Pai ia-ti TDS meter si vezi daca ai nevoie sa schimbi ceva la unitatea curenta. Cred ca o unitate fara nps se poate upgrada prin adaugarea unui cartus suplimentar.
Legat de apa distilata, daca e distilata in instalatie cu recipiente sau tevi de cupru, o sa ai cupru in apa distilata. Stii cine moare de la cupru (inafara de paraziti)?
Placerea e de partea mea. Glumeam, n-as tine pesti care sa-mi saboteze cu dieta lor concediile. Daca nu mananca graunte, n-au ce cauta la mine.
Concediu placut, daca iti iei dihanii din mare, recomand snakelocks anemone (Anemonia viridis). Arata sub lumina albastra intr-un mare fel si daca te saturi de ea poti sa o pui in tigaie, reteta o gasesti la spanioli, cauta in google urzici de mare ;)
Nu schimba osmozorul (fara suparare, dar nu esti smart la faza asta). Ai nevoie de apa de osmoza mai mult decat poti produce? Pentru ce? Poti schimba materialul filtrant, membrana daca vrei sa cheltui bani si n-ai pe ce.
Ciopercutele cu probleme sunt niste zoanthus? Nu mi-as face probleme daca stau inchise, se vor deschide.
Conditii ideale pentru Zoanthus:
- NH3 = 0; NO2 = 0; NO3 = 15, dar e ok si daca e mai mare (la mine zoa erau deschise la NO3 = 50 si aveau crestere considerabila) sau mai mic (daca nu scade brusc);
- pH 8.0 - 8.3
- lumina poate fi de la mediu - puternica (zoa care primesc lumina mai putina au polipul mai mare si cresc un picior lung, cele care primesc lumina puternica au polipi mici, ingramaditi si raman lipite pe piatra). Desigur, trecerea la o lumina mai puternica se face treptat ca la orice coral, ca sa nu le sochezi.
- flow - puternic. Contrar multor pareri, zoa se bucura de curent puternic. In Florida, exista zone intermareice cu pietrele acoperite de covoare de zoa. Aceste zone au o energie foarte mare si polipii sunt izbiti cu putere de apa. In plus, polipii sunt expusi la aer la maree joasa fara consecinte adverse pentru coral.
Ce as face daca as vrea sa-i fortez sa se deschida:
- le-as da lumina mai puternica si as creste fluxul de apa in zona in care sunt plasati.
- as creste nutrientii in acvariu (poti folosi mancare pentru corali). As lasa-o mai moale cu prodibio.
Oricum, cred ca te-ai grabit sa adaugi corali, inca n-ai trecut prin valurile de alge din fazele initiale ale ciclului, cand se acumuleaza exces de organice si cresc fosfatii. Sa vezi ce o sa mai freci cu periuta si o sa il rogi pe Koala sa dea acatiste la muntele Athos ca sa scapi de GHA.
LE: pune poze cu polipii cand erau deschisi. Ce TDS citesti in apa de osmoza? Asta iti spune obiectiv daca trebuie sa schimbi ceva.
Dupa o noapte de cosmar cu aclimatizare indelungata (am adormit in living asteptand sa termin aclimatizarea, cu usa de la gradina deschisa si cand m-am trezit se uita un soarece la mine de la doi pasi). Am facut dip cu CoralRX Pro la noul gorgonian (fara paraziti sa pare, am gasit doar un copepod amarat), i-am tuns varfurile care aratau prost si l-am plasat temporar in acvariu sa vad cum ii merge.
Tot uitandu-ma dupa filme cu gorgonian Menella sp., am dat de acest acvariu AquaNano40.
Prima reactie: wow. ce acvariu frumos.
Adoua reactie: wow, cati pesti in 55 de litri. Where is the tang police when you need them
A treia reactie: ww, totusi cat de frumos este acvariul.
etc etc.
Cum acvariile NPS folosesc tone de mancare, e clar ca filtrarea cu canistre la marine poate fi o optiune.
Speciile de corali tinute in acest acvariu sunt specii care au nevoie de ingrijire la nivel de expert (Diodogargia, Menella, Spider Sponge, Goniopora). Si totusi, cum poate cineva experimentat sa toarne atatia pesti in 55L ?!?!
Voi ce parere aveti? Geniu nebun sau norocul incepatorului?
Tocmai am realizat in urma unor cautari pe net pentru urmatorul gorgonian pentru colectie ca Diodogorgia nodulifera mea este o manea. Adica Menella sp. (video nu imi apartine):
PS: azi am mai cumparat cu 9 lire un gorgonian fotosintetic. Arata cam ciufulit, dar cred ca pot sa-l scot la capat. Si am cumparat si sase pungi de copepozi marini ;;) ca sa-mi sporesc pool-ul de plancton viu in acvarii. Dupa ce schimb apa, o sa curat geamurile cu filtrele oprite ca sa mut microalgele in apa si apoi le dau drumul in acvariu cu flow minim ca sa aiba o sansa culturile sa se stabileasca.
Cred ca acum sunt acoperit cu lumina indiferent de cat de mare merg daca tin adancimea acvariului pana in 45 cm.
Am mai luat un controller cu opt intrari si unul cu doua si trei TMC AquaRay 600 Ultima (Fiji Blue - 5 LED Cree ML-E Royal Blue la 450nm, Reef White - 8 LED Cree ML-E 4x albe, 4x albastre si Marine Blue - 8 LED Cree ML-E 2x albe, 6x albastre). Toata povestea vreo 250 (100 pe lumini, 100 pe controllerul de opt si 50 pe cel de doua). Nu-mi trebuie, dar le-am luat prea ieftin ca sa le ratez (fac snipping pe eBay, daca e sub pretul minim pe care consider ca-l merita, sunt ale mele, daca nu, astept urmatoarea licitatie).
Deocamdata ma joc pe Noemi's Reef cu noile lumini, sunt uimit de Fiji Blue, produce o fluorescenta fantastica. Lumina e albastra, dar apare mov in poze.
Am mai adaugat cateva lumini: un TMC AquaRay 600 Ultima Fiji Blue, un TMC AquaRay 600 Ultima Reef White si un TMC AquaRay Ultima Marine Blue.
M-au costat aproximativ 100 si Fiji Blue a fost jumatate din suma. Isi merita banii, scoate fluorescenta din corali intr-un mare fel. De asemenea, e prima lumina care imi pacaleste camera.
Cred ca ar fi ideal sa controlezi algele din actualul acvariu inainte sa il faci marin. Daca ai alge in cel dulce, e posibil sa nu ai (inca) disciplina necesara pentru a mentine unul marin?
Si direct la intrebare, poti dezinfecta acvariul cu solutie de dezinfectat pe baza de clor. Cu otet poti dizolva depozitele de calciu. Algele de pe geam se duc cu o lama de ras. Clatit copios cu apa de robinet.
Mai, nu fiti rai. Probabil testeaza salinitatea cu un salimetru plutitor, am si eu unul si nu merge prea tare pe langa ce masoara refractometrul.
Lumina e cu transport inclus ;)
Am avut si eu doi clowni cu pete albe care au murit, nu stiam ca e de la depresie.
Andrei1234 wrote:Ma gandesc sa-mi fac o lampa cu leduri, ar merge 3 leduri albe de 3w si 3 leduri albastre de 3w?
Te sfatuiesc sa pui trei albastre si doua albe. In acest fel economisesti 15% la energie si culoarea va fi mai placuta. Daca le rulezi la 12W in loc de 15W vor tine mai mult de 60 de luni. Si neaparat sa folosesti leduri Cree ultima generatie, daca nu gasesti iti vand eu cu €100 o lampa TMC din care sa-ti iei ledurile (sunt leduri create special de Cree pentru lampile marine TMC).
Si vezi ca l-ai adus pe Koala in pragul tratamentului cu acumulatori.
Ce-ti mai face clownul, e deprimat ca si-a pierdut perechea? Un semn al depresiei la Amphiprion e multiple crestaturi pe aripioarele pectorale. Daca are, trebuie sa acoperi acvariul ca sa nu sara si sa-i iei sireturile si orice alte funii din acvariu.
Taticu' viermilor. Probabil ca nu sunt multi reeferi care nu sunt tatici de Spirorbis. Oricum, sunt impresionat ca ai reusit sa-i vezi partea care filtreaza.
Eu asa am zgariat acvariul de plastic, cu Spirorbis prins intre plastic si magnet. In rest sunt ok.
Sunt foarte multumit de cum merge acest acvariu, dar livestock-ul nu mai e adecvat volumului de 12L si cum nu am inceput inca sa populez cu corali, iar plasticul e destul de zgariat, ma gandesc la un upgrade. Plus ca filtrul intern e cea mai nefericita varianta de filtrare, mai rau si decat celebrele canistre.
Orice sugestii sunt binevenite.
Vreau un acvariu de sticla panoramic si superficial (inaltimea mai mica decat celelalte dimensiuni), care sa nu depaseasca 30L, nu mai mic de 25L, cu un filtru ce poate fi curatat fara sa bag mainile in acvariu, cu skimmerul curent, cu capac (sunt satul de pesti morti pe covor) si fara sump.
Ma gandeam sa fac un custom in sticla optiwhite de 8mm cu dimensiuni 40x25x25, 40x30x25 sau chiar 40x30x30 cm, cu un capac de sticla decupata/gaurita unde intra skimmerul si unde sunt in/out de la filtru. Voi folosi acelasi skimmer, aceeasi lumina, toata piatra actuala la care voi mai adauga cateva placi uscate si cateva schelete de Acropora cervicornis (puse la baza ca sa poata crevetele construi tunelele mai eficient). Voi renunta la mare parte din substrat si la filtrul actual. Voi adauga nisip de aragonit uscat granulatie 3-5 mm si pietris de coral 5-10 mm in straturi alternative pana la o grosime de maxim 3 cm (identic cu cel prezent acum in acvariu). Singurul lucru care nu-mi place la custom e ca nu pot face fata arcuita (bow front) ca la cel de plastic, asa ca daca stiti marci de calitate care produc acvarii bow front cu dimensiunile de mai sus as aprecia, merge mult mai bine un acvariu cu aceasta forma decat unul dreptunghiular.
Pentru filtrare pot folosi un filtru HOB Hagen AC20 (filtrul de Fluval Edge, acelasi ca la Noemi's reef) cu BioNitratEx, RowaPhos, carbon activ si niste medii biologice.
In ce priveste capacul, cred ca unul de sticla gen Dennerle sprijinit pe colturi pe suporturi e mai elegant, permite mai bine accesul luminii plus ca scade evaporarea si pierderea de caldura. As putea sa vopsesc marginile ca sa opresc lumina sa cada pe sticla acvariului, lasand sa treaca doar un con de lumina care sa acopere piatra si nisipul. Lumina e LED cu racire pasiva pe baza de radiator, TMC 1500 Ultima NP Ocean Blue, cu dimensiunile de 20x20x3.5 cm si acopera la inaltimea de 40 cm o suprafata de 40x40 cm. Exista suporturi de acrilat pentru sprijinit lumina direct pe marginile unui acvariu de 20x20 cm si de 30x30 cm, dar acestea permit de asemenea plasarea direct pe un capac de sticla.
Livestock: pastrez cei doi Ecsenius bimaculatus, perechea Amblyeleotris wheeleri - Alpheus bellulus, toate brittle star, bristle worms daca sunt mici, toate Asterina si dove snails, melcul Cerith si cei trei paguri Paguristes cadenati. Scap de toate expemplarele de Aiptasia mirabilis daca e posibil (scot pietrele, daca lasi Aiptasia sa atarne se detaseaza fara sa lase bucati de picior sau larve in urma). As mai adauga doi melci Cerith si 3-5 Nassarius vibex (nassarius mici) si 5 gold ring cowries.
Corali: la baza pietrelor o gradina de Ricordea, pe urmatorul nivel Zoanthus de diverse culori si la varf cativa fragi de Seriatopora si poate si Montipora (placi si degete). In plus, voi pune un frag de Sinularia din cub si cativa fragi din gorgonienii fotosintetici din acvariul lui Noemi.
O alta varianta pentru acvariu ar fi sa construiesc unul custom in forma de L. In bratul mic adaug tot ce inseamna filtrare, echipament si stivuiesc placi si crengi de coral mort si il insamantez cu amphipozi si copepozi. Daca obtin o cresa buna, poate consider un Mandarin pe viitor. In acvariul actual am o populatie de pozi foarte buna, traiesc in principal in substrat si mananca din granulele de alge cu care hranesc acvariul si probabil alge de pe geam. Pozii provi din adultii pe care ii gasesc si extrag saptamanal din vata de filtrare de la cub.