| Message |
|
|
Duritatea apei este data de calciul si magneziul dizolvat in apa. Practic nu sunt vizibile in apa, ceea ce vedem noi in acvariu sunt impuritati in apa. O filtrare buna va rezolva asta, dupa ce se matureaza acvariul. Un flow mare de apa nu asigura neaparat o filtrare eficienta, conteaza si materialul ce filtreaza biologic apa. Ce filtrare ai?
Sunt totusi incepator asa ca nu stiu prea multe, dar am asimilat cat de multe informatii am putut
In orice caz, daca tot se discuta suprapopularea, am si eu o intrebare: daca se mareste capacitatea de filtrare a acvariului (mai mult material bio + mecanic), iar schimburile de apa sunt mai dese, este posibil sa fie tinut in grafice un acvariu usor suprapopulat? Intreb pentru ca aparent cei de la http://aqadvisor.com/ spun ca acvariul meu este suprapopulat cu creveti  Am undeva la 60 rcs youngsteri+adulti, (puietul nefiind luat in considerare), intr-un pahar de 20l.
|
 |
|
|
Larva450 wrote:Aceeasi problema am avut si eu,cand era lampa aprinsa apa era gri,dupa ce stingeam lumina apa era cristal,am facut cateva schimburi de apa si cand era lumina aprinsa apa era cristal cum trebuie sa fie,de la duritate era la mine.
Sigur era de la duritate, am vazut acvarii cu apa dura cu apa lacrima? Stiam ca se intampla la acvariile nematurate.
|
 |
|
|
nu le da de mancare pana nu ii bagi in acvariu. Foloseste buretele de la vechiul filtru in cel nou, ca sa grabesti putin ciclarea. O sa trebuiasca sa faci schimburi dese de apa - undeva la 25% la cateva zile (eu schimbam 10% zilnic, cu sifonare substrat, dar aveam timp  )si sa hranesti foarte, foarte putin pestii, pentru a tine amoniacul scazut. Nu da banii pe teste, sunt inutile, mai ales acelea "strip 6 in one". In 4 saptamani va fi ciclat, vei putea observa niste dereglari inevitabile (diatome, pelicula, apa albicioasa), dar daca faci schimburi de apa regulate, o sa le tii in frau.
Succes!
|
 |
|
|
|
Cump?r otocinclus,teste si robinet co2. Pot oferi daca este cazul creveti rcs, plante, sau rasbora arlequin.
|
 |
|
|
|
Update: tocmai am terminat prima bomba CO2, dupa 10 zile, 1 bula/secunda. Trebuie sa imi iau un robinet ca lumea; la coralis nu aveau saptamana trecuta. Sugestii?
Ceea ce cred ca este BBA a stagnat saptamana asta, dar as vrea sa scap de ea de tot, dar pana nu iau un robinet co2 nu am sa dau drumul altei retete, a fost un real calvar sa ma descurc cu porcaria asta.
|
 |
|
|
|
Revin cu o problema tot cu plantele, de data asta cred ca este diferita cauza. Ceva imi mananca Limnobium-ul. Acum o saptamana am observat un vierme de 3mm, rosiatic, pe una din frunzele plantei, dar nu i-am dat importanta. Am si ceva melci mici maronii care au venit din pacate la pachet cu microsword-ul luat de la Coralis.
Dozarea de lumina - easycarbo - profito - si 2 schimburi saptamanale a cate 20% din apa pare sa priasca plantelor asa ca voi amana testele sugerate, din lipsa de fonduri.
Care ar fi cauza deteriorarii frunzelor si cum o pot preveni?
|
 |
|
|
|
Sa nu.l prindeti cu nimic de perete, in caz de seism nu doar ca e inutil, face chiar mai mult r?u. Cea mai buna solu?ie anti cutremur ar fi sa aib? standul roti cat se poate de mobile, si sa nu fie lipit de perete. In felul asta se va misca independent de plan?eu si perete, si va diminua efectul.
Acum fiind reali?ti, rotile nu vor fi prea mobile când apasa 100 kg pe fiecare. Oricum in caz de zgâl?âitur? zdrav?n?, vor ajuta. Dar ar trebui sa nu fie din alea care trebuie întoarse ca sa se mi?te într.o direc?ie.
Nu am f?cut calcule dar va asigur ca stiu ce vorbesc, l?sa?i distanta pana la perete, as spune de 10 cm
|
 |
|
|
|
Pot sa-ti dau siporax ciclat daca ai nevoie. Sunt cele mari din pacate, inele de sticla sinterizata. Dar mai bine decat nimic, le poti sparge ca sa fie mai mici. Ti le pot da maine seara daca vrei.
|
 |
|
|
Ok, o sa iau substrat pro in cazul asta dar am auzit ca nu mai accepta nasturi la Hornbach  ), si apoi mai trebuie luate si teste, si sa fac bomba co2. Pana atunci ma descurc cu siporaxul meu si ce bureti si perlon am in casa, dar multumesc de sfat!
|
 |
|
|
Multumesc mult pentru donatie!
Ce sa mai spun, a vazut ca ma chinui cu "sump"ul meu improvizat  ) si mi-a oferit un HOB. Iar plantele ce sa mai spun, alternanthera este absolut superba, abia astept sa creasca, la fel si micranthemum-ul.
Voi pastra si sump-ul pentru ca vreau sa inghesui acum ca am ceva spatiu, un algae scrubber.
Multumesc inca o data!
Asa arata acum nano-ul:
|
 |
|
|
Salut, sunt Razvan, am 24 de ani, sunt inca student, lucrez ca ilustrator si designer grafic - daca vreti sa va clatiti putin ochii cu lucrari de-ale mele puteti intra aici: https://www.facebook.com/Designaissance-1508948596082530/
Intotdeauna mi-am dorit un acvariu dar am realizat ca pot avea unul abia prin toamna anului 2015. Am inceput sa ma documentez obsesiv, iar in februarie mi-am facut un nano de 10l din plexiglas. Investitie minima, am o groaza de plexi acasa pentru ca il folosesc la facultate pentru machetare.
In fine, acum am un nano de 20l, si folosesc "cana" diy de 10l pe post de sump(bureti bucatarie-vata perlon-inele sticla sinterizata-perlon iar-incalzitor50w-pompa aqua zonic evo baby 300l/h. Lumina 1.85 W/L, easycarbo si profito easylife, iar de luni vreau sa dau drumul primei bombe co2. Tin creveti si 5 rasbora arlequin, iar la capitolul plante, momentan am un anubias (pe care trebuie sa.l donez in curând pentru ca e prea mare pentru recipientul meu) , java moss, 2 cryptocoryne, mult microsword si ceva limnobium.
Investitia totala este de aprox. 200 lei. Sunt student asa ca nu m-am simtit prost sa cersesc plante si animale celor care doneaza. Multumesc lor ca m-au ajutat sa imi permit 30x30cm de viata in casa.
|
 |
|
|
|
Majoritatea vie?uitoarelor din acvariu se simt mai confortabil când nisipul este închis la culoare. Eu am cuart negru si îmi place mai mult decât cum arata nisipul de râu. Cantitativ nu stiu sa te ajut. Dar c?uta pe youtube exemple de aquascape de la Ada sau greenmachine, etc, pentru inspira?ie si motiva?ie.
In ceea ce prive?te restul problemelor tale, sunt prea încep?tor ca sa.ti pot da sfaturi..
|
 |
|
|
|
Vreau sa multumesc mult si pe aceasta cale, pentru donatia de creveti
|
 |
|
|
|
Donat, se poate inchide
|
 |
|
|
|
Mascul 4 cm, varsta aproximativa 5-6 luni. Predarea in zona Basarab.
|
 |
|
|
Pune perlonul dupa buretele de la intrare. O sa trebuiasca sa le faci un gratar sau sa le indesi, ca sa nu se duca la fund si apa sa nu treaca cum trebuie.
Am vazut acum ca ti-ai dat singur seama 
|
 |
|
|
Humbert wrote:este inutil sa dai bani pe teste cand ai doar 200 de lei buget, ca ii dai pe toti pe teste si nu-ti mai raman bani de fertilizanti
schimburi de apa faci?
cel mai simplu ar fi sa faci schimburi de apa si sa pui doar easy carbo - niste muschi si un anubias ar trebui sa creasca si de la lumina naturala.
cred ca plantele tale au ajuns asa pt ca nu ai facut schimburi de apa regulat.
200 sunt bugetul luna asta..
Schimb apa o data pe saptamana, undeva la 25-30%. Intr-adevar am probleme cu petele pe frunze de cand schimb apa mai rar. Vreau sa devina super plantat, muschiul si anubiasul le-am luat ca sa vad despre ce este vorba cu plantele, inainte sa ma arunc la ceva mai dificil de crescut. Aparent nu sunt pregatit, dar am luat deja o planta care cred ca e Lilaeopsis Brasiliensis / Utricularia graminifolia. Vreau sa ii mearga bine asa ca dozez zilnic 0.4ml easycarbon, si voi doza saptamanal profito. Daca fac schimburi mai dese de apa nu voi elimina si nutrienti?
E putin suprapopulat nano-ul acum, o sa donez gourami si o sa iau creveti in schimb.
|
 |
|
|
|
Pai nu aveam de gand sa raman doar cu anubiasul si cele 2 fire de cryptocoryne. Mi-am luat joi niste de Lilaeopsis Brasiliensis si l-am plantat. Scopul meu cu nanoul este sa il umplu de plante, as vrea sa fac ceva aquascape. Din pacate observ ca fac alegeri gresite cand cumpar plante din magazin, vanzatorii aparent nu prea au cunostinte in domeniu. Am vazut ca nu e tocmai indicata planta asta pentru gazon de nano, probabil o sa o replantez doar in spate si o sa pun un dwarf hairgrass in fata. Anubiasul vreau sa-l dau, are frunze prea mari.
|
 |
|
|
|
Cum spune colegul, bacteriile stau in mediile biologice de filtrare, infim in apa. Ce este in apa sunt bacterii batrane desprinse de pe acele medii. Eu de exeplu folosesc o pompa de 15 lei la care dupa ce bag apa pe furtun aspira gravitational, si strang cu mana furtunul pentru a-mi ajusta fluxul de apa, in felul asta trag rahatii fara nisip si fara prea multa apa.
Mi se pare faina varianta ta, daca as avea banii aia de aruncat probabil as incerca, dar am de cheltuit in alte parti pentru a avea grija de plante.
|
 |
|
|
|
Mda, speram sa scap de faza cu testele, preferam sa dau banii ??tia pe altceva, având in vedere ca nu sunt atât de exacte, ma gandeam ca sunt semi-inutile.
|
 |
|
|