Message |
|
Nu e putin suprarealista treaba asta cu nutrientii din plante? Care nutrienti? In plante e doar materie vegetala. Care se transforma in nutrienti numai atunci cand planta moare si se descompune.
De ce nu discutam doar despre apa aici? Nimic nu se pierde, totul se tranforma, ok. Dar ce relevanta are pentru discutia asta?
|
 |
|
Asta buna atitudine estem. Ca, vorba aia, decat batran si bolnav, mai bine tanar si sanatos.
|
 |
|
Imi place cand vad oameni harnici si gospodari. Ce inseamna sa ai motivatie domle, parca intineresti
|
 |
|
Nu sunt icre?
|
 |
|
Lumea pe aici o sa-ti zica sa lasi doar matrix. Eu zic ca si buretele are rolul lui, de a retine corpurile mai mari care intra in filtru. E burete cu porozitate mare?
Filtrare mecanica buna mai fac si inelele ceramice, puse la baza filtrului (sau pe unde intra apa). Asta daca te-ai saturat sa tot speli buretele, desi daca e cu porozitate mare nu ar trebui sa se colmateze asa usor. Depinde si ce ai in acvariu, cum hranesti etc.
Eu nu cred ca are sens sa folosesti doar matrix. Daca te uiti pe site la american, el recomanda 250 ml seachem matrix la 200 l apa. Filtrul tau are 12 l, din care probabil 8 l cu matrix. Cam ajunge.
|
 |
|
La acvariul 1 NO3 doar 40 la ce pescarie e acolo, isi fac plantele treaba la greu.
|
 |
|
Acvariul asta a facut un an deja si vreo 5 luni de cand gazduieste creveti. Pot sa zic ca e mai stabil decat acvariul caruia eu ii zic “mare”. As putea sa-i schimb apa la 2-3 saptamani fara probleme, dar obisnuinta…
Creveteii se inmultesc, mereu apare cate o femela cu oua. Am o cioata de vita de vie de la tara, din vie abandonata, uscata 2 luni si fiarta 3 ore, de care am legat brasil moss.
Acum astept sa vina primavara sa pun la uscat niste frunze de zmeur, urzica, papadie, par, dud, cires si ce mai gaseste omul gospodar prin gradina.
|
 |
|
Foarte tare. Esti un exemplu pentru mine de cum trebuie sa arate un acvariu de creveti, fara misto.
|
 |
|
Am mutat hydrocortyte mai in fata si i-am separat stemurile, sper sa se faca un boschete acolo. Si am mai replantat niste stemuri de shinersia, am taiat varfuri de althernantera (sper sa fi facut o miscare buna, se simtea nevoi de regenerare). Mayaca fluviatilis a inceput sa creasca frumos. In rest nimic mare lucru, testele de apa ies ok, am lipsit cateva zile de acasa si nu am dozat nici fertilizanti, nici mancare la pesti, au iesit nitratii si fosfatii foarte jos, semn ca plantele consuma bine.
|
 |
|
Eu sunt curios daca acele ghivece cu plante sunt in apa acvariului sau sunt tinute tot afara din apa, cum am vazut in primul topic in care e prezentat acest pond.
|
 |
|
Nu sunt convins ca azotul din masa verde vie trebuie luat in calcul. Este o substanta blocata, nu afecteaza pestii daca e in exces, nu hraneste algele daca planta e sanatoasa. A, daca lasam verdeata sa putrezeasca in acvariu atunci da, dar nu cred ca face cineva asta decat accidental sau de lene (norma nu e asta). Cred ca trebuie tinut cont doar de substantele din coloana de apa pentru discutia de aici. Deci taierea plantelor nu inlocuieste schimbul de apa.
|
 |
|
Ce frumoasa e radacina! Se preteaza la prins plante pe ea la greu.
Se duce acel fungus de la sine, dar daca poti sa-l indepartezi mecanic grabesti procesul.
|
 |
|
Frumos de tot, il stiam de anul trecut cand am rontait forumul la greu. Dar chiar 2 ani fara schimb de apa? Cred ca mega-filtrarea a ajutat mult. Si plantele sanatoase.
|
 |
|
Poti sa suni, poate dau si la bucata. Mai ales daca le zici cine esti  Daca nu, zici ca ma cunosti pe mine.
|
 |
|
|
 |
|
Oliver K am vazut ca foloseste frecvent piatra rotunda, arata intr-un mare fel, mai ales in combinatie cu verdele inchis de microsorum. Simplu si frumos. Dar el baga pietre gri, granit probabil. Am vazut ca sunt pe site-ul ala. Sau iei dintr-un parau de munte, numai sa poti sa le cari.
|
 |
|
De ce mai intrebi aici ce sa faci? Baga ancistrusu, ca vad o mica obsesie pentru el, mai baga 30 de guppy, 40 de neoni si eventual 20 de hoplo. Dupa care pune filtrul extern sa-i invarta ca la aquapark.
Topicul asta a adunat deja 15 pagini si nici o concluzie.
Tu nu cauti decat confirmari, vrei ca lumea sa confirme convingerile tale, asculti prea putin. Eu am cedat, ma dau batut, de acum inainte doar citesc, eventual, cand chiar nu am ce face.
|
 |
|
Ii gasesti la Seba Shrimp la preturi mai accesibile. Si e in Bucuresti. Te duci cu tatal tau si ii iei imediat.
Cory sunt foarte ok pentru curatarea acvariului, iar varianta pigmeu e potrivita pentru un borcanel de 25 litri. Ia-ti gandul de la pesti care ating 4-5 cm, in acvariu mic ii chinui.
Sau… fa cum vrei. Dar tot pe forum ajungi cand incep sa se pleosteasca.
|
 |
|
6 bucati de Microrasbora Galaxy sau
Ember Tetra sau Boraras Brigittae.
Plus 2 cory pygmeus.
Atat, chiar si asa e cam mult pt 25 l.
Si plante doar variante nano: anubias nana petite, cryptocoryne parva nano, bucephalandra biblis, microsorum pteropus petite.
Un filtru micut de colt, dar care sa permita si material de filtrare biologica.
|
 |
|
Nu stiam de fractia asta de 1/10 P/N, interesant. La mine e la jumatate, de altfel chiar si la NPK Booster ratia e de 0.4/10. Foarte prudential, pentru ca tine cont de pesti, de vegetatie moarta etc.
|
 |
|