| Message |
|
|
dan.pavelescu wrote:si mai mult ca sigur ca scorpionul nu stie de anumite reguli nescrise 
mea culpa. Daca stiam scriam PM
|
 |
|
|
|
... pe una din fete nu scrie decat tensiunea de alimentare si cat consuma 5W, 10W, etc. Asta gasesti pe net. Cristi se poate uita pe cealalta parte a lui sa vada ce scrie.
by koala: Am sters ce era de sters.
|
 |
|
|
|
Cu placere. Nu trebuie sa faci prea multa agitatie pe fundul acvariului. Ideea curatarii substratului e ca ai un furtun cu care aspiri substratul si apa murdara curge intr-o galeata externa. Daca tu bagi skimmerul atat de puternic incat tulburi substratul, intentionat sau nu, tulburi bacteriile care se creeaza acolo si sunt foarte nocive. Daca il folosesti doar sa impingi apa catre pompa atunci e altceva, dar nu agita substratul ca nu e bine. Si inca un lucru: fa asta odata pe saptamana, daca o faci la 3 zile e prea des si iar nu e bine, plantele si pestii au nevoie de liniste. Referitor la filtrul extern: toate au aceeasi regula: ele sunt facute sa traga apa, nu sa o impinga. In acest ciclu, apa trece mai intai prin mediile mecanice ca sa descompuna si sa opreasca mizeriile mari, iar apoi trece prin filtrarea biologica ca bacteriile sa isi faca datoria. De asta apa, mai intai vine jos si pe urma urca, pentru ca jos vine prin cadere libera, pe cand in sus o arunca pompa. O sa vezi pe toate filtrele ca pompa lor arunca pana la o inaltime de...Nicaieri nu spune ca trage...E adevarat ca spune care este debitul, dar debitul acesta e dat de puterea pompei de aruncare, nu de impingere( e finuta problema asta de inteles)
|
 |
|
|
imi este greu sa spun daca mai trebuie sa nu sa lucrezi la filtrare. Ceea ce e de retinut, e ca filtrarea nu face filtrare si in substrat. Iar problemele de acolo vin. Aspirarea substratului se face saptamanal, la fel si schimbul de apa. De asta firmele de specialitate au facut tot felul de substraturi, ca sa inlocuiasca nisipul clasic pe care il foloseam odinioara cu ceva mai usor de aspirat. Si nu numai sa fie usor de aspirat, dar el are nevoie sa respire. Multi se plang de melcii de substrat, dar acestia afana substratul, amesteca depozitele de minuni de acolo si de multe ori le scot la suprafata. Altii folosesc pompe de valuri ca sa miste apa de la fundul acvariului pe care sorbul de la filtru nu o trage decat pe o portiune foarte mica. Aici de ajutor sunt sanitarii care ridica mizeria de pe substrat si apoi aceasta e trasa de filtre. Eu am filtre externe la care umblu la cateva luni, si am prefiltru pe care il curat saptamanal. Deci saptamanal eu aspir substratul, schimb apa si curat prefiltrul. Asta nu insemna ca apa mea e cristal. Si probabil nu o sa fie niciodata cristal, dar e curata. In schimb daca aprind nu stiu ce becuri deasupra ei sau daca daca privesc in lungul acvariului care are 120cm, vad apa ca o ciorba. Ca sa iti mai dau un exemplu, in clipul de aici https://www.youtube.com/watch?v=m2oUzP7CL4M James explica faptul ca intr-un acvariu mare apa va avea intotdeauna o "ceata" care se vede asa deoarece acvariul este foarte mare. In acvariile mai mici nu se vede asa o ceata, dar particule tot se vad
|
 |
|
|
|
Foarte bine, cu cat mai repede cu atat mai bine. Cu cat echilibrezi mai repede filtrarea cu atat vei avea mai multa liniste in acvariu
|
 |
|
|
Liv wrote:In acvariu traiesc o multime de animale care nu sint observate bine cu ochiul liber. Trebuie sa determini exact despre ce e vorba. Pot sa fie copepode, ostracode, infuzori, ... care se hranesc cu suspensiile din apa. Sau unii viermi care pot sa fie mincati de pesti.
acum multi ani de zile strangeam plante de acvariu din lacurile Tei, Baneasa etc. Cand ajungeam acasa le puneam intr-un lighean mare ca sa le dezinfectez cu hipermanganat de potasiu. La putin timp de cand le lasam in lighean(ca le luam cu apa cu tot din lac) vedeam in el o groaza de vietati care misunau pe acolo, vietati care erau tare mult pe gustul pestilor. Si asta e ceea ce vedeam eu cu ochiul liber, dar daca ma uitam la microscop...De asta apa nu este cristal. Apa "traieste" . Ceea ce avem noi in acvarii este apa "vie", apa care nu o sa fie niciodata cristal. Important este ca noi sa avem un echilibru in acvarii, plantele sa se dezvolte sanatoase si pestii sa fie fericiti. Iar asta se intampla doar daca noi imitam cat mai mult natura, locul in care traiesc ei. De aceea nu putem amesteca scoici si cochilii de melci intr-un acvariu de apa dulce. E ceva ce nu-i de acolo. Inchipuie-ti ca poti taia o bucata de natura si o pui la tine in acvariu. Ce ar trebui sa vezi in ea, ce ar trebui sa cuprinda?
|
 |
|
|
|
daca mai ai ceva microsorum windelow m-ar interesa si pe mine. Multumesc
|
 |
|
|
|
la creveti e alta discutie deoarece substratul special dedicat lor nu se poate aspira si mancarea neconsumata patrunde in substrat. La ei pentru exterminare folosesti No planaria si ai rezolvat problema in 3 zile. De asta e bine la creveti sa folosesti farfurioare de hranire. Si sa stii ca sunt unele elegante si ieftine din plastic sub forma de frunza
|
 |
|
|
la "borcanelul" tau filtrul cascada nu face fata, de aceea se colmateaza foarte repede. Daca vrei un filtru care sa faca fata la bazinul tau ti-l recomand pe cel de aici Filtru extern Dennerle Scapers Flow - Nevertebrate.ro dar e cam scump. Daca nu-l poti achizitiona, orienteaza-te catre un alt filtru extern, uite de exemplu asta este foarte bun https://www.nevertebrate.ro/filtru-extern-eheim-2211-classic-150-9216 si ok la pret
|
 |
|
|
|
eu zic sa le dai pace la viermi. Ei sunt o delicatesa pentru pesti. Curatarea substratului si micsorarea portiei de mancare la pesti sunt metode sigure de eliminare a lor. Probabil UV-ul ii deranjeaza si de asta se ridica din substrat, iar apoi ii omoara. Cum spuneam mai sus curata substratul bine si nu le mai da o saptamana mancare la pesti si atunci o sa te bucuri de rezultate. Daca ai invazie de viermi clar ceva e in substratul tau, ceva ii alimenteaza, si 99% acel ceva este abuzul de mancare. Taie-le sursa de mancare si mor singuri. Acum sa nu te mire ca apa are particule. Atata timp cat ai pesti in acvariu vei avea si apa usor tulbure. Doar daca ai numai plante in acvariu sau cativa pesti la un acvariu bine plantat o sa ai o apa curata cristal. Daca esti un tip pretentios si vrei musai apa cristal imbunatateste filtrarea si atunci o sa ai rezultatul scontat
|
 |
|
|
l3dz3pp wrote:@Silviu: multumesc, deja comandasem siporax-ul pana sa vad editarea ta
Multumesc mult!
Nu ai gresit in alegere. Siporax-ul mini e folosit in genere in filtrele mici gen cascada, (iar ca marketing Sera a vrut sa acapareze si acest segment de piata) deoarece Siporax-ul mare nu prea intra acolo. Ca eficacitate sunt ferm convins ca Siporax-ul mare il bate la fund pe cel mic. Forma si porozitatea celui mare ii ofera acest avantaj
|
 |
|
|
MihaiF wrote:
scorpionul wrote:incearca la marine intrebarea asta. In genere Salifertul e destinat marinelor. Nu stiu daca da aceleasi rezultate la apa dulce
Au si specificatia de apa dulce din cate am inteles .
da, unele dintre ele au si specificatia de apa dulce, dar eu spuneam ca cei care le folosesc in general sunt "marinarii". Si unii "marinari" au avut si acvarii dulci inainte, asa ca poate la ei gasesti mai multa experienta cu testele astea. La noi cei de apa dulce mai rar(poate din prea putina reclama). De asemenea Dennerle a scos teste de apa dulce, dar eu nu cunosc decat 2-3 persoane care au luat de curand. De aceea si eu folosesc testele de la JBL cu care lucreaza mai toata lumea. Asta nu inseamna ca sunt cele mai bune, sunt doar cel mai des utilizate. Eu unul prefer sa merg pe teste mai batatorite decat sa fac incercari pe banii mei. E dezamagitor ca o firma ca Tetra care de altfel face lucruri bune, sa faca niste teste cu erori asa de mari ca testele 6 in 1
|
 |
|
|
n3bunyky wrote:Am în?eles ideea ca uv-ul in general face rau....cancer,etc. Intrebarea mea acum e,cui anume face rau?atata timp cat eu il tin aprins doar noaptea,sta intr-un filtru in acvariu unde nimeni nu il vede.... este vb ca face rau pestilor?sau cui anume? Pentru ca familia mea nu are acces in timpul noptii in camera unde este acvariul.
noaptea lumina trebuie inchisa. Atat plantele cat si pestii au nevoie de odihna. Daca lampa e bagata intr-un filtru si nu lumineaza in acvariu e ok. Cui anume face rau? algelor care formeaza apa verde: le distruge. Dar odata distruse algele, UV-ul trebuie oprit pentru ca ataca si alte microorganisme necesare vietii in acvariu. Nu pot sa iti spun foarte amanuntit ca nu am studiat problema asta, dar UV-ul tinde catre sterilizare, iar noi in acvariu nu avem nevoie de apa sterila, dimpotriva in ea sunt acele microorganisme care sustin viata marina. Orice tratament pe lumea asta sa zicem antibioticele se iau doar pe durata bolii. Odata ce boala s-a terminat, tratamentul trebuie oprit pentru ca din aliat iti devine dusman (ataca tocmai organismul pe care pana atunci l-a protejat). Sper ca am explicat destul de clar de ce UV-ul trebuie folosit doar cand ai probleme, nu preventiv si nu abuziv
|
 |
|
|
|
din cate observ tu nu ai filtrare biologica care e cea mai importanta. Zeolitul e bun ca filtare mecanica, dar ce faci cu filtrarea biologica??? Ca sa ma pun in locul tau as inlocui atat zeolitul cat si carbonul cu filtrare biologica de la Sera. E foarte buna si ok la pret. Si as avea ca ordine burete sau zeolit si apoi doua compartimente de Sera
|
 |
|
|
|
incearca la marine intrebarea asta. In genere Salifertul e destinat marinelor. Nu stiu daca da aceleasi rezultate la apa dulce
|
 |
|
|
|
viermisorii apar de la prea multa manacare ramasa neconsumata in acvariu. Ei reprezinta o hrana excelenta pentru pesti. Nu le mai da la pesti hrana o saptamana si o sa rezolvi 2 probleme: pestii se vor hrani cu viermisorii si acestia vor dispare, iar acvariul se va limpezi prin disparitia surplusului de mancare. Te sfatuiesc sa faci o aspirare buna a substratului. In plus vezi ca sunt multe lucruri pe acolo care trebuiesc corectate(ex:scoicile care maresc duritatea apei)
|
 |
|
|
|
apa e normal sa fie galbuie pentru ca ea contine tot felul de microorganisme care ii dau acea culoare specifica. Doar apa de la robinet care e sterila e incolora. Daca pestii se simt bine si analizele sunt bune atunci nu ai de ce sa iti faci probleme. Un semn de intrebare ridica apa care miroase( a se citi pute). Atunci e altceva
|
 |
|
|
de asta e bine sa intrebi inainte sa cumperi. Lampile uv folosite in acvaristica sunt inchise in niste recipiente speciale si prin ele trece doar apa. Lumina uv nu se rasfrange asupra plantelor, pestilor, etc. Inainte se foloseau lampile astea pentru sterilizarea camerelor de locuit, sau se faceau tratamente locale inclusiv pe oameni. In acvaristica lumina uv este folosita pentru eradicarea algelor din "apa verde", altfel nu se prea foloseste. Cate unii folosesc lampile uv montate de producator in filtre cateva ore pe zi. Greu de spus care e efectul asupra apei si asupra vietuitoarelor in timp
|
 |
|
|
|
Bine ai venit Dragos! Eu in locul tau as scoate plantele din acele suporturi. Ele au nevoie sa isi extinda radacinile, si printre radacini trebuie sa circule apa cu toate cele
|
 |
|
|
|
te ajuta cand ai apa verde. Fenomenul de apa verde este de fapt o alga care se raspandeste cu rapiditate in acvariu si se pare ca cea mai rapida metoda de eradicare este lumina UV. Dar folosirea ei se face montandu-se intr-un tub special prin care trece apa. Nu se foloseste ca bec deasupra acvariului
|
 |
|
|