepretentioase (anubias, echinodorus, valisneria, si inca o planta rosiatica care se chinuie tare la mine in acvariu)
Mersi!
|
 |
|
|
|
Salutare,
Am o mica problema. Acum vreo sase luni am achizitionat un ancistrus (crossocheilus siamensis). De cand l-am introdus in acvariu, a inceput sa-l fugareasca pe celalalt ancistrus pe care-l aveam atunci (din aceeasi specie) si nu-l lasa deloc sa manance de pe nici o frunza. Intr-un final, dupa aproape o luna in care celelalt devenea tot mai mic in compariatie cu nou siamensis, cel vechi a murit.
Bun. Poate i-a venit vremea. Dar de atunci, acest mic "nemernic" ii fugareste continuu pe toti neonii si pe toti xifo care ii am in acvariu. Cand zic continuu, nu exagerez. Chiar ma gandesc de unde are atata energie. Ce ma deranjeaza e ca daca neonii nu se prea sinchisesc ca sunt prea rapizi, xifo sunt destul de stesati(stresate). Cand e ora mesei, gagiul e si mai rau cu ceilalti. Si din pacate nici nu prea ii place sa se atinga de alge... de au ramas doar melcii care fac asta.
Ce sa fac cu el ca ma dispera? Recunosc, cu rusine, ca uneori vorbeam cu sotia ca il aruncam.
|
 |
|
|
Dalles wrote:Ca sa mearga cu toata viteza trebuie sa disipezi debitul ala urias de la iesire, care iti poate dezradacina plantele daca il lasi asa. Iti recomand solutia de la filtrul lui Aubias: un racord de cauciuc, care duce apa intr-o teava astupata la capat, dar cu multe gauri laterale (asezate pe o singura linie, nu de jur-imprejurul tevii).
Intr-adevar Dalles are dreptate. Pana nu am pus tzeava aia nu am putut seta filtrul la viteza maxima ca era uragan in acvariu. Intre timp am mai pus o teava de aia legata de prima teava prin alta bucata de furtun, astfel incat acum curentul in acvariu este chiar relaxant pentru pesti. Recunosc ca poate strica un pic aspectul estetic, dar e foarte practic.
|
 |
|
|
Am raspuns deodata cu Betta  , si cum nu pot edita, mai pun un post.
Deci va multumesc ADXX si Betta. Acum sunt mai lamurit. Cuvantul "flux luminos" m-a scos din ceata. Deci exista o crestere de ~50% in fluxul luminos daca se folosesc reflectoare. Asta cautam. 
|
 |
|
|
Am revenit cu acel post la care ma refeream ( http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=1246)
Dalles wrote:Va multumesc. Ma bucur ca va place. E oaza mea de liniste.
In privinta datelor:
- volum brut 84 de litri (70x40x30)
- volum net aprox. 70 de litri
- temp. 25ºC
- iluminare 2 tuburi 18W cu reflectoare (adica vreo 54W dupa formula din articolul lui Leo - lumina suficienta ca sa-mi dea plantele p-afara daca nu le tund saptamanal). Becurile sunt conectate la doua prize programabile, care se aprind intre orele 8,30-23,00 si 10,30-20,30.
- fertilizanti: PlantaMin si ToruMin
- CO2 din "butelcuta".
Am cautat si eu in acel articol al lui Leo, dar nu am gasit acea formula 
|
 |
|
|
Betta wrote:Daca pui reflectoare nu vei avea mai multi. Watt-ul e unitatea de masura a puterii (electrice) instalate si atat.
Mersi de explicatie.
Revenind, am ramas cu impresia din alt post pe acest site (e prea tarziu sa-l caut acum) ca acea valoare puterii necesare intr-un bazin (0.75 - 1 w/l) a fost aproximata fara a considera reflectoarele prezente. Deci daca am optimizat lumina punand reflectoarele, ar echivala (conform ipotezei de calcul al puterii necesare fara reflectoare) ca si cum as fi crescut puterea lampilor intr-un sistem fara reflectoare. Sper ca m-am facut inteles de data asta.
Si deci eram si eu curios care este acest efect (cantitativ).
|
 |
|
|
razvan wrote:variator de tensiune... neeeeeee nici sa nu te gindesti.
varierea debitului la pompele de apa , se poate realiza in 2 feluri:
prin "acordarea" clapetei de admisie( discul rosu de sub banda galbena, la aquael) sau prin admisia de aer in calota "elicei". e "sistemul" ala cu furtunelul care se infige in stutzul calotei transparente...
sau cu deflectorul de jet cum spuneam mai sus..
O mica corectura. Cu deflectoul de jet nu se modifica debitul pompei, ci eventual puterea (si directia) curentului de apa. Stiu ca la asta te-ai referit Razvane, dar am pus corectura pentru ca cei mai incepatori sa n-o interpreteze mot-a-mot. 
|
 |
|
|
razvan wrote:... dar sunt in posesia unui "panou" cu 4 neoane si reflectoarele aferente...
Acu intreb si io ca prostu' o intrebare, doar de curiozitate. Am si eu toate neoanele cu reflectoare: 2x30W + 2x18W la 160L utili. Undeva am citit ca acele reflectoare au acelasi efect ca si cum ai pune neoane de mai multi W. Poate cineva sa imi spuna si mie considerand datele de mai sus, cam cati w/l am in acvariu? 
|
 |
|
|
|
Moaaaa ce acvariu! Si eu zic ca merita, ce sunt eu curios e cum faci schimbarile de apa la asa volum. Sigur iti trebe sistem automat de schimbare a apei, ca altfel te cocosezi.
|
 |
|
|
|
Multzam mult. Urmatorul meu filtru o sa fie extern (cand isi da duhu' cel care-l am in prezent).
|
 |
|
|
|
OK, mersi! Deci sa inteleg ca la aceste filtre externe de firma, daca se defecteaza, nu te poti trezi cu tot continutul acvariului pe covor dimineata, nu?
|
 |
|
|
Multzam, consateanule! 
|
 |
|
|
Casa de Piatra! Si io m-am insurat pe 20 August. Daca e bine sau nu... sa mai asteptam... Daca citeste nevasta asta, o sa am parte de ceva asemanator cu "oil for food" 
|
 |
|
|
|
Ma scuzati de offtopic si ca intreb ca prostu', dar am o nelamurire. Nu am vazut niciodata filtru extern, dar am priceput ca nu sta in acvariu ci in afara lui. Si banuiesc (ca daca e filtru), atunci cumva suge apa din acvariu si pe urma o arunca gata filtrata.
Acum intrebarile.
1) Cam ce volum aproximativ au aceste filtre pentru un acvariu de 180 L?
2) Filtrarea se face in mediu "etans"? Adica as putea sa pun acel filtru in interiorul dulapiorului de sub acvariu (fara pericolul de a-l uda)? Sau cumva trebuie tinut in conditii speciale?
Mersi.
|
 |
|
|
Bestial acvariu. Sa-ti traiasca!
Dalles wrote:- iluminare 2 tuburi 18W cu reflectoare (adica vreo 54W dupa formula din articolul lui Leo - lumina suficienta ca sa-mi dea plantele p-afara daca nu le tund saptamanal).
Poti, te rog, sa imi dai linkul articolului unde este descris acest calcul? Am cautat in "Despre tuburile fluorescente" si nu am gasit decat ceva legat de luxi. Te refereai cumva la acel tabel, sau e un alt articol cu o formula legata de w/l? Mersi
|
 |
|
|
|
Daca bulele nu sunt multe si sunt mici (sub un mm) atunci n-ar trebui sa fie problema mare (desi mai bine nu aveai deloc). Iar faza cu "umplutul" bulei cu silicon nu merge, pentru ca aerul ramane acolo, deci nu scapi de bula. Poate daca extragi aerul... desi nu am imaginatie sa iti zic cum ai putea face asta.
|
 |
|
|
|
Eu am 5-8 cm. E vreo problema?
|
 |
|
|
Netzu wrote:Se pare ca Americanilor le este frica de bolile transmisibile din acvarii!!!
Nu cred ca LE E FRICA! Nu ii am la inima in mod deosebit ca sa le iau apararea, dar in acel articol sunt doar niste rezultate ale unor cercetari (cred), si doar explica ce bacterii se pot transmite si cum.
Nu exista acolo nici o analiza de impact sociologic (nr de cazuri depistate, transmiterea om-om, etc), asa ca articolul trebuie privit doar ca o analiza, nu ca un avertisment.
|
 |
|
|