Message |
|
Pai da, miscarea e buna, eu sunt mare fan. Dar nu dupa o operatie pe coloana facuta in ultimul an
|
 |
|
As baga niste hygrophila polysperma in fundal, e devoratoare de nitrati si creste repede.
|
 |
|
Pana la urma am luat Sera FP750. E foarte ok, ridica apa la 1,2m cat imi trebuie mie si are un debit bun, baga imediat 20l si nici nu face furtuna in acvariu. E pe furtun de 9/12.
https://www.emag.ro/pompa-recirculare-sera-filter-and-feed-fp-750-30600/pd/DTW8H9BBM/
|
 |
|
Eu nu as renunta de tot la ideea cu suportul Eheim. As face efortul asta. Suportul acela e special construit sa sustina un acvariu ca al tau, distanta dintre peretii verticali e mai mica decat lungimea acvariului, astfel greutatea acvariului se distribuie pe toata suprafata blatului. Iar dulapiorul e suficient, eu am ceva asemanator si imi incape filtrul si butelia co2 acolo. Plus fertilizanti si alte acareturi.
In plus, nu as garanta ca blatul actual nu s-ar incovoia si sub un acvariu de 25 l. Trebuie luata in calcul si posibilitatea asta.
|
 |
|
Red moor se preteaza sa indesi niste microsorum dwarf printe increngaturile alea, la baza lor (am vazut asta la Oliver Knott si arata intr-un mare fel). Mopanul se preteaza sa lipesti pe el multe buchephalandre. Pe lava stone as pune anubias nana si anubias pinto. Piatra alba as lasa-o asa, eventual o cryptocoryne undulatus red, pentru contrast.
Dar parca nu merg bagate toate, desi… poate gasesti o formula magica. Red moor se va inchide oricum la culoare, nu o sa fie in contrast cu mopani. Doar piatra alba se incadreaza mai greu, ar merge mai bine singura intr-un acvariu nano.
|
 |
|
Dar de ce sa le amesteci, lasa tot sistemul de la Eheim. Cand ai Mercedes, pui piese de schimb de la Audi? Atomizorul poate fi o idee buna, dar sa stii ca difuzorul care vine in sistemul Eheim e foarte bun, scoate bule mici de tot si daca il pozitionezi cum trebuie se plimba alea prin tot acvariul.
|
 |
|
Mi se par foarte buni parametrii apei, no2 ar fi bine sa fie 0, daca schimbi apa mai des o sa scada.
Fara co2 nu are cum sa fie indicatorul decat albastru. La bugetul tau, recomand
https://www.nevertebrate.ro/sistem-co2-eheim-set600-cu-butelie-reincarcabila-2kg-31307
plus
https://www.nevertebrate.ro/electrovalva-eheim-co2-magnetic-valve-33004
Incearca sa schimbi apa la o saptamana. Si pune plante orice iti place. Cred ca ai nevoie de fertilizare, recomand Masterline all in one. Iar daca incarci mult cu plante si bagi si co2, atunci Masterline Micro si Macro.
|
 |
|
Mie mi se pare ca acvariul are un mare potential, cine l-a aranjat chiar se pricepe. Nu ai mentionat daca ai instalatie de co2, cum faci schimbul de apa, ce tip de substrat ai si ce fertilizare folosesti. Ar merge si niste teste se apa.
In filtru, as inlocui acel carbax cu eheim substrat. Nu ai nevoie de carbune decat daca faci vreun tratament medicamentos la pesti. In schimb, filtrare biologica la volumul asta iti trebuie cat mai multa.
Nu l-as fi umplut cu glowfish, dar de gustibus…
Interesanta mascarea filtrului in dreapta. Ce e grilajul acela alb de jos? Si cel negru.
|
 |
|
dandumitru wrote: Voi face prezentarea primului meu bazin si a cunostintelor mele din anul 1994 , cand nu stiam absolut nimic, nimic, despre acvaristica.
Respect!
|
 |
|
Bayek wrote:Si pana la fundul acvariului.
Acum am vazut ca ai si subtrat nutritiv. In primele 6 luni cel putin sa aspiri doar pietrisul, sa nu tragi substratul in furtun ca e pacat de el.
|
 |
|
Chiar sunt curios in ce filmulete ai vazut miscarea asta  Poate erau la misto.
Uite ne arata aici fata asta cum se foloseste teava/
https://youtu.be/DDQuSSFMHg0
|
 |
|
Cu placere, sunt si eu incepator dar ajut cum pot, ca m-am lovit si eu de unele.
E bun aspiratorul, asa am si eu, o idee mai gros (nu am varianta nano, dar e chiar mai buna ca iti lasa timp sa cureti bine).
Tot pe nevertebrate gasesti si marsilea.
Cu pestii nu te grabi, am vazut mai sus ca vrei de toate. E tentatia incepatorului sa vrea diversitate. Eu as merge pe o singura specie de pesti de banc, 10-15 bucati daca sunt mici (de ex. endleri) sau 10 neoni, plus 2 corydoras sau 4 daca sunt varianta pigmeu. O planta daca nu iti mai place o scoti, un peste mai greu, e bine sa stii de la inceput cu ce populezi.
|
 |
|
E foarte ok. Cryptocorynele asa fac daca nu e ciclat bine acvariul, dar sunt foarte rezistente. Poti sa mai pui diverse specii.
Substratul recomand sa-l aspiri la fiecare schimb de apa, va aduna mizerie in timp si exista risc de alge sau viermi (eu stiu). Iti iei un aspirator de substrat de la Dennerle, cu teava ingusta sa ai timp sa aspiri cat mai multa suprafata. Si pana la fundul acvariului.
Melcul e physa marmotata, foarte frumos. Am avut si eu dar a murit, mi-a parut rau de el, pacat ca nu se gasesc de cumparat. Celalalt pare sa fie ramshorn, foarte buni la curatat prin acvariu. Se inmultesc, dar nu exagerat daca ai grija sa fie acvariul curat si nu dai multa mancare pestilor.
Ar merge si un lemn si niste pietre in plus, cu plante pe ele. Dar e bine ca ai rabdare, sa stii sigur ce vrei si sa alegi fara stres.
Pentru gazon, daca vrei neaparat sa plantezi macar partea din fata, poti sa pui marsilea hirsuta, e o specie mai putin pretentioasa si e mai mare, se planteaza mai usor.
Mai recomand fertilizare. Eu am folosit Masterline all in one + carbo si am fost multumit.
|
 |
|
Pentru melci poti sa suni si la Seba Shrimp, vezi pe site. Are lucruri de calitate.
Sau la Coralis, un magazin dedicat acvaristicii, o sa-ti placa.
|
 |
|
Asa ca in poza 2 sa faci. Scoate pietrele de aer de tot, nu ai nevoie de ele.
Melcii sunt buni, dar de cumparat sa cumperi neritina. Tine minte. Neritina. Nu oribilitati din alea galbene mari.
Rabdare. Rabdare. Rabdare. Rabdare. Rabdare. Rabdare. Rabdare. Rabdare. Rabdare. Rabdare. Rabdare. Rabdare. Rabdare. Rabdare. Rabdare. Rabdare. Rabdare. Rabdare.
|
 |
|
Taninul e un lucru bun in acvariu, nu trebuie sa-ti fie frica de el. Are efect antibacterian, e sanatos pentru pesti si melci. Apropo, macar 2 melci neritina baga in acvariu. Deci, taninul e bun, fii fericit daca ramane cat mai mult timp. Si lemnele… poti sa mai incerci, pune-le mai bine in paralel nu ca la un bors de peste la ceaun. Si gandeste-te la un aranjament fix, la care sa nu umbli prea mult. Dupa ce plantezi si mai legi niste anubias sau cryptocoryne sau bucephalandra pe lemne si pietre, o sa fie aiurea sa le tot muti.
Maine seara cel tarziu lemnele o sa fie pline de un soi de mucegai. Sa nu te sperii, nu e nimic rau, o sa treaca in cateva saptamani.
|
 |
|
Foarte frumos, imi place. Jungla adevarata. Merge un pic tuns, sa intre lumina si in colturi.
|
 |
|
Nu lipi pietrele de burete, lasa-l sa traga mizeria din acvariu. Ca sa-l maschezi, plantezi 4-5 fire din aceeasi specie de planta in jurul lui, dar lasa distanta de 2-3 cm. Folosesti pietrele la altceva.
Mizeria de pe sticla nu e multa, se duce in apa si o absoarbe filtrul. E de fapt un biotop, nu e nimic grav.
|
 |
|
Cand il pun buretele , trebuie sa dau cosuletul jos sau il pot pune pe cos direct (desi cred ca o sa scada si mai mult debitu asa..)??
Direct pe cosulet, nici nu ai cum altcumva. Stai linistit, daca filtrul e la debit bun nici nu se simte buretele. Si la schimbul de apa il tragi de pe cosulet, il scoti din acvariu si-l speli, dupa care il pui la loc. E foarte simplu, nu te mai stresa. Si poti sa renunti la el oricand. Nu afecteaza cu nimic filtrul.
|
 |
|
Ce poti sa faci, dar doar dupa ce cureti filtrul extern si ajungi cu el la debitul maxim, sa pui pe teava de in asa ceva:
https://www.nevertebrate.ro/burete-protectie-sorb-dennerle-filter-sponge-scapers-flow-17359
Ajuta in faza de stabilizare a acvariului, in sensul ca opreste mizeria sa intre in filtru si se curata usor (se spala in apa scoasa din acvariu la fiecare schimb de apa). Mai mult, se formeaza si acolo o colonie de bacterii, ceea ce ajuta.
Eu am avut si a fost ok. Acum am renuntat la el. E o varianta mult mai buna la prefiltru, de care nu ai nevoie.
|
 |
|