Message |
|
Pune buretele deasupra, ca un capac, sa retina mizeria. Daca tot desfaci filtrul in fiecare luna, cureti doar buretele si atat. As schimba 40 l saptamanal (30%).
|
 |
|
Ba de aia. Ar fi bine sa asculti.
La plantare, se elimina frunzele de la baza, sa ramana tulpina goala 3-5 cm. Daca e planta stem se taie putin din tulpina. Daca e cu radacini, se taie din radacini sa ramana cam 1-2 cm.
Se prinde cu penseta cat mai jos. Se baga in substrat, se misca penseta stanga dreapta pana se aseaza substratul bine in jurul tulpinii. Se departeaza penseta cu grija, sa nu agate planta si sa o scoata iar afara.
O planta bine infipta nu iese singura din substrat, ca nu are picioare. Poate fi scoasa de pestii scormonitori sau de curentul prea puternic. Odata ce se fixeaza bine prin radacina, nu o mai scot nici scormonitorii.
|
 |
|
Daca pare putrezita tulpina care a stat in substrat, taie cu o foarteca partea aia. Si planteaza undeva unde nu e asa mare curentul. Ideal ar fi cu penseta, nu cu mana.
https://www.dedeman.ro/ro/penseta-cu-varf-ascutit-si-indoit-mob-9343/p/1034496
|
 |
|
PO4 la 0,5 mg/l e o idee cam multisor? Test facut inainte de schimbul saptamanal de apa, deci cu incarcatura dintr-o saptamana.
NO3 a iesit 10 mg/l, nitratii se pare ca se consuma mai bine.
O sa reduc putin doza de NPK si trec la dozare zilnica.
|
 |
|
Pe plantele prinse de lemn e posibil. Pune o poza sa vedem exact. Eu nu am avut fungus decat pe lemn si pe bucephalandrele legate de el, dar numai pe radacinile care erau in contact direct.
Trebuie sa lasi acvariul sa se domoleasca, nu mai umbla mult in el, fa schimburi de apa saptamanale 30-50%, asigura o circulare buna a apei, aspira substratul.
Si nu ma umbla in el o saptamana intreaga, sa vezi cum evolueaza daca il lasi in pace.
|
 |
|
Cred ca e foarte ok si Juwel, clar. Ia ce te face sa te simti mai sigur si incepe sa te bucuri de acvariu odata.
|
 |
|
Intreaba p-aici cati au rafturi in standul de acvariu. Vrei sa-ti incapa filtrul acolo si eventual o butelie de co2? Sau vrei sa bagi borcane cu zacusca?
Iar daca incerci sa faci singur un stand ca ala de la Eheim, cat crezi ca te costa mai ieftin? Ai vazut ce iese cand faci singur, se indoaie blatul.
|
 |
|
Banuiesc ca unii le au zidite complet in perete, ca Ana a lu Manole. #oftopic asisderea
|
 |
|
Am si eu varianta asta, nu de la Eheim. Sta bine acvariul, nu ai nici o treaba, e facut pentru acvariu de dimensiunile astea. Pentru teama de cutremur sau bombe exista solutia prins in perete in 2 holzsuruburi si gata.
La mine asa arata si repet, nu e dulap Eheim:
https://plici.ro/image/7BO
|
 |
|
Corect si asta, au si ungurii o vorba, “ If something seems too good to be true, it probably is not”.
|
 |
|
Da, il pui langa un perete pe unde nu circula toata lumea. Pentru siguranta maxima se poate si ancora in perete cu holzsuruburi, dar nu cred ca e cazul. Doar ca masura anti stress.
|
 |
|
Ma gandeam si eu la filtrul ala cel mai mic, Hydra 20, dar nu stiu daca merge la creveti, are fantele alea de in prin care ar putea intra puietul. Are cineva asa ceva in acvariu cu creveti?
|
 |
|
Am citit ca una din cauzele gsa este dezechilibrul de fosfat. Prea mult sau prea putin. Deocamdata nu am alge vizibile (ca deloc nu exista) si chiar ma uit obsesiv in acvariu, dar o sa iau totusi un test de PO4.
|
 |
|
Volum brut inseamna acvariul sau doar apa? Tind sa cred ca acvariul. Nu am vazut niciunde specificat asta, pe instructiunile de dozare, desi mi se pare foarte important.
|
 |
|
Multumesc pentru raspuns. Cu PO4 nu vreau sa fertilizez separat, nici vorba asa ceva, am inteles ca e periculos. Vreau doar sa-l testez, sa vad daca exagerez cu NPK sau mentin doza. Conform testelor de NO3 nu exagerez. Cred ca o sa revin la dozarea zilnica, mi se pare mai sanatos asa. Am lenevit destul.
|
 |
|
Am inceput sa dozez cate 10ml de Dennerle Elixir all in one si NPK Booster in weekend si alti 5ml la jumatatea saptamanii. Acvariu de 63 litri. Testez NO3 de doua ori pe saptamana, valori intre 10 si 25 mg/l, nu imi dau seama exact din nuanta de portocaliu. Parca mai mult spre 10. Ei recomanda la npk intre 10 si 20 ml la 100 l apa pe saptamana, in functie de plante. Deci eu depasesc.
Am inteles ca dozajele astea recomandate sunt prudentiale, facute pentru acvarii slab plantate. Cineva mi-a spus ca se poate doza pana la 4x ce scrie pe eticheta, daca e acvariul bine plantat.
Oare ar fi bine sa incep sa testez si PO4 sau e suficient testul de nitrat?
Si care ar fi un nivel critic la NO3? Pentru pesti si alge. Voi cat ati atins maxim, fara sa apara probleme?
|
 |
|
Foarte frumosi sunt, bine ca i-ai adoptat. Unde ai gasit sanitarul? E simpatica tare specia asta, nu stiam de ea.
|
 |
|
Ia vezi la Donatii, se dau niste plante.
Mai urmareste si acolo, pot sa apara chestii interesante.
|
 |
|
Pai tu bagi NPK la 3 fire de plante si te miri ca iese NO3 prost? Atunci nu ma da cu fertilizanti.
|
 |
|
Tot secretul la treaba asta este rezistenta siliconului, adica etanseizarea. Ca daca nu, çe futú, vorba olteanului
|
 |
|