| Message |
|
|
|
De ce simteai nevoie de o pompa?
Pompa era pe dreapta pentru a crea un curent "circular" ? Curentii venind din stanga spre dreapta sus de la spray bar si pe urma dusi de pompa din dreapta in stanga jos ?
|
 |
|
|
|
De acvariu nu mai zic nimic, sunt fara cuvinte...
Dar am vazut ca ai o pompa de curenti in acvariu. Nu e de ajuns filtrul sau de ce ai adaugat-o? Mai ai pe undeva prin acvariu o sursa de curenti de apa, sau totul vine de la stanga la dreapta?
|
 |
|
|
|
Aditie de co2 faci?
|
 |
|
|
|
Tot la aquamedic plant grow ma gandeam si eu. Si sunt acceptabile ca pret.
Multumesc Dragos.
P.S.: Maine ajung si in Iasi si trec pe la firma de care ziceam ca face mobila la comanda si la care voi apela sa-mi puna placile alea de pal in spatele corpului. Voi intreba si acolo ce parere au vis-a-vis de greutatea pe care vreau sa o pun pe masa. Tot maine dau si comanda pentru acvariu.
Sa fie intr-un ceas bun!
|
 |
|
|
|
Si nu merge daca dai cu diamantul pe coala de sus, dupa care intorci si dai cu diamantul si pe cealalta coala? Le "ciocanesti" un pic ca sa se desprinda la taietura si bagi cutterul prin taietura ca sa tai siliconul (sau sarma de care spunea scifficus).
Sper ca intelegi ce vreau sa zic.
Si pe urma ii lasi noului acvariu fund dublu, ca sa nu te mai chinuiesti sa desprinzi cele doua placi de sticla.
|
 |
|
|
|
Multumesc.
Din pacate vanzatorul s-a razgandit. O va pastra si o integreaza cumva intr-un capac...asta e.
Ramane intrebarea cu neoanele. O sugestie pentru niste neoane cu lumina roz.
|
 |
|
|
Cu tot riscul ca poate par ca o fata la maritis, care nu se mai hotaraste  si va tot bat la cap, mai insist cu lampa un pic.
Ziceam ca am varianta unei lampi de magazin, la 650 RON si unei lampi DIY, la 500 RON. Am renuntat la ideea celei din magazin pentru ca neoanele nu sunt bune si oricum trebuie sa cumpar altele. Acum insa, am gasit de cumparat acea lampa de magazin, de la un user de pe un forum, folosita extrem de putin (1 saptamana) la pretul de 500 RON. Adica acelasi pret ca cea DIY, doar ca e facuta cumva de oameni cu experienta in domeniu.
Lampa este aceasta:
Problema care imi sta pe creier si n-am lamurit-o e urmatoarea. Cum am spus, are o latime de 24 cm si sta la 10 cm deasupra acvariului. E de ajuns incat sa acopere toata suprafata acvariului (50 cm latime) ?
|
 |
|
|
|
Multumesc pentru lamurire.
Asadar, daca tot trebuie sa cumpar si neoanele albe, voi merge pe lampa DIY.
Ma gandeam o combinatie de 2 osram 865 pentru lumina alba si ceva pentru lumina roz ce mi-ati recomanda? Sa nu fie nici chiar extrem de scumpe...
|
 |
|
|
Revin cu alte nelamuriri
Am gasit o lampa la 650 RON, 4x54W care vine cu niste neoane incluse, de 10000 K . Sunt bune? La numarul asta de kelvini nu inseamna ca sunt albastre?
Intreb asta pentru ca am gasit pe cineva care face lampi si mi-ar face una fara neoane la 500 RON, la care mai adaug 2 osramuri de 54W , adica inca 130 RON. Deci ajung cam la acelasi pret.
Asadar, daca sunt bune neoanele primei lampi, din magazin, o cumpar pe asta, caci probabil am si ceva garantie la ea.
Problema ar fi in cazul asteia ca latimea e de 24 cm..ma gandesc sa nu fie prea mica si sa nu acopere toata suprafata acvariului. Pe cand la lampa DIY as putea sa o comand de 40 latime.
(celelalte doua neoane oricum trebuie sa le cumpar chiar daca iau lampa ce vine cu neoane incluse pentru ca vreau sa cumpar ceva cu lumina roz).
|
 |
|
|
Uituc cum sunt, am si uitat ca acum 2 zile am facut un an pe forum.
Multumesc inca o data celor care m-au indrumat pana acum si celor cu care n-am interactionat insa am "furat" pe ascuns de pe forum 
|
 |
|
|
Super aplicatia
Subscriu colegului de mai sus, ar merge un full screen.
Felicitari !
|
 |
|
|
|
N-am crescut plantele mentionate de tine, n-as putea sa te sfatuiesc in privinta asta.
Urmeaza sa o fac prin octombrie (cuba), dupa asta, daca nu iti raspunde nimeni pana atunci, revin cu lamuriri.
Dar probabil mai sunt colegi care au crescut cuba sau parvula in manado si ne vor lumina.
|
 |
|
|
|
Ti-am trimis un pm cu o butelie de vanzare de pe un forum.
E 200 de lei (eventual mai negociezi un 20-30 de lei), mai gasesti un reductor la vreo 100, 100 si un pic si un difuzor ieftin si gata instalatia.
La fel si cu un filtru extern poti gasi de vanzare pe forumuri. Eu am gasit un jbl e701 nou, in cutie sigilat la 250 RON (in magazin costa in jur de 380).
|
 |
|
|
Bogdan_Musat wrote:
Fiona wrote:...ce plante sa aleg... Unele nepretentioase si mai usor de intretinut pana mai prind ceva experienta... Ce-mi recomandati?
stefanp wrote:Vallisneria, Elodea, Cryptocoryne, Echinodorus, Ludwigia repens, Heteranthera zosterifolia, Nucus (asta e denumirea populara), Anubias, Microsorium, Rotala rotundifolia, Riccia, muschi...astea imi vin acum in minte.
alexos wrote:Ar mai fi Cabomba,Sagittaria...
de fapt acestea sunt plantele pe care le gasesti la pet-shop-uri, adica la majoritatea dintre ele, plantele mai pretentioase nu prea le gaseti in multe astfel de magazine, ci doar pe forumuri,
iti recomand sa fi atenta de unde cumperi, pentru ca exista riscul sa te trezesti cu acvariul plin de alge si de melci ieftini
Bine zis.
Eu te-as sfatui chiar sa nu iei din petshop (eu unul nu o am facut-o si nu o fac). Gasesti pe forumuri si tipurile astea de plante easy. Plante care arata mai bine decat in petshop si sunt mai ieftine.
Referitor la melci, e destul de greu sa nu se inflitreze niste oua din cand in cand, insa daca ai grija de acvariu, nu vei avea probleme cu ei.
P.S.: Saptamana viitoare fac o tunsoare in acvariu si voi avea disponibil heteranthera zosterifolia si probabil si rotala rotundifolia, poate si niste ludwigia repens si echinodorus. Daca esti interesat, putem discuta pentru un pachet la un pret bun. Poze gasesti in jurnal, iti pot face si la tundere. Dar astept un pm de la tine daca esti interesat, ca sa nu poluam topicul aici.
|
 |
|
|
|
Pui stratul de aquabasis, dupa care acoperi cu jbl manado. Grosime de vreo 4 cm in fata si vreo 8 in spate, oricum el se mai niveleaza.
Problema la plantare, la inceput e ca s-ar putea ca unele plante sa iasa din substrat, pentru ca manado e usor si nu le tine. Daca au radacini mai maricele, nu e o problema. Dar daca ai fire cu radacini mici sau fara radacini, e un pic mai greu pana se fixeaza. Ca sa combati oarecum problema asta, pui un strat mai gros de manado si plantezi mai adanc in substrat.
|
 |
|
|
Substratul da, in litri se calculeaza, am scris kg ca asa mi-a venit (manado are 1 l = 1 kg). Oricum, cifra ramane aceeasi.
http://www.happypets.ro/jbl-manado-p-1044.html?zenid=05a74b8478fb52432aeae7d698c6feb0
Vezi aici formula de calcul. Ti-am zis cat sa faci un strat intre 5 si 8 cm grosime.
Aquabasis la fel, 7.5. Adica 3 pungi de 2.5 sau una de 5 si una de 2.5, dupa cum gasesti.
Se pune strat de aquabasis dupa care manado. Pe urma plantezi.
Avantajul manadoului e ca are o structura buna pt bacterii. Are o granulatie potrivita pentru cresterea radacinilor si fiind usor nu "apasa" pe radacini. Partea mai nasoala fiind usor e ca la inceput plantezi mai greu, pana cresc radacinile si se fixeaza plantele.
Ce sistem ai vazut? Posibil sa fie varianta profi a bombei (sticla cu drojdie). In cazul asta, mai bine iti faci tu acasa decat sa dai atatia bani pe ea si strangi in timp pt o butelie.
Plante easy vezi ca am scris intr-un topic aici in categorie deschis ieri.
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Vallisneria, Elodea, Cryptocoryne, Echinodorus, Ludwigia repens, Heteranthera zosterifolia, Nucus (asta e denumirea populara), Anubias, Microsorium, Rotala rotundifolia, Riccia, muschi...astea imi vin acum in minte.
|
 |
|
|
HumanFace wrote:0. Nu trebuie neaprat sa ai pesti. Poti pune melci, si cate un pic de mancare in apa sa produca amoniac.
Asta ar fi calea de mijloc si probabil cea mai accesibila
As sublinia si eu ce-a zis bobiciupe, cat mai multe plante la inceput de ajuta in lupta contra algelor de inceput. Asta daca mergi pe un plantat.
1.1 Un substrat accesibil ca pret si destul de bun e cel de la JBL. JBL aquabasis dedesubt ca substrat fertilizant, cam 7.5 kg zic eu ca ar intra la tine si deasupra JBL Manado, vreo 30 kg.
Nu trebuie sa il mai fierbi, doar il clatesti bine in mai multe ape, pana nu mai iese apa colorata (doar manado se spala, nu si aquabasis).
5. Instalatia cu butelie nu e foarte complexa sau pretentioasa. O butelie, un reductor si un difuzor/reactor pt inceput ajung. Dupa ce o montezi nu mai ai treaba cu ea. Eventual o electrovalva sa opresti gazul noaptea fara sa mai umbli la robinet.
Legat de filtrare, sunt de acord cu Dragos, la volumul ala de apa ar merge un filtru extern. De vreo 900 l/h ...
|
 |
|
|
Pfuai ce plante ai...si da, macrandrele mi-au luat si mie ochii
|
 |
|
|