Melcii sunt sensibili. Un goby e mai rezistent. Daca acvariul e ciclat, e probabil aditia potrivita. Poti merge pe paguri daca vrei musai nevertebrate.
Sper ca folosesti apa de osmoza ca sa completezi apa evaporata.
Legat de schimbul de apa, cand ai terminat ciclarea (NH3, NO2 la 0 si NO3 > 0), diluezi NO3 cu un schimb mare de apa (50% dilueaza NO3 la jumatate). Nu vad de ce ai schimba mai putina apa cand nu ai vietuitoare afectate de asta.
Sunt trei Paguristes cadenati, scarlet reef hermits. Cei mai pacifisti paguri, cu o culoare rosie formidabila si un apetit urias pentru alge. Nu cresc mari si nu omoara melci pentru cochilie. Insa le place sa se frece de LPS.
I-am deportat din acvariul lui Noemi unde erau prea multi la prea putine alge.
Andrei1234 wrote:Gata, invat repede ca sa nu raman falit, de ieri am inceput sa dau cate 2 picaturi pe zi de jbl coral fluid, care miroase oribil, joi imi vin clovni ocellaris si mi-am luat jbl maris.
Amice, se pare ca nu inveti suficient de repede. Cel putin pe clown l-a lasat rece (la propriu).
Si un sfat despre cum sa supravietuiesti dupa moartea unui clown.
Scoate raposatul din apa, nu ajuta sa-l lasi in apa. Testeaza din nou apa pentru ammonia, nitrite si nitrate cu Salifert. Cum se prezinta clownul supravietuitor? Daca prezinta semne ca nu se simte bine, schimba o cantitate mare de apa si returneaza clownul la vanzator.
Banuiesc ca acvariul tau nu a terminat ciclarea si de asta a murit clownul. O mie de fiole aruncate in acvariu nu fac cat trei teste Salifert in termen de garantie si un gram de rabdare.
Nu pune alt clown, mai degraba considera sa-l returnezi pe cel care a supravietuit daca apa este toxica.
In primele cateva secunde se poate observa crevetele Alpheus bellulus. E inca singur intrucat nu am reusit sa-i gasesc un goby partener Stonogobius yasha (ideal ar fi sa gasesc o pereche).
Andrei1234 wrote:Nu ati putea ridica piatra de aer de lemn mai sus (aproape de iesirea apei din acvariu) ca sa functioneze skimmerul, ca daca e pe post de piatra de aer nu are rost sa ocupe loc skimmerul, asa puteati sa puneti piatra de aer direct in acvariu, era mai estetic.
Multumesc pentru observatie. Banuiesc ca vorbiti din intuitie si din experienta cu acvariile de apa dulce, intrucat cea mai mica experienta cu pietre de aer in apa sarata si in skimmere v-ar determina sa nu faceti asa afirmatii.
Ca sa va raspund punctual:
- pietrele de aer in apa sarata fac spuma la suprafata apei si bulele care se sparg arunca apa foarte departe. Ca atare apare salt creep si totul devine umed in jurul acvariului. Cum apa sarata corodeaza metalele si distruge lemnul, acest lucru nu este dezirabil;
- mai cititi despre skimmere, lasati sa treaca ceva ani de experienta cu ele pana sa incepeti sa dati sugestii. Legat de pozitia pietrei, cele doua extreme sunt cat mai jos si cat mai sus. Daca sunteti prea sus cu piatra si e afara din apa nu face spuma. Daca e chiar la buza apei, spuma este in cantitate minima.
Ideea acestui skimmer este sa antreneze apa din acvariu in corpul skimmerului si sa mixeze bine apa cu aerul. Tensiunea superficiala aduce DOC pe suprafata bulelor, asa ca cu cat bulele de aer sunt mai multe si mai fine, cu atat suprafata este mai mare si cantitatea de DOC expuse e mai mare iar skimmarea este mai eficienta. Desigur ca daca este prea mult aer in raport cu apa randamentul procesului incepe sa scada. In cazul acestui skimmer, daca as vrea mai mult skimmat, ar trebui sa scurtez tubul camerei de reactie. Daca as vrea ca skimmatul sa fie mai brun, ar trebui sa hranesc mai mult ca sa fie exces de mancare neconsumata in apa. Cum eu hranesc aproape exclusiv cu alge si acvariul e plin de algivori (doi blenny, multi melci columbelizi, un melc cerith, multiple stelute asterina, un crevete Alpheus, sute de copepozi) si destui detrivori (bristle worms si mini bristle stars) care au dimensiuni variate care le permit sa ajunga oriunde, nu exista mancare inaccesibila care sa ajunga sa se descompuna.
Dar eu nu vreau decat sa cresc oxigenarea, fara sa distrug dulapul de hol pe care sta sau sa corodez ce tin prin dulap (cheile de la masina, maruntis, diverse nimicuri).
Oricum, bune observatiile, omul cat traieste invata. Si nu ma mai domni.
Si ca sa iti testez intuitia, poti sa-mi zici daca tu crezi ca apa din cupa skimmerului este dulce sau sarata? Daca nu banuiesti raspunsul, te rog sa nu gusti apa pentru ca e posibil sa te imbolnavesti. E ca si cum ai bea si manca ... si ... pestilor.
Acvariul arata ca un vas de cultivat Aiptasia. Peppermintul nu le mai atinge de ceva vreme.
Planuiesc sa introduc Berghia, cred ca au o sansa foarte buna sa supravietuiasca si sa se inmulteasca.
Am reusit sa pun pe YouTube video update:
Si cu o furtuna pe timp de noapte care i-a facut foarte activi pe clowni (nu e pentru cei cu epilepsie, contine flash-uri):
Filmele sunt facute la scurt timp, deci clownii sunt excitati de schimbarile de lumina gen furtuna cu fulgere.
Mai Andrei, canistra e o idee buna in SUA unde curentul e 110V/60Hz. In Europa continentala unde curentul e 220V/50Hz nu merg decat la apa dulce/ acvarii plantate.
A inceput sa isi revina acvariul (doar zoa sunt inca suparati), o sa pun filmul cand am timp.
De asemenea, am ramas dator cu un post al evolutiei de la inceput pana la un an.
Andrei1234 wrote:Ma gandesc sa-mi fac inca un nano in iarna, imi place Fluval Edge de 23 l si as vrea sa stiu daca e bun, pentru ca are aproape tot capacul acoperit, sa nu deranjeze schimbul de gaze, ceva de genu, daca nu merge as putea sa-mi iau ori Dymax iq5 ori Dennerle Nano cube 10l cu o canista (sa vad cum e si cu canistra), sau nu are rost sa-mi mai fac inca un nano ca sa capat experienta pentru cel mare.
Cand ai timp citeste tot jurnalul acvariului tau si noteaza-ti toate sfaturile primite.
Poti deschide un jurnal nou pentru viitorul/viitoarele acvariu, ca in jurnalul asta ai vorbit mai mult de viitorul decat de actualul.
Ma bucur ca de cateva pagini ai renuntat sa intrebi ce canistra sa-ti iei. Sunt o pacoste intr-un marin.
Acum legat de intrebari frecvente, am eu niste raspunsuri:
- e bun skimmerul cutare? - Da.
- ce skimmer sa-mi iau? - De proteine.
- ce lumina sa-mi iau? - Una marina, de preferat cu led, dimmabila sau macar cu doua canale (alb si actinic) cu stecher separat ca sa le pui pe timer.
- e buna chinezaria asta de pe fish street? Da, ia mai multe si da si altora.
- sa-mi pun sump? Da/nu/cum vrei.
- sa-mi cumpar nush ce peste? Citeste pe LiveAquaria daca ai conditii minime sa-i oferi.
- ce medii sa pun in filtru? Citeste alte jurnale de marine si vezi ce folosesc altii.
- use Google.
Cand ai timp citeste tot jurnalul acvariului tau si noteaza-ti toate sfaturile primite.
Ai testat apa (NH3, NO2 si NO3)?
Poti deschide un jurnal nou pentru viitorul acvariu, ca in jurnalul asta ai vorbit mai mult de viitorul decat de actualul.
Ma bucur ca de cateva pagini ai renuntat sa intrebi ce canistra sa-ti iei. Sunt o pacoste intr-un marin.
Acum legat de intrebari frecvente, am eu niste raspunsuri:
- e bun skimmerul cutare? - Da.
- ce skimmer sa-mi iau? - De proteine.
- ce lumina sa-mi iau? - Una marina, de preferat cu led, dimmabila sau macar cu doua canale (alb si actinic) cu stecher separat ca sa le pui pe timer.
- e buna chinezaria asta de pe fish street? Da, ia mai multe si da si altora.
- sa-mi pun sump? Da/nu/cum vrei.
- sa-mi cumpar nush ce peste? Citeste pe LiveAquaria daca ai conditii minime sa-i oferi.
- ce medii sa pun in filtru? Citeste alte jurnale de marine si vezi ce folosesc altii.
Si ca sfaturi: nu mai intreba ce sa-ti cumperi, nu mai intreba pana nu ti se responde si nu te fa cercetator oceanografic ca sa iti iei corali pe gratis. Si incepe sa umbli dupa fete, foloseste o bicicleta si du-te la inot.
Cine ti-a zis ca se plateste bine sa fii cercetator?!?
Si pe mine ma cheama Andrei, dar pe tata il cheama Ion ;) Tot ca la baterie.
Si on topic, clownii nu se mai bat, probabil au decis care se face femela etc. Nu se departeaza la mai mult de 2 cm unul de altul. Ieri clownul nou si-a luat multe ghionturi de la cel mare, dar e primit si niste scatoalce de bun venit de la Royal Gramma. De cand am bagat Royal gramma nu am vazut semne de agresivitate pana acum, sunt notorii stand-off-urile lor cu alti pesti, cu gura larg deschisa. Insa ieri nu a fost asa, doar hit-and-run.
Clownul nou este un ocellaris mocha de la Sustainable Aquatics, deci vorbitor de engleza americana. Probabil i-a zis celuilalt brit, asta a zis yank, a sarit si Gramma care vorbeste engleza caraibeana plus ca e direct din ocean si a iesit ce a iesit. Intre timp au baut aceeasi apa si s-au impacat (asta tot off topic)..
Andrei1234 wrote:Am inteles, eu peste 2-3 luni vreau sa-min iau o anemona carpet, ar fi bine sa se faca o astfel de sectiune, dar oameni fac tratament cu componente de acumulatori!?!
Da, ajuta mai ales cand ajungi sa-ti pierzi pofta de viata si vrei sa faci ceva in directia asta.
Pai long story short (adica versiunea pe scurt), scoica mea avea obiceiul sa calatoreasca pe nisip de colo colo, iar eu o luam cand faceam curatenia saptamanala si o puneam in locul unde imi convenea mie (nu si ei).
Intr-o seara a nimerit in gaura de la goby-pistol shrimp si a stat acolo pana in weekend cand am eu cele doua ore cand bag mana in acvariu si cand am apucat-o am simtit ca se misca liber cele doua parti calcaroase. Iar balamaua era crapata pe mijloc, intr-un mod in care scoica nu se putea inchide.
Cum eu sunt doctor de meserie am pus mana pe un cleste de taiat si i-am tuns balamaua corespunzator ca sa se poate inchide. De atunci ne chinuim asa. Nu am habar cum si-a rupt balamaua (banuiesc ca s-a inchis brusc ca sa scape de vreun melc care pastea alge prea aproape de buza si a prins melcul in gura si daca a insistat a reusit sa rupa unde a fost tesutul mai moale), dar de pierdut si-a pierdut-o de mana doctorului
Acum am cautat eu pe net cum se rezolva problema dar nimeni habar n-are. Ce mi s-a zis e ca daca era bolnava, azi era si maine nu mai era (vie), asa ca am considerat ca trebuie sa-i mai dau o sansa si sa ii fac o balama.
Pana mea, au facut colegii proteza pentru pestisorul auriu fara vezica, n-oi fi si eu instare sa fac o balama?
Deznodamantul intermediar e ca acum nu mai calatoreste unde vrea ea, sta unde vreau eu. Sunt luni bune de cand e handicapata si depinde de bunatatea mea.
Mda, am doua anemone mini maxi si vreo 30-50 de Aiptasia.
Si in doi ce sa faca? Ca momentan cel mare il bate pe cel mic.
Tu ai idee in ce anemona traieste nativ clownul ocellaris? Intruna cu diametru de un metru.
Cati au loc pentru asa dihanie? Putini.
Clownii sunt bine mersi fara anemona. Isi pot gasi gazde surogat in care sa traiasca, cum ar fi: corali (Sarcophyton, Euphyllia, Catalaphyllia), alte anemone (BTA, carpet), cabluri, nisip, pietre, incalzitorul. E un peste atat de idiot incat putine sunt lucrurile pe care nu le-ar considera ca gazda.
Ce facea de unul singur? Se juca in niste duncani si cu nisipul, manca si apoi se mai juca putin.
Ce face acum ca mai are un clown. Il taloneaza de aproape si il bate de cum incearca sa faca ceva.
Ma gandesc ca forumul asta are nevoie de o categorie speciala: pentru incepatori minori si nehotarati, unde sa posteze doar ei si adultii care au rabdare enorma (cum sunt cei in tratament cu Litiu).