pH-ul acvariului poate varia din mai multe motive:
-duritatea carbonatilor (daca vrei sa o masori se gasesc teste de KH) din apa este foarte mica, se produc acizi in apa si din acest caz pH-ul scade brusc (pentru ca se stie ca un pH mai mic de 7 inseamna apa acida); daca duritatea carbonatilor este mai mare atunci aceasta are puterea sa "absoarba" acizii formati. Cu cat duritatea carbonatilor absoarbe mai multi acizi cu atat aceasta scade mai mult. Deci e bine sa ai cateva grade de duritate a carbonatilor de rezerva, cam 4-5.
Acizii din acvariu pot rezulta fara ca tu sa-ti dai seama sau sa-i vezi.
Pe scurt, amoniacul care rezulta din materia organica din acvariu este transformat in nitriti si apoi in nitrati. Nitratii in combinatie cu apa sunt un acid.
Deci daca ai multe resturi organice in acvariu: frunzulite sau bucati de plante, mancare, excremente, incearca sa le aspiri pe toate, fara exceptie, la schimburile de apa ca sa nu-ti scada pH-ul.
Daca acvariul e neciclat nu cred ca influenteaza pH-ul pentru ca nu poate avea loc
ciclul azotului si deci nu rezulta nitrati (acid), doar amoniac (ce este toxic si in cantitati mici pentru pesti

).
Este foarte posibil ca pestilor tai sa nu le placa pH-ul si sa moara din cauza asta.
Pestii sufera chiar un soc de pH daca acesta se schimba brusc si li se mananca innotatoarele sau chiar mustatile.
Si eu am avut de multe ori problema asta cand mutam pestii dintr-un acvariu in altul, si nu stiam de ce, pana am dat de forumul asta.
Un pH necorespunzator cu siguranta ii deranjaza si pe ceilalti pesti insa kryptopterusii poate sunt mai sensibili (nu stiu ca nu am avut niciodata).
Teste de nitrati nu i-ti trebuie pentru ca nu sunt toxici decat in cantitati foarte mari, iar daca schimbi apa zilnic nu cred ca este cazul.
Daca ies bule din substrat nu este un semn bun pentru ca poate fi acolo hidrogen sulfurat.