[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Dalles
Forum Index » Profile for Dalles » Messages posted by Dalles
Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm topics.get(post.topicId) is undefined. It cannot be assigned to topic The problematic instruction: ---------- ==> assignment: topic=topics.get(post.topicId) [on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm] ---------- Java backtrace for programmers: ---------- freemarker.core.InvalidReferenceException: Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm topics.get(post.topicId) is undefined. It cannot be assigned to topic at freemarker.core.Assignment.accept(Assignment.java:111) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221) at freemarker.core.IteratorBlock$Context.runLoop(IteratorBlock.java:167) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:428) at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:102) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221) at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:199) at freemarker.template.Template.process(Template.java:259) at net.jforum.JForum.processCommand(JForum.java:262) at net.jforum.JForum.service(JForum.java:228) at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:717) at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:290) at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206) at fr.xebia.servlet.filter.ExpiresFilter.doFilter(ExpiresFilter.java:1243) at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235) at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206) at net.jforum.util.legacy.clickstream.ClickstreamFilter.doFilter(ClickstreamFilter.java:59) at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235) at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206) at org.apache.catalina.core.StandardWrapperValve.invoke(StandardWrapperValve.java:233) at org.apache.catalina.core.StandardContextValve.invoke(StandardContextValve.java:191) at org.apache.catalina.authenticator.AuthenticatorBase.invoke(AuthenticatorBase.java:433) at org.apache.catalina.core.StandardHostValve.invoke(StandardHostValve.java:128) at org.apache.catalina.valves.ErrorReportValve.invoke(ErrorReportValve.java:102) at org.apache.catalina.core.StandardEngineValve.invoke(StandardEngineValve.java:109) at org.apache.catalina.connector.CoyoteAdapter.service(CoyoteAdapter.java:286) at org.apache.coyote.ajp.AjpProcessor.process(AjpProcessor.java:437) at org.apache.coyote.ajp.AjpProtocol$AjpConnectionHandler.process(AjpProtocol.java:366) at org.apache.tomcat.util.net.JIoEndpoint$Worker.run(JIoEndpoint.java:447) at java.lang.Thread.run(Thread.java:619) Messages posted by Dalles
Nu cred ca o sa gasesti astfel de exemplare pe undeva. In plus, cele de pe site-ul acela sunt mai mult ca sigur exemplare de exceptie, obtinute de crescatori pentru expozitie nu pentru vanzare.
Cu ceva abnegatie si pasiune, nu e imposibil sa cresti si tu unul asemanator. Dar trebuie sa-l iei de pui si sa-i asiguri toate conditiile: apa, vitamine, minerale, spatiu,...
De fapt, cam asta inseamna sa fii acvarist!
Frumos. Desi e crud, promite.
Imi place cum ai folosit Valisneriile.

Acum, carcoteli:
1. Pietrele ar trebui sa fie un pic mai rotunjite, erodate de apa, fara muchii. Asa, colturoase, evoca o cariera de calcar.
2. Constructia din dreapta nu e naturala. Niciodata pietrele "prabusite" nu se aseaza in forma de sandwich, ci cad oblic unele peste altele. In plus, aranjate asa, dau o impresie neplacuta de dezechilibru si te fac sa te gandesti: daca se rastoarna si lovesc geamul? Incearca sa gasesti un alt aranjament sau pune o piatra mai mare, pentru ca trebuie sa faca simetrie cu partea stanga, unde sunt Valisneriile alea inalte.
3. In poza 07 mi se pare ca se vede o coloana de bule. De ce nu folosesti jetul filtrului pentru agitarea suprafetei apei?
4. Cum pot sa vad pozele la rezolutia maxima "Full size: 1020x630 pixels"?
Mitica wrote:In weekendul trecum am schimbat cam 12 l din 90 efectivi...

Pfff, total nesemnificativ!!!! Din 90 de litri trebuie sa schimbi fix 30, saptamanal.
In ce priveste problema cu mirosul iti recomand sa incepi, ca si Mordax, o serie de schimburi zilnice de apa pentru ca ai multe toxine adunate in acvariu si trebuie sa scapi de ele. Concomitent, trebuie sa adaugi un accelerator de ciclare, gen Nitrivec, ca sa dai o mana de ajutor amaratelor alea de bacterii, pentru ca am impresia ca sunt cam depasite de situatie si nu prididesc cu treaba.
Pentru acvarii cu lumina putina se preteaza foarte bine Marsilea.
ciumurel wrote:Am luat un fertilizator lichid de la Sera,Florena... daca mai pun si ceva pastile ,in substrat, e oare prea mult?

Parerea mea e ca da, e prea mult. Fiecare fertilizator e recomandat intr-o anumita proportie. Daca folosesti doua tipuri te lacomesti si ajungi la rezultate nedorite.
dadu wrote:... numi vine sac cred ce acvariu am...

bagha situ nisdte poze
S-a mai discutat aici.
Anubias wrote:...ce fac cu apa care ramane in acvariu in timp ce shimb pietrisul.

Evaluezi daca poti pastra apa dupa masura in care s-a tulburat. Daca pietrisul vechi nu e prea imbacsit cu "noroi", atunci poti avea norocul sa pastrezi apa ramasa. Pui imediat filtrul in functiune si o saptamana sau doua il clatesti zilnic ca sa nu se colmateze cu materiile ramase in suspensie in apa.
Vrei sa arunci la WC 100 de litri de apa veche!?!?!? Pai asta e o comoara. Nici sa nu te gandesti. Foloseste pentru apa TOATE recipientele pe care le poti gasi in casa. In 2001, cand m-am mutat, am umplut 4 borcane de muraturi (in unul erau pestii) si 7 bidoane de 5 litri in care fusese apa plata. Am scurs apa din acvariu pana unde nu am mai putut tine furtunul fara sa aspire si mizeria din substrat.

Ti-am citit posturile de mai sus pana m-am zapacit de tot, asa ca mai bine fac si eu o lista:

- spala nisipul cel nou;
- aduna pe langa acvariu toate recipientele disponibile;
- de preferat, pestilor rezerva-le un recipient transparent, ca sa-i poti vedea cum le merge;
- pregateste in acel recipient un aerator cu piatra, fara burete sau orice alt filtru (nici n-are importanta pentru cele cteva ore in care ii tii acolo).
- scoate primii 10 litri in galeata in care o pui plantele. Atentie, filtrul nu trebuie oprit. Muta-l mai jos, ca sa nu iasa deasupra apei;
- scoate plantele cat mai cu grija, ca sa nu tulburi apa prea tare. Ea oricum o sa se tulbure, dar cu cat esti mai grijuliu cu atat se limpezeste mai repede;
- scoate plantele;
- asteapta un pic (10-15 minute) sa se limpezeasca apa;
- umple recipientul pentru pesti si da imediat drumul la aerator;
- scoate pestii;
- lasa din nou apa sa se limpezeasca (in cazul in care pestii s-au agitat prea tare la prins);
- opreste filtrul din acvariu;
- mai umple o galeata si muta in ea filtrul;
- scurge cat de multa apa poti in recipientele pregatite. Daca e cazul, fa rost de un butoi de plastic, suficient de incapator.
- cu un faras (da, scula aia folosita la adunat gunoiul dupa maturat) scoate tot nisipul vechi. Nu te pierde in amanunte si nu te complica sa scoti absolut toate pietricelele ratacite. Nu uita ca te misti contracronometru. Chiar e indicat sa mai lasi putin nisip vechi, care sa il "contamineze" pe cel nou.
- pune substratul nou;
- pune toata apa la loc, mai putin cea in care sunt pestii. Ai grija sa nu agiti nisipul;
- completeaza cu apa de robinet dar nu pana sus, ci evalueaza sa lasi loc astfel incat sa mai incapa si apa in care stau pestii;
- monteaza filtrul si pune-l in functiune;
- aseaza plantele si celelalte;
- pune pestii inapoi (nu trebuie sa astepti sa se limpezeasca apa, tulbureala aia o sa treaca in decurs de zile, nu de ore);
- gata!

Ziceai ceva de un schimb de apa: pai chiar faptul ca inevitabil o sa trebuiasca sa completezi cu apa de robinet echivaleaza cu un schimb de apa!
E simplu: Galeria e blocata. Se mai intampla. Nu pentru ca ar fi blocat-o cineva intentionat, ci din cauza softului.
Cine observa primul trebuie sa-i trimita un PM lui Mosu, care e singurul administrator cu acces la server.
Hai, de data asta l-am anuntat eu!
Da, si eu stiam de garizi ca traiesc in apa de mare. Probabil ca in popor li se zice garizi si crustaceilor de apa dulce din cauza ca seamana cu verii lor marini. Din pacate, eu n-am vazut niciodata nici una dintre specii, asa ca habar n-am cat de bine seamana. Eram chiar foarte curios sa-i vad toamna trecuta, si am fost foarte dezamagit ca nu i-am mai gasit "acasa".
Din cate am inteles, si astia dulcicoli stau tot prin bradisul de langa mal, scaldat de razele soarelui. La cea mai mica miscare, insa, se ascund printre plante sau se afunda in namol. Aramis - care s-a sacrificat si a intrat in apa (repet, era o zi rece si vantoasa de septembrie) - isi infigea repede-repede mainile in namol, scotea un caus plin si mi-l arunca mie pe mal ca sa culeg garizii si sa-i bag intr-un recipient cu apa din lac. Insa in afara de cateva larve rosii de libelule n-am mai gasit nimic.
Ca sa salvezi cat mai multe bacterii nitrificatoare procedeaza in felul urmator: pastreaza o cantitate cat mai mare din apa veche a acvariului, de preferat in galeti sau in alte recipiente largi. In respectiva apa baga imediat plantele, buturgile, elementele de decor si chiar corpul filtrului in intregime. Misca-te repede, ca la armata, dupa un plan "de lupta" gandit bine inainte. Spala din timp nisipul nou, pune-ti la indemana recipientele in care vei evacua nisipul vechi, pregateste-ti toate ustensilele de care ai putea avea nevoie, ca sa nu stai atunci sa le cauti zapacit prin toata casa.
Ideea e ca apa si decorurile sa stea cat mai putin afara din acvariu, ca sa nu ramana bacteriile de pe ele fara oxigen. Daca nu reusesti, trebuie sa o iei de la capat cu ciclarea. Daca totul decurge bine, o sa ai apa limpede in mai putin de 24 de ore de la operatiune.
A, sa nu uit: filtrul nu-l spala in ziua in care schimbi substratul, ci dupa mai multe zile.
Mordax wrote:...Aqua Safe? :o ...O foloseam mai mult de "moft"...

Eu o folosesc frecvent la schimburile de apa. Nu stiu daca e coincidenta sau nu, dar de fiecare data cand NU pun mi se formeaza o pelicula unsuroasa la suprafata. Cum pun, pelicula dispare in 24 de ore.
Pe forumul vechi era un topic despre niste crevete autohtone, cunoscute sub numele de garizi. Cel mai in masura sa dea unele detalii este Aramis, dar nu prea l-am mai vazut pe forum in ultima vreme. El i-a observat prin baltile din jurul Bucurestiului, pe unde se mai ducea cu undita, ba chiar am inteles ca sunt folositi frecvent drept momeala pentru... biban, parca! Anul trecut, prin a doua jumatate a lui septembrie, am facut cu el o "expeditie" de recoltare, dar pentru ca se racise deja vremea ne-am intors cu mana goala.
Robert80 wrote:...plantele mele au cam prin o culoare galbuie spre maroniu...

Toate frunzele plantelor au devenit galbui-maronii, sau numai frunzulitele nou rasarite? Frunzele sunt intregi sau au marginile zdrentuite?
Daca e vorba numai de frunzulite, atunci e posibil sa ai o carenta de fier in apa. Adauga fertilizanti cu Fe, asa cum e Sera Florena.
Daca toata planta si-a schimbat culoarea dar frunzele sunt intregi s-ar putea sa nu fie ceva prea grav. Pur si simplu apa si-a schimbat culoarea de la Torumin.
Daca frunzele sunt si zdrentuite, atunci probabil ca adaosul de Torumin le-a provocat un soc chimic.
Fara sa pui si rezultatul unor teste nu te poate ajuta nimeni.
In principiu, e mai buna apa neclorinata. Dar pericolul la apa de fantana este duritatea mare. In functie de straturile geologice pe care le traverseaza apa din panza freatica, apa din fantana poate avea duritate mortala pentru pestii tropicali. Un prim test il poti face cu sapunul: daca face clabuc usor, apa e acceptabila; daca doar te "ungi" cu el pe maini, dar nu face spuma multa, calitatea apei e discutabila.
Cea mai buna dintre cele trei enumerate de tine este apa de izvor. Daca e buna de baut e OK. Inseamna ca nu prezinta pericol microbian. Daca are si un gust dulce (nu salciu, sau fad, sau de lesie) inseamna ca e OK si ca duritate si pH.

Ti-am spus astea ca sa-ti ofer cateva repere babesti. Cele mai bune raspunsuri ti le ofera, totusi, testele chimice de pH, kH, GH, NO2 si NO3. Care trebuie sa fie cat mai apropiate de cerintele de mediu ale pestilor pe care vrei sa-i tii.
Oricare din ipotezele tale e posibila. Si mai vin si eu cu una: cand un peste moare in bazin, de obicei melcii se ocupa de ramasitele lui pamantesti. Daca acestia sunt suficient de multi, in cateva ore nu mai raman nici oscioarele din pestisor, iar apa nu are timp sa se strice.

Dan_McTudor wrote:...s-a teleportat printr-o "Star Gate" (a se vedea icon-ul meu ).

Aaaahhhhh!!!! STARGATE!!! In sfarsit... mi-a picat fisa!!!
Dom'le, aveam o senzatie de deja-vu cand ma uitam la avatar-ul tau, ceva de speriat!!! Da' sa ma pici cu ceara si nu stiam de unde sa-l iau. Rusinica mie, care sunt un fan "Stargate"!

Dan_McTudor wrote:Bazinul are acum 12 Lemon, 3 Parotocinclus si 1 ramirezi care isi va gasi "soata".

Pffiuuu, i-ai cam inghesuit. Sa nu te miri daca vor incepe sa se paruiasca.

Dan_McTudor wrote:Aici iarna tine pana in aprilie.

Uau! DOAR pana in aprilie!? Eu stiam ca la Helsinki autoritatile proclama vara intr-un week-end. Chiar acum ma uit la vremea.com si vad ca aveti -2ÂșC.
Eu zic ca nu. Ai cam provocat tu ceva suparare printre bacterii, dar cred ca in cateva zile totul va fi la fel ca inainte.
Alta era situatia daca schimbai substratul.
[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 

Information

An error has occurred.

For detailed error information, please see the HTML source code, and contact the forum Administrator.

Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm
topics.get(post.topicId) is undefined.
It cannot be assigned to topic

Forum Index