[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: wassup
Forum Index » Profile for wassup » Messages posted by wassup
Message
Arata bine!
Salut,
Arata bine apa, insa eu as recomanda sa pui acel incalzitor in spate si eventual sa pui un fundal la acvariu, sa nu se vada peretele ala.
Si am mai vazut ceva chestie mica acolo de plastic peste nuca aia de cocos, ce este?

Ape limpezi!
image
image
image

@scorpionul: balastul nu are deloc aerisire, deoarece l-am izolat complet pentru a nu se produce condes pe interiorul cutiei.
Am considerat ca nu are nevoie de aerisire, deoarece la un alt capac de acvariu, marca Juwel, balastul este tot la fel, incastrat in capac fara nici o aerisire.
Oare se va incalzi tare? Crezi ca are nevoie de aer?
Rezultatul upgrade-ului de lumina: 2 x 24W T5 - Osram 865 + 830

image
image
image

Balastului i-am facut o cutie din plexiglass de 2mm izolata complet cu silicon si prinsa in suruburi de capac. Soclurile T5 prinse tot in silicon. Probabil urmeaza sa pun reflectoare sau cel putin folie de aluminiu pe capac.
Ar mai fi varianta asta, pe care si eu vreau sa o aleg:
colant reflectorizant (http://www.decorama.ro/eMerchantPro/pc/viewPrd.asp?idcategory=40&idproduct=48 sau http://www.decorama.ro/eMerchantPro/pc/viewPrd.asp?idcategory=40&idproduct=45) lipit pe capac.
am inteles, merci

si app, frumos acvariul!

Ape limpezi!
stefanp: gazonul din fata (Utricularia graminifolia) cum l-ai plantat? De exemplu eu vreau sa cumpar un de 8x8 si as fi interesat cum sa il plantez in acvariul meu (substrat Dennerle DeponitMix Proffesional si peste Aqua Medic Volcanit)

Trebuie apasat pana ajunge la substratul deponitmix? sau sa il pun doar asa in volcanit si radacinile lui vor ajunge cu timpul in substratul fertilizator?

Stima
Si pe ce varianta sa merg dintre cele prezentate mai sus?
Pe vineri imi ajung produsele comandate: filtru (impreuna cu mediile filtrante biologice), substrat, etc.. - pun poza dupa ce ajung toate

Pana atunci, am nevoie de ceva sfaturi in privinta luminii.
Am desfacut plasticul de deasupra capacului unde se afla balastul pentru neon si am descoperit ca detin un balast electronic! T8 1 x 15W (vezi poza)

Cat despre montarea celui de-al doilea neon: ori il pun lipit de celalalt printr-o clema de plastic (vezi poza), ori il prind cu ceva cleme metalice de capac, sau in ultima instanta cu fasa de plastic acolo de mijloc.

M-am documentat despre balast electronic si socluri, insa inainte sa le cumpar am nedumeriri fata de ce neoane sa aleg, asadar am nevoie de ajutorul vostru:
438mm - T8 - 15W:
var1:
Juwel Warm-Lite (2800 K) - 30 lei
Juwel Day-Lite (6500 K) - 30 lei

var2:
Hagen Life-Glo (6700K) - 60 lei
Hagen Flora Glo (2800K) - 52 lei

var3:
JBL Solar Tropic (4000K) - 60 lei
JBL Solar Natur (9000K) - 76 lei

var4:
Osram Fluora (K?) - 29 lei
Osram Natura (K?) - 29 lei

438mm - T5 - 24W:
Juwel High-Lite Nature (4100K) - 70 lei
Juwel High-Lite Day (9000K) - 76 lei

T5:
JBL Solar Tropic 15W (438mm) / 24W (55cm) (4000K) - 86 lei / 88 lei
JBL Solar Natur 15W (438mm) / 24W (55cm) (9000K) - 86 lei / 91 lei

T5 - 55cm:
Osram FQ 24W/865 (6500K) - 26 lei
Osram FQ 24W/830 (3000K) - 21 lei

Sau combinate: sa las acel T8 pe care il am acum si sa adaug un T5 separat?

Stiu de afirmatia: "Tuburile T5 castiga din ce in ce mai mult teren, in dauna celor T8, datorita randamentului superior si faptului ca se depreciaza mai greu. Se recomanda inlocuirea tuburilor T5 dupa circa un an de functionare, in timp ce tuburile T8 se recomanda a fi inlocuite dupa maxim 8 luni de functionare in cazul celor daylight si dupa maxim 4 luni de functionare in cazul tuburilor horticole de tipul Osram Flora."

Pentru acvariul meu de 60x30x30:
15w x 2= 30w / 54l = 0,55 w/l (intre 0,5 w/l – 0,7 w/l, avem un bazin mediu luminat)
24w x 2= 48w / 54l = 0,88 w/l (peste 0,7 w/l, avem un bazin foarte bine luminat) - aici mie frica de aparitia alegelor (dat fiind faptul ca deocamdata nu folosesc CO2, iar lumina este cam puternica)
15w + 24w= 39w / 54l = 0,72 w/l

Ar mai fi de luat in calcul si reflectoarele de lumina, care aduc un plus de lumina reflectata, insa nu stiu daca e bine sa folosesc la folosirea a doua neoane. Ar mai fi de luat in calcul si varianta unui singur neon cu reflector? ca de ex: 24w + reflector (nu stiu in ce masura reflecta lumina, dar punem un 50% de lumina reflectata, ceea ce inseamna 12w)= 36w / 54l = 0,66 w/l. E corect sau gresesc?

Montarea celui de-al doilea neon va fi unde este linia galbena din poza.
Daca nu ai reusit inca cu lumina, poti pune ceva temporar care sa te ajute: Reflector ( http://www.nevertebrate.ro/Reflector-Juwel )
acvariul este de 60L
Pana la urma am decis sa merg pe Eheim sau JBL, insa am 3 variante:

1. JBL CristalProfi e701 (nou - magazin) - 380 ron
*2. JBL 700 l/ora, complet (tevi, furtune, robineti, medii filtrante NOI) - 250 ron
*3. Eheim 2213 440 l/ora, complet (tevi, furtune, robineti, medii filtrante NOI) - 250 ron

*2,*3 - Ambele filtre sunt ca noi. Au fost folosite cam 3 luni la un acvariu de prezentare din Elvetia. Sunt impecabil pastrate.
Medii filtrante: burete poros, perlon, ceramica, carbune activ.

Pe varianta 3 sunt putin sceptic deoarece la 340 (diferenta 90 ron) iau din magazin nou, cu garantie.

Voi ce ati alege in locul meu?
@fakemoth: salut, mai ai acvariul?
Da, de 1 saptamana citeac zi si noapte despre acvaristica pe toate forumurile si siteurile.

insa as dori sa achizitionez ceva plante si specii de pesti de la cineva din oradea, nu sa cumpar din magazine.

stima
Buna,

Dupa cum bine stiti sunt membru nou pe forum si totodata incepator in ale acvaristicii, insa am nevoie de cateva plante si pesti pentru acvariul pe care ma strudui sa il infiintez.
Daca sunt alti membri oradeni care au de vanzare plante sau pesti ii rog sa scrie aici sau sa ma contacteze.

Pana la urma urmei, daca sunteti binevoitori nu mi-ar strica si cateva sfaturi in ale acvaristicii face-to-face. Poate pe viitor sa ne adunam mai multi si sa povestim mai multe despre experienta acumulata de-a lungul timpului din lumea acvaristica.

Cu stima si respecte, Adrian!
Deoarece sunt la inceput de drum in acvaristica si mi-am amenajat deja un acvariu, in urma sfaturilor primite si informatiilor preluate dupa site-uri, forumuri am decis ca ar fi mai bine sa schimb substratul acvariului (atasez o poza cu actualul acvariu, in forma care se afla acum).

Pana acum am in calcul mai multe variante de substrat insa as dori sa va prezint cateva la care astept pareri:
- primul substrat (fertilizator): JBL AquaBasis Plus (in strat de circa 2cm) sau alte recomandari din partea voastra (inclusiv am auzit o parere sa folosesc fertilizare in coloana de apa, inloc de acest substrat)
- pe urma, cel de-al doilea substrat:
var 1: Dennerle Crystal Quartz Maro inchis, in combinatie cu Pietris Alb Natural, acesta din urma doar pe alocuri si in jurul unor decoruri sau pe post de carari sau poteci
var 2: Substrat ARGO Aqua Szut (aici nu stiu daca se mai pune alt substrat peste sau sub el, fertilizator)
var 3: Substrat AquaMedic Volcanit (doar ca nu gasesc de cumparat in romania, iar sa fac comanda pe un site din deutch costa cam mult transportul) + din cate am citit sunt pareri impartite in a folosi un substrat nutritiv (fertilizator) sub el sau nu

Orice alte variante sunt binevenite, insa astept pareri la cele de mai sus.

Multumesc,
cu stima, Adrian.
Buna,

Doresc sa incep un thread si aici cu pareri argumentate despre urmatoarele modele de filtre externe. Pana in acest moment m-am decis sa aleg intre variantele enumerate mai jos, insa nu stiu exact cu care model sa merg pana la final.

Tetratec Ex600 (nou - 230 ron) vs Eheim 2211 Classic 150 (230 ron) vs Eheim 2213 Classic 250+ (340 ron, cu robineti de reglare a debitului inclusi fata de modelul 2213 clasic 250, care este la pretul de 270) (robinetii se pot cumpara si separat dar costa 75lei + transport, de aceea am sugerat din start modelul 2213 Classic 250+)

Cateva caracteristici pe care pana acuma le-am luat in considerare ar fi:
- firma producatoare: Tetra vs Eheim (win: Eheim)
- debit: 600 (tetra) vs 300 (2211) vs 440 (2213) l/h - castigator ar fi: tetra
- capacitate filtru (spatiu pentru depozitarea materialului filtrat biologic): 5.7 (tetra) vs 1.3 (2211) vs 3 (2213) l - castigator ar fi: tetra
- medii de filtrare biologica incluse: da (tetra) vs nu (eheim) - ambele nu au siporax (care am inteles ca este cel mai recomandabil de folosit) - castigator ar fi: tetra (pentru ca are mai multe medii de filtrare incluse precum bioballs si cele 3 tipuri de filtrare mecanica)

Neluad in calcul si nefacand diferenta asupra defectele survenite modelului tetra si calitatea produselor eheim, astept pareri pro si contra filtrelor de mai sus si care varianta sa o aleg in final.

Stima si respecte, Adrian.
 
Forum Index » Profile for wassup » Messages posted by wassup
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com