Apa skimmata e sarata.
Cand o sa folosesti un skimmer (si eventual ATO), tine cont de cantitatea extrasa de skimmer cand inlocuiesti pierderile prin evaporare, altfel in timp vei avea o salinitate scazuta desi folosesti doar apa sarata de salinitate corecta (la mine a scazut la 1023 de la 1026 intr-un an, la un acvariu de 50L, cu o rata a evaporarii de 5L pe saptamana, cu 50-250 mL skimmat pe saptamana.
E un gorgonian fotosintetic, probabil originar din Caraibe. L-am identificat ca fiind Pseudoplexaura sp. vezi discutia aici.
E vizibil si in celelalte poze, fiind central in pozele din fata.
Ceilalti doi gorgonieni din acvariu sunt: Pseudopterogorgia bipinnata (fotosintetic) si Diodogorgia nodulifera (non-fotosintetic).
Au inceput sa se deschida si zoa, dar numai partial. Gorrila nipples si-au pierdut culoarea, celelalte par sa fie mai putin afectate.
Desi am hranit copios toate Aiptasia mari cu AiptasiaX, pare ca si-au revenit. Se pare ca va trebui sa merg pe control biologic.
FTS la 62 de saptamani (click pentru marimea originala):
koala wrote:Plm, asta ne-a trebuit!... stai sa vaza Andrei (al' mic) pozele astea ... facem pariu ca o sa-si construiasca si el unu' la fel?... dintr-o sticla de plastic si niste pietre ramase de la setup-ul vechi?
Am folosit la aclimatizare o piatra de aer, in principal ca sa agit apa, dar si pentru un schimb de gaze adecvat pe perioada aclimatizarii.
Cand am adaugat coral dip (CoralRX Pro), a facut spuma aceea.
Coralii in acvariu. Am lipit ciupercile cu superglue.
Am atasat gorgonianul tot cu superglue de o piatra mica si am introdus piatra in nisip. E atat de mare incat nu am putut sa-i gasesc o locatie definitiva. Probabil va trebui sa-l tai in trei fragi sau sa-l tin asa pana cand dau drumul la noul acvariu.
Ieri am facut cumparaturi. Am luat apa, mancare congelata si palete cu acai berry pentru pesti (principala hrana pentru gorgonianul meu NPS care pare sa aiba crestere buna cu ele), si niste corali.
N-am putut sa plec fara sa iau un gorgonian care pare fotosintetic si care era imens si costa doar £20. Si aveau polipi individuali de ciupercute la £3 bucata, cu patru la £10, asa ca mi-am luat si niste ciuperci turquoise si una verde cu dungi albe.
Ieri am cautat un Yasha goby pentru acest acvariu, din pacate nu am gasit. Am lasat comanda pentru o pereche de Yasha goby, sper sa am noroc si sa aiba distribuitorul.
Am pus pe wishlist pentru acvariu acest goby partener (Amblyeleotris latifasciata). Pana acum nu am gasit unul de vanzare, dar cred ca isi merita toti banii. In poze e cel de la acvariul din Maidenhead Aquatics Bracknell.
Cateva observatii:
- Un filtru hang-on care sparge suprafata apei mai bine si ofera oxigenare decenta este cel de Fluval Edge, care lasa apa sa cascadeze in acvariu. Are spatiu suficient pentru medii de filtrare si ofera o filtrare decenta pana in 50L. Alt hang on care are si skimmer e cel de la AquaOne.
- Intrucat nu ai skimmer, nu trebuie sa lasi apa sa se invecheasca. Recomand cu caldura schimburi de apa 100% saptamanale, cu o sare gen Red Sea Coral Pro. Asa eviti orice dozare. Imi cer scuze sa contrazic alte sfaturi, dar daca o sa citesti exemple de succes de pico o sa gasesti ca metoda cu schimb de apa de 100% e foarte populara (vezi pico intr-o sticla care are mai bine de 8 ani vechime.)
- Zoa sunt o optiune, dar eu as face o gradina de Ricordea florida si Ricordea yuma ca sa acoper pietrele. Sau poti merge pe mixt.
- Sexy shrimp in loc de cleaner shrimp, probabil doi baieti si trei fetite.
- Un pistol shrimp sa-ti maseze nisipul pe sub pietre si vreo 2-3 Nassarius vibex pentru restul.
- Ca algivori melci collumbelizi (Dove snails) si poate 2-3 Gold ring cowries
- Daca te decizi la pesti, poti pune un Yasha ca sa ai pereche cu crevetele Alpheus. Sau un blenny Ecsenius micut. Sau o pereche de pigmy goby.
- Vreau si eu unul.
Eu cand vreau un anume peste ma duc la magazin la Windsor, ma uit la toti din specia respectiva, le observ comportamentul, cer sa vad cum mananca, il rezerv pe cel mai sanatos si vioi exemplar, apoi ma duc la magazin la Bracknell si verific ce au si ei pe stoc. Am avut pesti pe care i-am observat timp de o luna pana sa decid sa-i aduc acasa.
Un peste sta cu tine o vreme, nu mi se pare normal sa las pe altcineva sa aleaga pentru mine.