| Message |
|
|
Vietatile alea arata bestial, dar eu stau si ma intreb....voi, marinarii...va permiteti un concediu de 3 saptamani prin departari de casa?...eliminati din analiza partea financiara, nu faceti speculatii asupra insotitorilor de concediu...va rezumati in raspuns doar la interrelatia directa acvariu (schimb de apa, pregatit apa, teste, temperatura vara, etc) / prezenta umana, obligatorie, aproape zilnica. Nu stiu de ce, dar cand citesc threadurile si jurnalele marinarilor am senzatia ca un acvarist de marine e cam robul acvariului....asa ca va rog....spuneti-mi cum sta treaba. Nu de alta, dar eu circul mult si des...spre exemplificare: de la Pasti incoace am fost 4 zile in Moldova, o saptamana in Delta, luni merg 4 zile in Oltenia, august, toata luna voi fi plecat din tara. Iar pe fetele mele nu ma pot baza cum nu stiu eu o boaba din limba maori...Deci, va rog, dati-mi un raspuns chiar daca poluam topicul lui Alber  . Sau sa deschid un topic nou?
Si ontopic, din nou...Albere, esti sigur ca nu-s de plastic verziturile tale? 
|
 |
|
|
Pai...  ...daca ai doua 2080 ce-ar fi sa incerci tu si sa ne impartasesti si noua experienta. SI eu am un 2080, dar nu as incerca varianta asta.
|
 |
|
|
|
Dupa mine punctul 2 din descrierea lui Bobesku nu e chiar optional, cat mai mult obligatoriu!!!E mult mai bine sa incerci, langa bazin, mai multe variante de aranjament si doar dupa ce ai stabilit finalul sa te apuci de aranjat in bazin...e mult mai safe! Succes in continuare!
|
 |
|
|
|
Debitul il da pompa de iesire. Nu cred ca vei obtine o forta de suctiune mai mare pe tur, care sa-ti curete particulele alea....totul depinde de retur, adica de pompa din capac. Care spune 1800 l / ora parca, indiferent ca tragi apa pe o teava sau pe doua. Avand doua tururi ai avantajul ca tragi apa din doua zone distantate.
|
 |
|
|
Iti pierzi timpul pretios si nervii daca incerci sa realizezi acvariu de africani fara particule in suspensie. Astia mananca mult, rahat mult, nu cred ca-l vei sifona zilnic...nisip fin...la o bataie din coada mai serioasa, iti vor ridica in suspensie de pe jos diverse....Da, e posibil ca filtrele sa mai aspire cate ceva, dar in rest....timpul e prea pretios ca sa te gandesti la asa ceva....si la mine sunt suspensii, de diferite naturi (nisip, rahat). Si daca eu nu am filtrare pe bazine, atunci chiar ca nu mai are nimeni 
|
 |
|
|
mircea_pedro wrote:tin sa mentionez ca pietrele respective{cu multe gauri}le sant foarte pe plac pestilor.citind multe articole despre tropheusi,am inteles ca trebuie multe pietre,mai mici si mai mari,pt a se simti pestii mai in siguranta.nu tin neaparat la aspectul acvariului...pestii din el sant mai importanti...si foarte greu am achizitionat aceste pietre...multumesc pt sfaturi.si mai astept si alte sfaturi daca se poate.multumesc
Discutabil....veeeery discutabil. Daca ai citit asta pe forumuri americane de profil, este de inteles...lor le place kitsch-ul, au o inclinatie deosebita ptr asa ceva...castele in acvariu, submarine, etc...Daca citesti pe alte site-uri, carti despre Tropheusi, vei vedea ca au nevoie de spatii largi de inot, preferabil cu o plaja nisipoasa larga, cu putini bolovani mari. Avantajul catorva pietre mari consta si in usurinta prinderii lor in caz de stripping.
Da, pietrele pot sa le placa, acu'...cat sunt mici si jucausi si se ascund printre ele. Cand vor fi mari, duboisi la 13-14 cm devin inutile; cat priveste multicoloratia lor....cam nenaturala.
Da' io simt ca deja topicul deraiaza in purul stil romanesc prin care se cer sfaturi numa de dragu' combaterii sfaturilor si a demonstra inexactitatea lor, conform principiului...aia asa fac. No, oricum, eu si inca (paranteza de evitarea a cacofoniei) cativa ne exprimam totalul dezacord fata de aspectul bolovanilor din acvariul tau. Iei sau nu masuri, este deja problema ta.
|
 |
|
|
Mare greseala cu spuma aia din spate  ...ca sa fiu si eu in ton cu "corul" speculantilor...Daca tot ai turnat-o acolo, trebuia lipit decorul ca lumea de spate, nu doar de laterale. In fine, nu repet, doar iti doresc sa nu te trezesti intr-o zi cu decorul in neoane si-un zgomot asurzitor de cutremur. 
|
 |
|
|
Ai pesti in bazin?  Ca nu se vad.
Comentariul meu: Pietre mult, mult prea diferite ca forma, culoare, aspect...da impresia de grohotis, ori in lac nu exista grohotis ci as putea spune un fel de uniformitate bolovanistica  . Deci, la partea de pietre tre sa mai lucri; bolovanii de rau sunt o solutie buna, de forma si culoare apropiate.
|
 |
|
|
|
Pentru o circulatie buna a apei in bazin eu nu as da gaurile pe aceeasi parte laterala ci pe o diagonala a bazinului. As folosi sticla de 10 pentru fund. Si atentie mare la etanseizare...probabil vrei sa cumperi flanse de la Reef, de 25 mm, asa cum am cumparat si eu. Va trebui sa pui un pic de silicon de jur imprejurul garniturilor, chiar cu riscul lipirii definitive a lor de sticla...eu am intampinat mici probleme, chiar daca gaura e pe laterala bazinului.
Succes
|
 |
|
|
Eu te sfatuiesc SA NU STORCI buretele din alt filtru / acvariu, in bazinul cel nou ! E cel mai rapid mod de-ati infesta / infecta noul bazin cu germeni mai mult sau mai putin patogeni dintr-un bazin in functiune. Si nu ma refer aici doar la paraziti, bacterii ci si la crustaceii din apa, care uneori pot produce necazuri (ostracode in special).
Nu trebuie sa te sperie NO2 acela. Eu am bagat tropheusi de 750 euro intr-un bazin amenajat de 3 zile, la care ciclarea s-a facut cu pestii in el. Sunt cateva reguli de baza care trebuie respectate la ciclarea cu pesti in bazin: mancare putina, schimburi zilnice de apa, 10-15%, poate chiar 20%, bineinteles teste de NO2 si NO3, zilnic si te asigur ca nu vei avea probleme. Iar ciclarea cu pesti este mult mai rapida decat cea fara pesti...nu mai repet acum motivele ce tin de tipul de amoniac eliminat de pesti sau de materiile organice in descompunere si implicarea lui in ciclul N.
Despre saruri...ca sa ai o colonie de duboisi maswa deplin funtionala si fericita, care se si reproduc, va trebui sa mentii kh si gh peste 10, intre 10-15 iar ph-ul peste 8. In caz contrar pesii nu se vor simti confortabil. Utilizarea bicarbonatului de sodiu si a sulfatului de magneziu cresc valorile celor doi parametri, dar sunt solutii de compromis, ieftine, necaracteristice unui tropheist inrait ci mai mult unui amator de chilipiruri...
Asadar, ai solutia folosirii de saruri speciale, din comert care da, pot fi usor scumpe (intretinerea tropheusilor nu face parte din ramura foarte ieftina a acvaristicii, chestie confirmata de la bun inceput prin bazinele mari care le necesita, pretul crescut al pestilor, necesitatea unei hrane de calitate, mai scumpe), dar care mai contin si asa numitele "trace elements" adica oligominerale, necesare si ele si care contribuie la echilibrul mineral al bazinului si care nu se regasesc in bicarbonat si sulfat de Mg.
O alta modalitate de a creste kh si gh consta in umplerea unui filtru extern cu spartura de marmura, de coral, cubulete de ipsos. Personal, la bazin de 650 l am doua filtre externe, un Tetratec 1200 si-un JBL e 1500 plina cu spartura de marmura. Kh si Gh imi sunt la 10-12, natural, dar, precum vezi, necesita o investitie. Eu zic ca ptr tine cel mai simplu e JBL Aquadur Tanganiyka/Malawi sau orice alta sare din comert, destinata acvaristicii.
Eu nu as popula acum bazinul, nu din cauza NO2 si a ciclului N ci din cu totul alta cauza: popularea bazinelor cu tropheusi se face concomitent cu intregul efectiv...nu se tot adauga treptat pesti noi, chiar daca e vorba de pui...sunt agresivi si s-ar putea sa ai surpriza ca nou-venitii s-o ia urat de tot pe cocoasa de la mai vechii locatari. Mai bine astepti pana ai posibilitatea de a primi si introduce toti pestii deodata in bazin, chiar daca sunt din surse diferite.
Altfel, bafta maxima iti doresc ! 
|
 |
|
|
Filmat zilele trecute, din acelasi motiv: stimularea noilor si vechilor acvaristi care-si fac acum bazine maricele pe forum.
http://www.youtube.com/watch?v=FhUjCmHWTtk
|
 |
|
|
Filmat aseara, pentru stimularea noilor si vechilor acvaristi care-si fac acum bazine maricele pe forum.
http://www.youtube.com/watch?v=WlZazIHNgHM
|
 |
|
|
Acu Darius, stii cum sta treaba?!....decorurile Pangea, Nack to nature, Aquaterra, Rockzolid sunt Mercedesurile si BMW-urile backgroundurilor, in timp ce Ekol, Aquadeco sunt Volkswagenurile....tu ai dat 200 euro pe al tau, fishtecine o dat 500...si eu as fi procedat la fel !  Ca imagistic nu se pot compara. Discutam de situatia fericita in care banii nu conteaza. Daca banii decid, atunci e o alta poveste.
Felicitari, arata superb, dar un singurel mic comentariu...poate era mai bine sa mergi pe varianta gri pentru ca i-ai fi combinat mai usor c-o varietate larga de pietre (negre, gri, albe). La maroniul care-l are, cred ca roca vulcanica e optiunea cea mai abordabila coloristic.
|
 |
|
|
luni am drum pe acolo...sunt tare curios cum decurg lucrurile
Intreaba te rog si despre ce specie e vorba, ca-s curios. Mersi
|
 |
|
|
|
Faraonu are dreptate,....nu merg asociati cu mbune, guppy, scalari, discusi si melanotenii pe principiul 2 din aia, 3 din aialaltii...
Metro ???Pentru ce metro daca au mancare, spatiu si restul conditiilor adecvate? Eu am T ikola de 2 ani....adusi de cineva, re-adusi de mine la Cluj, fara nici un metro. Am adus salbaticii chaitika din Ungaria, azi vara in august...nici un metro. Alea-s povesti americanesti, sa stai cu metro langa ei. Conditia de baza e papica....spirulina Tropical e, dupa mine, cea mai buna, plus NLS-ul deja binecunoscut.
Adevarat, de tropheusi te indragostesti numai vizualizand un bazin in fata ochilor vreo ora....
|
 |
|
|
|
Eu am rezolvat problema cu acel 2075 in felul urmator: am gasit o oferta de Eheim 2075 pe ebayul nemtesc la 145 euro cu medii incluse...dar shipping numai in germania. Am vorbit cu niste amici, mi-au comandat pe adresa lor nemteasca, au primit filtru si cand au venit acasa mi l-au adus. Asta inainte de Craciun. Tot inainte de Craciun am fost eu la Munchen si-am gasit intr-un magazin Zooroyal tot Eheim 2075 la 175 euro cu medii incluse...am mai luat unu. Asa ca, cel defect a fost inlocuit de doua noi. Iar cu acela defect...am tot desurubat capacul, am tot uns garniturile pe acolo si iarasi l-am insurubat / desurubat pana suruburile n-au mai prins in capac, iar capacul a devenit complet inutilizabil. In acel moment am comandat de pe un site un capac nou, cu toate accesoriile, inclusiv elementul acela in care se baga furtunele...total 100 euro. Cum canistra nu avea probleme si acel filtru este ca nou acum.
Cat privesc problemele aparute la Eheim, cred ca pot fi usor evitate daca filtrele sunt folosite continuu. Problemele de curgere apar cand filtru nu mai este folosit o perioada, este lasat gol, cu sau fara medii, dar inchis. Asta s-a intamplat si cu al meu. In schimb Eheimul 2080 care merge de vreo 2 ani jumate neintrerupt nu are nimic. Plus celelalte Eheimuri care le am, cel mai vechi, un 2228 care functioneaza de 4 ani nonstop....nu are nici o problema.
|
 |
|
|
|
Asa-i ender cu galonul, ai dreptate, doar ca am sesizat ca americanii, pentru simplificare, baga galonul la 4 litri, aproximativ.
Io-s fascinat de tropheusi acum, asa cum eram acu 4-5 ani de mbune si citesc cam tot ce-mi pica in mana. Am carti despre ei, dar si multe articole de pe net. Daca as avea spatiu, mi-as face crescatorie cu vreo 10 specii...le stiu eu bine care-s. Dar na....spatiu asta e deficitar mereu....
|
 |
|
|
T. moori cu T. duboisi merg impreuna fara riscul de a se mixa, dar ikola si pemba fac amandoi parte din acelasi grup, al tropheusilor "black", existand posibilitatea incrucisarii.,,,asta dupa unii autori.
Alti autori considera ca T. bemba face parte dintr-un alt grup fata de ikola, acesta (ikola) fiind complet separat si de sine statator.
Altii considera ca-n genul Tropheus exista 4 specii care nu se incruciseaza interspecific: T. annectens, T. brichardi, T. duboisi si T. moori.
O clasificare mai noua divide genul in 8 specii: T. annectens, T. brichardi, T. duboisi, T. moori, T. black, T. red, T. ikola si T. mpimbwe.
Peter Schupke, in al sau Aqualog sustine ca exista noua linii diferite in cadrul genului.
Oricum, regulile de baza a tinerii impreuna a doua colonii diferite de Tropheusi se refera la 2 aspecte: originea acestora si culoarea pestilor. Astfel este de evitat asocierea a doua linii cu aceeasi origine geografica...din nordul, sau sudul lacului. Trebuie evitata de asemenea asocierea a 2 "specii" identice coloristic, cum sunt tropheusii red.
Cel mai bine este sa se asocieze 2 specii din cele 4, clasic recunoscute: annectens, brichardi, duboisi si moori. Bineinteles, cele mai multe discutii pro sau contra se refera la T moori...red moliro, chaitika, ikola, murago, erau, pana nu demult, incadrate toate ca fiind moori....acum grupul moori este la randul lui divizat: black, red, ikola.
Nkamba bay, denumit popular T ilangi, esti si el din grupul moori si merge bine cu duboisi. Ilangi e originar din sud-vestul extrem al lacului si este colorat cu rosu, galben, iar duboisi este din estul superior al lacului, fiind colorat albastru - catre negru / dunga deschisa (alb, galben, dependent de originea exacta).
2-3 ani???  Neiertator de mult!!! 
|
 |
|
|
Umplerea cu spuma a spatelui bazinului e cea mai nepotrivita alegere. Cea mai buna, dupa mine, lasarea spatiului acela gol. Daca apa, coloana de apa va fi cu cativa cm mai inalta ca decorul, nici o problema, pestii vor intra in spatele decorului si vor iesi de acolo, circuland fara grija, pentru ca e loc suficient...asa se intampla si la mine. Daca apa va fi sub marginea superioara, cu atat mai bine, pestii vor sta doar in fata decorului. Cat priveste fixarea lui...eu l-am lipit de spatele bazinului, am vazut ca decorul atinge sticla in 4 sau 5 puncte; acolo am pus silicon pe spatele decorului, in acele puncte, l-am reimpins catre sticla, l-am lasat cateva zile fixat asa, impins cu niste departatoare, catre spate, s-a lipit, s-a fixat si gata. Asa il poti da jos usor, oricand. Mai mult, pot aspira la nevoie spatiul acela din spatele decorului.
PS...am o rugaminte: nu-mi scrii un pret, cat ai dat pe el, la dimensiunea decorului tau? Cu transport. Prin pm daca vrei sa ramana...secret.  Mersi fain
|
 |
|
|
Ei da, asa. Cu totul altfel arata acum, fara acel Aquaball inauntru. Daca ai incerca si setul 1 si 2 de la Eheim, ar disparea si verzeala tuburilor din coltul stanga. Stiu, nu-s din sticla sa nu se vada deloc, dar sunt semitransparente....In rest, acvariul arata beton de misto. Colectionarea buturugilor e si sportul meu preferat...niciodata nu pot sti cand, intr-unul din bazinele mele mari se poate "naste" un biotop amazonian cu discusi salbatici...ca eu unul, numai pesti salbatici voi mai tine.
Foarte frumos !!!
|
 |
|
|
|
|